Utrke 2012 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
Vuksa_KC
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: VN SAD-a, Circuit of The Americas, 16-18.11.2012.

Post Postao/la Vuksa_KC »

Welcome back F1to USA GP :)

slika
pinkdpanter
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: kimi raikkonen

Post Postao/la pinkdpanter »

Ajmo kimiiiiiii
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's
Mansell
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Mansell »

Lijepa slicica Vuksa,valjda ce ih ove godine biti nesto vise na gridu :biggrin:
F1 FSONE 2009 DELO RACING LEAGUE CHAMP
HISTORIC GTC 2011 F1-HR LEAGUE CHAMP
Mercedes-Benz 190E Cup Legends 2012 F1-HR LEAGUE CHAMP
F3000 2013 F1-HR LEAGUE CHAMP
Race of Champions 2014 BSR LEAGUE CHAMP
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

bilo bi dobro da se ponovi ovo...na gridu samo Ferrari, Toro Rosso i Force India (iste ekipe su i na toj slici). Onda idemo u zadnju utrku sa prednosti od 15 bodova :D
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Cuky je napisao/la:bilo bi dobro da se ponovi ovo...na gridu samo Ferrari, Toro Rosso i Force India (iste ekipe su i na toj slici). Onda idemo u zadnju utrku sa prednosti od 15 bodova :D
Onda bi se jedan TR-ov bolid zabio u Alonsa :biggrin:
...put u raj nije posut ružama...
K1M1
HNL kladionica majstor
HNL kladionica majstor
Navijam za: Kimi i Frijns

Post Postao/la K1M1 »

Uf ova uzbrdica (i ulaz u prvi zavoj) je luda. :) Ma cijela staza mi baš odlično izgleda, baš ono zahtjevna, vozačka. Uz istanbul najbolja tilkeova... Naravno treba pričekat i utrku i vidjet, can't wait...
slika
la.dervis@gmail.com
Navijam za: Hamilton

Post Postao/la la.dervis@gmail.com »

Treći sektor ove staze, bude jako odgovarao Red bullu-drugi bude najproblematičniji za njih.
Ferrari bude konkurentan, te možda i brži od Vettela samo u tom 2 sektoru,ostala dva pu.... POGOTOVO- treći bude loš za Ferrari.
U glavnim ulogama očekujem HAM. i VEETELA,Alonso će dati svoj maximum,za koliko to bude dosta- vidjet ćemo.
Alonsu treba utrka ispred Vettela,a to bude jako teško za ostvarit!
Problem za Ferrari tj. Alonsa su kvalifikacije.
Problem za HAM. JE UTRKA,jer mu je ekipa okrenula leđa,i to odavno,no možda mu konačno, budu dali pravi bolid da se bori za vrh.
Veetel nema problema!
Naravno uvijek postoji šansa i da netko drugi iznenadi,ali mala.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

mislim da kvalifikacije nisu toliki problem Ferrariju koliko je to izgledalo tako na zadnje 2 utrke...oni su u te kvalifikacije išli sa bolidom svjesno podešenim za što bolji nastup u utrci. Zato su startali niže, ali se i dobro podizali u utrci

slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

K1M1 je napisao/la:
Uf ova uzbrdica (i ulaz u prvi zavoj) je luda. :) Ma cijela staza mi baš odlično izgleda, baš ono zahtjevna, vozačka. Uz istanbul najbolja tilkeova... Naravno treba pričekat i utrku i vidjet, can't wait...
Jel ova lijeva uzbrdica na slici, pa dolazak do dva brežuljka? :biggrin:
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

Dani je napisao/la: Jel ova lijeva uzbrdica na slici, pa dolazak do dva brežuljka? :biggrin:
e baš ta :D
bilo bi nadasve zanimljivo provozati se tom stazom :biggrin:
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Dobra stvar mi je kod staze da nije ispeglana, a nesviđa mi se da je previše kopirao druge staze
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Staza je nova, ne vozi se na njoj. E sad, to što je nova trebalo bi značiti da je asfalt abrazivan. To što se ne vozi na njoj trebalo bi značiti da je skliska. Nisam pametan što je od toga. Također, kojem timu što od toga više odgovara? ...

Ali staza izgleda dobro. Teoretski, ima sve. Vidjet ćemo u praksi.
Samo neka se trkaju.
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la mrd »

Ovo tehnički nije Tilkedrom jer su originalni dizajneri Tavo Hellmund i Kevin Schwantz, a Tilke je njihovu prvobitnu skicu prepravio po svome.Na slici je originalni nacrt:

slika

Najjači su mi ovi komentari sa strane, 2 tunnels, make it counter clockwise, like Interlagos, eau rouge... tipično američki, daj što više svega ;)
slika
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

1 DRS zona na utrci
One DRS zone for first Grand Prix in Texas:

Formula 1 governing body the FIA has organised a single DRS zone as the sport heads to Austin’s Circuit of the Americas for the first time.

As has been the case at past venues such as Istanbul Park, the sole DRS zone is not on the start/finish straight. For the Texas race, drivers will be able to deploy the rear wing device between Turns 11 and 12, as the second half of the lap begins.

This means DRS will come into play after the hairpin at Turn 11. Both before the hairpin and after the back straight, the brand-new track features sweeping curves.
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

mrd je napisao/la:Ovo tehnički nije Tilkedrom jer su originalni dizajneri Tavo Hellmund i Kevin Schwantz, a Tilke je njihovu prvobitnu skicu prepravio po svome.Na slici je originalni nacrt:

[ https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 7074_n.jpg ]

Najjači su mi ovi komentari sa strane, 2 tunnels, make it counter clockwise, like Interlagos, eau rouge... tipično američki, daj što više svega ;)

Kad vidim ovakve stvari drago mi je da Tilke dizajnira staze...ovo je previše svega...naravno, kad krenu forumaši poput nas dizajnirati stazu oni bi sve najbolje djelove sa ostalih staza pobrali, a onda to ispadne veliko ništa. Možeš uzet inspiraciju negdje, ali ista stvar na dva različita mjesta ne funkcionira.

Najgore od svega što izgleda da su to radili neki ljudi kojima je to posao...tako da još jednom, drago mi je da je Tilke radio stazu. Nije sve ni u stazama što se tiče (ne)dostatka pretjecanja

slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la:
mrd je napisao/la:Ovo tehnički nije Tilkedrom jer su originalni dizajneri Tavo Hellmund i Kevin Schwantz, a Tilke je njihovu prvobitnu skicu prepravio po svome.Na slici je originalni nacrt:

[ https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 7074_n.jpg ]

Kad vidim ovakve stvari drago mi je da Tilke dizajnira staze...ovo je previše svega...naravno, kad krenu forumaši poput nas dizajnirati stazu oni bi sve najbolje djelove sa ostalih staza pobrali, a onda to ispadne veliko ništa. Možeš uzet inspiraciju negdje, ali ista stvar na dva različita mjesta ne funkcionira.

Najgore od svega što izgleda da su to radili neki ljudi kojima je to posao...tako da još jednom, drago mi je da je Tilke radio stazu. Nije sve ni u stazama što se tiče (ne)dostatka pretjecanja
kad bi dodao jos koji kamioncic pijeska bi bilo jos bolje mada staza zasad izgleda izazovno , dosta je tu elementa Silverstonea, suzuke , turske , Indije , Bahraina
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
pinkdpanter
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: kimi raikkonen

Post Postao/la pinkdpanter »

Temperaturu bu jesenske ujutro oko 5C popodne oko 20C

Kolko je dug ovaj pravac. Sa drs-om, izgleda dugacko i izgleda da bu lotus nahebo na tom djelu
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's
dmarijon
Legenda
Legenda

Dug je, ali dolazi nakon jako sporog zavoja, čime se jako umanjuje značaj DRS-a. Vidjeli smo to u Njemačkoj i na nekim drugim stazama.
Nego, asfalt? Nitko ne komentira? Meni osobno zanimljivo. Kakav će biti i kome će odgovarati?
Samo neka se trkaju.
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

dmarijon je napisao/la:Nego, asfalt? Nitko ne komentira? Meni osobno zanimljivo. Kakav će biti i kome će odgovarati?
...teško ti je tu išta pametno reći jer nitko ne zna koliko je asfalt u stvari (kako ti kažeš) abrazivan...gume i jesu zato tako odabrane kako jesu...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

pinkdpanter je napisao/la:Temperaturu bu jesenske ujutro oko 5C popodne oko 20C

Kolko je dug ovaj pravac. Sa drs-om, izgleda dugacko i izgleda da bu lotus nahebo na tom djelu
Onaj pravac je oko 1.2km, ima ga komad.
slika
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

mene živcira što baš sva staza ima dugi pravac, valjda jer gospon tilke pogrešno misli da se na pravcima najlakše pretječe. pravac, najdosadniji i najbeskorisniji dio svake staze, po meni. i što je još gore, i prije pravca i poslije pravca stave spore zavoje tako da osiguraju da sigurno neće bit pretjecanja. za pretjecanje su najbolji brzi zavoji, posebno kombinacija brzih zavoja (sjetite se kombinacije prije autobusne stanice u spa) jer na brzim se zavojima najviše osjeti brzina bolida i brži auto će uvijek biti brži kroz brzi zavoj, za razliku od pravca gdje sporiji auto može imati veću brzinu. ja sam uvjeren da se dobro dizajnirana staza bez ijednog pravca može ponuditi obilato mjesta za pretjecanje, umjesto pravca staviš kombinaciju 2-3 brza zavoja nakon koje ide jedan sporiji i eto prilike za preticanje
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

padobranac je napisao/la:i brži auto će uvijek biti brži kroz brzi zavoj, za razliku od pravca gdje sporiji auto može imati veću brzinu.
Da, šteta kaj ne pogoduje staza Red Bullu još više :/.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

padobranac je napisao/la:za pretjecanje su najbolji brzi zavoji, posebno kombinacija brzih zavoja (sjetite se kombinacije prije autobusne stanice u spa) jer na brzim se zavojima najviše osjeti brzina bolida i brži auto će uvijek biti brži kroz brzi zavoj, za razliku od pravca gdje sporiji auto može imati veću brzinu.

Sa ovime se totalno ne slažem. Kroz brze zavoje imaš jednu liniju koja je najbrža i izlaskom sa nje samo gubiš, kako grip tako i brzinu. Također, u brzim zavojima je potreban dobar aerodinamički pritisak (downforce), a kako u velikoj brzini i na velikoj blizini pratiš bolid ispred taj isti downforce nepovratno gubiš, dakle ne možeš napasti. Kod sporih zavoja prvo imaš jako kočenje gdje ako si hrabar i ako tvoj bolid može, kočiš 2-3 metra kasnije nego suparnik i tu imaš priliku za prolazak. Također, kroz spore zavoje ako je nakon njih pravac ti možeš namjerno uzeti neoptimalnu liniju kroz njega koja će ti omogućiti da na izlasku iz zavoja ranije ubrzaš nego tvoj suparnik i na taj način stekneš prednost.
Problem je u tome što je ovo natjecanje i momčadi i vozači ne podešavaju bolide da bi što lakše pretjecali/bili preteknuti nego da bi ostvarili što bolje rezultate. Bolidi se podese optimalno za kvale ili utrku (ili neki kompromis se napravi) i najbolje funkcionira kada ispred njega na stazi nije nitko. Kad se nađe netko ispred, odmah problemi

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Pravilo je i pretpostavka da se (ne računajući drs) ipak bolje pretiče na ravnicama koje su nakon jakih i sporih zavoja. Više dolazi do izražaja razlika u dobrom i lošem ulasku i izlasku iz takvog zavoja.
Samo neka se trkaju.
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

a što sa ovime onda.
ovo pobija i teoriju idealne putanje i teoriju praćenja bolida kroz brzi zavoj

http://www.youtube.com/watch?v=ZYN-4E_w2wg" onclick="window.open(this.href);return false;
Zaključano