Utrke 2012 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
zizi
Test vozač
Test vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Nikoga

Re: 2012 FORMULA 1 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX, 20 - 22 Apr

Post Postao/la zizi »

kimi&pablo.u.bmw je napisao/la:
Ćale od Lewisa je napisao/la:
kimi&pablo.u.bmw je napisao/la:mislim da pravilo vazi samo za kvale a ne i za trku
znam al ne vidim neku razliku, u oba slučaja auto se mora doteturat do podija a nakon toga na vaganje. Zašto su onda to za kvale izmislili, da nebi auto koji se gura po stazi ugrozio drugog vozača u letećem krugu. Zar ovo s Rosbergom nije još opasnije, auto staje prije crte a iza leđa se bore 2 bolida koja u želji za preticanjem i iznenadnim menvrom bolida iza (Alonsa u primjeru) koji ne vidi što je ispred pokupi auto koji se zasutavlja prije cilja?
u kvalama mora da ne bi smetao onim iza koji su mozda u brzom krugu pa da ih eventualno zuta zastava ne bi usporila
a nakon trke mislim da ne mora jer nakon prelaska ciljne linije svi pustaju gas pa nije toliko frka a to rade samo ako su u frci sa gorivom jer valjda mora ostati neka kolicina za proveru - nisam 100% sigruan u ovo sto pisem

litrica
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
senamozart
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: F1 McLaren Team

Post Postao/la senamozart »

utrku sam ocijenio sa 6/10.realno dao bi i manju ocjenu.
počele su me nervirati ove akcije i čuvanje guma.jednostavno sam primjetio da se svi čuvaju i baziraju na nekoj matematici nego na neku vožnju.katastrofa.tu se nešto mora promijenuti.
utrka:vettel se vratio u svom stilu i mislim da kimi nije imao nikakve šanse.ovaj je kontgrolirao utrku i kad je trebao ili kada se kimi približio vettel bi odvezao najbrži krug.samo sam mislio da će biti rikavela renault a to sam bio i spominjao u nekim postovima glede problema sa ispusima i motorima.
čestitke za oba lotusa posebno mi je drago radi kimija.
lewis i matica ne znam treba li to komentirati samo bi volio da mi netko napiše koliko je izgubio u boxu vremena 15-20 sec u oba slučaja.potez utrke je naravno lewisovo prestizanje rosberga po pijesku.bravo majstore.ostalo je sve za zaborav i nadam se da će se mclaren vratiti na lidera prvenstva.sad kad gledam tablicu opet tarzan urliče i red bull u konstrutorskom dijelu vodi.nadam se ne zadugo.
jeli tko zna zašto rosberg nije popio bar jednu kaznu.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ja mislim da je tvoja ocjena vrlo uvjetovana neuspjehom Mclarena.
Sory stari :)

Ne znam koliko se stvarno "čuvaju" gume a koliko su to priče - a koliko jednostavne ne hvataju nakon nekog vremena. 95% tih napada uglavnom ne uspije. Pa normalno da će "čuvati gume" i ne napadati. Ali da, bilo bi ljepše da nisu baš toliko osjetljive
Samo neka se trkaju.
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Re: VN Kine, Shanghai International Circuit, 13.-15.4.2012.

Post Postao/la Domi »

Malo zakašnjelo al opet vrijedi pogledat :biggrin:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e15ojeJ8 ... AAAAAAAAAQ[/youtube]
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Luda trtka, šteta što kimi nije uspio preteć prstića . Ove PIrelli doslovno ubijaju trku i to je nešto što treba mjenjat hitno . Svaki agresivni potez gume izgube preformanse gadno (za razliku od bridgestona na kojima si mogao imat 100 puta blokiran kotač na kočenju i dalje bi išla mozda koju desetinku sporije ) al ove i pol sekunde ako ideš širije u zavoj . 8 ocjena .
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Cijeli team radio se svodi na tyre management.
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

King iCool je napisao/la:
Cijeli team radio se svodi na tyre management.
tolika tehnologija, toliko svega i sve se svodi na cuvanje guma, a ne na brzinu vozaca.... nekad prije da bi vozio F1 morao si imat umjece da vozis bolid na rubu, morao si imat talent za brzu voznju, a danas talent za cuvanje guma..... poceli su se vise utrkivat mehanicari u boxu nego vozaci....
McLaren u <3
senamozart
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: F1 McLaren Team

Post Postao/la senamozart »

dmarijon@
da sam razočaran jesam ne krijem,a sad da sam uvjetovao to nikako.težak sam glede ocijena za utrke ali to je ionako meni nebitno.
s druge strane i sam sam napisao da na ovoj stazi mclaren neće moči do postolja i realno sam očekivao 4 ili 5 mjesto.nekako sam znao a ni sam ne znam kako.filing valjda.to bi i bilo za lewisa da nije bilo problem u matici ili pištolju za gume.
ja se samo dalje nadam da će mclaren unaprijediti svoj momentum prema boljim rezultatima a ova utrka nek se što prije zaboravi glede tima za kojeg navijam.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

I vozači su se usavršili, treniraju puno više (u simulatorima, istina, ali svejedno).
Koliko god više nema heroja i tipova koji se ističu, opet iskaču oni drugi - koji vide "cijeli utrku" - ja bi rekao: Alonso, Button, Vettel. Ali nije to bitno, da se ne hvatamo za imena.
Nije to ko nekad, ali sigurno ne-samo zbog guma. Cijela tehnika je tako posložena. Gledam te snimke od sada i od prije 30 godina, i ima dojam da su nekad vozači u glavi brijali: kakva brzina, ludnica. A danas: kao da vide samo ograničenja. Kao da voze 300 na sat i nemaju osjećaj brzog ulaska u zavoj nego (iako su na 4 g) samo tapkaju kao po jajima.
Sve u svemu, prednost je što je pace race nestabilan, što se bolidi ubrazavaju, pa padaju, oa opet ubrzavaju, i to je dalo velik začin utrkama. Mislim, godinama smo to prizivali, sada se žalimo.
Samo neka se trkaju.
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Post Postao/la Walter »

Odlična trka 9/10.
Kimi je bio najbolji, nije se od njega puno očekivalo ali se pokazao kao veliko iznenađenje.

I Vettel je dobro odvozio, nije popustio pod pritiskom kad ga je napadao Kimi.

Ostalo je sve bilo prosječno, a pogotovo moj Ferrari koji je bio i ispod prosjeka.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Forza je napisao/la:2012 F1 Bahrain Grand Prix Pit Channel Team Radio Highlights

@ Kenny: Monaco 2010: Mark Webber Red Bull-Renault, 2.Sebastian Vettel Red Bull-Renault, 3. Robert Kubica Renault
jel to na 06:19 govori inzinjer Schumacheru fucking box ili ? :biggrin:
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

dmarijon je napisao/la:I vozači su se usavršili, treniraju puno više (u simulatorima, istina, ali svejedno).
Koliko god više nema heroja i tipova koji se ističu, opet iskaču oni drugi - koji vide "cijeli utrku" - ja bi rekao: Alonso, Button, Vettel. Ali nije to bitno, da se ne hvatamo za imena.
Nije to ko nekad, ali sigurno ne-samo zbog guma. Cijela tehnika je tako posložena. Gledam te snimke od sada i od prije 30 godina, i ima dojam da su nekad vozači u glavi brijali: kakva brzina, ludnica. A danas: kao da vide samo ograničenja. Kao da voze 300 na sat i nemaju osjećaj brzog ulaska u zavoj nego (iako su na 4 g) samo tapkaju kao po jajima.
Sve u svemu, prednost je što je pace race nestabilan, što se bolidi ubrazavaju, pa padaju, oa opet ubrzavaju, i to je dalo velik začin utrkama. Mislim, godinama smo to prizivali, sada se žalimo.
Zapravo i jesu pravi krivac gume, bolidi današnji su osakaćeni po pitanju snage, momenta, brzine al zato sigurnost je na nivou i kao takvi trebalo bi pustit da se voze do samih granica a ne u modovima šparanja goriva, čuvanja guma i ostala sranja koja dobivaju preko radia. Bolid je spor još mora startat punim tankom.
Gume su najveći faktor jer onaj tko uspije ostat 3 kruga duže na stazi od ostalih ima veliku prednost u zadnjem stintu pošto će mu stint trajat kraće od ostalih i samim time će lakši auto moć duže na friškijim gumama tjerat na limit. Sve češće čujemo kod svih preko radia da im javljaju ima li vozač ispred 2-3 kruga starije ili friškije gume te hoće li vozač ispred ubrzo u boks. Znači vozač sam ne može procjenit svoje trenutno stanje i postoji li sposobnost napada nego će se radije čuvat i jurcat lagano za njim. Onaj tko se usudi pokušat par krugova stiskat i napadat, gume ga brzo kazne.
Evo ti primjera Hamilton. Bjesan zbog gubljenja vremena u boksu, izletio je na stazu i prešao Alonsa, Rosberga, japanca i još nekog (možda i ne takvim redosljedom). Britanski komentatori su rekli to je onaj pravi Hamilton, u potjeri ('in chase' kako bi oni rekli) međutim nije predugo trajalo. Ubijeno je ono istinsko pravo utrkivanje.
slika
Forza
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari - F1

Post Postao/la Forza »

Statistike pretjecanja na utrci.

slika
slikaslikaslika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Po meni jedina mana trenutnih guma je postajanje ovog užasnog cliffa koji se doživi i prije ozbiljnog pada u performansama rada guma. Znači voziš se konstatnim vremenima poput Kimija u Kini te u jednom sektoru doživIš pad u performansama jednak ko da se vozis sa puknutom gumom.

I d,a kada vec naprave gume od papira pa dajte onda timovima više setova da stvarno imamo različite strategije a ne da nakon kvala svi timovi imaju 1 novi set mekše komponente i 2 nova seta tvrđe komponente. S tri stajanja u boks stvarno raznolikost taktike na vrhuncu... :roll:
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

slika
slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Dero je napisao/la:Po meni jedina mana trenutnih guma je postajanje ovog užasnog cliffa koji se doživi i prije ozbiljnog pada u performansama rada guma. Znači voziš se konstatnim vremenima poput Kimija u Kini te u jednom sektoru doživIš pad u performansama jednak ko da se vozis sa puknutom gumom.

I d,a kada vec naprave gume od papira pa dajte onda timovima više setova da stvarno imamo različite strategije a ne da nakon kvala svi timovi imaju 1 novi set mekše komponente i 2 nova seta tvrđe komponente. S tri stajanja u boks stvarno raznolikost taktike na vrhuncu... :roll:
Trebaju bar 2 proizvođača guma i toga neće bit
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
McLewis
Veteran
Veteran

Post Postao/la McLewis »

ma nije tu kriv pirelli, nevjerujem da su oni nesposobni dobru gumu napravit, neg je onaj sjedi starac to trazio od njih, da se poboljsa "show", jer on od toga zeli raditi show, a ne kvalitetno utrkivanje...
McLaren u <3
dmarijon
Legenda
Legenda

Kenny je napisao/la:
Dero je napisao/la:Po meni jedina mana trenutnih guma je postajanje ovog užasnog cliffa koji se doživi i prije ozbiljnog pada u performansama rada guma. Znači voziš se konstatnim vremenima poput Kimija u Kini te u jednom sektoru doživIš pad u performansama jednak ko da se vozis sa puknutom gumom.

Trebaju bar 2 proizvođača guma i toga neće bit
Pa da stave bilo kojeg proizvođača uz Pirelli, da Barun uđe u F1, na Pirelliju bi iste sekunde ostalo 0 timova! :D

Slažem se potpuno s ovim djelom teksta s f1racing:
Pirelli na naslovnicama ne zbog kvalitetnih, nego zbog nekvalitetnih proizvoda
" Za razliku od ozbiljnih proizvođača, kakvi su bili Bridgestone i Michelin, Pirelli na Formulu 1 gleda isključivo kao na marketinški projekt, bez ikakve namjere da natjecanje iskoristi kao platformu na kojoj će razvijati svoje proizvode i pomicati granice tehnologije.
Stoga je razumljiva njihova ideja da gume traju što kraće jer to ujedno znači i da će se o njihovim gumama tijekom GP vikenda pričati više te da će njihov, ionako predimenzionirani, logotip tijekom utrka biti zastupljeniji će biti više zaustavljanja u boksu.
Malo po malo, Pirelli svojim nekvalitetnim proizvodima sve češće dolazi u centar pozornosti i počinje igrati glavnu ulogu u razvoju utrka Formule 1.
Problem za njih je u tome što preko Formule 1 ne reklamiraju svoju kvalitetu nego nekvalitetu, što će im se na kraju obiti o glavu."
Samo neka se trkaju.
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Michelin vrati se ! Uskoro ćemo imati uz natjecanje u šparanju guma i smanjene tankove goriva. Pa će biti save fuel mod od početka do kraja. Nešto kao ono Opelovo natjecanje tko će manje goriva potrošiti.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

He he. da :)
a jedno je sigurno - što je Bernie tražio, Pirelli je napravio.
Samo neka se trkaju.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

pa nije samo bernie trazio, trazili smo svi..

ili su vama bridgstonice bile super? softice koje izduraju cijelu utrku?

ove gume traju upravo onoliko koliko je potrebno, stvar je u tome sto su prakticki svi setovi vec naceti i to sa 5/6/7 krugova..

gle di restu.. staza gdje su svi sumnjali da nece bit moguce 2 stopa (doduse temp je valjda igrala dobranu ulogu) on se doslepao do pun k bodova..
dakle, nije da su se raspale..

stvar je samo u premalom broju setova..
rFactor F1 HR server Info
slika
McLewis
Veteran
Veteran

Post Postao/la McLewis »

Armanini je napisao/la:pa nije samo bernie trazio, trazili smo svi..

ili su vama bridgstonice bile super? softice koje izduraju cijelu utrku?

ove gume traju upravo onoliko koliko je potrebno, stvar je u tome sto su prakticki svi setovi vec naceti i to sa 5/6/7 krugova..

gle di restu.. staza gdje su svi sumnjali da nece bit moguce 2 stopa (doduse temp je valjda igrala dobranu ulogu) on se doslepao do pun k bodova..
dakle, nije da su se raspale..

stvar je samo u premalom broju setova..
alo da daju jos veci br setova, sta bi tek onda bilo?? imali bi 5 pit stopova po vozacu, pa vise vremena bi proveli u boxu nego na stazi.... ja ovakve gume nisam trazio.... meni bi bile bolje one da moze na softu cijelu utrku vozit kao vettel u monzi i zadnji krug promijenio jer je morao... pa si izaberi sta ti vise pase, da mijenjas u sredini ili na kraju utrke...
McLaren u <3
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

?

jel shvacas da voze na vec nacetim gumama i zato gume malo traju.. ?

pa setovi na kojima voze nerijetko vec imaju vise od 5 krugova..

koliko bi guma trebala trajat?
pol utrke? tvrdja da i toliko skoro i traje..

neznam decki.. bunite se stalno, a utrke se ocjenjuju sa desetkama..
rFactor F1 HR server Info
slika
K1M1
HNL kladionica majstor
HNL kladionica majstor
Navijam za: Kimi i Frijns

Post Postao/la K1M1 »

a to ti je tako šta ćeš.. Da se sad vrate stara pravila svi bi kukali kako su utrke dosadne, kako nema pretjecanja. Sad kad su utrke zanimljive i pune pretjecanja onda prizivaju stara pravila, nadolijevanje goriva i gume koje traju cijelu utrku.. Nikad zadovoljni. To me podjeća na stare babe, kad je ljeto onda govore: 'joj kako je vruće, kad će više zima', a kad je zima onda: 'joj šta je hladno, di je ono lijepo ljeto.' :lol:
Meni su ova sadašnja pravila odlična, imamo zanimljive utrke, pretjecanja, dvoboje na stazi (a ne kroz boksove), ma divota. Još samo kad bi ovo što armanini kaže, ekipama dali više setova guma i bilo bi savršeno.
slika
McLewis
Veteran
Veteran

Post Postao/la McLewis »

K1M1 je napisao/la:a to ti je tako šta ćeš.. Da se sad vrate stara pravila svi bi kukali kako su utrke dosadne, kako nema pretjecanja. Sad kad su utrke zanimljive i pune pretjecanja onda prizivaju stara pravila, nadolijevanje goriva i gume koje traju cijelu utrku.. Nikad zadovoljni. To me podjeća na stare babe, kad je ljeto onda govore: 'joj kako je vruće, kad će više zima', a kad je zima onda: 'joj šta je hladno, di je ono lijepo ljeto.' :lol:
Meni su ova sadašnja pravila odlična, imamo zanimljive utrke, pretjecanja, dvoboje na stazi (a ne kroz boksove), ma divota. Još samo kad bi ovo što armanini kaže, ekipama dali više setova guma i bilo bi savršeno.
ajde pronadji jedan moj post od 2007. otkad sam na forumu da sam rekao da je utrka dosadna?? a da nije rijec o ovim novim exkluzivnim stazama poput valencije ili bahreina???
McLaren u <3
Zaključano