dmarijon je napisao/la:I vozači su se usavršili, treniraju puno više (u simulatorima, istina, ali svejedno).
Koliko god više nema heroja i tipova koji se ističu, opet iskaču oni drugi - koji vide "cijeli utrku" - ja bi rekao: Alonso, Button, Vettel. Ali nije to bitno, da se ne hvatamo za imena.
Nije to ko nekad, ali sigurno ne-samo zbog guma. Cijela tehnika je tako posložena. Gledam te snimke od sada i od prije 30 godina, i ima dojam da su nekad vozači u glavi brijali: kakva brzina, ludnica. A danas: kao da vide samo ograničenja. Kao da voze 300 na sat i nemaju osjećaj brzog ulaska u zavoj nego (iako su na 4 g) samo tapkaju kao po jajima.
Sve u svemu, prednost je što je pace race nestabilan, što se bolidi ubrazavaju, pa padaju, oa opet ubrzavaju, i to je dalo velik začin utrkama. Mislim, godinama smo to prizivali, sada se žalimo.
Zapravo i jesu pravi krivac gume, bolidi današnji su osakaćeni po pitanju snage, momenta, brzine al zato sigurnost je na nivou i kao takvi trebalo bi pustit da se voze do samih granica a ne u modovima šparanja goriva, čuvanja guma i ostala sranja koja dobivaju preko radia. Bolid je spor još mora startat punim tankom.
Gume su najveći faktor jer onaj tko uspije ostat 3 kruga duže na stazi od ostalih ima veliku prednost u zadnjem stintu pošto će mu stint trajat kraće od ostalih i samim time će lakši auto moć duže na friškijim gumama tjerat na limit. Sve češće čujemo kod svih preko radia da im javljaju ima li vozač ispred 2-3 kruga starije ili friškije gume te hoće li vozač ispred ubrzo u boks. Znači vozač sam ne može procjenit svoje trenutno stanje i postoji li sposobnost napada nego će se radije čuvat i jurcat lagano za njim. Onaj tko se usudi pokušat par krugova stiskat i napadat, gume ga brzo kazne.
Evo ti primjera Hamilton. Bjesan zbog gubljenja vremena u boksu, izletio je na stazu i prešao Alonsa, Rosberga, japanca i još nekog (možda i ne takvim redosljedom). Britanski komentatori su rekli to je onaj pravi Hamilton, u potjeri ('in chase' kako bi oni rekli) međutim nije predugo trajalo. Ubijeno je ono istinsko pravo utrkivanje.