Utrke 2013 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren

Re: VN Koreje, Korea International Circuit 04/05/06.10.13.

Post Postao/la gringo73 »

Arma, ja i još jedna osoba x smo izgleda jedini kojima je ova trka bila odlična. Ja sam dao 9. Nemam svog idola kroz kojeg bi mi njegov plasman bio mjerilo za trku, pa mogu gledat trku poprilčno rasterečen i bez očekivanja (zahvaljujući vozačima i bolidu McLarena kakvi su ove godine #-o ) Meni je u trci bilo svega što volim, pretjecanja, branjenja, gužve kao u GP2, poneka greška, čudnih situacija... ali eto, svi smo različiti i volimo nešto drugo. Dmarijon i Toon su spomenili Kinu s oduševljenjem, a meni je ta trka dno ove sezone (i puno trka unazad), i nadam se da nikad više neću morat gledat takvu "trku". Ja ne vidim smisao ovala i 300 pretjecanja, a netko ne može skužit kako netko/ja ne volim Nascar. Kako bi rekao moj bivši kolega: Ima nas svakakvih, a najviše različitih. :biggrin:
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Armanini »

hehe, bas otvorio nazad operu da editiram post i na kraju zamolim dmarijona da mi ne zamjeri ako sam grub i netolerantan, nisam spavao nocas pa nisam obazriv.. iako dmarijon vec zna da ne treba puno obracat paznju na ton posta :=
tebi se ne ispricavam, ti bi mi bio negdje zadnji na popisu :P
Tko te napada?
vid napada:
no "utrka sezone" OMG...
kad mi netko direktno odgovara sa capsima i tim jeftinim akronimom digne mi se kosa..

jel to moj stav? meni je to bila jedna od utrka sezone..
ti si se nasao cudit tome i ja sam odgovorio i objasnio zasto mi je utrka bila dobra..
primjeti opet po 100 i peti put da mi post sadrzi 90% objasnjavanja i stava koji je vezan uz raspravu i koji je objasnjenje mog stava..
primjeti da mi postovi nisu upuceni nekom odredjeno, vec pisem o mom misljenju kontra vise njih sa kojima se ne slazem..

and primjeti da su tvoji postovi upuceni samo meni i da ti pises o mom stavu i pokusavas nesto istrest jer kao ja cu se dat isprovocirat pa se spustat na takvu razinu.. taj film tesko da ces gledat..

jesi primjetio napad? naravno da jesi jer si ti taj napadac :=

a jesi primjetio kako si se odmah prebacio u defenzivu kad sam objasnio zasto mi je ova utrka bolja nego 90% ostalih i zasto mi je ova utrka licila vise na utrku nego 90% utrka do sad?

jel primjecujes da zelis mene okarakterizirat kao sebe? nisam ja taj koji se ide s nekim raspravljat s jeftinim priprostim pokusajima.. gdje u mojim postovima vidis jergovic fore ("ako nisi gledao prvu utrku ispod eau onda nemas pravo komentirat f1")
kada netko nešto tvoje citira ili napiše kontra tebe nije odmah tvoj hebeni neprijatelj...
nice try..
da, neboj se.. ne dozivljavam ja tebe kao neprijateljem.. jedan si od skolskih primjera onih koji se zele tu i tamo malo nadmudrivat i zapocet neki sitni flame.. prilicno su ti transparentni pokusaji provokacije.. dapace, koji put me zabavlja to koprcanje nakon sto se dodje do zida pa pokusaji prebacivanja kao neke "krivice" (kao da itko ista pise pogresno :) na drugu stranu kad ne upale 2 pokusaja..

jos samo - po stoti put - ja ne reagiram na neciji post jer je to neciji post, ja samo reagiram na napisano ako procitam neke nebuloze poput "najbolji vozac je onaj tko ima najvise srece i tko se najvise snadje".. pa tko god to napisao potpuno mi svejedno..
a kad netko pocne nakon toga neka jeftilen podbadanja, jedino mi moze dat poticaj da se dodatno raspisem i upotpunim misljenje..

ugl.. utrka cista 10-ka za ovu sezonu, jer mislim da nazalost tesko moze vise od ovog..
jos jednom - mene je borba alonsa i lewisa + lol jeep vec dovoljno zabavilo ovo jutro i vec zbog tog mi nije bilo zao sto nisam oka sklopio od jucer ujutro..

dok mi ti pocnes o starim vremenima (jer ja kao nisam pojeo prakticki sve dobavljive sezone koje su u normalnoj kvaliteti i to uzet cu si pravo za pretpostavku da sam ih gledao u blizoj proslosti tako da su mi mozda i vise u sjecanju (iako sumnjam, jer stvarno imam losu memoriju))
a izvan f1 dam ruku u vatru da sam se nagledao solidno vise razlicitih serija i extra utrka (gdje pireli ne radi show i gdje najbolji vozac nije onaj najsretniji :)

neznam dal je to neki sad in u zadnje vrijeme spocitavat nekome na prvu da nije "kompetentan", a bez da imas imalo pojma o toj osobi i njezinom znanju..
zaletit se je lako, al ako je ispred zid onda bude malo nespretno..

sve da mi je ovo prva utrka koju sam pogledao u f1 opet se smatram "kompetentnim" i kompetentnijim za 360 puta od nekog tko moze napisat glupost da je najbolji vozac onaj tko se najbolje snadje i tko ima najvise srece (joj, mislim da ce me ovo drzat sve do japana :)
takav da je pogledao (mislim neznam kakav je to kriterij, al ajd) sve utrke svijeta i dalje nemoze bit kompetentan s takvim poimanjem..
rFactor F1 HR server Info
slika
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

gringo73 je napisao/la:Ja sam dao 9. Nemam svog idola kroz kojeg bi mi njegov plasman bio mjerilo za trku, pa mogu gledat trku poprilčno rasterečen i bez očekivanja
...mislim da je tu i "bit problema" - kod većine tih "loših" ocjena - ako im Hamilton Alonso ili Kimi nisu na postolju trka im dobija ispodprosječnu ocjenu jer mnogi kroz prizmu (ne)uspjeha pojedinih vozača doživljavaju "oduševljenje ili razočaranje" same trke...
gringo73 je napisao/la:ali eto, svi smo različiti i volimo nešto drugo. Dmarijon i Toon su spomenili Kinu s oduševljenjem, a meni je ta trka dno ove sezone (i puno trka unazad), i nadam se da nikad više neću morat gledat takvu "trku":biggrin:
Poštujem tvoj stav no gledajući tu istu Kinu ranije ovogodišnja je "mila majka svih dosadašnjih Kina" (kojih nema tako puno)...ja se nadam da ovogodišnji kultni Spa neću više nikada neću gledati u ovakvom "dosadnom" izdanju - a sigurno ima i nekih kojima je to bila jako dobra trka...
Apropo Mcl neću ništa reći jer bih morao poslije do dežurne ljekarne po antidepresive...
...ima nas svakakvih kao što tvoj bivši prijatelj (hm...) kaže i to samo treba poštovati ništa više ništa manje...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Arma, ja i još jedna osoba x smo izgleda jedini kojima je ova trka bila odlična.
i'm not alone, i'm not alone :D
Nemam svog idola kroz kojeg bi mi njegov plasman bio mjerilo za trku, pa mogu gledat trku poprilčno rasterečen i bez očekivanja
ee pa bas to.. a u tome i je vjerujem stvar..
tebi mcm, meni ferr. slicna je zapravo situacija.. da pratim utrke i veselim se kad se alonso nadje (najcesce spletom okolnosti i njegovom konzistentnosti) na podiju.. sto me tu ima veselit.. pa svaka druga utrka je jednaka..
jedina zapravo borba izmedju vozaca je ona kimija i lewisa.. nema ni jedne druge..

doduse, hulk mi je postao stvarno lik.. onaj radio pred kraj utrke kad ga je prakticki najvise pritiskao lewis, a on smireno skroz razumljivo (rijetko se kad tako cisto cuje vozace) prica sa timom i jos ubaci salu s bananom na kraju utrke..
zapravo nakon duuugo vremena sam bio sretan i zadovoljan zbog uspjeha nekog vozaca i bilo mi je stvarno drago sto je uspio zavrsit tako visoko i sto se obranio do kraja.. i to mi mozda jedan od jacih razloga zasto sam bio zadovoljan i s utrkom..
doduse ja sam i prilicni "fan" groznog pa mi je i za njega bilo drago..

kad vec spominjemo tu kinu jel moze mali remind sto se to dogadjalo u toj utrci toliko ludo zabavnog?
jel u toj kini di resta vozio 55 krugova?
Ima nas svakakvih, a najviše različitih.
a ovo je tako dobro receno :)

mene ne smeta razlicitost, dapace, zivot je i zanimljiv najvise zbog razlicitosti..
al nije isto imat razlicito misljenje (recimo alonso -lewis, ferr - mcm - banalni primjeri) i imat stupidno misljenje kao sto je da je najbolji vozac onaj tko ima najvise srece :) sry autoru te lude konstatacije, al nije me vec dugo nesto sokiralo kao to..
ustvari dmarijon je blizu sa ovim posthvaljenjem pirelija i onog cirkusa :)

al.. mozda stvarno prevladava takav stav i takvo poimanje utrka u ovo vrijeme, vjerojatno ne rade bernie i ekipa takve budalastine iz hira, vec je tu i dobrano istrazivanje misljenja.. ljudi danas valjda vole kad se dogodi nesto neocekivano, nesto neplanirano, nesto "iz vedra neba"..
gledanost f1 raste, pracenost f1 raste.. vjerojatno nisu ludi i vjerojatno stvarno ima vise ovih "razlicitih" :)

mi smo valjda "stara skola" poimanja utrkivanja i vjerojatno ce nam bit sve teze i tuznije pratit tu f1 u buducnosti..
Zadnja izmjena: Armanini, dana/u 06 lis 2013, 17:10, ukupno mijenjano 1 put.
slika
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

gringo73 je napisao/la:Arma, ja i još jedna osoba x smo izgleda jedini kojima je ova trka bila odlična. Ja sam dao 9. Nemam svog idola kroz kojeg bi mi njegov plasman bio mjerilo za trku, pa mogu gledat trku poprilčno rasterečen i bez očekivanja (zahvaljujući vozačima i bolidu McLarena kakvi su ove godine #-o ) Meni je u trci bilo svega što volim, pretjecanja, branjenja, gužve kao u GP2, poneka greška, čudnih situacija... ali eto, svi smo različiti i volimo nešto drugo. Dmarijon i Toon su spomenili Kinu s oduševljenjem, a meni je ta trka dno ove sezone (i puno trka unazad), i nadam se da nikad više neću morat gledat takvu "trku". Ja ne vidim smisao ovala i 300 pretjecanja, a netko ne može skužit kako netko/ja ne volim Nascar. Kako bi rekao moj bivši kolega: Ima nas svakakvih, a najviše različitih. :biggrin:

i meni je bila odlična. samo apstrahiram vettela i sve postaje zanimljivo
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

u stvari da nije izašao SC pola ljudi bi TV ugasili ili komp.

we are that second half - i'm proud to be in your group :D
slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Ja sam dao 3-jku. Čisto radi tih par dvoboja odozada. Inače utrka za mučenje u Guantanamu.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

jel moze netko nac malo brojeva o pretjecanjima na ovoj utrci?
slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

@Arma - nije bilo u Kini nego u Kanadi (di Resta - 55 krugova). A Kina, "čuvam" dio teksta koji je Mark Hughes (Austopsort) napisao kao da sam mu ja diktirao:
"It was racing, sort of – but not as we used to know it. 'Let him go, you're not racing him,' said the race engineers' voices to drivers who were on varying tyre strategies, desperately trying to eke out competitive stint lengths. And so that driver would allow the other one to pass – and that too would technically be an overtake and would therefore look to the untrained eye like racing. But it wasn't; it was simply two different strategic wave frequencies interfering.
The real race was a cerebral one, being contested on the pit counter, the drivers just speed monkeys expressing the performance of their package, being instructed on the most efficient way to run their race."

A sad ontopic: The FIA has admitted it made the call to send a fire truck to Mark Webber's Korean Grand Prix incident, but did not expect the vehicle to go out on track ahead of the leaders. LINK
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

and that too would technically be an overtake and would therefore look to the untrained eye like racing.
haaah.. kako vas je probio :D
the drivers just speed monkeys expressing the performance of their package, being instructed on the most efficient way to run their race."
o da da, pogodjeno u sridu..

nakon prakticki 4 godine u zadnje te 2 il koliko utrka bilo je par radia gdje javljaju da mogu lozit, da mogu "otvorit" motor, da mogu stisnut taj i taj gumb za max performans i da mogu napadat i da nemoraju cuvat gume.. standardna stvar koja je prije bila samo obicni poticaj inzinjera vozacu, sada me je stresla kao da se dogodilo neznam sto..

to je bilo nakon sto su unormalili gume i bas nakon te prve utrke tu bude komentar kako se sad vidi kako fale one raspadajuce gume.. a ja u nevjerici.. zadovoljan ko pas sto je bio bar jedan radio iz pita koji nije bio save ovo, pazi ono, maintain gap, .. nego je bilo cisto - push!
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Jebate, ne da mi se sve čitati...
1. naravno da bi svi mi željeli borbe kakve su nekda bile. Ali danas su druga vremena, Evo, gledali ste vjerojatno jučer boks. Na šta je to ličilo? Tako to danas nažalost funkcionira. I ako se utrka može makar umjetno začinit, ja sam za. Već dvije godine toi pilim, Znam da se velik dio ekipe s time ne slaže, ali to je samo moje mišljenje. Budimo realni, epske bitke kakve su nekada bile ćemo teško ikad više gledati. na taj način.
Drugo, da - velik dio ljudi kaže za neku trku da je dobra zato što je njihov favorit na prvi, ili barem na podiju. Naravno da je dijelom tako. Zar to nije logično. lagali bi kad bi rekli da nije tako. Ali to je samo dio. Bio bi sretan da Alonso sada vodi, ali ne bi volio da bude dosadan i dominantan. China mi je bila dobra trka i iz razloga što je Ferrari na stazi dobio red Bull. . To može biti 30 - 50 posto ocjene. Zašto ne.
Armanini - normabel.
Samo neka se trkaju.
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

VN Japana, Suzuka, 11.-13. Listopada 2013.

Post Postao/la speedy56 »

slika

Onboard krug:

Gume:
2013. - Hard (prime) + Medium (option)
2012. - Hard (prime) + Soft (option)

2012:
Kvalifikacije:
slika

Utrka:
slika
Podij:
slika

Satnica:
FP1 - 03:00
FP2 - 07:00
FP3 - 04:00
Q - 07:00
R - 08:00
Zadnja izmjena: speedy56, dana/u 08 lis 2013, 14:01, ukupno mijenjano 1 put.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: VN Japana, Suzuka, 11.-13. Listopada 2013.

Post Postao/la F1NAC »

kolega, kvale su ti iz 2011. :D
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
speedy56
Legenda
Legenda

Može biti :), ispravio sam.
To je tako kad jedne rezultate vadim s jedne, a druge s druge stranice...

BTW: Što se prognoze tiće. U petak bi trebala pasti neka lagana kišica, a ostatak vikenda bi trebao biti suh ( :( )
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

evo ti bolji onboard video (i godinu noviji) :)
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Ukradeno s Lotusovih stranica
An Engineer’s Guide to the Suzuka Circuit

The Circuit

Turn 1: Taken almost flat with only a light lift, the opening corner of the lap is a quick curve leading into the slower Turn 2.

Turns 3 – 6: Understeer needs to be minimised for the constant change of direction through the ‘S’ Curves, with a well-balanced car maintaining the speed.

Turns 8 + 9: Two tricky turns make up the Degner Curve. The first is short and narrow with a cautious approach required thanks to the inner kerb, to which drivers need to get as close as possible without making contact.

Turns 13 + 14: Understeer saps speed through the Spoon Curve and so needs to be minimised, with a fast exit necessary onto the following straight.

Turn 15: 130R is flat out, but more difficult when the cars are heavy with fuel.

Turn 16: The best overtaking opportunity around the circuit layout, with DRS less effective at this particular
track than elsewhere.

The Car

Front Wing: Front wing level is important to eradicate speed sapping understeer through the long Spoon corner, and to assist with quick change of direction through the ‘Snake’ of Turns 3 – 7.

Rear Wing: Comparable downforce levels to Silverstone or Barcelona; not maximum levels, but not far off.

Suspension: Good change of direction is required, especially for the ‘Snake’ through Turns 3 – 7, so a
stiffer and more responsive setup is sought.

Brakes: The only heavy braking applications are into the Turn 11 hairpin and into the Turn 16 – 17 chicane. As with Silverstone, much of the lap is spent cooling the brakes meaning that – in contrast to Singapore – more attention is paid to keeping these warm.

Tyres: The hard and medium tyre compounds will be used, meaning that the selection for Suzuka moves a step harder for the third year in a row after 2011’s soft and medium and 2012’s soft and hard allocations. Suzuka is one of the biggest challenges of the year for tyres as the track layout contains a wide variety of corners; many of which are fast, but with some heavy braking areas and tighter turns intertwined. The hottest part of the tyre tread can reach 120 degrees centigrade at Suzuka.

Engine: A high-speed figure of eight track that features every possible corner; from high speed kinks to flowing linked turns, profiled curved bends and hairpins. The engine needs to deliver across the entire power spectrum without sacrificing driveability and responsiveness. High speed corners such as the ‘S’ Curves also subject the internals of the engine and lubricant systems to high lateral G-forces.
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Ukradeno sa Neweye bilješke Vettelu
Don't lift...that's it
dmarijon
Legenda
Legenda

Za Japan kažu u petak kiša a vikend sunce. Ali baš imam neki čudni predosjećaj da bi ipak u Japanu moglo padati.
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

ja se nadam da ne...ako mi je išta dosadnije od dominacije RB-a onda je to dominacija SC-a u kišnim uvjetima

slika
speedy56
Legenda
Legenda

Mislim da nitko nije napomenuo da je Suzuka jedina staza, uz Monte Karlo, u kalendaru koja ima samo jednu DRS zonu.
Detekcija je kod kočenja za šikanu, a aktivacija na izlazu iz zadnjeg zavoja.
Zona je duža nego lani.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Vidjeli smo da su često dvije zone za preticanje više minus nego plus :). U drugoj vratiš poziciju.
Samo neka se trkaju.
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

speedy56 je napisao/la:Mislim da nitko nije napomenuo da je Suzuka jedina staza, uz Monte Karlo, u kalendaru koja ima samo jednu DRS zonu.
Detekcija je kod kočenja za šikanu, a aktivacija na izlazu iz zadnjeg zavoja.
Zona je duža nego lani.

Odlično je da je samo 1 zona u pitanju, osobno sam se pribojavao da bi druga mogla biti na ravnici nakon Spoon zavoja pa do 130R. Srećom, nisu je stavili.
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

dmarijon je napisao/la:Vidjeli smo da su često dvije zone za preticanje više minus nego plus :). U drugoj vratiš poziciju.
ili prva ti pomogne da se priblizis a druga da ga dokrajčiš, jedino smislene zone su mi u kanadi i abu dhabiju, metar jedna od druge pa jedan uzme u prvoj pa drugi si vrati u drugoj zoni
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

da, al nije bitno samo broj zona, vec i broj aktivacijskih zona.. cesto kad su 2 zone blizu bude jedna aktivacijska zona sto je tolika retardacija i toliko lose da stvarno to jedva mogu gledat..
il se varam? jesu svugdje 2 aktivacijske gdje su 2 zone?
al mislim da nisu..
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Meni je jedina smislena DRS zona ona u Monaku...tamo je samo zato što očito mora bit, a nikakve koristi od nje :D

@Arma
pogubio si se :P
aktivacijska zona je ta DRS zona...tj. aktivacijska točka gdje ga aktiviraš nalazi se na početku DRS zone. Ovo o čemu si ti pričao su detekcijske zone gdje se mjeri jesi li unutar sekunde i imaš li pravo koristiti DRS ili ne. Ali da, najčešće ako su jako blizu zone imaš jednu detekciju (Melbourne, Montreal), ali 2 zasebne aktivacije...dok npr. u Abu Dhabiju imaš 2 zone na 2 uzastopna pravca, a svaka ima svoju zasebnu detekciju

Inače...

Japan, FP1 - isprika što FP1 nije onaj lijepi Live Timing screen...ali zaspao sam par minuta prije kraja FP1 i kad sam se probudio negdje na pola FP2 više nije bilo Live Timinga za FP1
slika

Japan, FP2
slika

slika
Zaključano