Formula 1 team - Williams Racing [FW44]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- K1M1
- HNL kladionica majstor
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Kimi i Frijns
Re: Formula 1 team - Williams
Ovdje su definitivno trebali reć massi da pusti bottasa naprijed. Bio je dosta brži od njega. Bottas bi odmaglio naprijed barem 5 sec, ako ne i više, a massa bi zadržavao mercedese. To je bila taktika s kojom bi pobijedili ili barem završili na podiju... A i o ostalim taktičkim odlukama da ne govorim, stvarno loše...

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Nisu smjeli direktno Massi reć da pusti Bottasa jer su se prošle sezone nakon jedne utrke bunili sponzori iz brazila na to, ali su se mogli sjetit da mu jave da štedi gume, gorivo, ili nešto slično, ionako se niko nedrži pravila da se nesmije pomagat vozačimaK1M1 je napisao/la:Ovdje su definitivno trebali reć massi da pusti bottasa naprijed. Bio je dosta brži od njega. Bottas bi odmaglio naprijed barem 5 sec, ako ne i više, a massa bi zadržavao mercedese. To je bila taktika s kojom bi pobijedili ili barem završili na podiju... A i o ostalim taktičkim odlukama da ne govorim, stvarno loše...

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
pa nisu mu trebali reći da ga pusti, mogli su samo Bottasu ne reći da ne smije pretjecati. Bottas je bio brži i da mu nisu zabranili vjerojatno bi napao i prošao.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
U jednom momentu su mu rekli "make it clean" (znaci imao je dozvolu) i svejedno nije uspio

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ne razumijem čemu ovi napadi na Williams da li je trebalo da Massa propusti Bottasa ili ne, pala je kiša tako da ta odluka uopšte nije uticala na konačni plasman Williamsa, ili moožda ovdje neko misli da je Massa zadržavo Bottasa 2-3s po krugu, pa da je Massa pustio Bottasa naprijed on bi izgradio dovoljnu prednost tako da i tokom kiše ostane prvi, ako neko misli da bi se ovo desilo onda je on neozbiljan. Odluka Williamsa u vezi dvoboja Massa - Bottas nije imala nikakvog uticaja na mjesta na kojima su oni završili, tačno je da ih je vodstvo 1-2 u utrci iznenadilo i ako se to bude ponovilo u nekoj narednoj utrci i ne bude kiše onda će vjerovatno bolje znati reagovati. 

- Cuky
- Moderator
rekli su na Sky-u u prijenosu da je Bottas na to odgovorio (nije pušten radio u prijenos, ali ovi na Sky-u imaju pristup i onome što mi ne čujemo) "now it is too late"F1NAC je napisao/la:U jednom momentu su mu rekli "make it clean" (znaci imao je dozvolu) i svejedno nije uspio

- F1NAC
- Moderator
Ja sam o kazem da nikakve naredbe nebi pomogle. Pa ljudi Bottas je trku zavrsi 30 sekundi skoro iza Masse. Pa obilazili bi ga ko puža. Stvarno je bio loš po kisi

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Tako je, ima na F1.com članak s tim citatom.Cuky je napisao/la: rekli su na Sky-u u prijenosu da je Bottas na to odgovorio (nije pušten radio u prijenos, ali ovi na Sky-u imaju pristup i onome što mi ne čujemo) "now it is too late"
U međuvremenu sam pogledao highlightse - onaj najbliži napad je imao u 10. krugu, dok su mu govorili da ostane iza, kasnije (kad su mu dali dopuštenje, a on je skužio da ne može proći i rekao je taj "too late") nije imao tako dobru šansu.
A gledajte, istina je da na konačan ishod ove utrke ne bi previše utjecalo (eventualno bi Bottas imao veći razmak do Kvyata), ali što da se ovo pretvorilu u još jednu o onih "rain is coming", "rain in 20 minutes", pa nakon tih 20 minuta "rain in 15mins..." utrka? Williams bi dobio podij i lupali se po glavi što su od svih mogućih solucija koju su mogli napraviti izabrali onu najgoru.F1NAC je napisao/la:Ja sam o kazem da nikakve naredbe nebi pomogle. Pa ljudi Bottas je trku zavrsi 30 sekundi skoro iza Masse. Pa obilazili bi ga ko puža. Stvarno je bio loš po kisi
Ne, nitko to ne misli niti je itko to ovdje napisao, ali (i to je Brundle govorio tokom prijenosa) Bottas ga je pratio bez problema, u Maggots - Beckets zavojima mu Massa u čistom zraku nije mogao pobjeći, a čak se ispostavilo da je Bottas u tom prvom stintu potrošio manje guma (info by Ted Kravitz), iako je dulje ostao na stazi. Dakle zadržavao ga je, možda Bottas ne bi odmah odmaglio 5s naprijed, ali kroz krug-2-3 bi imali nekih 2s prednosti s kojom bi mogli pokriti Mercedesov undercut.F2004_the_best_ever je napisao/la:ili moožda ovdje neko misli da je Massa zadržavo Bottasa 2-3s po krugu
Teško je ovo argumentirati brojkama, jer je Bottas kasnije imao samo 2 kruga u čistom zraku, ali evo i tih vremena:
Massa
Kod: Označi sve
19 1:39.352
20 P 1:37.901
Kod: Označi sve
19 1:39.387
20 1:39.184
21 P 1:36.610
Edit:
I malo drugačiji pogled na situaciju by Gary Anderson
Edit:On lap 13, with Massa leading, Bottas all over his gearbox in second and Hamilton doing exactly the same to the Finn in third, Kimi Raikkonen pitted for the hard tyres. That was fairly early if it was going to be a one-stop, but not impossible.
Immediately, he started doing fastest laps. Sebastian Vettel then pitted the other Ferrari on lap 14 and he became the fastest man on track. So why, I ask, when he was being held up by Massa did it take until lap 21 before Bottas was called in?
I know every team has its strategy well defined before the race, usually with whichever driver has the advantage in terms of track position stopping first.
Valtteri Bottas, F1 2015
Bottas believed he could have pulled away if he'd been in the lead © LAT
But the last thing Williams will have accounted for in its initial plan was that Massa and Bottas would be running first and second in the British Grand Prix.
With the two Ferrari drivers trading fastest laps, it showed that the hard tyre was warming up quickly and performing well in the cooler conditions.
So my question is, why not call Bottas in for his first stop immediately when that information was being displayed on the timing screens?
If Williams had done this, it would have separated the two drivers on track and allowed Bottas to show his true speed.
I always say that strategy is a living thing and to keep it alive you need to react to what's happening in front of and around you. Williams didn't do that this weekend – it just played follow the leader and paid the price.
Malo iz TR transkripta o praćenju bolida...
i potvrda za bojle stanje Bottasovih guma12 Lewis Hamilton Peter Bonnington I can’t get close enough to these guys.
12 Sebastian Vettel Riccardo Adami I’m stuck in the train, balance difficult to judge because I am the last car in the train so for sure my balance is worst.
14 Sebastian Vettel Riccardo Adami First wing is difficult to judge, I am in traffic, think about staying out.
22 Peter Bonnington Lewis Hamilton Massa now the car behind, 3.2s. Just remember how hard it is to overtake around here.
26 Sebastian Vettel Riccardo Adami As soon as I get closer, I struggle with the front.
27 Valtteri Bottas Jonathan Eddolls You were better on your tyres that first stint, so maybe we can get him later, you are racing.

- F1NAC
- Moderator
Rob Smedley received an Honorary Doctorate from Loughborough University yesterday, as recognition of his outstanding contribution to Formula 1 engineering

- Kenny
- Legenda
Hamilton bi sigurno tu došo u svojoj odjeći, pa nebi dobio doktorat

- F1NAC
- Moderator
- F1NAC
- Moderator
Novo krilo su donijeli.
Novi tuneli za vortex i na endplateu je dodan usmjerivac ala Mercedes

Novi tuneli za vortex i na endplateu je dodan usmjerivac ala Mercedes

- Vuksa_KC
- Veteran
Haha, Claire - ice stare 

- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Užasni danas.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ja ne razumijem ta velika očekivanja kod ljudi od Williamsa, oni su samo na jednoj utci u 2015 bili druga momčad na gridu po brzini, samo jednoj.Dani je napisao/la:Užasni danas.
- Dani
- Legenda
Pa danas nisu bili ni treća ekipa, već peta, šesta.

- F1NAC
- Moderator
Ma bottas se cak dobro drzao. Massu je kazna sjebala. Al bilo su tu iza rba. Mozda u borbi sa FI i TR

- Dani
- Legenda
Dakle kao mclaren.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Pa šta, oni su generalno treća ekipa na gridu u 2015 u ovih 10 utrka, u Silverstoneu su bila druga momčad u Mađarskoj su bili 4 momčad, tako da ja tu ne vidim problem. Jedino je Mercedes na svakoj utrci do sada bio prva momčad, Ferrari je generalno gledano druga momčad jedino su u Silverstone bili 3 momčad na gridu.Dani je napisao/la:Dakle kao mclaren.
- Dani
- Legenda
Ma ništa s obzirom da imaju najbolji motor na gridu. Samo neka tako nastave i završiti će kao Jordan.

- Kenny
- Legenda
Kako i mogu biti puno bolji kada imaju 3 puta manje love od ovih ispred?

- Vuksa_KC
- Veteran
Nek gube, baš mi drago, posebno radi onih antipatičnih Claire i Wolfove.
- Cuky
- Moderator
I kao to je jedini razlog? Pa Toyota je u svoje vrijeme u F1 imala daleko najveći budžet pa su bili gdje? Honda i McLaren imaju isto poveći budžet pa su sretni kad dođu do cilja ove godine.Kenny je napisao/la:Kako i mogu biti puno bolji kada imaju 3 puta manje love od ovih ispred?
Meni se čini da je problem Williamsa ove godine da su se oni malo umislili nakon prošle...kao imaju najbolji PU, Ferrari i Renault teško da će napredovati da budu prijetnja pa samo malo ispraviti neke nedostatke bolida i onda biti prva pratnja Mercedesu.

- Kenny
- Legenda
Protiv Ferrarija se ništa nesmije reć?Vuksa_KC je napisao/la:Nek gube, baš mi drago, posebno radi onih antipatičnih Claire i Wolfove.
Slažem se da je Toyota imala najveći budžet, da ga ima Mclaren, da ga ima i RBR, ali sigurno je puno lakše usrat posao sa puno love nego što je napravit dobar sa malo. Pogledaj da je Mclarenu, Mercu, Ferrariju i RBRu lakše dovodit ljude kad imaju love, više se love može uložit u razvoj bolida...Cuky je napisao/la:I kao to je jedini razlog? Pa Toyota je u svoje vrijeme u F1 imala daleko najveći budžet pa su bili gdje? Honda i McLaren imaju isto poveći budžet pa su sretni kad dođu do cilja ove godine.Kenny je napisao/la:Kako i mogu biti puno bolji kada imaju 3 puta manje love od ovih ispred?
Meni se čini da je problem Williamsa ove godine da su se oni malo umislili nakon prošle...kao imaju najbolji PU, Ferrari i Renault teško da će napredovati da budu prijetnja pa samo malo ispraviti neke nedostatke bolida i onda biti prva pratnja Mercedesu.

- Cuky
- Moderator
istina. Ali onda možeš pogledati i primjer Toro Rossoa ove godine. Imaju jedan od manjih budžeta na gridu, ali i nekoliko jako jako talentiranih ljudi. Rezultat je jedan od, ako ne i najljepši bolid na gridu koji je u dobrom dijelu prve polovice sezone bio u rango, a nekad i bolji, od puno bogatijeg RB-a