Utrke 2012 - Arhiva-Komentari
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi
- Dani
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Hamiltona
Re: VN Europe, Valencia Street Circuit, 22.-24.6.2012.
Po čemu najbolja? Da nije pobijedio Alonso ne bi ju ni spomenuli.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Nitrous Oxide Systems
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari
Haters be hatin'Dani je napisao/la:Po čemu najbolja? Da nije pobijedio Alonso ne bi ju ni spomenuli.

- Forza
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
Race notes
• Michael Schumacher put an end to the longest podium drought of his career (47 races) with his third place – which also made him the twelfth oldest driver ever to step on the podium, at 43 years and five months. The all-time record belongs to Luigi Fagioli who was 53, but Michael is the oldest podium finisher since Jack Brabham finished second in the 1970 British Grand Prix when he 44 and 3 months. The German's first podium since his comeback in 2010 is the 155th of his career
Luigi Fagioli (left) holds the record for the oldest man to stand on an F1 podium © LAT
• The top three in Canada created the sixteenth youngest podium in F1 history, with Lewis Hamilton, Romain Grosjean and Sergio Perez averaging 25 years and three months, all three being former GP2 drivers. The following race in Valencia saw the 59th oldest one, with Alonso, Kimi Raikkonen and Schumacher averaging 35 years and eight months. Not one of them raced GP2, as the series did not even exist before they were in F1. The most recent 'older' podium was the 1994 Australian Grand Prix, where Nigel Mansell, Gerhard Berger and Martin Brundle averaged 37 years and three months.
• Former Brazilian Grand Prix pole-sitter Nico Hulkenberg notched up his best race result in Valencia with fifth place, up from sixth in the 2010 Hungarian Grand Prix. The 16 points scored by the German and his Force India team-mate Paul di Resta represent the team's best points haul in a single event.
• Nico Rosberg recorded fastest lap for the third time in his career, which he’d not done since the 2009 Australian GP. It's also the tenth fastest lap in history for Mercedes.
• Jenson Button has now gone five grands prix without a podium finish. He hasn't recorded such a bad streak since the British to Belgian Grands Prix of 2009. It was Jenson, though, who salvaged McLaren's race after Hamilton's late accident put him out. Button scored the team's 46th consecutive points finish, equalling the second longest all-time record, set by Ferrari from San Marino 2006 to Italy 2008. Ferrari also holds the record of 55 straight points finishes from Malaysia 1999 to Malaysia 2003.
• Sebastian Vettel's retirement marked the first mechanical failure for Red Bull since the 2010 Korean Grand Prix, when the German's engine gave up. That makes two failures for him in 29 races (not including his tyre deflation in last year's Abu Dhabi race). Vettel's team-mate Mark Webber, by contrast, hasn't retired through mechanical issues since the 2009 Singapore Grand Prix. Vettel’s evident frustration after retiring on Sunday is well justified though, the last four times he has run into mechanical trouble he was leading the race: Valencia 2012, Abu Dhabi 2011, Korea 2010, Australia 2010.
• Lotus recorded its first mechanical failure of the season, when Romain Grosjean stopped with an alternator problem.
Qualifying notes
Before looking at the Valencia qualifying statistics, consider just how close Q2 has been this season.
In 2010 and 2011 the first ten in Q2 were separated, on average, by 1.1s and 1.5s respectively. This year the average has been 0.533s.
In 2010 and 2011 the minimum gap between first and 11th in Q2 was 0.571s (Europe 2010) and 0.977s (Great Britain 2011) – in both instances that's higher than the average gap for 2012 among the first ten. In Valencia we saw the smallest gap for the last three years, both between first and 10th (0.214s) and between first and 11th (0.218s).
The gap between first and 10th in 2012 has never been higher than 0.850s (Australia), while in 2011 it only once went below a second (Great Britain: 0.948s). And, in the last three races of 2012, the average between first and tenth in Q2 was less than four tenths (average 0.373s),
The knock-out margin has also reduced. The gap between 10th and 11th went from an average of 0.105s in 2011, to 0.069s this year. In the last four races the first of the drivers dropped in Q2 missed out by less than a tenth, and in the last two by less than 0.01s!
• Sebastian Vettel obtained his 33rd pole position in Valencia, equalling Alain Prost and Jim Clark in joint third. Only Michael Schumacher (68) and Ayrton Senna (65) have more.
• Lewis Hamilton obtained his fifth front row start of the year. It was the 14th time the Briton and Vettel have shared the front row.
• Pastor Maldonado recorded his second best career qualifying performance by taking third on the grid. After his maiden pole at Barcelona, the Venezuelan then endured two grid penalties before returning to the top ten last weekend.
Nico Hulkenberg produced his best qualifying performance since taking pole in Brazil '10 © XPB
• Nico Hulkenberg qualified eighth – which was his best performance of the year and in fact since his pole position in Brazil in 2010. This year the German has only outqualfied his team-mate di Resta if he’s reached Q3.
• For the first time in his career, di Resta qualified in the top 10 in back-to-back races.
• Mark Webber started from his worst grid position since the 2009 Japanese Grand Prix (19th). Curiously in the race he performed exactly as he had in China last year, gaining the same number of positions in the race. In Shanghai he went from 18th to third and in Valencia from 19th to fourth.
Link

- Cuky
- Moderator
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Nisam ti mislio,vidis gore koliko ima desetkiDani je napisao/la:Po čemu najbolja? Da nije pobijedio Alonso ne bi ju ni spomenuli.

Pa na kraju i zbog Alonsa zasto ne,vjerujem da je tebi bila Canada

Alonsista hasta la muerte..
- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
dobra utrka, ali s nekoliko upitnika...
poslali su SC na stazu zbog nekoliko komadića gume na asfaltu, a nisu reagirali dok su maršali gurali vettelov bolid po stazi a bolidi jurili skoro punom brzinom 4-5 metara od njih...
poslali su SC na stazu zbog nekoliko komadića gume na asfaltu, a nisu reagirali dok su maršali gurali vettelov bolid po stazi a bolidi jurili skoro punom brzinom 4-5 metara od njih...
- Cuky
- Moderator
nekoliko komadića gume? Komada gume i karbona je bilo na trkaćoj liniji od zavoja 12 do ulaza u boks, dakle do zavoja 25. Da su bili sa strane vjerojatno SC nebi ni išao na stazu, ali su bili na trkaćoj liniji.
Kad su Vettelov bolid gurali ja sam očekivao SC, ali je bilo dosta slično kao i sa Grosjeanom: otvor u zidu je bio blizu i uspjeli su ga suci odgurati bez da su sebe ugrožavali.
Kad su Vettelov bolid gurali ja sam očekivao SC, ali je bilo dosta slično kao i sa Grosjeanom: otvor u zidu je bio blizu i uspjeli su ga suci odgurati bez da su sebe ugrožavali.

- vidc
- Veteran
može se to tvrditi sad kad znamo da se ništa nije dogodilo, ali u tom trenutku je izgledalo gadno i trebali su poslati SC, bar jedan krug.Cuky je napisao/la:nekoliko komadića gume? Komada gume i karbona je bilo na trkaćoj liniji od zavoja 12 do ulaza u boks, dakle do zavoja 25. Da su bili sa strane vjerojatno SC nebi ni išao na stazu, ali su bili na trkaćoj liniji.
- Cuky
- Moderator
slažem se, ja sam isto tada očekivao da će ubaciti SC na stazu. Nakon toga, pretpostavljam da se oni i sa sucima savjetuju dali im treba SC za počistit nešto ili ne. A ako se ne varam, u tom su dijelu mahali sa 2 žute zastave, znači usporiti i biti spreman na potpuno zaustavljanje, kao što su napravili i za zadnjih krug i pol nakon sudara Hamiltona i Maldonada.
btw, nije mi jasno kako je Vettel prošao bez upozorenja. Na snimci se lijepo vidi kako nije odmah zaustavio bolid nego je i kroz hairpin prošao bez pogona i to po trkaćoj liniji.
btw, nije mi jasno kako je Vettel prošao bez upozorenja. Na snimci se lijepo vidi kako nije odmah zaustavio bolid nego je i kroz hairpin prošao bez pogona i to po trkaćoj liniji.

- Cuky
- Moderator
VN Velike Britanije, Silverstone Wing Circuit, 06-08.07.2012

2011 Results:

2011 Results:

Race Date: 08 Jul 2012
Number of Laps: 52
Circuit Length: 5.891 km
Race Distance: 306.198 km
Lap Record: 1:30.874 - F Alonso (2010)
Strategy
2012 tyres - Soft (option, yellow) and Hard (prime, silver)
2011 tyres - Soft (option, yellow) and Hard (prime, silver)
2011 pole lap by Mark Webber:

- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...a zašto ovo? pa svi znamo da je SC prvenstveno izašao kako bi nezanimljivu utrku učinili zanimljivom...tvrdiš da su komadići gume opasni a cijeli bolid i ljudsko meso nije? nitko ne želi umanjiti ništa no...?Cuky je napisao/la: Da su bili sa strane vjerojatno SC nebi ni išao na stazu, ali su bili na trkaćoj liniji.
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- Cuky
- Moderator
ne nego tvrdim da su komadi gume i karbona opasni po sigurnost sudionika utrke. Može doći do oštećenja na bolidu, pucanja gume i sl.
Već sam rekao, da su ti komadi bili izolirani na jednom-dva zavoja bila bi dupla žuta zastava i to bi se pokupilo u trenutcima kad nema nikog od vozača u blizini. Ali je stvar da su se ti komadi protezali preko više od pola staze
Već sam rekao, da su ti komadi bili izolirani na jednom-dva zavoja bila bi dupla žuta zastava i to bi se pokupilo u trenutcima kad nema nikog od vozača u blizini. Ali je stvar da su se ti komadi protezali preko više od pola staze

- Toon
- Veteran
...bili na dva metra staze ili na stodva metra jednako su "opasni"...opasni su i djelovi bolida prilikom dodira i sudara kojih je također bilo na istoj utrci...zašto glumimo naivnosti i ne želimo priznati da se cijene dionica, gledanost i sva ostala popratna sxxnja dobijaju neizvjesnim utakmicama a ne kad Vettel odmakne krstari na čelu kolone i kontrolira utrku...po čemu je komadić karbona opasniji od drugog komadića?
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
- Cuky
- Moderator
Koliko god te teorije zavjere sa gumama, SC-om i slično bile zanimljive ne volim se previše oslanjati na njih. Ja pokušavam nekakvom logikom objasniti svoje viđenje zašto je u 1. situaciji bio SC, a kasnije ne. To je moje mišljenje i valjda imam pravo na njega. Netko će se možda složiti, netko ne...

- Toon
- Veteran
...nitko tebi ne želi oduzeti pravo na mišljenje i mogu ti se odmah isprićati ako si moju "primjedbu" doživio kao takav atak...ni jednom rijećju nisam i neću spomenuti nikakve teorije zavjere niti bilo što slićno...samo pokušavam skrenuti pozornost da sam SC je/nije logično izašao - nije ovo ni prvi ni posljednji puta da se zbog "zanimljivost same utrke" šalje SC na stazu i kad to ima/tj. nema nekog smisla...Cuky je napisao/la:Koliko god te teorije zavjere sa gumama, SC-om i slično bile zanimljive ne volim se previše oslanjati na njih. Ja pokušavam nekakvom logikom objasniti svoje viđenje zašto je u 1. situaciji bio SC, a kasnije ne. To je moje mišljenje i valjda imam pravo na njega. Netko će se možda složiti, netko ne...
- Dero
- Profesionalni vozač
Meni bi i utrka bez SC bila jednako zanimljiva. Gro je poceo skidati vremena Vettelu, Alo je naganjao Hamiltona, uzbuđenja sigurno ne bi nedostajalo. Prepostavljam da bi alternatori otkazali svejedno te bi imali super utrku.
Kad se samo sjetim sranja zbog kojih je SC izlazio na stazu u prošlosti čisto iz razloga " zanimljivosti" utrke onda komadi bolida definitivno opravdavaju ovaj izlazak.
Kad se samo sjetim sranja zbog kojih je SC izlazio na stazu u prošlosti čisto iz razloga " zanimljivosti" utrke onda komadi bolida definitivno opravdavaju ovaj izlazak.
-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Evo super snimka sa cetiri onboard kamere,Alonso,Kimi,Grosjean i Vettel
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TVqqwaZ4 ... ata_player[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TVqqwaZ4 ... ata_player[/youtube]
Alonsista hasta la muerte..
- F1NAC
- Moderator
sad bas gledam od FOM a video ... Najjaca mi je Alonsova reakcija kad prolazi Vettela, a ovom mulcu od Maldonada su jos na team radio rekli "Play safe with Hamilton , he's tyres are off " tako nesto . i napravi onu glupost 

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Da i lijepo se vidi koliko je ustvari imao mjesta za proći. Ma ništa od njega. Šteta za Williams da nema nekog kvalitetnog vozača jer se vidi da bolid ima potencijal za borbu za postolja.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Dero
- Profesionalni vozač
Taj smijeh je editiran i stavljen tu sa kraja utrke. Sve u svemu dobar edit nema štaF1NAC je napisao/la:sad bas gledam od FOM a video ... Najjaca mi je Alonsova reakcija kad prolazi Vettela,

- Dero
- Profesionalni vozač
Re: VN Velike Britanije, Silverstone Wing Circuit, 06-08.07.

DRS kao prošle godine otvara se u Loopu. Sasvim zadovoljavajuce
- F1NAC
- Moderator
a nije bas s kraja jer na kraju trke je plakao čovjekDero je napisao/la:Taj smijeh je editiran i stavljen tu sa kraja utrke. Sve u svemu dobar edit nema štaF1NAC je napisao/la:sad bas gledam od FOM a video ... Najjaca mi je Alonsova reakcija kad prolazi Vettela,. Šteta što FOM miče sa yt čim ga netko uploada

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
-
- Legenda
Re: VN Velike Britanije, Silverstone Wing Circuit, 06-08.07.
Koliko vidim, velika je mogućnost kiše za Silverstone.
- i dalje prognoze - najveća vjerojatnost upravo za kišu ...
- i dalje prognoze - najveća vjerojatnost upravo za kišu ...
Samo neka se trkaju.
- King iCool
- Veteran
- Navijam za: McLaren
- Kontakt:
Za sad je video gore pa gledajte i skidajte kad je još moguće.Dero je napisao/la:Taj smijeh je editiran i stavljen tu sa kraja utrke. Sve u svemu dobar edit nema štaF1NAC je napisao/la:sad bas gledam od FOM a video ... Najjaca mi je Alonsova reakcija kad prolazi Vettela,. Šteta što FOM miče sa yt čim ga netko uploada

- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Ono s Alonsom mi djeluje kao i suze njmeačke navijačice - copy/paste. Identična stvar se čula kad je Alonso prošao kroz cilj.F1NAC je napisao/la:sad bas gledam od FOM a video ... Najjaca mi je Alonsova reakcija kad prolazi Vettela, a ovom mulcu od Maldonada su jos na team radio rekli "Play safe with Hamilton , he's tyres are off " tako nesto . i napravi onu glupost