F1NAC je napisao/la:damjan.cule je napisao/la:Onoliko koliko sam ja naučio o fluidima (i zrak je fluid) na fizici u tehničkoj školi mislim da je to mala vjerojatnost. Ta cijev nebi mogla biti ravna, i u njoj bi taj zrak koji bi ušao gubio na brzini, a time i energiji. Jednostavno kad bi došao do kraja cijevi taj zrak bi bio prespor da bi radio išta. Doduše, možda se može (jer imaju ljude koji više od mene znaju) nekakvim oblikom cijevi postići da taj zrak koji uleti ne gubi na brzini, no tu bi opet imali nekoliko minusa: još skučeniji i onako skučen prostor za noge vozača, dodatna masa na ne baš niskoj poziciji = viši CoG. Kažem opet, to su moja razmišljanja po onome koliko ja znam o fizici. A sad što je to zapravo, to samo dečki u RB-u znaju.
ali ako smanjis promjer cijevi fluidi ce tec brze ?
ali će jednaka količina zraka dolaziti, tako da dolaziš na jednako...
(a i taj promjer se mora smanjiti nakon početne veličine, znači unutar... a trenje čestica je sve veće što je manji promjer tako da će ići sve sporije (inače zrak nije idealni fluid jer to ne postoji :S)
a ono karbonsko, nevidim zašto se svi toliko uzbuđuju oko toga, pa ferrari i lotus to imaju,
a i sad kad gledam ta rupa na nosu, nije baš da bi mogla daleko voditi jer bi smetala vozaču... a ionako je već dosta skučen...