Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la Walter »

slika

slika
slika
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Ovi iz Ducatija kvare sliku...
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

-montezemolo je krajem ove sezone (kada je poceo razvij bolida) rekao da grade bolid prema red bullovom dizajnu jer smatraju da je najbolji bolid na gridu..

nisu to naklapanja novinara ili forumasa, vec informacije samog ferrarija..
rFactor F1 HR server Info
slika
Schumy.d
Legenda
Legenda

Post Postao/la Schumy.d »

Armanini je napisao/la:-montezemolo je krajem ove sezone (kada je poceo razvij bolida) rekao da grade bolid prema red bullovom dizajnu jer smatraju da je najbolji bolid na gridu..

nisu to naklapanja novinara ili forumasa, vec informacije samog ferrarija..
I šta je tu čudno?? :?
Pa logično je da će pokušati iskoristiti dobre stvari dizajna na svoj bolid. ;)
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Ferrari će predstaviti novi bolid 28.01. u Maranellu. Link
slika
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

Ferrari 28-og ovog mjeseca predstavlja bolid!

http://www.autosport.com/news/report.php/id/80828
FORZA FERRARI!!!
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

zvjerko je napisao/la:
One and only je napisao/la:A na osnovu čega vi zaključujete da je kopija? Na osnovu pretpostavke novinara? Uostalom smjernice za razvoj aerodinamike su možda i preuzete od RB-a, ali ako i jesu ne vidim tu ništa loše. Njihov bolid je bio aerodinamički jako efikasan i dosta različit od ostalih što znači da je koncept dobar.
...
Ako je nešta slično po izgledu ili koristi sličan koncept, to ne znači da je to kopija. Po toj logici su svi moderni bolidi formule (ne samo 1) kopije Auto Uniona ili Coopera zbog koncepta centralno smještenog motora...
One and only je napisao/la:....
Ne sumnjam da Ferrari isti koncept može puno bolje iskoristit nego RB.
Da je u pitanju netko drugi, možda bih i prihvatio to kao moguće ali u pitanju je Adrian Newy i njegov koncept ... nije u pitanju Ferrari ili Red Bull već tvorac koncepta koji ga bolje razumije (jer je njegov) i količina sredstava za razvoj (gdje je Ferrari jači na papiru ali ni Mateshitz baš ne štedi novaca...)

btw - šuška se potiho da su Ferrarievi inženjeri jako zadovoljni balansom novog bolida... a šta to konkretno znači = ? ... može biti puno toga, a ne samo ponašanje bolida sa punim/praznim spremnikom.
Newey je odličan tvorac novih ideja i koncepta, ali kao čitava momčad mislim da Ferrari ima više resursa i jednosatvno više kvalitetnih pojedinaca da neku ideju razradi. U prilog tome ide da je RB prošle sezone imao jedan od najboljih bolida, odličnog vozača, prilično dugačku seriju loših rezultata glavnog konkurenta, a nisu to kapitalizirali. Ferrari ili McLaren bi s prošlogodišnjim RB-om i svojim vozačima sigurno uzeli obe titule.
Dobar bolid je nemoguće uspješno iskopirati. Toyota je dokaz toga.
S druge strane dobar koncept je moguće ne samo iskopirati, nego i nadmašiti idejnog tvorca. Generalno Japanci su dokaz toga. Nacija koja nije dala niti jedan važan izum u istoriji čovječanstva, a sve što su drugi izumili, oni su doveli do savršenstva. Od elektronike do automobila.
Što se tiče toga da su inžinjeri zadovoljni balansom bolida, to znači puno. Ove godine je rezervoar duplo veći i balans bolida će biti puno teže uštimati. Šta znači loš balans s dodatnim teretom (KERS) smo mogli vidjeti na F60.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Schumy.d
Legenda
Legenda

One and only je napisao/la: Newey je odličan tvorac novih ideja i koncepta, ali kao čitava momčad mislim da Ferrari ima više resursa i jednosatvno više kvalitetnih pojedinaca da neku ideju razradi. U prilog tome ide da je RB prošle sezone imao jedan od najboljih bolida, odličnog vozača, prilično dugačku seriju loših rezultata glavnog konkurenta, a nisu to kapitalizirali. Ferrari ili McLaren bi s prošlogodišnjim RB-om i svojim vozačima sigurno uzeli obe titule.
Dobar bolid je nemoguće uspješno iskopirati. Toyota je dokaz toga.
S druge strane dobar koncept je moguće ne samo iskopirati, nego i nadmašiti idejnog tvorca. Generalno Japanci su dokaz toga. Nacija koja nije dala niti jedan važan izum u istoriji čovječanstva, a sve što su drugi izumili, oni su doveli do savršenstva. Od elektronike do automobila.
Što se tiče toga da su inžinjeri zadovoljni balansom bolida, to znači puno. Ove godine je rezervoar duplo veći i balans bolida će biti puno teže uštimati. Šta znači loš balans s dodatnim teretom (KERS) smo mogli vidjeti na F60.
Pa neće ga kopirati nego će uzeti s njega stvari koje dobro funkcioniraju i to će primjeniti na svoj bolid. ;)
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

malo brkate stvari..

oni razvijaju bolid prema redbullovom predlosku.. nema tu nekih stvari - to je baza..
slika
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

Ja ne shvatam kako se vi oko toga raspravljate.Ferrari je rekao da Ferrari kao bazu svog dizajna za 2010 prati Red Bull ove godine.To ne znaci da ce sada uzeti i precrtati cijeli bolid,svaki detalj,i pustiti ga na stazu.
To sto su oni najavili da ce pratiti Red Bull,znaci da ce se voditi konceptom RB5 koji je zaista aerodinamicki bio najefikasnjiji bolid 2009,a to je ona najveca mana F60.Dakle,radice primjerom Red Bull-a,ali bolid nece biti isto kao RB5.
To je ista stvar kao sto su svi "iskopirali" Brawn-a i njegov DDD.Rekli su da DDD je takav i takav,sa dvije platforme( narodski rupe ),ali su svi isli nekim svojim pravcem i nijedan nije bio potpuno isti kao drugi.E o tome se radi.
Mozda ce Ferrari 281 imati uzlijebljen nos,ali nece biti isti kao Red Bullov nego mozda malo izduzeniji,siri,uzi,nizi i sl...
FORZA FERRARI!!!
HOS
Navijam za: M Schumachera

Post Postao/la HOS »

nikolaa je napisao/la:Ja ne shvatam kako se vi oko toga raspravljate.Ferrari je rekao da Ferrari kao bazu svog dizajna za 2010 prati Red Bull ove godine.To ne znaci da ce sada uzeti i precrtati cijeli bolid,svaki detalj,i pustiti ga na stazu.
To sto su oni najavili da ce pratiti Red Bull,znaci da ce se voditi konceptom RB5 koji je zaista aerodinamicki bio najefikasnjiji bolid 2009
Ajme što jadno zvuči na što Ferrari spade :biggrin:
slika
Schumy.d
Legenda
Legenda

Armanini je napisao/la:malo brkate stvari..

oni razvijaju bolid prema redbullovom predlosku.. nema tu nekih stvari - to je baza..
Znači, dobili su sve nacrte i detalje bolida pa po tome rade? :?
Po predlošku... :roll: Pa nije to word dokument da ga radiš po predlošku.
Pa i prije se kopiralo! Recimo od Brawna difuzor, od Ferrarija naplatci za prednje kotače i sl.

Od muhe pravit slona...
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

FORZA FERRARI!!!
Felipe Massa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Felipe Massa-Ferrari

Post Postao/la Felipe Massa »

Schumy.d je napisao/la:
Armanini je napisao/la:malo brkate stvari..

Znači, dobili su sve nacrte i detalje bolida pa po tome rade? :?
Po predlošku... :roll: Pa nije to word dokument da ga radiš po predlošku.
Pa i prije se kopiralo! Recimo od Brawna difuzor, od Ferrarija naplatci za prednje kotače i sl.

Od muhe pravit slona...
Da jesu neki djelovi bolida, ali ne i cijeli bolid.
slika

Ayrtone nek ti je vječna slava i hvala.Bio si moj poslednji junak i idol.
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

nikolaa je napisao/la:Ja ne shvatam kako se vi oko toga raspravljate.Ferrari je rekao da Ferrari kao bazu svog dizajna za 2010 prati Red Bull ove godine.To ne znaci da ce sada uzeti i precrtati cijeli bolid,svaki detalj,i pustiti ga na stazu.
To sto su oni najavili da ce pratiti Red Bull,znaci da ce se voditi konceptom RB5 koji je zaista aerodinamicki bio najefikasnjiji bolid 2009,a to je ona najveca mana F60.Dakle,radice primjerom Red Bull-a,ali bolid nece biti isto kao RB5.
To je ista stvar kao sto su svi "iskopirali" Brawn-a i njegov DDD.Rekli su da DDD je takav i takav,sa dvije platforme( narodski rupe ),ali su svi isli nekim svojim pravcem i nijedan nije bio potpuno isti kao drugi.E o tome se radi.
Mozda ce Ferrari 281 imati uzlijebljen nos,ali nece biti isti kao Red Bullov nego mozda malo izduzeniji,siri,uzi,nizi i sl...
Slažem se s tobom.
Ne može Ferrari i da hoće upotpunosti kopirat Red Bull. Vjerovatno će u nekim segmentima dizajna ličiti na Red Bull, a koliko će ličit vidjet ćemo 28. siječnja kao i na prvom testu.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ma lol, naravno da nemaju podatke o bolidu niti kakav template, vec ce raditi po redbullovom dizajnerskom konceptu (kojeg je Newey unaprijedio i ucinio ga ucinkovitim iz glave bez testiranja za vrijeme szone ako se sjecate)..

naravno da ce se bolid razlikovati i vjerojatno je to i dobar nacin za napraviti solidan bolid, ali ja vjerujem da nesto sto nije napravljeno izvorno i od nule sa dobrim idejnim i originalnim rjesenjem koje je drukcije ostalim bolidima, ne moze bit toliko kompetitivno..

kazem, sve je to oke, ali mozda za koju drugu momcad koja nije u svijetu automobilizma oduvijek vlastita sa kompletnom vlastitom proizvodnjom i idejnim rjesenjima..

netko je dobro rekao da je to tako kako je od odlaska brawna..

ono sto se tvrdilo prije, a to je da ferrari ima svojevrsnu prednost za sljedecu sezonu upravo zbog kersa kojeg ce zamjeniti veci tank pa je on tu u pozitivi u odnosu na ostale koji su koncipirali bolid bez kersa (kao redbull recimo), sad odjednom uzima koncept od te suprotnosti.. to mi sve ispada ko neka kasa..

al ajd.. vidjet cemo kako ce to sve ispasti..

naravno, svi se nadamo najboljemu, iako sam ja misljenja da je ove sezone mercedes the tim!..
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

The car has yet to see pavement, but an article in German publication Motorsport Aktuell written by none other than regular and respected contributor to the Italian magazine ‘Autosprint’; Alberto Antonini has claimed that the new Ferrari design lacks aerodynamic efficiency and has come short of achieving set design goals. The author writes that a B-spec version of the car is in the works at Maranello set to be introduced in June, near round eight of the championship. :evil:

Ako je ovo tačno onda u Ferrariju već sada mogu da se oproste od 2010 :( , i da počnu pripemat bolid za 2011.
Schumy.d
Legenda
Legenda

F2004_the_best_ever je napisao/la:The car has yet to see pavement, but an article in German publication Motorsport Aktuell written by none other than regular and respected contributor to the Italian magazine ‘Autosprint’; Alberto Antonini has claimed that the new Ferrari design lacks aerodynamic efficiency and has come short of achieving set design goals. The author writes that a B-spec version of the car is in the works at Maranello set to be introduced in June, near round eight of the championship. :evil:

Ako je ovo tačno onda u Ferrariju već sada mogu da se oproste od 2010 :( , i da počnu pripemat bolid za 2011.
Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili. ;)
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Ma to Nijemci( Motorsport Aktuell !) pumpaju atmosferu.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
HOS

Post Postao/la HOS »

Schumy.d je napisao/la: Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili. ;)
Ok šutimo do početka :oops: :biggrin:
Nego što se mene tiče rađe bi da se motaju tamo pri sredini i dnu poredka i tu i tamo nešto naprave nego da kopiraju tuđe bolide uvik su mi imali ono nešto i kad nije išlo a ne sad da mi sliči na neki bolid fuj
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

HOS je napisao/la:
Schumy.d je napisao/la: Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili. ;)
Nego što se mene tiče rađe bi da se motaju tamo pri sredini i dnu poredka i tu i tamo nešto naprave nego da kopiraju tuđe bolide uvik su mi imali ono nešto i kad nije išlo a ne sad da mi sliči na neki bolid fuj
Schumacher više ne vozi za Ferrari, tako da vjerovatno što se tebe tiče Ferrari može biti i zadnji na gridu, zar ne? ;)
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Bolid nije frizura da se tek tako kopira bez nacrta ;)
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
HOS

Post Postao/la HOS »

F2004_the_best_ever je napisao/la:
HOS je napisao/la:
Schumacher više ne vozi za Ferrari, tako da vjerovatno što se tebe tiče Ferrari može biti i zadnji na gridu, zar ne? ;)
Nije baš i dalje mi je Ferrari najdraža momčad al da ih volim više od Schumija ne, da bi volija najviše kombinaciju Schumi-Ferrari bi
al jeben mu m**** talijani ostali bez ideja i idu kopirat a ono nismo vw il toyota
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

I ja bih najviše volijo kombinaciju Schumi-Ferrari, ali šta je tu je, putevi su im se razišli :( , a ja ću ostati uz Ferrari i navijat ću za vozače Ferrarija i kada se budu borili protiv Schumija.
I meni se neke odluke čelnika Ferrarija, velikog poglavice LDM :biggrin: , ne sviđaju, volio bih da su zadržali Brawna, Schumija sve dok je on želio da vozi, da nisu doveli Alonsa, da dovedu Vetela 2011, možda se to i ostvari ali teško.
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

He he he, mislim da se malo previše brkaju pojmovi i shvaćanja rada na bolidu . :)

Kako ja vidim, nedugo nakon što je Ferrari isprobao prednji dio sličniji bolidu RB5, ali nažalost i nedugo nakon što je Massa doživio udes, prebacuju se na bolid za 2010.
Ne nadograđuju, već rade novo. Dakle po meni je 2009 i implementiranje DDD na bolid promašeni slučaj i sigurno su s razlogom odbacili 2009.
Već sad rade A i B šasiju, s time da će A ići na homologizaciju, a B će se koristiti na testovima.

RB5 je naveden kao bolid koji, pored BGP bolida kao 2 najefikasnija u sezoni 2009, ima više mogućnosti za daljnje razvijanje. Dakle sam koncept bolida je po ljudima u Ferrariju napredniji, i ima više prostora za nedogradnje, dalje razvijanje, više prostora za rad na njemu.
To uopće ne mora značiti kopiranje bolida. I vjerovatno ne znači.
Imam osjećaj da ljudi očekuju da će Ferrari sa svojim 281 (i baš slučajno je to datum predstavljanja :)) izaći i izgledati kao RB5. (smijeh)

Glavne značajke RB5 bolida su: visok i uzak nos zakrvljen prema asfaltu, pull-rod zadnji ovjes. (neka netko navede ako ima još nešto što drastično odvaja RB5 od ostalih)
Tko od vas zna koji su bili ključni problemi F60? Prednji kraj? Zadnji kraj? Ovjes? Aerodinamika?
Tko ustvari može biti siguran u kolikoj mjeri i na koji način će RB5 biti zvijezda vodilja za 281?

Ja pretpostavljam da se na 281 drastično mijenja prednji kraj, i da se ide na optimiziranje za DDD.
Dakle bez obzira što je RB5 uzor, sa 281 mislim da možemo očekivati opet neka drugačija i zanimljiva rješenja.
Ne treba zaboraviti da se sužava i širina prednjih guma. Da li je radi toga spomenut RB5 kao bolji?

Malo informacija što sam pokupio, dakako ne potvrđenih, kažu slijedeće:
- agresivan design
- radikalan poklopac motora
- neki potpuno novi dijelovi (bolje rečeno koncepti koji do sada nisu primjenjivani)
- bolid se radi s mislima na 2011 (KERS optimiziran)

Treba shvatiti da se samim smanjenjem širine prednjih guma ionako jako mnogo mijenja na bolidima. Ferrari je već jednom napravio velika ajmo reći kopiranja. 1996. gdje se po meni kopiralo slično. A ne znam tko je onda spominjao, da Ferrari kopira Bennetton. :biggrin: Da ne spominjemo kopiranja koja nisu toliko vidljiva (mass dumper anyone?) :biggrin:
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Odgovori