Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
I šta je tu čudno??Armanini je napisao/la:-montezemolo je krajem ove sezone (kada je poceo razvij bolida) rekao da grade bolid prema red bullovom dizajnu jer smatraju da je najbolji bolid na gridu..
nisu to naklapanja novinara ili forumasa, vec informacije samog ferrarija..
Newey je odličan tvorac novih ideja i koncepta, ali kao čitava momčad mislim da Ferrari ima više resursa i jednosatvno više kvalitetnih pojedinaca da neku ideju razradi. U prilog tome ide da je RB prošle sezone imao jedan od najboljih bolida, odličnog vozača, prilično dugačku seriju loših rezultata glavnog konkurenta, a nisu to kapitalizirali. Ferrari ili McLaren bi s prošlogodišnjim RB-om i svojim vozačima sigurno uzeli obe titule.zvjerko je napisao/la:Ako je nešta slično po izgledu ili koristi sličan koncept, to ne znači da je to kopija. Po toj logici su svi moderni bolidi formule (ne samo 1) kopije Auto Uniona ili Coopera zbog koncepta centralno smještenog motora...One and only je napisao/la:A na osnovu čega vi zaključujete da je kopija? Na osnovu pretpostavke novinara? Uostalom smjernice za razvoj aerodinamike su možda i preuzete od RB-a, ali ako i jesu ne vidim tu ništa loše. Njihov bolid je bio aerodinamički jako efikasan i dosta različit od ostalih što znači da je koncept dobar.
...
Da je u pitanju netko drugi, možda bih i prihvatio to kao moguće ali u pitanju je Adrian Newy i njegov koncept ... nije u pitanju Ferrari ili Red Bull već tvorac koncepta koji ga bolje razumije (jer je njegov) i količina sredstava za razvoj (gdje je Ferrari jači na papiru ali ni Mateshitz baš ne štedi novaca...)One and only je napisao/la:....
Ne sumnjam da Ferrari isti koncept može puno bolje iskoristit nego RB.
btw - šuška se potiho da su Ferrarievi inženjeri jako zadovoljni balansom novog bolida... a šta to konkretno znači = ? ... može biti puno toga, a ne samo ponašanje bolida sa punim/praznim spremnikom.
Pa neće ga kopirati nego će uzeti s njega stvari koje dobro funkcioniraju i to će primjeniti na svoj bolid.One and only je napisao/la: Newey je odličan tvorac novih ideja i koncepta, ali kao čitava momčad mislim da Ferrari ima više resursa i jednosatvno više kvalitetnih pojedinaca da neku ideju razradi. U prilog tome ide da je RB prošle sezone imao jedan od najboljih bolida, odličnog vozača, prilično dugačku seriju loših rezultata glavnog konkurenta, a nisu to kapitalizirali. Ferrari ili McLaren bi s prošlogodišnjim RB-om i svojim vozačima sigurno uzeli obe titule.
Dobar bolid je nemoguće uspješno iskopirati. Toyota je dokaz toga.
S druge strane dobar koncept je moguće ne samo iskopirati, nego i nadmašiti idejnog tvorca. Generalno Japanci su dokaz toga. Nacija koja nije dala niti jedan važan izum u istoriji čovječanstva, a sve što su drugi izumili, oni su doveli do savršenstva. Od elektronike do automobila.
Što se tiče toga da su inžinjeri zadovoljni balansom bolida, to znači puno. Ove godine je rezervoar duplo veći i balans bolida će biti puno teže uštimati. Šta znači loš balans s dodatnim teretom (KERS) smo mogli vidjeti na F60.
Ajme što jadno zvuči na što Ferrari spadenikolaa je napisao/la:Ja ne shvatam kako se vi oko toga raspravljate.Ferrari je rekao da Ferrari kao bazu svog dizajna za 2010 prati Red Bull ove godine.To ne znaci da ce sada uzeti i precrtati cijeli bolid,svaki detalj,i pustiti ga na stazu.
To sto su oni najavili da ce pratiti Red Bull,znaci da ce se voditi konceptom RB5 koji je zaista aerodinamicki bio najefikasnjiji bolid 2009
Znači, dobili su sve nacrte i detalje bolida pa po tome rade?Armanini je napisao/la:malo brkate stvari..
oni razvijaju bolid prema redbullovom predlosku.. nema tu nekih stvari - to je baza..
Da jesu neki djelovi bolida, ali ne i cijeli bolid.Schumy.d je napisao/la:Znači, dobili su sve nacrte i detalje bolida pa po tome rade?Armanini je napisao/la:malo brkate stvari..
oni razvijaju bolid prema redbullovom predlosku.. nema tu nekih stvari - to je baza..![]()
Po predlošku...Pa nije to word dokument da ga radiš po predlošku.
Pa i prije se kopiralo! Recimo od Brawna difuzor, od Ferrarija naplatci za prednje kotače i sl.
Od muhe pravit slona...
Slažem se s tobom.nikolaa je napisao/la:Ja ne shvatam kako se vi oko toga raspravljate.Ferrari je rekao da Ferrari kao bazu svog dizajna za 2010 prati Red Bull ove godine.To ne znaci da ce sada uzeti i precrtati cijeli bolid,svaki detalj,i pustiti ga na stazu.
To sto su oni najavili da ce pratiti Red Bull,znaci da ce se voditi konceptom RB5 koji je zaista aerodinamicki bio najefikasnjiji bolid 2009,a to je ona najveca mana F60.Dakle,radice primjerom Red Bull-a,ali bolid nece biti isto kao RB5.
To je ista stvar kao sto su svi "iskopirali" Brawn-a i njegov DDD.Rekli su da DDD je takav i takav,sa dvije platforme( narodski rupe ),ali su svi isli nekim svojim pravcem i nijedan nije bio potpuno isti kao drugi.E o tome se radi.
Mozda ce Ferrari 281 imati uzlijebljen nos,ali nece biti isti kao Red Bullov nego mozda malo izduzeniji,siri,uzi,nizi i sl...
Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili.F2004_the_best_ever je napisao/la:The car has yet to see pavement, but an article in German publication Motorsport Aktuell written by none other than regular and respected contributor to the Italian magazine ‘Autosprint’; Alberto Antonini has claimed that the new Ferrari design lacks aerodynamic efficiency and has come short of achieving set design goals. The author writes that a B-spec version of the car is in the works at Maranello set to be introduced in June, near round eight of the championship.![]()
Ako je ovo tačno onda u Ferrariju već sada mogu da se oproste od 2010, i da počnu pripemat bolid za 2011.
Ok šutimo do početkaSchumy.d je napisao/la: Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili.
Schumacher više ne vozi za Ferrari, tako da vjerovatno što se tebe tiče Ferrari može biti i zadnji na gridu, zar ne?HOS je napisao/la:Ok šutimo do početkaSchumy.d je napisao/la: Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili.![]()
![]()
Nego što se mene tiče rađe bi da se motaju tamo pri sredini i dnu poredka i tu i tamo nešto naprave nego da kopiraju tuđe bolide uvik su mi imali ono nešto i kad nije išlo a ne sad da mi sliči na neki bolid fuj
Nije baš i dalje mi je Ferrari najdraža momčad al da ih volim više od Schumija ne, da bi volija najviše kombinaciju Schumi-Ferrari biF2004_the_best_ever je napisao/la:Schumacher više ne vozi za Ferrari, tako da vjerovatno što se tebe tiče Ferrari može biti i zadnji na gridu, zar ne?HOS je napisao/la:Ok šutimo do početkaSchumy.d je napisao/la: Pričekajmo prve utrke pa ćemo onda vidjeti šta su i kako su napravili.![]()
![]()
Nego što se mene tiče rađe bi da se motaju tamo pri sredini i dnu poredka i tu i tamo nešto naprave nego da kopiraju tuđe bolide uvik su mi imali ono nešto i kad nije išlo a ne sad da mi sliči na neki bolid fuj