Moj prijedlog u nastavku opisuje (možda i predetaljno) funkcioniranje kladionice korak-po-korak od početka do kraja.
Već otvorenu temu za klađenje sam privremeno zaključao kako kasnije ne bi bilo nesporazuma jer sam primijetio da neke stvari nisu definiranje (bodovanje!)
Moj prijedlog:
- prijave (prognoze) se šalju do četvrtka, 13. ožujka do 23:59 sati - dan prije početka prvog GP vikenda i smiju se neograničeno mijenjati do tog datuma
- svaki član/ica smije poslati samo 1 prognozu
- svaki član/ica koji želi sudjelovati u kladionici treba sastaviti listu od 22 vozača, koji će prema njegovoj/njezinoj prognozi predstavljati poredak na kraju sezone
- po završetku sezone, prognoze članova/ica će se uspoređivati sa službenim poretkom kojeg objavi FIA
- ukoliko za neku momčad tijekom sezone nastupi treći vozač (dakle bilo koji (test) vozač koji nije bio u sastavu "redovne" vozačke postave), njegovo ime i pozicija će se zanemariti - osim u slučaju da je taj treći vozač nastupio na više utrka od redovnog vozača kojeg je mijenjao
Primjer:
Umjesto Fernanda Alonsa na tri utrke je nastupio Sakon Yamamoto.
Poredak na kraju sezone:
1. Raikkonen
2. Hamilton
3. Massa
4. Alonso
5. Heidfeld
6. Yamamoto
7. Kubica
8. Webber
...
S obzirom da je Yamamoto na tri utrke nastupao kao treći vozač za Renault, on se (prema mojem prijedlogu) isključuje iz poretka. Dakle, pravi, prepravljeni poredak bi bio:
1. Raikkonen
2. Hamilton
3. Massa
4. Alonso
5. Heidfeld
6. Kubica
7. Webber
...
Što se tiče bodovanja, ja bih malo zapaprio situaciju:
- za svaki pogođeni plasman vozača, član/ica bi bio/la nagrađen(a) s 5 rep. bodova
Primjer:
Netko je točno pogodio 2. 5. i 7. poziciju
1. Raikkonen
2. Hamilton
3. Massa
4. Alonso
5. Heidfeld
6. Kubica
7. Webber
Za ovakvu prognozu, član/ica bi dobio/la 5 bod. + 5. bod + 5 bod. = 15 rep. bodova
- u slučaju da član/ica točno pogodi neprekidni niz plasmana bodovanje bi se obavljalo na sljedeći način:
bodovi za svaku pogođenu poziciju bi se zbrojili i pomnožili s brojem točno pogođenih pozicija u nizu
Primjer:
netko je točno pogodio niz od 4. do 7. mjesta:
1. Raikkonen
2. Hamilton
3. Massa
4. Alonso
5. Heidfeld
6. Kubica
7. Webber
S obzirom da je riječ o nizu pogođenih pozicija (njih 4), član/ica ne bi dobio/la 4 poz. x 5 bod. = 20 bodova već (5 bod. + 5 bod. + 5 bod. +5 bod.) x 4. poz. u nizu = 80 bodova
Uz ponešto sreće, na ovaj način bi se moglo osvojiti dosta bodova

Moj prijedlog pravila za kladionicu ponešto je drukčiji u odnosu na pravila koja je objavila icegirl_no1 u podforumu "Prognoze" i, osobno, smatram da su dorađenija. Naravno, ne želim nasilno nametnuti svoj prijedlog, stoga molim kolege članove/ice da se dogovore koja su pravila bolja i da, po potrebi, iskombiniraju treću varijantu.