P&O - Kolovoz 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

fformula je napisao/la:dali imaju koja testiranja sada izmedju VN madjarske i turske
Ne bi trebalo biti.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: FOM

adelaide je napisao/la:Dobar dan!

Gospodine Mladene možete li predložiti svojim dečkima u FOMu da se rezultati utrka, kvalifikacija, i svaka obavijest tokom GP vikenda koju mi vidimo preko TV ekrana, ispiše malo krupnijom veličinom fonta. Svi podaci koje dobivamo su super, ali ja sam malo ćorav, pa moram skoro sjediti tik ispred Tva da bi vidio točno to piše, npr. kada se za vrijeme utrke pojavljuje natpis s vremenom Fastest Lap-a. Prije nekoliko godina je bilo bolje jer se stvarno dobro vidjelo. Sad je malo presitno.

Ja više neću slati pitanja do poslije VN Turske!

Pozdrav!
Primljeno na znanje, ali mislim da se ništa neće mijenjati do kraja sezone. Svaka promjena te vrste zahtijeva jako puno njihovog rada, i to je najbolje raditi između dvije sezone. Ali, reći ću im.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

amaster je napisao/la:Još jedna stvar koja mi se čini važnom a koju ja mislim nitko nije spomenuo. Na startu Silverstona Hamilton je dva puta mijenjao putanju kako bi spriječio Kimija da ga pretekne i nikom ništa. Znamo iz FIA-inog pravilnika da je strogo zabranjeno dva puta mijenjati putanju kada se braniš. I šta se desilo: Ljudi iz FIA-e su se napravili blesavi. Hamiltona suci jednostavno neće da kazne pa makar on konstantno radio protiv pravila. To je bio nepravedan potez prema Kimiju. Sve je to radi Maxa Mosleya. Ko će kome ako neće svoj svome!
Ej, polako!
Kao prvo, nije da nije nitko spomenuo. Ja sam za vrijeme TV prijenosa iz Silverstonea to odmah rekao Ivici, i on je to odmah prenio u eter.
I drugo, protiv kojih to pravila konstantno radi Hamilton? Idemo ne generalizirati, jer sam na to opako alergičan.
Reći da je sve to radi Maxa Mosleya jednostavno je glupo i netočno. Do sada još nema nikakvih osnova da se veli da FIA štiti Hamiltona.
I prije nego što mi netko opet počne trubiti o Nürburgringu i onom pijesku, da još jednom velim da je to bila odluka lokalnih sudaca uz stazu, odluka koja nije bila protiv pravila jer je u pijesku bio bager zbog drugih auta, Hamilton nije ugasio motor, tražio je da ga izvade iz pijeska, i oni su ga poslušali. To nije protiv pravila, samo zato jer su nekog (Alosna) negdje u prošlosti neki drugi suci (talijanski) natjerali da ugasi motor, i oštetili ga.
U Mađarskoj FIA-ini suci nisu kaznili Alonsa i McLaren da bi favorizirali Hamiltona, nego zbog razloga o kojima sam pisao jedno 140 puta, i logikom s kojom se osobno ne slažem. Suci ne bi debatirali 8 sati da su imali prvo na umu favorizirati Hamiltona.
Prvo im je na umu bilo kazniti McLaren, zbog člana 151C Sportskih pravila.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

gringo73 je napisao/la:Gospodine Jergoviću, imam jedno pitanje za vas, vezano je za sezonu 1994. Šta se događalo u Williamsu nakon Sennine smrti? Sljedeću trku je Hill vozio sam, pa onda 2 trke mu je Coulthard bio "suborac", pa jednu trku Mansell, pa opet DC, i i zadnje 3 opet Mansell. Navodno je Mansell tada dobio i dobre novce za tih par utrka. Čemu to pokusiranje sir Franka s Mansellom, s kojim je već imao svakojake situacije? E da, ako se ne varam, vi ste se tad i upoznali s Mansellom...
Lako što sam se ja uppoznao s Mansellom. Ono što je najbolje je da ga je Frank Williams već jako dobro znao, osobito iz pregovora za 1993., u kojima je totalno pukao i, nakon što ga je ovaj ispilao do besvijesti, prekinuo svaki daljnji razgovor, nakon čega je Mansell otišao u Ameriku za 1993.
Ali, 1994. je Rothmans jako digao budžet za Williams, po dolasku Senne. Onda je Senna u Imoli poginuo. U Williamsu su bili u takvom šoku da im nije padalo na pamet u Monaku (od svih staza) zamijeniti Sennu, a onda je finaliziran ugovor s test-vozačem Coulthardom, s tim da je Williams zadržao pravo da angažira neku veliku zvijezdu u određenim utrkama te sezone, kako bi zadovoljio PR prohtjeve Rothmansa. Budući da je Prost odbio sjesti u auto kojeg je trebao voziti Senna, jedina mogućnost koja je preostala Williamsu bio je Mansell, kojem 1994. u Americi ionako nisu više cvale ruže. I tako je Mansell dobio priliku u četiri utrke te sezone. Posljednju (u Adelaideu) je i dobio.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Pozdrav Mladene,
Puno medija je danas objavilo: HAMILTON:"Alonso i ja nismo u ratu"!
Je li to samo prekrivanje onog što se već događa u McLarenu ili...?
Jer ako je vjerovati lewisu, on i Fernando se dogovaraju da zajedno provedu godišnji! :?
Molim vas da to malo prokomentirate,
Unaprijed Hvala!
Moja vrlo pouzdana informacija iz McLarena je da su njih dvojica o svemu već razgovarala, i da se spremaju, ne provesti cijeli odmor zajedno, već ˝određeno vrijeme˝.
Ja sam i u ˝Studiju F1˝ rekao da se njih dvojica privatno dobro slažu, prije svega jer su iznimno inteligentni dečki.
Za medije bi bilo fenomelano da se rati o pravom, totalnom građanskom ratu, ali, bojim se, rat će se voditi samo na stazi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Alonso

puba je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
amaster je napisao/la: Da. Ali i Michael je bio u sličnoj situaciji 2003 u nurburgringu. On se izvrtio na stazi, motor je ostao upaljen i suci su ga pogurali.
Dobro, ne svakih sto godina nego malo češće...
Ali, ako je ostao upaljen motor, onda ga suci moraju maknuti iz opasne pozicije i on može nastaviti utrku.
Oprostite gosp. Jergović ali meni nije jasno zašto onda nisu suci pogurali Schumahera 97 u Jerezu? Možda zato što je cijeli bolid bio u pijesku ili ?
Zato jer je Schumacher Schumacher. Već sam napisao da su suci na stazi lokalni dečki, i nije svaka njihova odluka ravno iz knjiga. No, ako je vozač na opasnom mjestu i radi mu motor, suci ga prvo, teoretskim, trebaju maknuti s opasne pozicije. Znači, ako mu radi motor, on će nastaviti. Ono s Alonsom je bilo krivo, ali to je bilo u Monzi, u Ferrarilandu. Suci su se pravili blesavi i naredili Alonsu da ugasi motor. Da, on je tu oštećen.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav Mladene

Raikkonen je izjavio da u preostalih 6 utrka bi mogli sustići mclaren.Vjerujete li vi tome?On je spominjao da bi se izričita prednost trebala osjetiti u Istanbulu,Spa i Monzi.Mene zanima,a što je sa ove tri zadnje utrke u Kini,Japanu i Brazilu?
Imam pitanje u vezi Miloša Pavlovića.Ako dođe u formulu 1 koja bi momčad njemu najviše pasala?Možete li malo i reći kakav je njegov stil vožnje?
Räikkönen bi morao dobiti 5 od 6 preostalih utrka, a Massa biti uvijek drugi, i onda bi u posljednjoj morao biti ispred Hamiltona, da bi postao svjetski prvak. Sami procijenite koliko će to biti lako.
Ferrari više niti na jednoj stazi ne bi trebao biti slabiji od McLarena. Zapravo bi na prve tri od preostalih staza trebao biti u prednosti. Posljednje tri trebale bi biti jednako dobre i za Ferrari i za McLaren.

Mislim da Pavlović trenutno ne postavlja puno takvih pitanja, premda znam da izuzetno cijeni Williams.
On je izrazito tehnički nadaren vozač, i vozač koji će uvijek pokušati završiti utrku s autom u jednom komadu. Također je vrlo brz vozač, a o samom stilu vožnje moći ću vam sve reći nakon WRS utrka u Spau, kamo putujem idući tjedan.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

novinar amater je napisao/la:1. dali mislite da će adrian sutil sa novim spykerovim bolidom moć uć u drugu rundu kvalifikacija na treninzima, jer novi bolid bi trebao bit brži oko 7 desetinki po krugu.

2. možete nam odgovoriti koje su 4 momčadi s kojima je miloš pavlović trenutno u kontaktu, i dali bi mogao bit test vozač 2008. u nekoj od momčadi iz f1?
1) Bit će jako teško, jer nije da svi drugi (osim, izgleda, Honde) baš spavaju.

2) Ne bih vam to mogao reći. Da, mogao bi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

škare je napisao/la:1. Gosp. Mladene Jergoviću,da li vi stvarno mislite da je Lewis Hamilton "veliki vozač" i da bi ga se(kao što mnogi već sad govore) trebalo uspoređivat sa Sennon i Schumacheron jer kako ja mislin,vi bar imate toliko iskustva da se nebi trebalo nekoga toliko uzdizat na račun automobila?
2. Da li se slažete sa mnom da je Robert Kubica trenutačno najbolji vozač u f1?
3. jel moguće ikako da opet vidimo na tv-u onaj sažetak od kraja prošle sezone Michaelova života i svih njegovih najvećih utrka?
pozdrav iz Šibenika
1) Da li vi stvarno mislite da bih ja svugdje javno išao govoriti da je Hamilton najbolje što se u Formuli 1 pojavilo od Senne, ako ne znam ponešto o tim stvarima, ako nisam pitao i druge do čijeg mišljenja držim i samo zato jer obožavam riskirati da ispadnem diletant?

2) Ne. Robert Kubica je, po mom mišljenju, jedan od četiri najbolja vozača u Formuli 1.

3) Ovo pitanje ćete morati postaviti Ivici na HRT-ovom forumu ˝Studija F1˝.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

B-Link je napisao/la:
B-Link je napisao/la: Uz svo dužno poštovanje, iskreno ne vjerujem da možete "otkriti" tko je Stig. Jer čovjek ima ugovor s BBC-em u kojem je dogovoreno da se njegovo ime ne iznosi. Po nekim forumima piše da je Stig Clarksonov kum Leigh Fearns, a sve ostale špekulacije da bi to mogao biti Damon Hill, Perry McCarthy, pa čak i Mensell su korištene kako bi "obmanjivali" javnost i podizali popularnost serijalu s tom intrigom. Možda Vi to ipak možete, možda se ja varam, ali tu vijest onda proslijedite nekom britanskom tabloidu, možda Vam prije DB9 stigne u garažu.

E sad, da nisam pisao bez veze evo i jedno pitanje: U jednom postu rekli ste da su top vozači F1 vanzemaljci. Po meni, ako su oni vanzemaljci, onda vozači WRC-a su u najmanju ruku iz druge galaksije. Znam da ne pratite WRC kao ostale sportove, ali koje je vaše mišljenje kada bi se usporedili ti vozači? Kada će biti moguće WRC pratiti uživo i zašto to do danas nije realizirano? Sijećam se da su Englezi pokušavali određene stageove prikazivati uživo, ali se brzo odustalo od toga; da li imate kakva iskustva ili info o tome?

Unaprijed hvala na odgovoru!
Da, u međuvremenu sam saznao da je problem veći nego što sam mislio!
Ali, jako sam dobar s nekim ljudima na BBC-u (koji su sad na odmoru), pa nikad ne reci nikad...
Ali, ja nisam osoba koja prodaje informacije. Da to radim, bio bih multimilijuner (u funtama).
Ispričavam se ako ste mislili da ja smatram da ste neki info-dealer, to je bila moja šala jer sam shvatio da jako želite DB9, pa eto...
Nikad ne reci nikad, to je točno i vjerujem da ćete to saznati, ali da li ćete s nama to podijeliti, e to je već pitanje!
I sad možda jedno osobno pitanje, ali ne mogu, a da Vas ne pitam zašto niste kupili Mercedes ML, nego X5, evo ja sam zagriženi fan Mercedesa i meni je ML 10x bolji, a htio bi znati zašto ste se odlučili za X5 jer bih i ja bio u velikoj dilemi između X5, ML, Q7 i Cayenne-a!
U vrijeme kad sam razmišljao o kupovini modela X5 (krajem 2001.) odradio sam u Londonu test-vožnje s Mercedesom AMG ML 55 i s ovim BMW-om. AMG se puno više ljuljao od BMW-a, i BMW se općenito doimao puno solidnije napravljen. To je odlučilo. U to vrijeme još nije bilo Cayennea, i pogotovo ne Audija Q7.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

blazenko je napisao/la:Poštovanje Mladene!
Od kada pratim ovaj forum, bolje vidim događaje na samim utrkama, a to ste dijelom i Vi zaslužni, prije sam kao tele gledao to na tv-u, ali sada već nekog boga i znam. Pitao bih Vas da li možda znate u kakovim su međusobnim odnosima braća Schumacher te Michael Schumacher i Rubens njegov bivši suvozač, sada vozač Honde, ako se ne varam. I, ne obazirite se na napade oko toga što napišete, jer to je ISKLJUČIVO Vaše mišljenje, ukoliko sam dobro shvatio. Imam i prijedlog da u Zagrebu, a može i u Puli organizirate jednu tribinu na temu "Formula 1" u svijetu sporta. Hvala!!!
Braća Schumacher nisu u nekim osobitim vrućim bratskim odnosima. Ono, vide se susreću povremeno na ručkovim i to, ali Ralf je uvijek govorio da je razlika u godinama između njih uvijek bila prevelika da bi bili osobito bliski. Meni se to ne čini nekim razlogom, ali eto.
M Schumacher je sigurno u boljem odnosu s Rubensom, nego ovaj s njim! Ne, zezam se. Koliko je meni poznato, njih su dvojica vrlo dobri frendovi i Rubensu služi jako na čast što, nakon odlaska iz Ferrarija, nigdje nije pretjerao cvilio i kukao o tim danima.

O meni ne brinite. Da sam jako osjetljiv na te stvari, ne bih i dalje nastojao ovo što bolje raditi, nego bih sve ostavio. Ali, još uvijek mi je stalo da ljudima razbijem sve te predrasude i izliječim ih od površnih razmišljanja. Don Quijote, znam, ali neke koristi mislim da ipak ima.

Na kraju krajeva, ja znam to što znam o Formuli 1, i užasno je lako i jednostavno to ne podijeliti ni sa kime.

Što se vašeg prijedloga tiče, možemo o tome razmisliti kad završi sezona.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

BMW je napisao/la:1. Mladene zašto je Burdais pristao voziti za TR? Oni su po meni loša ekipa, iako ne znam što bude iduće sezone.
2. Možemo li očekivati raspad :) Renaulta do kraja sezone jer kada su bili dobri pred kraj sezone su postajali prosječni.
Potpitanje- da li šefovi Renaulta imaju problema s tim da im je ekipa praktički čisto engleska(osim razvoja motora)-budući da su Francuzi IMHO valjda najarogantnija i najbahatija nacija u EU.
3.Da li će Ferrari biti malo kratak s novcima ove sezone-Kimijeva plaća+ koliko sam shvatio Vodafone im je neočekivano odletio.
1. Seb Bourdais smatra da ako sad ne uhvati ovu priliku da konačno uđe u Formulu 1, neće je više nikada imati. Vjerojatno je u pravu.

2. Ova pitanja o Renaultu su vrlo dobra. Možda stvarno možemo očekivati taj pad forme, a možda se to dešavalo samo kad su bili super-dobri. Vidjet ćemo uskoro. Ovo o nacionalnosti: mislim da su, u ime uspjeha, pojeli malo tog francuskog ponosa. Jer, nekako je svugdje opća percepcija da Renault stvarno jest francuska ekipa, iako u njoj (osim u odjelu za motore čiji je šef - Englez) rade tri Francuza u križ.

3. Ah, ja ne bih nešto pretjerano brinuo o financijskoj situaciji u Ferrariju, pored Phili Morrisa, Fiata i drugih sponzora koje imaju.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la:Evo ga! Bourdais je tu! Što sad?

Razmatranje: Scuderia Toro Rosso. Momčad će imati potporu (ako ne i financije, kao "veliki brat"). A što im to vrijedi, ako budu natjecateljski sposobni kao ove godine. Dobro, Seb će si dopustiti borbu u kvalifikacijama za sredinu poretka, a u utrkama hvatati 6, 7 mjesta. I to bi bio maximum.

1.S obzirom da mu nije bili omogućeno ući u F1, na vrijeme, što se tiče godina... da li bi mu 2008. trebala biti afirmacijska godina, ili se može ipak očekivati više (što se ustvari, uopće može predvidjeti s ovog vremenskog stajališta)?

2.Sigurno, neće završiti kao Zanardijeva 1999.-ta u Williamsu, zar ne, recite (napišite)?

3.To vas pitam što ste ga pratili u F3000. A da li ste ga upoznali, napravili par intervjua?

Gledao sam ga u par utrka. Čovjek želi uspjeti. U jednoj utrci (prošle godine), bilo je kao po hollywoodskom scenariju. Vodstvo, padanje u poretku zbog problema sa autom, probijanje naprijed, i obilaženje Justina u zadnjem krugu ( e sad ne znam koji točno zavoj, nije zadnji svakako), ali Seb ga je morao obići, htio, mogao,... Vrlo, vrlo dojmljivo....

Ja se zaista nadam da neće zapasti u dileme i probleme zbog potencijlnih slabih perfomansi automobila! On nije takav tip, on bi trebao i sa lošim autom uspjeti.... pa stoga pitam i ovo:

4. Da li će se zaista uspjeti toliko dokazati, da poslije prve sezone ode dalje, npr., bubam, u BMW?

5. Sebastian Vettel, naoko nije zadovoljio u BMW-u, budemo svjedočili što će napraviti u restu sezone, no da li će s obzirom na to biti u prednosti ispred Sebastiena na početku slijedeće sezone, iako je Bourdais upoznao ovogodišnji auto u par navrata?

6. On je mehaničar po zanimanju?, i to mu samo pomaže u ovom "zanimanju"?

7. S obzirom da nije vozio na stazama na kojima prolazi F1 (bar neke europske "nije koristio" neko vrijeme) koliko će mu to biti minus?

Hvala što mi budete otpisali. Svako dobro!

P.S. Koncepciju odgovora prepuštam, naravno vama (par odgovora ili sve u jednom mišljenju - što duže moguće, to bolje, hmm..). I (vjeovatno, suvišna napomena) uz odgovaranje uobzirite i nova FIA-ina tehnička pravila... please....
1. Može se očekivati da će napraviti više od Speeda i Liuzzija. Prvo, jer je bolji vozač. Drugo, jer Toro Rosso može iduće godine biti samo bolji nego ove.

2. Vrlo će važno biti kako će proći u odnosu na Vettela. 1999. Zanardi je, u usporedbi s Ralfom, prošao vrlo, vrlo loše, i zato je ispao iz Formule 1.

3. Radili smo s njim intervju kad je bio u Formuli 3000. Vrlo smiren i bistar momak. Winner.

4. Ponavljam, ako bude bolji bolji od Vettela, i još dohvati neki dobar rezultat, sve je moguće.

5. Mislim da Vettel neće biti u nekoj prednosti, bez obzira na ovogodišnje iskustvo. Ili: jednu ili dvije utrke, i sve će biti poravnato.

6. To uvijek jako, jako pomaže, ako ništa drugo jer može sjajno komunicirati s najvažnijim ljudima u ekipi, mehaničarima. Plus, to uvijek pomaže pri razumijevanju set-upa auta.

7. Danas to više nije problem, zbog tih svih mogućih simulatora. Također, to dobrim vozačima nije neki problem. I na kraju, on je na puno F1 staza vozio u Formuli 3000. Ove novije, Tilkeove, staze se sve lako nauče, osim možda Sepanga i Istanbula, koje su malo teže i zahtjevnije.
amaster
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la amaster »

amaster je napisao/la:Još jedna stvar koja mi se čini važnom a koju ja mislim nitko nije spomenuo. Na startu Silverstona Hamilton je dva puta mijenjao putanju kako bi spriječio Kimija da ga pretekne i nikom ništa. Znamo iz FIA-inog pravilnika da je strogo zabranjeno dva puta mijenjati putanju kada se braniš. I šta se desilo: Ljudi iz FIA-e su se napravili blesavi. Hamiltona suci jednostavno neće da kazne pa makar on konstantno radio protiv pravila. To je bio nepravedan potez prema Kimiju. Sve je to radi Maxa Mosleya. Ko će kome ako neće svoj svome!
Ej, polako!
Kao prvo, nije da nije nitko spomenuo. Ja sam za vrijeme TV prijenosa iz Silverstonea to odmah rekao Ivici, i on je to odmah prenio u eter.
I drugo, protiv kojih to pravila konstantno radi Hamilton? Idemo ne generalizirati, jer sam na to opako alergičan.
Reći da je sve to radi Maxa Mosleya jednostavno je glupo i netočno. Do sada još nema nikakvih osnova da se veli da FIA štiti Hamiltona.
I prije nego što mi netko opet počne trubiti o Nürburgringu i onom pijesku, da još jednom velim da je to bila odluka lokalnih sudaca uz stazu, odluka koja nije bila protiv pravila jer je u pijesku bio bager zbog drugih auta, Hamilton nije ugasio motor, tražio je da ga izvade iz pijeska, i oni su ga poslušali. To nije protiv pravila, samo zato jer su nekog (Alosna) negdje u prošlosti neki drugi suci (talijanski) natjerali da ugasi motor, i oštetili ga.
U Mađarskoj FIA-ini suci nisu kaznili Alonsa i McLaren da bi favorizirali Hamiltona, nego zbog razloga o kojima sam pisao jedno 140 puta, i logikom s kojom se osobno ne slažem. Suci ne bi debatirali 8 sati da su imali prvo na umu favorizirati Hamiltona.
Prvo im je na umu bilo kazniti McLaren, zbog člana 151C Sportskih pravila.
Mislim namjera mi nije bila da se ljutite. Nisam gledao silverstone na HTV-u i nisam znao da ste to rekli. A to što imam Alonsovu ikonu kraj mog korisničkog imena ne znači da navijam za njega. Ali ako osvoji ove godine treću titulu onda i službeno navijam za njega. Recimo da sam ga pratio od Minardija i nije mi bio nešto posebno sve do slave u Renaultu.

Nego šaljem vam tekst koji dodatno uzrujava situaciju oko Alonsa.

http://www.f1-live.com/f1/en/headlines/ ... 4049.shtml
maximo55

Post Postao/la maximo55 »

Jel niste nikada razmišljali o Audi a8, Mercedesu S, Bmw 7, i VW Pheaton, Ili vi jednostavno preferirate samo suvove?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rams je napisao/la:Pozdrav svima i posebno gospodinu Jergoviću, zbog jedne rasprave na drugom forumu htjeo bih pitati ovo, radi se o prvom zavoju na stazi Spa Francorshamp, ja tvrdim da je zavoj cirka 160 stupnjva, drugi tvrde da je puno manje, nekih 50-ak.

Sto je tocnije, odnosno kako se u biti gleda kut zavoja, hvala.
Vi ste u pravu, pa onda znate i kako se gleda.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

maximo55 je napisao/la:Jel niste nikada razmišljali o Audi a8, Mercedesu S, Bmw 7, i VW Pheaton, Ili vi jednostavno preferirate samo suvove?
Ne preferiram samo džipove, nego sam jednom u životu htio imati to. Ja preferiram izrazito sportske aute, tipa Aston Martin ili Porsche 911, i jedan od tih će, nadam se, doći jednog dana. Ove velike limuzine nisu baš po mojem nosu. To kad pređem šest banki.
Sanel
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Sanel »

maximo55 je napisao/la:Jel niste nikada razmišljali o Audi a8, Mercedesu S, Bmw 7, i VW Pheaton, Ili vi jednostavno preferirate samo suvove?
Ne preferiram samo džipove, nego sam jednom u životu htio imati to. Ja preferiram izrazito sportske aute, tipa Aston Martin ili Porsche 911, i jedan od tih će, nadam se, doći jednog dana. Ove velike limuzine nisu baš po mojem nosu. To kad pređem šest banki.
Znači uskoro? hehe, šalim se. :D

Nego imam jedno pitanje. Kako to da iako naših ljudi ima nekoliko u formuli 1 ili su bar povezani sa formulom (bernie preko žene, Vi, čini mi se jedan ferarijev mehaničar...) da nikad nijedan hrvatski vozač nije bio niti u širim planovima za F1 (dobro, bio je Čolak čini mi se, ali to su više hrvatski novinari forsirali nego što je bila istina). Koji su razlozi tome? Je li nemaju nekoga da ih pogura, je li hrvatska malo tržište pa automtski nezanimljiva sponzorima ili su hrvati jednostavno loši vozači?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Sanel je napisao/la:
Znači uskoro? hehe, šalim se. :D

Nego imam jedno pitanje. Kako to da iako naših ljudi ima nekoliko u formuli 1 ili su bar povezani sa formulom (bernie preko žene, Vi, čini mi se jedan ferarijev mehaničar...) da nikad nijedan hrvatski vozač nije bio niti u širim planovima za F1 (dobro, bio je Čolak čini mi se, ali to su više hrvatski novinari forsirali nego što je bila istina). Koji su razlozi tome? Je li nemaju nekoga da ih pogura, je li hrvatska malo tržište pa automtski nezanimljiva sponzorima ili su hrvati jednostavno loši vozači?
Razlozi su svi koji ste naveli po malo, ali najvažniji je da jednostavno nema nijednog vozača koji je kao klinac krenuo od kartinga i ciljano išao sve više, iz jedne kategorije u drugu. Naravno, bitni su novci, ali, recimo, Robert Kubica je dokaz da sve, na kraju, ovisi o vozačkom talentu. Premda neke kalkulacije pokazuju da karijera od kartinga do Formule 1 stoji negdje oko 5-6 milijuna eura, Kubica nije dobio niti zlota od Poljske ili poljske vlade u svojoj karijeri, već je prelazio iz kategorije u kategoriju isključivo skromno živeći (ponekad i spavajući u kombijima) i sam pronalazeći najbolje načine da privuče pažnju onih koji će financirati njegovu karijeru. Što ne znači da za njega sve ne bi bilo puno bolje i efikasnije da je iza njega stajala i država iz koje originalno dolazi.
Ayrton Veliki

Post Postao/la Ayrton Veliki »

Pozdrav,Mladene.
Gledao sam malo rezultate iz 1992. i 1993.i,premda sam tada vec uveliko pratio F1,nije mi bas sve najjasnije.
1.Prvo bih se osvrnuo na cinjenicu da je Prostu trebalo gotovo pola sezone(1993.) da izbije na vrh poretka,a dotle je Senna briljirao u daleko losijem autu(mislim da je "lapovao" Prosta dva puta u prvih pet trka).Mozete li to objasniti?Je li to samo bio period prilagodjavnja Prosta na nov auto ili je Senna bio stvarno toliko bolji u tom momentu?
2.Mozete li napraviti poredjenje McLarenovog i Benetonovog auta iz 1992. i 1993.,nevezano sa cinjenicom ko ih je vozio?Znaci,za svaku sezonu posebno.
Hvala.
Nedja
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač

Post Postao/la Nedja »

Mladene, da li se slazete samnom u misljenju, da je za prvi tim Burdeu u odnosu na situaciju i realne mogucnosti torro rosso bio odlican izbor.
Ja taj tim vidim kao neku uvertiru ka Red Bull-u i timu u kojem bez obzira na rezlutate ne mogu vas mnogo kritikovati jer je formula ocaj.
Znaci ne moze puno izgubiti, a sa iole dobrim rezultatima vrata ka Red BUlu su mu otvorena, u cemu prilog idu i godine KUltarda i Weberova prosecnost, kao i to da vozacka postava u Red bulu nije dugo menjana.
Ako bude bolji od Vetela (shto mislim da njemu ako jeste kapacitet nece biti mnogo tesko, i ako uzmemo u obzir da kao shto kazete puno vise zna o set-up od njega,onda je u golemoj prednosti) i uz put osvoji koje bodove, vrata nekih timova poput tojote, vilijamsa bi mu bila otvorena zar ne, ili cak Renoa. I onda bi kao vec afirmisan u f1 imao vece sanse za uspeh u tim timovima nego sada, jednostavno mislim da bi sada u takvim timovima verovatno "sagore".

Shta vi mislite?

Takodje sada zahvaljujuci opciji uredi, mogu u ustom postu da vas pitam, da mi poredjate vozace po klasama znachi, mislim npr.
sampionski kalibri:hamilton, raikonen, alonso.
nakon njih bi npr. ishli: kovalainen, kubica, hajfeld, rozberg,montoja
pa onda lupam: burde, truli, masa............

Znachi slobodno uzmite sve aktuelne vozace iz bilo kog takmicenja sada u obzir, i poredjajte ih, ako mislite da je neko klasa za sebe, slobodno ga stavite u zasebnu klasu, takodje mozete staviti i neke tipa obecavaju, ili staro gvozdje, ili mogli su vise. Shto vishe opsirnosti i detalja to bolje.
Unapred hvala.
bmw_sauber_f1
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: BMW - Heidfeld

Post Postao/la bmw_sauber_f1 »

Gospodine Jergoviću, evo jedno pitanje, naravno vezano je uz BMW-e...
Molio bih Vas, da napišete rezime BMW-eove polovice sezone, do VN Mađarske... Znači napišite koji od dvojice vozača Heidfelda i Kubice je bolji, koji ima bolja vremena u kvalifikacijama i u utrci.. te naravno Vaše mišljenje koji je od njih dvojice BOLJI. Po mom mišljenju Heidfeld je daleko od Kubice, pa me zanima šta je tako dobro u Kubici, kako ja kao FAN BMW-ea nisam primjetio kvalitetu Kubice... jednostavno me ne zapanjuje njegov stil vožnje, kao npr. Heidfeldov.... Pozdrav! :D
Dexter

Post Postao/la Dexter »

škare je napisao/la:1. Gosp. Mladene Jergoviću,da li vi stvarno mislite da je Lewis Hamilton "veliki vozač" i da bi ga se(kao što mnogi već sad govore) trebalo uspoređivat sa Sennon i Schumacheron jer kako ja mislin,vi bar imate toliko iskustva da se nebi trebalo nekoga toliko uzdizat na račun automobila?

1) Da li vi stvarno mislite da bih ja svugdje javno išao govoriti da je Hamilton najbolje što se u Formuli 1 pojavilo od Senne, ako ne znam ponešto o tim stvarima, ako nisam pitao i druge do čijeg mišljenja držim i samo zato jer obožavam riskirati da ispadnem diletant?

Pozdrav g. Jergoviću!

Jeste li baš 100% sigurni da se u vremenu između između Senne i Hamiltona kroz F1 nije prošeto baš nitko vrijedan spomena?
muamert
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la muamert »

Dexter je napisao/la:

Pozdrav g. Jergoviću!

Jeste li baš 100% sigurni da se u vremenu između između Senne i Hamiltona kroz F1 nije prošeto baš nitko vrijedan spomena?

Potpisujem.

I pitanje, dali je istina da prosjecan vozac izgubi i do 4kg za vrijeme jedne utrke. Negdje sam procitao da kod F1 vozaca prosjecan broj otkucaja srca tokom cijele utrke je 160-170 po minuti. Ovo mozda dijelom daje odgovor na moje pitanje, ali eto ipak, volio bih da prokomentarisete.

Puno Vam hvala na strpljenju i odgovorima.

Pozdrav
"Aerodynamics are for people who can't build engines." Enzo Ferrari

"Never hate your enemies -- it effects your judgement." The Godfather III

"Now I'm happy and I don't think much about luck. If you work hard, you can get what you want." Kimi Raikkonen
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ayrton Veliki je napisao/la:Pozdrav,Mladene.
Gledao sam malo rezultate iz 1992. i 1993.i,premda sam tada vec uveliko pratio F1,nije mi bas sve najjasnije.
1.Prvo bih se osvrnuo na cinjenicu da je Prostu trebalo gotovo pola sezone(1993.) da izbije na vrh poretka,a dotle je Senna briljirao u daleko losijem autu(mislim da je "lapovao" Prosta dva puta u prvih pet trka).Mozete li to objasniti?Je li to samo bio period prilagodjavnja Prosta na nov auto ili je Senna bio stvarno toliko bolji u tom momentu?
2.Mozete li napraviti poredjenje McLarenovog i Benetonovog auta iz 1992. i 1993.,nevezano sa cinjenicom ko ih je vozio?Znaci,za svaku sezonu posebno.
Hvala.
1. Prostu je 1993. izbio na prvo mjesto u poretku za svjetsko prvenstvo u 5. utrci od 16, tj. nakon Grand Prixa Španjolske. Razlog sporijem startu bile su dvije izrazito kišne utrke od prve tri (u Interlagosu i Doningtonu), u kojima je dominirao Senna. Po meni, i to je bio znak koliko je Senna bio bolji vozač od Prosta. No, Williams-Renault bio je dosta bolji auto od McLaren-Forda, pa su stvari već nakon 5 utrka došle na svoje.

2. McLaren-Honda MP4-7A i Benetton-Ford B192B iz 1992. nisu mogili biti različitiji auti. Prvog je dizajnirao Neil Oatley (i danas jedan od ključnih McLarenovih tehničkih ljudi), i imao je V10 motor koji je bio na zalasku života u Formuli 1 u Hondinoj inkarnaciji. Benetton B192B bio je prvi auto za M Schumachera kojeg je dizajnirao Ross Brawn i pokretao ga je Ford Cosworth V8. McLaren je dobio 5 utrka te sezone (Senna 3, Berger 2), a Benetton samo jednu (prva Schumacherova pobjeda, u Belgiji). McLaren je zahvaljujući Hondi imao više konja, ali Benetton je bio tehnički sofisticiraniji, prvi F1 auto s dominirajućom ulogom softverskih programa u svim svojim sferama.
McLaren-Ford MP4-8 (Oatley) i Benetton-Ford B193 (Brawn) bili su puno sličniji po općenitoj konfiguraciji, ne samo zato jer su sada oba koristili Ford Cosworthove V8 motore, već i zato jer su u McLarenu vrlo brzo uhvatili softverski priključak, pa je McLaren bio možda i najsofisticiraniji auto te sezone, toliko kompleksan i zahtjevan za podešavanje svih mogućih komponenti (od TC-a, preko aktivnih ovjesa, do pre-podešavanja mjenjača za svaki zavoj na svakoj stazi) da je Michael Andretti, Sennin timski kolega, bio posve zbunjen i prilično očajan (i spor). Benetton je te sezone koristio napredniju verziju Ford Coswortha (najprije VII, onda VIII), uvijek za jednu razvojnu stepenicu ispred McLarena. Takav je bio ugovor i Benettona i McLarena s Cosworthom. ovo je izazvalo poveliku dreku i revolt Senne, koji je možda i zbog toga odvezao jednu od svojih najinspirativnijih sezona, pobijedivši u pet utrka. Benetton je, opet, u rukama M Schumachera dobio samo jednu, što je bio možda rezultat Brawnove prevelike konzervativnosti te godine, bar u odnosu na McLaren. Ali, oba auta bila su, po aerodinamičkim postavkama i, osobito, konjskim snagama (deficit od čak i 80) debelo u sjeni Williams-Renaulta te sezone.
Zaključano