P&O - Kolovoz 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Ayrton Veliki je napisao/la:Pozdrav,Mladene.
Evo jednog pitanja,koje sam oduvek hteo da postavim,a nisam imao kome:
Dakle,da li mozete da napravite komparaciju tj. da analizirate vecu uspesnost vozaca koji iz F1 predju u IndyCar(Mensel i Zanardi uzese 3 ili 4 titule tamo,ako ne gresim) u odnosu na losije rezultate IndyCar sampiona u F1(Andreti Jr. ocajan,Vilnev...hm...mnogo manje od ocekivanog)?Pri tome,Mensel je otisao u 41-oj ili 42-oj godini,a Zanardi nije bio bas top klasa u F1(bar rezultatski).
I,naravno,osvrnuo sam se samo na period od 90-te na ovamo,od kada aktivno pratim F1,pa sam svestan rizika da dogadjaji iz ranijeg perioda,u koje nisam upucen(ako ih je i bilo),mogu ove moje nekakve zakljucke uciniti kontradiktornim.
Mislim da slicno pitanje nije jos bilo,a nadam se da ga nisam previse zapetljao.Hvala.
Zapravo ste dosta u pravu. S izuzetkom Marija Andrettija, (ipak) Jacquesa Villeneuvea i Pabla Montoye, vozači koji su bili dobri u američkim serijama obično nisu tako dobro prolazili u Formuli 1, dok je obrnutih slučajeva jako, jako puno.
Razlog je, djelomično, u čistoj aritmetici (jako puno ljudi je iz Formule 1 i drugih europskih serija otišlo, kao za utješnu nagradu, u Ameriku, znatno manje u obrnutom smjeru), djelomično i u ipak jako, jako visokom standardu Formule 1, i po pitanju tehnike vožnje i po pitanju čiste tehničke potkovanosti koju Formula 1 daje i traži. Taj F1 standard onda omogućuje vozačima da se relativno lako prilagode IRL, ChampCars ili čak NASCAR standardima. Obrnuto je znatno teže, između ostalog i zato jer te vozače (uz rijetke izuzetke) Formula 1 više ne želi, budući da više nisu posve mladi, a i uvijek postoji rizik da neće biti u stanju dostići potrebnu razinu, nakon puno sezona u Americi. ovo je, recimo, sigurno nešto o čemu sad razmišljaju u Toru Rossu, dok odlučuju hoće li uzeti Sebastiena Bourdaisa ili ne.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Sanel je napisao/la:Evo ja sam novi na ovom forumu i imam jedno pitanje malo drukčijegtipa.

Toliko ste dugo u formuli1 i toliko toga znate da vam se divim kako to sve uspijete pratiti, ali definitivno se slažem a vama i vašom tvrdnjom da što više znate da je to zanimljivije :D

Uglavnom, pitanje je ako ste tako dugo u i oko formule1 da li ste kada imali priliku sjesti u bolid formmule1? Ako jeste koji je to bio i prije svega kakav je to osjećaj sjesti u nešto toliko moćno, toliko tehnički napredno sa takvim performansama...?
Već je bilo ovo pitanje. Sjedio sam puno puta u F1 autu (osobito u većini Brabhama Bernieja Ecclestonea, budući da ih on sve čuva u jednom hangaru u Engleskoj, tik uz sjedište FOM-a), ali nikad niti jedan nisam vozio. Nije da ne bih volio, ali naprosto nikad nije bilo prilike.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dnohla Vopi je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
Dnohla Vopi je napisao/la:ne kuzim zasto alonso i McM nebi bili kaznjeni? Vozac A je namjerno na stazi (pit-ovi su dio staze, ako se ne varam) usporio vozaca B tijekom sluzbenog kvalifikacijskog treninga. mislim da je potpuno nebitno jesu li oni ili nisu u istoj ekipi. pogotovo zato sto su zabranjene i momcadske odredbe unutar utrka. isto tako ne vidim bi li bilo jednako da je ron dennis naredio hamiltonu da stane 20 sek i ova situacija gdje ga je usporio Alonso. u toj varijanti bi to takoder moglo bit shvaceno kao momcadska odredba.

I jos jedno pitanje glede proslih utrka i one situacije Massa - Alonso. Zasto se toliko formalizira borba na stazi proteklih godina? jasno mi je da se nemoze dopustiti (iz sigurnosnih razloga) da auti vrludaju i izigravaju kamikaze, ali ove restrikcije vec pocinju biti smijesne. sama prica o tome da bi se massa kaznjavao zbog onog minornog dodira sa alonsom je po meni smijesna. Jos malo pa ce se iz sigurnosnih razloga zabraniti uopce preticanje na stazi, a preticat ce se samo kroz bokseve. Nestala je neka draz i uzbudljivost dvoboja kad jedan vozac drugog blokira, pa ga cima, pa ga tjera u travu, pa se gleda tko ce se prije "chicken-out". neki put je vaznije tko ima vise, u nedostatku boljeg izraza, muda nego samog umijeca i sposobnosti da pogodi 2. ripnom straznje desne gume 4. mrava u koloni koji prelazi cestu, a to se u danasnjoj F1 gubi. naravno da ce neki rec da ta cuda idu preko 300 km/h i da je sve to opasno, ali ako cemo ic na sigurno, mozemo ostat i pred playstationom. ovo je vise misljenje nego pitanje, ali zelio bih cut vas stav o tome
Stvar je u tome da McLaren i Alonso nisu kažnjeni zbog neke konretne stvari nego zato što su sprečavanjem Hamiltona da ima još jednu priliku za pole position (po mišljenju sudaca FIA-e) nanijeli štetu ugledu Formule 1, prema članu 151C Sportskog pravilnika. Dakle, konkretnih razloga za kažnjavanjem nije bilo, jer ih se nije moglo pronaći u smislu da je negdje eksplicitno zabranjeno da ekipa ili neki njen član ošteti drugog člana ekipe, osim ako se oštećivanjem ne smatra ono što su napravili Barrichellu u Austriji 2002. Ali, ni tada to nije bilo zabranjeno. Zabrana timskih odredbi uvedena je nakon te epizode.

Inače, slažem se s vama da se malo pretjeruje s restrikcijama i prijetnjama kaznama za svaki ozbiljniji napad na stazi. Formula 1 nije šah. S druge strane, ne bih onemogućavao vozače, poput Alonsa, da vele svojim suprarnicima što misle o njihovim (nekorektnim?) potezima, nakon utrke, ili nakon sudara. I također, treba biti oprezan s liberalizacijom blokiranja, budući da je Formula 1 i dalje vrlo opasan sport. Nitko to nije previše spominjao uslijed općeg olakšanja ishodom, ali u Kanadi je Trulli zapravo malo ˝pomogao˝ Kubici pri onoj nesreći. To je vrlo vjerojano bilo posve nenamjerno, ali zamislite da ljudi te stvari počnu masovno raditi namjerno. No good.
zahvaljujem na odgovoru. malo sam pisao izmedu dvije stvari na poslu pa sam skratio objasnjenje, ali vidim da ste shvatili bit. jos jedna stvar, mozete li pretpostaviti (ignorirajte moj potpis) kakva bi reakcija paddocka i FIA-e bila da se ta dva vozaca ne zovu Alonso i Hamilton, nego Schumacher i Barichello? moj osobni prvi pokusaj bi bio da bi Dennis pribio na kriz ferrari, fiu, nedodirljivog Schumachera i sve koji su njima slicni, dok se Todt u ovoj situaciji ponio iznimno korektno (Q&A sa autosport.com)

Naravno, nisam ni smatrao da od F1 treba napravit deathmatch, ali sam stekao dojam da se gubi neka sportska drskost koju su imali senna i schumacher, a koja se zbog raznih razloga (nekih i ne tolko vezanih uz sport, koliko uz njih same) zabranila. kako je ovo krenulo, jos malo pa cemo slusat blazicka: Iiiiiiii PRIBLIZAVANJE, priblizili su se Alonso i Hamilton na manje od 5 sekundi, i tko sad govori da je formula 1 dosadna. alonso napada agresivnom taktikom priblizavanja u retrovizoru, no treba upamtiti pravilo o nezaokretanju volana za vise od 38 stupnjeva, Hamilton se brani defenzivnom maranelijankom sa varijacijom bacanja vruceg zraka na hamiltonovu kacigu.....

ponovno zahvaljujem na odgovoru
Nemam vam što više reći nego da ste u pravu, za obje stvari, i da mi se vrlo sviđa vaša hipotetička situacija s volanom zaokrenutim na 38 stupnjeva i defenzivnom maranelijankom...
To ću vam kad-tad ukrasti i upotrijebiti negdje na televiziji (skupa s potpisom), jer je šteta da to ne čuje puuno više F1 ljudi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Korisničko ime je napisao/la:Pozdrav MJ-u i svim forumašima!

Jako dugo pratim forum (o F1 da ne govorim) i imam samo riječi hvale, pa sam odlučio da se malo aktiviram.
P
ovod za ovaj post je komentar o Trulijevoj "pomoći" kada je Kubica odletio u zid. Premotao sam hiljadu puta taj momenat i nisam tako siguran da je sve bilo baš nenamjerno.
Naravno da Truli nije želio da se nakon toga desi to što jeste, ali mislim da je bilo vrlo svjesno, jer trzaj u desno koji je napravio teško da može da se opravda idealnom putanjom ili nečim drugim. Nije mu prvi put.
Bogu hvala, sve je prošlo dobro...

Pošto sam apsolutni McL-ovac više od četvrt vijeka (nakupilo se), jako mi je žao što Ron nije uzeo odmor ove godine, pa da Mladen postavi pobjedničku strategiju (prethodno navedenu). Sada bi imali debelu zalihu bodova i Alonsa tik do titule.
Svejedno se nadam i vjerujem da će baš tako biti.

Sve pohvale, Mladene...
Ovo s Trullijem: naravno da je čovjek trznuo u desno da se malo obrani, i onda se otvorio pakao. Htio sam reći, nije on toliko namjerno blokirao Kubicu, koliko je gotovo nesvjesno pokušao zaštititi svoju poziciju. To je instinktivna reakcija svakog trkača, ništa loše osim kad stvari pođu krivo.

Dennis je upravo otišao na godišnji. Ali, moram reći da je daleko lakše odrediti ispravnu taktiku ovdje, uz maestral i u hladu, nego tamo i tada.
Premda, za cirkus kakvog su napravili tamo i tada morate imati ono nešto specijalno...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

silnica je napisao/la:pitanje vezano za utrku.

Jeli Massa smio onoliko voziti ispred hamiltona. Vjerovatno je mislio da može voziti brže ili bar na razini vodećih ali jeli mu to dozvoljeno po pravilima. Ili mora da pusti vodeće bez obzira na svoju brzinu.
Ovo sam već spomenuo u ranijem odgovoru. U Nürburgringu su McLarenu iz FIA-e odmah kokodakali da se Hamilton makne Massi i Alonsu. Ovdje su, valjda, gledali u drugu stranu. Naravno da su morali javiti i Massi (plavim zastavama) i Ferrariju da se makne, jer se posve sigurno smetao Hamiltonu. Čak i da mu nije smetao ili da je bio brži, trebali su ga obavijestiti da su iza njega vodeći, da bi im mogao smetati i da se, po pravilima, mora maknuti. Lani je Alonso bio u kvalifikacijama 93 metra i više ispred Masse, pa se ovaj bunio da je izgubio tri desetinke i bla bla bla, i onda je FIA odvalila kaznu Alonsu.
Argument da je Massa mogao biti brži na mekim gumama nije bitan. Nek bude brži sam za sebe. Ovdje nije dovoljno brzo odmakao Hamiltonu (i Räikkönenu) da bi stajao argument kako je brži. Čim to nije posve očito u pola kruga, moraju izaći van s plavim zastavama.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Luky je napisao/la:Evo čitam jako zanimljive vijesti na f1-live.com, uglavnom španjolski tisak navodi Alonsove riječi:

"Right now I am thinking: me or Hamilton? But I know that nothing will change.

"I get the feeling that some people at McLaren do not even know that I speak English."

Priča se da je Alonso spreman žrtvovati ovogodišnji naslov i napustiti McLaren odmah jer više nema povjerenja u momčad.

U Timesu je izašla vijest da je Dennis rekao Alonsu da može ići sljedeće sezone:

""My understanding is that he's been told he can go because they're so fed up with him. Ron is just very pissed off with both of them,"

Molim Vas prokomentirajte mi situaciju, pošto se čujete sa Windsorom vjerujem kako znate dosta o ovome. Što mislite hoće li Alonso u BMW ili Renault? Hvala
Nisam siguran da mi je jasno zbog čega svima u McLarenu Alonso ide na nos, ako su se toliko polomili u Mađarskoj da dokažu kako on nije zadržao Hamiltona na svoju ruku, i štitili ga pričama kako je to bila odluka ekipe.
Problem je u tome što su i Alonso i Hamilton intelektualno superiorni Dennisu, i on jednostavno ne zna kako da s obojicom izađe na kraj. Kad imate k tome i situaciju da su to danas možda najbolja vozača na svijetu, oba ultra-kompetitivna, onda je problem pogolem.
Dennis jednostavno ne zna kako hendlirati svoja dva vozača. U svojoj taštini, on bi svijetu htio dokazati kako to može, ali činjenica je da ne može, i da je nemoćan. Ova dvojica su prejaki, u svakom smislu, i dovekli su ekipu na rub građanskog rata.
To vam je, otprilike, sažetak onog o čemu sam ovih dana pričao s Peterom.

Što bih ja osobno napravio u takvoj situaciji, već sam ranije odgovorio. Mislim jučer.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*PLONKER* je napisao/la:svima puno pozdrava iz vručeg Zadra gdje sam trenutno na G.O. :bye: :bye: :bye:
...imam jedno pitanje za g. Jergovića;

interesira me da li pratite poznate britanske auto emisije "Top Gear" i " 5-th Gear"?
...ako pratite, interesira me Vaše mišljenje o Tiff Nedell-u i Clarcksonu, te je li moguće nešto slično napraviti i na našoj nacionalnoj TV. Znam da BBC radi najbolje dokumentarce na svijetu i da za iste imaju neograničene budgete (vj. je isto i sa navedenim auto emisijama), ali vaše iskustvo i poznanstva bi sigurno puno doprinjela poboljšanju naše auto tv emisije!
...imate li u opće interesa za tako nešto?

P.S.

možda znate tko se krije iza pseudonima "Stig"???
navodno je to neki bivši F1 driver, ja vjerujem da bi po otkačenosti to mogli biti Brundle ili Mansell?!?
Te emisije sam (povremeno) gledao dok sam živio u Londonu. Msilim da su Needel i Clarkson odlični TV profesionalci, premda malko napuhani i narcisoidni. Ali, to sve funkcionira odlično, i emisije su super.
Napraviti tako nešto kod nas? Da, ali vi znate onu našu staru: ˝Para buši tamo gdje burgija ne može.˝
Lova, lova, lova. Dobra televizija radi se samo s velikim budžetima. Sve ostalo, zaboravite.
A ja ovdje nisam mogao pošteno odraditi niti F1 Racing, jer su ljudi koji su to izdavali (u oba slučaja) bili tolike stipse da nisam mogao imati jednu jedinu poštenu TV reklamu, ili ih nagovoriti da nam trebaju jumbo-plakati. Naravno da bih bio ozbiljno zainteresiran, i naravno da bih sutra mogao dovesti dva ili tri ex-F1 vozača (odmah mi padaju na pamet John Watson, Patrick Tambay, Marc Surer ili Hans Joachim Stuck, koje sve odlično poznajem) da rade auto-testove za takvu hipotetičku TV emisiju. Ali, tko će to, drugovi, da plati?

Na žalost, nemam pojma tko je Stig, ali mogu lako saznati. Dajte mi malo vremena.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

os-ferrari je napisao/la:g. jergovicu, pitanje za vas;
prijatelj mi je (opsesivni?!) navijac renaulta i tvrdi da je jedini razlog zasto su ovako losi prelazak na drugog proizvodjaca guma.
moze li, po vasem misljenju, to biti jedini razlog da momcad koja je dominirala posljednje dvije godine padne toliko unazad?
je li onda mclaren uklonio taj hendikep eventualnom spijunazom?

zahvaljujem na odgovoru i unaprijed se ispricavam ako je pitanje bilo vec postavljeno, tek sam se nedavno prikljucio forumu..
hvala
Pitanje je davno postavljeno, jedno dvjesto puta, ali ajde.
To jest jedan razlog, vrlo velik. Drugi razlog, još i veći, je u tome što su, krelci, pustili Alonsa da ode. Ove dvije stvari, zbrojene, unazadile bi i veću ekipu.
McLaren nije uklonio taj henikep šijunažom, već angažiranjem istog tog Alonsa, koji je tehnički vrlo jak, a uz to je i vrlo uporan i marljiv čovjek koji je, uz Hamiltona, uspio vrlo dobar auto učiniti odličnim. Alonso je, naravno, upočetku sezone imao problema, upravo zbog prelaska s Michelina na Bridgestone, ali on je usred tih problema dobio Maleziju, i odradio hrpu testova. Osim toga, McLaren je i lani bio auto koji je bio izrazito nježan prema gumama. Dok to nije bilo toliko persudno s Michelinkama, očito je kao naručeno za ove Bridgestone gume.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marinela je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Obje glasine su tek glasine.
Međutim, mislim da je stvar između Alonsa i McLarena vrlo ozbiljna. Oba ozbiljna websitea (autosport i grandprix) koja ja pratim upravo su imala priču o neizvjesnoj budućnosti Alonsa u McLarenu. navodno je jedna mogućnost povratak u Renault, duga odlazak u BMW. Za ovu drugu mogućnost ja sam čuo prije dva tjedna u Italiji, od super-pouzdanog izvora (koji je i osobno umiješan) ali ga ne mogu otkriti. O tome je bila i moja nedavna kolumna. Ali, to sve još nisu potvrđene vijesti.
Ovo za Hamiltona i Ferrari je već malo manje vjerojatno.
Us vakom slučaju, posve je sigurno da McLaren neće pustiti obojicu da odu. Dakle, što je vjerojatnije da ide Alonso, to je sigurnije da Hamilton ostaje. I obrnuto.
Trenutno, vjerojatnije izgleda da će otići Alonso.
Ukoliko dođe do Alonsovog odlaska, smatrate li da je vjerojatnije da se vrati u Renault ili da ode u BMW?
Bit će zanimljivo gledati tu odluku. Renault je ekipa s kojom je osvojio dva naslova prvaka i koja je njegova druga obitelj. BMW mu, navodno, nudi bianco ček (ili nešto vrlo blizu).
Ali, prije treba vidjeti kako će se raspetljati situacija s ugovorom s McLarenom i, osobito, s Vodafoneom. Te dvije stvari mogu vrlo lako biti razlozi da se ništa dramatično ne desi.
Shikannen

Post Postao/la Shikannen »

Mladene, tko je po tebi najveći favorit za osvajanje naslova? U redu, staze koje slijede vjerojatno će više odgovarati Ferrariju (doduše i Indy je trebao odgovarati pa nije), ali da li je prednost Mclarena u ovako tijesnoj borbi prevelika i kome daješ prednost u duelu Fernando-Lewis?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

muamert je napisao/la:Pozdrav gosp. MJ. Prije svega hvala na svim odgovorima. Evo upravo citam Briatoreve izjave u vezi s aferom Ferrari McLaren. Pa mozda je Briatore i u pravu sto kaze, da se McM previse brzo prilagodio Bridgestonima. Vi rekoste da se on sada pokusava uvuci Italijanskoj javnosti jer ima politicke ambicije, ali ipak, covjek je barem prema mom skromnom misljenju donekle u pravu.Jer ipak glavna prednost Ferrarija na pocetku sezone su bile upravo gume. Kao sto rece Briatore da su ostali znali kako je rasporedjena masa bolida Ferrarija, svima bi bilo lakse, bezbolnije bi presli na Bridgestonke. Onda nesto razmisljam dali su inzenjeri mogli raditi bez znanja Rona Denisa. Znaci da koriste te podatke. Vi rekoste da je on sve osim neposten...
Svakim danom sve vise pitanja, a mi ipak mozemop samo nagadjati sta se desilo.
Toliko
Jos jednom hvala.

Pozdrav
Briatore je lukavac koji zna što treba reći kako bi to izgledalo uvjerljivo. To je ono što ja zovem uvlačenjem javnosti. Uvjeravam vas da raspoređivanje mase auta nije klučna stvar za njegovo dobro funkcioniranje. Raspoređivanje mase je nešto što su, u svim mogućim varijantama, simulirali i njegov Renault i sve druge ekipe, ne bi li došli do istih razina trošenja guma kao i Ferrari. Stvar je puno, puno kompleksnija, kao i današnja aerodinamika u Formuli 1.
O tim stvarima Briatore, jasno, nema pojma, ali vrlo dobro zna da bi diskvalifikacija McLarena njemu i njegovoj ekipi donijela sedam milijuna dolara, za treće mjesto među konstruktorima, radije nego za četvrto.
Ej, sedam milijuna dolara! Njegovo je trtljanje toliko prozirno da to skoro boli.
Ponavljam još jednom: McLaren će biti nevin dok se ne ustanovi da su stvarno ukrali te podatke i upotrijebili ih u konstrukciji svojeg auta. Tada ću i ja reći da zaslužuju kaznu. A prije toga, posljednja osoba na svijetu koju ću slušati u vezi s ovim je Flavio Briatore.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

BMW je napisao/la:Mladene koliko sam shvatio i vi i mnogi se impresinirani vožnjama Ralfa i Heidfelda. Ja osobno i nisam jer ako 2 od top 4 "ispadnu" očekuje se da mora BMW biti treći, a i nekako mi se čini da je Toyoti pasala ova staza. Budući da ima puno pitanja i da ste mi odgovorili na već mnogo mojih možete li jako kratko reći da li ste impresionirani pozicijama koje su oni ostvarili ili baš njihovom vožnjom(tu pogotovo me zanima Ralf)?
Čujte, Heidfeld se nije Alonsu, baš kao niti Ralf ranije. To je već samo po sebi znak da su te vožnje bile dobre. Alonso nije nigdje ispao, on je pritiskao Heidfelda sve do krug prije kraja.
Što se Toyote tiče, ne znam da li je baš bila toliko dobra ovdje, u uvjetima utrke. Trullija nije bilo nigdje. Zato mislim da se Ralf malo probudio, iako se meni čini da je to zbog toga jer mu se potpisuje novi F1 ugovor. Ali, nema veze. Svaki motiv je dobar, ako u vozaču ima onog nečeg...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*silberpfeil je napisao/la:1. mladene dosta cesto se koristim informacijama sa net stranice www.velika-nagrada.hr koliko je po vasem misljenju to kvalitetan izvor informacija?
2. kakve svjećice koriste motori f1? dali su slične kao automobilske ili su jos puno poboljsane?
3. dali bi odlaskom alonsa iz mclarena otisao i vadafone?
1. Moram priznati da do sada nisam niti znao za taj website. Sad sam bacio pogled. Nije loše, ali ja radije koristim izvorne izvore.

2. Svjećice su nebo i zemlja prema onima u vašem autu. Zapravo, skoro da i ne liče na normalne svjećice, plus karakteristike su im atomske. Detalje, moram priznati, ne znam, ali ako se motor vrti na 19,000 u minuti, možete zamisliti.

3. Dobro pitanje. Vjerojatno ne, ali bilo bi zanimljivo čuti razgovor ugodni Rona Dennisa i gospona Vodafonea.
ipenezi3
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la ipenezi3 »

Pozdrav Mladene!
Sigurno znate za Heidfeldovu vožnju legendarnim Nurburgring Nordschleifeom, pa me zanima jeste li prisustvovali tome? Kakvi su dojmovi?

Molim vas da mi odgovorite koji BMW vozite, jer ja imam 3-icu, pa bi volio znati kojeg ste odabrali, i koji bi možda auto htijeli imati u budućnosti(ne nužno BMW)?

Znate li možda što je Ron mislio kada je krajem 2005, u Brazilu sklopio suradnju sa Fernandom? Je li tada Lewis uopće bio u planu. Mislite li da li da se Ron nadao uopće scenariju sličnom ovome? Ak se ne varam tada je vozačka postava trebala biti Alonso-Raikkonen!

Molim vas da nađete vremena za ova moja :) pitanja.
Unaprijed Hvala!
Penza
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:Pozdrav Mladene

U jednom od ranijih odgovora ste rekli da mislite da Alonso nije isao štopati Kimija jer je McM bio dovoljno brži da bez straha mogu uzeti P1 i 2 ali mene sada zanima jeli moguce da ta Alonsova egzibicija u boksu i izlazak pred ferrari je ipak koštala Kimija treceg mjesta jer za heidfeldom je zaostao oko 0.200 sto je vrlo malo a uz razvoj dogadzaja sa kaznom alonsu bi kimi startao iz prvog reda i po meni uz onakav start kakav je imao makar bi tada bio na prljavoj strani staze mislim da bi oprao hamiltona?!

Drugo pitanje se odnosi na pravila, ne mislite li da je dobro da fia u pravilniku ima neke članke tipa ovog famoznog 151C jer u F1 sami ste rekli ima toliko inteligentnih ljudi koji ce za svaku restrikciju koja im se nametne naci nacin kako da ju zaobidzu pa je u neku ruku dobro da se ima takva neka orwellovska pravila koja nisu striktno objasnjena kako bi se ipak nekako moglo stati na kraj novim dosad nevidzenim situacijama, ali pod uvjetom da pravila provodi netko objektivan?

Hvala
1. Nisam siguran da je Räikkönen izgubio 0.2 sekunde zbog Alonsa. Možda i je. Ali, druga stvar koju ste rekli je važna: Kimi bi startao na prljavoj strani staze. Jako je malo vjerojatno da bi prešao Hamiltona prije prvog zavoja. Po ovom startu s treće pozicije ne možemo suditi upravo zato jer je to bio start po ˝gumenoj˝ strani staze.

2. Da, siguran sam da je to razlog za ta pravila. Ali, ja to ipak ne volim jer ostavlja previše subjektivnosti. Kako, na primjer, utvrditi da ovo što je u Mađarskoj napravio McLaren (što god to bilo) više narušava ugled Formule 1 od onog što je pred koji mjesec, navodno, napravio Ferrarijev uposlenik Nigel Stepney? Ugledu Formule 1 šteti sve što mu ne koristi, i kad bi se išlo gledati baš sve, nikad kraja. Zato se onda upliće subjektivnost, i FIA koja se igra boga i odlučuje što je važno, što šteti ugledi i tome slično.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la:Zašto momčad Super-Aguri ide u javnost sa viješću da su u financijskim problemima? Da li očekuju da im se netko sažali, pa da ih financijski stimulira? Ili se iza te izjave krije nešto posve drugo?
Zato jer, izgleda, ispadaju iz Hondine orbite, i frka im je da, jednostavno, neće imati dovoljno novaca da nastave operaciju, ako ih netko financijski ne preuzme. To morate reći javno, inače se potencijalni ulagač neće nikad javiti.
ferrariteam

Post Postao/la ferrariteam »

Gospodine Jergoviću,
1) Zanima me sto Vi mislite kako bi se Alonso "snasao" u ferrariju ove sezone. Prvenstveno mislim da bi on tamo zasigurno postao vozac br. 1 sto bi mu uvelike odgovaralo (da ne velim kako bi mu bilo lakse biti bolji od masse nego od hamiltona).

2) Mozete malo prokomentirati kvalifikacije prije 90-tih. Svjedoci smo kako su danas kvalifikacije postale mozda i vaznije od same utrke (ja smatram da bi se vozaci ipak trebali dokazati u utrci). Zanima me da li je ovakvih podmetanja bilo i u povjesti (mislim na ovo blokiranje alonsa u boksu, situacija kada je alonso"blokirao" massu prosle godine...) te da li su kvalifikacije bile od presudne vaznosti kao danas.
Hvala.
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la LeoZGB »

1. Nisam siguran da je Räikkönen izgubio 0.2 sekunde zbog Alonsa. Možda i je. Ali, druga stvar koju ste rekli je važna: Kimi bi startao na prljavoj strani staze. Jako je malo vjerojatno da bi prešao Hamiltona prije prvog zavoja. Po ovom startu s treće pozicije ne možemo suditi upravo zato jer je to bio start po ˝gumenoj˝ strani staze
Ne mogu niti zelim uvjeravat vas u suprotno ali zar nismo u par navrata vec vidjeli da taj start sa prljave strane staze i nije bas toliki hendikep?

Npr. kada smo vodili raspravu je li hamilton 2 puta zatvorio kimija u jednoj od prethodnih utrka a tada je kimi bio na prljavoj strani i definitivno ga je imao na startu
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Nedja je napisao/la:Mladene hvala na odgovoru, iako sam vec imao delimican na sajtu, vidi se da ima neke razlike, i ova uloga test vozaca deluje mnogo realnija,a s obzirom na iskustvo do sada i poznavanje tehnike, mislim da ne treba sumnjati da ce se u toj ulozi dobro snaci.

E sada da se vratim na pitanja.
1.MIslite li da ce sledece godine bmw moci da se umesa u borbu za neku od titula, ili da ce barem doci do par pobeda. DO kojih izmena treba doci da bi se takav rezultat ucinio mogucim, shta se treba promeniti u ekipi, i da li bi im trebao vozac veceg kalibra (po meni ovi jesu odlicni, ali ne dovoljno za sampiona, mada KUbica moze)?

2. Da li mislite da bi se REno mogao sledece godine mogao ubaciti u igru za osvajanje neke od titula ili opet realnije osvojiti neku pobedu. Da li bi uslov za tako neshto morao biti povratak Alonsa, ili bi tako neshto mogli uraditi i bez njega, ako bi mogli, sa kim?

3. Da li ocekujete poboljsanje u HOndi sledece sezone, naravno ukoliko ovakav odgovor mozete sada dati jer je sezona ipak josh uvek daleko od kraja, i pochetka testiranja za narednu sezonu.

4. Sa kim bi Meklaren zamenio Alonsa, tj da li bi mogli naci dostojnu zamenu za njega, ili bi Hamilton i definitivno postao prvi vozac?

5. Da li mislite da naredne godine 4 ekipe (ferari, meklaren, bmw, reno) budu u borbi za neku od titula, ili ipak mnogo realije, da li je moguce da ce da ce svaka od njih osvojiti barem po 2 pobede. Ja licno verujem da ce prve tri moci, za prve dve sam siguran, ali mislite li da REno bez Alonsa to mozhe?

6. MOzete li nam otprilike dati raspored vozaca u te 4 ekipe za sledecu sezonu, ako se negde dvoumite napisite slobodno oba.Ako mislite da je pitanje nezahvalno, u svakom slucaju hvala, razumecu.

Izvinite na opsirnosti pitanja, ali moram znati shta da ocekujem u narednoj sezoni, koja ce cini mi se s obziirom na to da ce bmw sigurno biti bolji, a reno daleko snazniji sa Alonsom kao povratnikom, biti jedan interesantan cetvoroboj.

P.S. Sada gledam ekipu bmw koja je vrlo ozbiljna i dobro gazi napred, zanima me zashto to nije islo tojoti? KOliko se secam, u ono vreme imali su najveci budzet, a i u vreme kada su doveli Trulija, i Ralfa imali su u to vreme jedne od najboljih vozaca.
1. BMW bi iduće godine možda mogao do neke pobjede. Vozači su OK za tako nešto, ali auto još treba dosta dotjerati (i na motoru i u aerodinamici) da u utrkama konzistentno bude na razini Ferrarija i McLarena.

2. Bez Alonsa, ne. S Alonsom, da. Ako ne mogu dobiti natrag Alonsa, onda bi jedino Hamilton, Räikkönen ili Kubica možda mogli biti od neke koristi. Znači, teško.

3. Honad izgleda užasno. Dok ne ode Nick Fry i ne promijeni se filozofija vođenja ekipa, nema magije.

4. Kubicom. Dennis bi, vjerojatno, i dalje inzistirao na paritetu oba svoja vozača.

5. Ovo smo, manje-više, odgovorili.

6. Ferrari - ostaje isto. McLaren - ostaje isto, osim ako ne dođe do izravne izmjene Alonsa i Kubice. BMW - vidi McLaren. Renault - Kovalainen, Piquet Jr.

PS: Toyota je glomazna mašinerija s japanskim osnovnim menadžmentom, i to funkcionira u globalnoj dominaciji (ili skoro) proizvodnje cestovnih automobila, ali ne i u Formuli 1.
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Mladen Jergović je napisao/la:...McLaren nije uklonio taj henikep šijunažom, već angažiranjem istog tog Alonsa, koji je tehnički vrlo jak, a uz to je i vrlo uporan i marljiv čovjek koji je, uz Hamiltona, uspio vrlo dobar auto učiniti odličnim. Alonso je, naravno, upočetku sezone imao problema, upravo zbog prelaska s Michelina na Bridgestone, ali on je usred tih problema dobio Maleziju, i odradio hrpu testova...
Jednom sam na forumu postavio ovo pitanje ali nažalost odgovora nije bilo. Primjetio sam da se Alonso na (pred)sezonskim testiranjima jako rijetko pojavljivao za upravljačem bolida, veliku većinu posla su odrađivali Hamilton i De La Rosa, i to mi je bilo jako čudno jer sam očekivao kako će Alonso prednjačiti u vožnjama na testiranjima.

Sad se ovdje pojavljuje informacija kako je Alonso tehnički vrlo jak i naravski uporan i marljiv, pa mi je još čudnije što Alonso nije maksimalno iskoristio prilike na testiranjima, ako slovi kao tehnički potkovana osoba vjerujem da bi davao jako dobar feedback sa testiranja inženjerima.

Pretpostavljam da je više odrađivao neke "interne" testove? Da li se možda više zna o načinu kako je Alonso testirao i pomagao McLarenu da (zajedno uz Hamiltona) dobar bolid napravi odličnim? Tj. ako ne postoje pouzdane informacije za Alonsov način (hehe koji izraz) u kojoj mjeri danas vozač može utjecati na razvoj aerodinamike bolida? Da li ti ljudi samo daju naputke inženjerima ili ponekad i direktno s tim istim inženjerima sjednu za stol i razvijaju moguća rješenja?
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Shikannen je napisao/la:Mladene, tko je po tebi najveći favorit za osvajanje naslova? U redu, staze koje slijede vjerojatno će više odgovarati Ferrariju (doduše i Indy je trebao odgovarati pa nije), ali da li je prednost Mclarena u ovako tijesnoj borbi prevelika i kome daješ prednost u duelu Fernando-Lewis?
Fernando Alonso.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Pozdrav Mladene!
Sigurno znate za Heidfeldovu vožnju legendarnim Nurburgring Nordschleifeom, pa me zanima jeste li prisustvovali tome? Kakvi su dojmovi?

Molim vas da mi odgovorite koji BMW vozite, jer ja imam 3-icu, pa bi volio znati kojeg ste odabrali, i koji bi možda auto htijeli imati u budućnosti(ne nužno BMW)?

Znate li možda što je Ron mislio kada je krajem 2005, u Brazilu sklopio suradnju sa Fernandom? Je li tada Lewis uopće bio u planu. Mislite li da li da se Ron nadao uopće scenariju sličnom ovome? Ak se ne varam tada je vozačka postava trebala biti Alonso-Raikkonen!

Molim vas da nađete vremena za ova moja :) pitanja.
Unaprijed Hvala!
Ne, nisam bio tamo tom prilikom.

Vozim X5. Jednom, kad narastem, imat ću Aston Martin DB7, V8 ili DB9.

Hamilton je bio u planu, ali najprije kao test vozač. Naravno da se ovakvom scenariju nitko nije nadao. U to vrijeme (studeni 2005.) Räikkönen je već u džepu imao potpisan ugovor s Ferrarijem, ali to nije znao niti Dennis.
Magic Alonso
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Fernanda

Post Postao/la Magic Alonso »

Mladen Jergović je napisao/la:
Shikannen je napisao/la:Mladene, tko je po tebi najveći favorit za osvajanje naslova? U redu, staze koje slijede vjerojatno će više odgovarati Ferrariju (doduše i Indy je trebao odgovarati pa nije), ali da li je prednost Mclarena u ovako tijesnoj borbi prevelika i kome daješ prednost u duelu Fernando-Lewis?
Fernando Alonso.
ne želim biti dosadna, ali ako nije problem iznijeti razloge za takvo mišljenje.
dijelimo isto mišljenje, ali zanima me na čemu vi temeljite vaše?
"Together, we have made a dream come true." Fernando Alonso
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ferrariteam je napisao/la:Gospodine Jergoviću,
1) Zanima me sto Vi mislite kako bi se Alonso "snasao" u ferrariju ove sezone. Prvenstveno mislim da bi on tamo zasigurno postao vozac br. 1 sto bi mu uvelike odgovaralo (da ne velim kako bi mu bilo lakse biti bolji od masse nego od hamiltona).

2) Mozete malo prokomentirati kvalifikacije prije 90-tih. Svjedoci smo kako su danas kvalifikacije postale mozda i vaznije od same utrke (ja smatram da bi se vozaci ipak trebali dokazati u utrci). Zanima me da li je ovakvih podmetanja bilo i u povjesti (mislim na ovo blokiranje alonsa u boksu, situacija kada je alonso"blokirao" massu prosle godine...) te da li su kvalifikacije bile od presudne vaznosti kao danas.
Hvala.
1) Alonso bi se u Ferrariju proveo slično kao i Räikkönen, ali bi probleme riješio prije jer je tehnički jači, a i veći je radnik. I da, bio bi uvjerljiviji Nr 1, nego što je Kimi U Ferrariju.

2) Kvalifikacije su uvijek bile vrlo važe. Podmetanja unutar iste ekipe se ovog trenutka ne sjećam, što ne znači da ih nije bilo (osobito u tim čuvenim slučajevima vozačkih antagonizama). A drugih svakakvih stvari je, naravno, bilo. Ovak na brzinu, sjećam se, recimo, Senne koji je 1985. u Monaku odvozio krug za pole position, i onda ostao na stazi i vozio spore krugove, smetajući svima i osiguravajući da nitko ne poboljša njegovo vrijeme...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:
1. Nisam siguran da je Räikkönen izgubio 0.2 sekunde zbog Alonsa. Možda i je. Ali, druga stvar koju ste rekli je važna: Kimi bi startao na prljavoj strani staze. Jako je malo vjerojatno da bi prešao Hamiltona prije prvog zavoja. Po ovom startu s treće pozicije ne možemo suditi upravo zato jer je to bio start po ˝gumenoj˝ strani staze
Ne mogu niti zelim uvjeravat vas u suprotno ali zar nismo u par navrata vec vidjeli da taj start sa prljave strane staze i nije bas toliki hendikep?

Npr. kada smo vodili raspravu je li hamilton 2 puta zatvorio kimija u jednoj od prethodnih utrka a tada je kimi bio na prljavoj strani i definitivno ga je imao na startu
Apsolutno točno, ali u Mađarskoj je prljava strana osobito prljava, budući da se staza koristi jedno tri puta godišnje i puna je prašina.
Zaključano