Utrke 2015 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
Dani
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hamiltona

Re: VN Mađarske - Hungaroring 24/25/26 srpanj 2015

Post Postao/la Dani »

Evo i Kaia sa šuljom. Sad ce Hamilton opet dobiti ideju za dress code.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Dani je napisao/la: Ma kakvi. Ja ne znam kaj sam gledao onda. Rosberg nije imao nikakav tempo.
Mislio sam na ona dva incidenta (odgovor Fincu), ne na generalan tempo u utrci ;)
Prednost je napravio Rosbergu. Hamilton kad j3 usao u prazan prostor skidao je vremena Vettelu.
Ajde, veći dio te prednosti bio je zbog različitih guma (Vettel na softu, Rosberg ne mediumu, dok je Hamilton isto bio na softu), iako DA - Rosberg je bio dosta sporiji (jer je i u prvim dijelu utrke na softu izgubio nekoliko sekundi)
slika
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

Vettel se moze zahvalit nesposobnom rosbergu.... Nit ga je mogao proci u brzem bolidu i na kraju ricciardu zezne stvar.... Iako je to bio trkaci incident...
McLaren u <3
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

F1NAC je napisao/la:wow neznas ko ima vise srece. Nico ili Lewis? :D
Vettel ili Kimi? :lol:
Hamilton si je sam kriv. Bez greske na startu ovo bi bila lagana pobjeda. To je vidljivo svakom laiku.

slika
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

vidc je napisao/la:pa Vettel je jedini zasluženo na poziciji na kojoj jest realno gledajući
A ti ga useres isto. Kimi je isto zaluzio pobijediti. A Rosberg bi sa soft gumama lako prosao naprijed.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

hah kad se mclarenovci i mercedesovci udruze u rageu. Milina

Decko je pobjedio zasluzeno i amen, ne treba se nikome zahvaljivat
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

F1NAC je napisao/la:hah kad se mclarenovci i mercedesovci udruze u rageu. Milina

Kakav rage. Pa moj pulen je povećao bodovni razmak unatoč greškama. Ferrari imao brzinu za održati Rosberga na udaljenosti i to je to. I Alonso i Button došli do puno bodova uz fer borbu na stazi. Jedno je biti realan, a jedno zatucan.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Dani je napisao/la:
F1NAC je napisao/la:hah kad se mclarenovci i mercedesovci udruze u rageu. Milina

Kakav rage. Pa moj pulen je povećao bodovni razmak unatoč greškama. Ferrari imao brzinu za održati Rosberga na udaljenosti i to je to. I Alonso i Button došli do puno bodova uz fer borbu na stazi. Jedno je biti realan, a jedno zatucan.
pa glupe su mi izjave tipa, treba se zahvalit ovom i onom. Kozna sto bi bilo da Raikkonenu nije krepao MGU K. Mozda 1 2 Ferrarija.

Ne sjecam se da je neko pisao za Ricciarda u kanadi prosle godine da se zahvali nekom ili da je sreckovic. Nego je bilo uuuuuuuu svaka čast, majstorski.. come on
slika
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Pa izjava da je Vettel jedini zalužio mjesto na kojem je je izjava na tragu moje. A ona je jednostavna reakcija da se vidi koliko je dvolična. Jer je i Ricci svojom vožnjom zaslužio. Kaj tek reći za Fernanda? na stazi prošao ferrari i to uz stop više zbog puknute gume, borio se sa tr-ovima, williamsima, lotusima i sauberima i to ravnopravno. Hamilton pak dobio kaznu za trkaći incident gdje je upravo on najgore prošao, ima toga još...
Zadnja izmjena: Dani, dana/u 26 srp 2015, 16:35, ukupno mijenjano 1 put.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Dani je napisao/la:
vidc je napisao/la:pa Vettel je jedini zasluženo na poziciji na kojoj jest realno gledajući
A ti ga useres isto. Kimi je isto zaluzio pobijediti. A Rosberg bi sa soft gumama lako prosao naprijed.
Kimi je cijelo vrijeme bio iza Vettela koji je stalno povećavao razliku. da nije bilo SC-a Rosbergu super soft gume ne bi pomogle sigurno.
tako da, Vettel je vozač utrke definitivno. vožnja bez greške!
e da... evo još jedna pobjeda u bolidu koji nije najbolji =D> =D>
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

vidc je napisao/la:
Dani je napisao/la:
Kimi je cijelo vrijeme bio iza Vettela koji je stalno povećavao razliku. da nije bilo SC-a Rosbergu super soft gume ne bi pomogle sigurno.
tako da, Vettel je vozač utrke definitivno. vožnja bez greške!
e da... evo još jedna pobjeda u bolidu koji nije najbolji =D> =D>
Danas je bio najbolji bolid, od starta do cilja. Kimi je najbolji pokazatelj ili misliš da je Rosberg toliko loš bio? Jer Kimi je do otpadanja dijela bolida bio jenako brz kao Vettel,a očito je i mgk ubrzo počeo rikavati. Da nije bilo sc-a Hamilton bi vrlo vjerojatno prošao kroz bokseve Rosberga, a nakon toga tko zna...

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Dani je napisao/la:Pa izjava da je Vettel jedini zalužio mjesto na kojem je je izjava na tragu moje. A ona je jednostavna reakcija da se vidi koliko je dvolična. Jer je i Ricci svojom vožnjom zaslužio. Kaj tek reći za Fernanda? na stazi prošao ferrari i to uz stop više zbog puknute gume, borio se sa tr-ovima, williamsima, lotusima i sauberima i to ravnopravno.
to nije moja izjava (bar nisam mislio da je on JEDINI taj koji zasluzuje). Ricci je isto onda sreckovic kad je izasao SC na stazu i taman je bio na softicama, Fernando je napravio kao i uvijek u kanti heben posao za McHondu. Ovo da je prosao Ferrari necu ni komentirat. S obzirom da je jedno kad vozis bez 160 konja a drugo kad ti PU radi.
slika
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Ne nisi ti već naš kolega sir vidc iz viteza. A koliko konja fali hondi? To nitko ne spominje. Po meni je ovo bila jedna odlična utrka koja je pokazala da uz pravu stazu i prave gume ima nade za f1.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Dani je napisao/la:Ne nisi ti već naš kolega sir vidc iz viteza. A koliko konja fali hondi? To nitko ne spominje. Po meni je ovo bila jedna odlična utrka koja je pokazala da uz pravu stazu i prave gume ima nade za f1.
Ne spominje jer se nezna. A sad da u ovom djelu sezone imaju vise od 100 konja manje od vodecih je apsurd
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Dani je napisao/la: Danas je bio najbolji bolid, od starta do cilja. Kimi je najbolji pokazatelj ili misliš da je Rosberg toliko loš bio? Jer Kimi je do otpadanja dijela bolida bio jenako brz kao Vettel,a očito je i mgk ubrzo počeo rikavati. Da nije bilo sc-a Hamilton bi vrlo vjerojatno prošao kroz bokseve Rosberga, a nakon toga tko zna...
Mercedesov bolid je i na ovoj utrci bio najbolji a ne Ferrarijev. ;)
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Dani je napisao/la: Danas je bio najbolji bolid, od starta do cilja. Kimi je najbolji pokazatelj ili misliš da je Rosberg toliko loš bio? Jer Kimi je do otpadanja dijela bolida bio jenako brz kao Vettel,a očito je i mgk ubrzo počeo rikavati. Da nije bilo sc-a Hamilton bi vrlo vjerojatno prošao kroz bokseve Rosberga, a nakon toga tko zna...
ne, nije imao najbolji bolid. uvjerljivo najbolji bolid su (opet) imali Rosberg i Hamilton samo ga nisu znali iskoristit kako treba, dokaz je to što je Hamilton bio jaaako brz kad je došao iza Rosberga ali je opet pogriješio i sve usro. Kimi je zaostajao iza Vettela i prije otpadanja onog "ključnog" dijelića na nosu. da je bio jednako brz, bio bi bar unutar 3 sekunde cijelo vrijeme.
i da, Vettel je jedini zasluženo na poziciji na kojoj jest, svi ovi iza su profitirali zbog grešaka drugih vozača ili problema s bolidom.
Hamilton je ovo trebao jednostavno rutinerski dobit, ali nije zato što je danas bio LOŠ, od starta do pogrešaka u tijeku utrke. kad već nije on, onda je trebao je i Rosberg kad već Hamilton nije ali ista priča.
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

vidc je napisao/la:.
i da, Vettel je jedini zasluženo na poziciji na kojoj jest, svi ovi iza su profitirali zbog grešaka drugih vozača ili problema s bolidom.
Hamilton je ovo trebao jednostavno rutinerski dobit, ali nije zato što je danas bio LOŠ, od starta do pogrešaka u tijeku utrke. kad već nije on, onda je trebao je i Rosberg kad već Hamilton nije ali ista priča.
...nisi li malo sam sebe pobio ovom izjavom? Pa Vettel je izbio na prvo mjesto zahvaljujući greškama na startu oba mercedesa? Ne umanjujem današnju pobjedu (dapače drago mi je za njega) no hmmmm....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Toon je napisao/la:
vidc je napisao/la:.
...nisi li malo sam sebe pobio ovom izjavom? Pa Vettel je izbio na prvo mjesto zahvaljujući greškama na startu oba mercedesa? Ne umanjujem današnju pobjedu (dapače drago mi je za njega) no hmmmm....
Los start je los start ,stvar performansi vozaca. nije greska kao npr. udaranje u ricciarda i busenje svoje gume ili lomljenje krila.
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

Neću se niti truditi pokušati ti objasniti. Samo se zakapaš tvrdoglavo braneći neobranjivo...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

molim te objasni, želim naučiti
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

vidc je napisao/la:molim te objasni, želim naučiti
Iako znam da je ovo kretenska provokacija svejedno ću ti objasniti važnost starta u današnjoj F1...jer eto nikad ne znaš – možda ti stvarno ne razumiješ što znači pogriješiti na startu utrke F1...

Start utrke spada u jedan od najbitnijih dijelova današnjeg utrkivanja te određuje i strategiju same utrke te se u mnogim slučajevima zbog dobrog ili lošeg starta mijenja strategija momčadi (to ti je ono koliko puta idu mjenjati gume, koliko goriva u pojedinim momentima troše, kako čuvaju gume itd...
Od 2008 je zabranjena elektronska pomoć kod starta i vozač postaje najbitnija figura samog starta tj. njegova igra i vještina sa kuplungom (spojkom) i gasom (uz malu pomoć pasivnih elektronskih elemenata) određuju uspješnost i brzinu starta.
Sama priprema za start ti počne u krugu zagrijavanja kada oni stričeki koji se još zovu i vozači (piloti) F1 rade one svakakve glupost po stazi pa malo vrludaju stazom, pa malo dime s gumama – ne rade oni to zato jer su pošandrcali već na taj način pokušaju gume i kuplung dovesti u idealnu radnu temperaturu i to im je također jako bitno da bi mogli što bolje startati...idealna temperatura guma je negdje oko 100°C a spojke oko 200°C (°C – to ti se čita stupnjeva celzija i jedna je od međunarodnih oznaka za temperaturu).
...e sad prilikom starta se zadnje gume u nekakvim idealnim uvjetima moraju okretati nekih 10-ak % brže nego prednje a to je malo teže učiniti jer ako si ti kotači prejako budu okretali onda će proklizati a nije dobro i ako se budu preslabo okretali – pametan si ti pa vjerojatno znaš da niti jedno niti drugo nije dobro za start bolida...
...pri kraju kruga zagrijavanja (ono kad stričeki luduju po stazi) vozači moraju obaviti jedan postupak koji se zove Bite Point Find i kada bolid (ono što voze) postavljaju u ‘Race Start’ engine mapp mode – u tome će modu bolid najbolje postaviti omjer davanja snage motora, limitirati okretaje, podesiti mjenjač i pedale na najbolji način za start – ali najbitnije je ipak kod toga kako će to sve odraditi (odigrati) stričeki u bolidu – i onaj koji to napravi sa najmanje greške će najbolje startati...nagrade i kazne koje proizlaze iz lošeg i dobrog starta utrke su najčešće od krucijalne važnosti za svaku trku...
U tih prvih par stotina metara starta koji traju nekoliko sekundi (do prvog, drugog zavoja) se u današnjoj F1 određuju pobjednici, mnogi ljudi pogledaju samo start utrke jer znaju koliko je on bitan u svemu ovome i kad netko jako pogriješi na startu teško može pobijediti u utrci, no i ja te podcjenjujem, pa valjda si to nebrojeno puta i vidio...
Ono tvoje:"Los start je los start ,stvar performansi vozaca. nije greska kao npr. udaranje u ricciarda i busenje svoje gume ili lomljenje krila." je jednostavno elementarno neznanje nekih osnova ovog svijeta...
...živ ti meni bio...
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

zanimljiva utrka, Hamilton je kočio sa puno rezerve iako neznam čemu, bio je u najboljoj poziciji da se otarasi Rosberga i Vettela sa druge strane al im je dopustio da kasnije zakoče i tu poklonio pobjedu Ferrariu. Unatoč tome da je moj favorit drago mi je da su se stvari malo izmješale. Što se tiče Hamiltona, nešto previše izgara da u prvom krugu sve riješi, da se onaj izlet sa staze desio u sedmom krugu nikome ništa, jer bi već razmak bio toliki da bi izgubio najviše 1-2 pozicije. Imao je ogromnu predonst u qvalama što mu je očito diglo krila i samouvjerenje da može sve rješit začas zaboravljajući da je ovo Hungaroring i svako preticanje vrijedi ko 5 na nekoj drugoj stazi. Kad na Hungaroringu nema SC-a ili kiše, trka je čista procesija.

Svi su se trudili u ovoj utrci maksimalno, pohvale svim vozačima osim Maldonadu, njemu pa je pak krajnji čas da napusti ovaj cirkus unatoč tome da si plaća mjesto.

Čestitke pobjedniku...
slika
Jale
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Jale »

Ima li neko link gdje mogu da downloadujem sebi danasnju utrku ili da je pogledam na netu??

Unaprijed hvala
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Uz drive through, Verstappen je dobio i 3 boda na licenci.
Fact Car 33 did not stay above the minimum time set by the FIA ECU when following the
safety car.
Offence Breach of Article 40.7 of the FIA Formula One Sporting Regulations.
Decision Drive-through Penalty
(3 penalty points awarded, 5 points total for the 12 month period)
Reason The driver failed to stay above the required time set by the FIA ECU during the
deployment of the safety car.
Malo mi čudno suci dijele te bodove, evo on već ima 5, a jedino veće shanje koje je napravio je Monako (neka mu se još nekakva ovakva glupost desi i evo ga dosta blizu 12)
Maldonado je recimo za sudar s Perezom dobio 2, po meni bi u najmanju ruku situacija trebala biti obrnuta :/
Onda gledam Grosjeana... čovjek je dobio 2 boda jer su ga mehaničari pustili ispred Masse #-o
Fact Unsafe release from a pit stop.
Offence Breach of Article 23.12 (a) of the FIA Formula One Sporting Regulations.
Decision 5 Second Time Penalty.
(2 penalty points awarded, 6 points total for the 12 month period)
Reason Car 8 was released from the pit stop in an unsafe manner.
Pa onda malo usporedimo Kvyatom prolaz Hamiltona i Maldonadov sudar koji su dobili istu količinu bodova... Također ne vidim neku logiku. Dobro da je tih 12 bodova dosta teško skupiti jer se dijele šakom i kapom
Fact Gaining an advantage, having left the track.
Offence Breach of Article 20.2 of the FIA Formula One Sporting Regulations.
Decision 10 Second Time Penalty
(2 penalty points awarded, 2 points total for the 12 month period)
Reason Car 26 left the track along with car 44, then consequently car 26 gained a position.
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Toon je napisao/la:
vidc je napisao/la:molim te objasni, želim naučiti
Iako znam da je ovo kretenska provokacija svejedno ću ti objasniti važnost starta u današnjoj F1...jer eto nikad ne znaš – možda ti stvarno ne razumiješ što znači pogriješiti na startu utrke F1...

Start utrke spada u jedan od najbitnijih dijelova današnjeg utrkivanja te određuje i strategiju same utrke te se u mnogim slučajevima zbog dobrog ili lošeg starta mijenja strategija momčadi (to ti je ono koliko puta idu mjenjati gume, koliko goriva u pojedinim momentima troše, kako čuvaju gume itd...
Od 2008 je zabranjena elektronska pomoć kod starta i vozač postaje najbitnija figura samog starta tj. njegova igra i vještina sa kuplungom (spojkom) i gasom (uz malu pomoć pasivnih elektronskih elemenata) određuju uspješnost i brzinu starta.
Sama priprema za start ti počne u krugu zagrijavanja kada oni stričeki koji se još zovu i vozači (piloti) F1 rade one svakakve glupost po stazi pa malo vrludaju stazom, pa malo dime s gumama – ne rade oni to zato jer su pošandrcali već na taj način pokušaju gume i kuplung dovesti u idealnu radnu temperaturu i to im je također jako bitno da bi mogli što bolje startati...idealna temperatura guma je negdje oko 100°C a spojke oko 200°C (°C – to ti se čita stupnjeva celzija i jedna je od međunarodnih oznaka za temperaturu).
...e sad prilikom starta se zadnje gume u nekakvim idealnim uvjetima moraju okretati nekih 10-ak % brže nego prednje a to je malo teže učiniti jer ako si ti kotači prejako budu okretali onda će proklizati a nije dobro i ako se budu preslabo okretali – pametan si ti pa vjerojatno znaš da niti jedno niti drugo nije dobro za start bolida...
...pri kraju kruga zagrijavanja (ono kad stričeki luduju po stazi) vozači moraju obaviti jedan postupak koji se zove Bite Point Find i kada bolid (ono što voze) postavljaju u ‘Race Start’ engine mapp mode – u tome će modu bolid najbolje postaviti omjer davanja snage motora, limitirati okretaje, podesiti mjenjač i pedale na najbolji način za start – ali najbitnije je ipak kod toga kako će to sve odraditi (odigrati) stričeki u bolidu – i onaj koji to napravi sa najmanje greške će najbolje startati...nagrade i kazne koje proizlaze iz lošeg i dobrog starta utrke su najčešće od krucijalne važnosti za svaku trku...
U tih prvih par stotina metara starta koji traju nekoliko sekundi (do prvog, drugog zavoja) se u današnjoj F1 određuju pobjednici, mnogi ljudi pogledaju samo start utrke jer znaju koliko je on bitan u svemu ovome i kad netko jako pogriješi na startu teško može pobijediti u utrci, no i ja te podcjenjujem, pa valjda si to nebrojeno puta i vidio...
Ono tvoje:"Los start je los start ,stvar performansi vozaca. nije greska kao npr. udaranje u ricciarda i busenje svoje gume ili lomljenje krila." je jednostavno elementarno neznanje nekih osnova ovog svijeta...
...živ ti meni bio...
hvala puno,stvarno nisam znao koliko je start bitan.
ali ono što vidim je da imamo malo drugačija gledišta. po tebi je izgleda greška vozača kad nešto izvede lošije od drugog. po tom recimo Rosberg je danas napravio stotine i stotine više pogrešaka u odnosu na Vettela i Raikkonena jer je zbog deficita u vještini iz kruga u krug, iz zavoja u zavoj vozio ( inače puno bolji) bolid manjom brzinom.
ako je to ta logika, onda tvoja priča ima smisla. pobjednik je napravio sve dobro, a svi iza su cijelu utrku jednostavno radili greške.
za mene greška na startu bi bila da vozač uopće ne krene, ne prebaci u ‘Race Start’ engine mapp mode, napravi 'jump start' ili da se gadno prekoči u prvom zavoju. ovo danas od strane vozača mercedesa je loše izveden start, a ne pogrešno izveden start.
čak ni oni ne tvrde da su pogriješili na startu:
Hamilton:
My start wasn't ideal...

Rosberg:
I had a decent start, if not the best...
ne vidim nigdje error, mistake ili nešto slično.
jednostavno, Ferrariji su napravili bolji start. točnije, vraćajući se na temu zbog koje smo i ušli u raspravu, Vettel je startao bolje od Mercedesa i sam se doveo u poziciju da vodi utrku
Zaključano