IndyCar
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: IndyCar
zato jer je veliki broj staza na kojima se vozi ulične staze sa kratkim pravcima gdje nema toliko vremena da se uhvati dobar slip čak ni ako si mu u mjenjaču na izlasku iz zavoja. Isto tako, ovi su bolidi baš kao i ovi u F1 aerodinamički dosta efikasni i ne ostavljaju toliko turbulencija iza sebe kao bolidi nekada, pa je i učinak slipa slabiji. Čak su i u Indy500 prednost u slipu hvatali u zadnjoj 1/4 pravca, pa je onda bilo i dosta izlazaka iz slipa na unutarnju ili vanjsku stranu u zadnji čas, a desilo se par puta (čak i Montoyi ako se ne varam, a Castronevesu sigurno) da moraju doći toliko blizu da kad izađu pored ovog ispred dodirnu protivnika svojim prednjim krilom.
Ovako 10x u utrci svaki vozač dobije 20 sekundi 50KS više koje može iskoristiti kako mu najviše odgovara: za napad, obranu ili za brzi krug kod ulaska u boks i to dodaje još jednu dozu taktiziranja...hoćeš li na početku ispucati sve da bi se probio, hoćeš li ih potrošiti na branjenje pozicije u ranim fazama utrke, hoćeš li čivati za napad krajem utrke kad si na svježim crvenim gumama...mogućnosti su mnoge i to donosi još neku dozu nepredvidljivosti, a opet nije nepošteno prema onima koji se brane jer svi imaju jednak broj push2pass za iskoristiti u utrci.
Ovako 10x u utrci svaki vozač dobije 20 sekundi 50KS više koje može iskoristiti kako mu najviše odgovara: za napad, obranu ili za brzi krug kod ulaska u boks i to dodaje još jednu dozu taktiziranja...hoćeš li na početku ispucati sve da bi se probio, hoćeš li ih potrošiti na branjenje pozicije u ranim fazama utrke, hoćeš li čivati za napad krajem utrke kad si na svježim crvenim gumama...mogućnosti su mnoge i to donosi još neku dozu nepredvidljivosti, a opet nije nepošteno prema onima koji se brane jer svi imaju jednak broj push2pass za iskoristiti u utrci.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Kako u F1 mogu složiti normalna krila kojima ne otpadaju dijelovi, a ovi ih modificiraju zbog toga? ajde, Caterhamu je par put pao monkey seat na FP-u, Mercedesu ove godine na testiranju, ali kod ovih je to bila rutina koliko sam pogledao malo utrka s početka sezone

- Cuky
- Moderator
ako se ne varam, dizajnirali su mjesta na kojima se spajaju ti djelovi na krilo dosta malena kako bi što manje ometalo strujanje zraka pa su bili prelabavi i otpadali. Chevrolet je za 2. utrku bio svoje malo ojačao, više nisu otpadali sami od sebe, ali su otpadali pri dodirima. Onda su odlučili maknuti jer kad bi otpalo poremetio bi se balans bolida i trebali bi u boks mijenjati krilo, a ovako bez toga odmah srede setup da je bolid kako treba balansiran bez tih dodataka i nemaju taj problem.
Honda je svoje pričvrstila samo na krajnjem rubu krila i kako je krilo uvijek malo fleksibilno (ne možeš ga napraviti skroz kruto) ta ogromna kaskada bi cijelo vrijeme plesala gore-dole i nakon nekog vremena bi materijal dovoljno oslabio i otpala bi. Za 2. utrku im je bilo rečeno da moraju to bolje pričvstiti pa su dodali jedan manji nosač koji se spajao na glavni element krila (nešto slično kako sa onim tankim dijelom u F1 učvrste kaskadu za glavni element) i to je funkcioniralo, ali je opet jako često otpadalo pri laganim dodirima pa je i njima sad od ovog vikenda zabranjeno.
Inače, jučer je u kvalifikacijama za 1. utrku koja se vozi danas Will Power ostvario pole i srušio rekord staze.
Honda je svoje pričvrstila samo na krajnjem rubu krila i kako je krilo uvijek malo fleksibilno (ne možeš ga napraviti skroz kruto) ta ogromna kaskada bi cijelo vrijeme plesala gore-dole i nakon nekog vremena bi materijal dovoljno oslabio i otpala bi. Za 2. utrku im je bilo rečeno da moraju to bolje pričvstiti pa su dodali jedan manji nosač koji se spajao na glavni element krila (nešto slično kako sa onim tankim dijelom u F1 učvrste kaskadu za glavni element) i to je funkcioniralo, ali je opet jako često otpadalo pri laganim dodirima pa je i njima sad od ovog vikenda zabranjeno.
Inače, jučer je u kvalifikacijama za 1. utrku koja se vozi danas Will Power ostvario pole i srušio rekord staze.

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
- Cuky
- Moderator
nisam opet imao prilike pogledati utrku jer ne uspjevam naći stream, ali pobjednik prve utrke u Detroitu je Carlos Munoz (ako se ne varam njegova prva pobjeda u IndyCar seriji). Utrka je doduše prekinuta prije kraja (neznam koliko prije) zbog vremenskih neprilika. To je ono što pročitah na facebooku

- Cuky
- Moderator
startne pozicije za 2. utrku koja se vozi danas određene su poretkom u prvenstvu nakon što su kvalifikacije otkazane zbog očajnih vremenskih uvjeta. To znači da će iz prvog reda krenuti Montoya i Power

- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Gledao sam danas snimku od jučer na maxgp-u i Munoz je pobijedio i sretno, ali više spretno. naime počela je lagano padati kišica i vodeća ekipa je krenula u bokseve po wet gume. Abdretti i Munoz su ostali sa slickovima i u tih 10 krugova napravili nedostižnu pednost. Andretti je bio vodeći ali je zbog goriva morao u boks i time je sam na stazi ostao Munoz. Utrka je prekinuta nakon udara Fillipija u zaštitnu ogradu od guma i to pod sc-om koji je izašao zbog munja ( ??!!).
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Cuky
- Moderator
od kraja 2011 kada je na zadnjoj utrci u Las Vegasu poginuo Dan Wheldon (čije inicijale njemu u čast nose aktualni bolidi - DW12) su u Indy-ju počeli više gledati na sigurnost, čak nekad pretjeruju i više nego FIA. Doduše, kod njih nikad nije bilo lokalnih žutih zastava nego kad je žuta zastava na stazu izlazi SC i utrka se stopira (usput i prilika za jedan od 9999999 reklamnih poruka). Ali to za munje mi je malo čudno, obično ih puste da se utrkuju i po kiši.

- wolfman
- HNL kladionica super velemajstor
- Navijam za: Vettel
koji se ovo k... događa,mater im mutavu razbijaju se prije nego prođu zelenu zastavu,a i ovaj $age je više dosadan s okretanjem Jacka 

- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
Sebastien Bourdais pobijedio!!!!! Nisam gledao utrku, dalje od 20 kruga,..... zaspao sam,.....
Tooooooooooo,..............
http://www.gpupdate.net/en/indycar-seri ... over-sato/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tooooooooooo,..............

http://www.gpupdate.net/en/indycar-seri ... over-sato/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
- Cuky
- Moderator
Ovaj Sage Karam je, barem po sažetku, u 2. utrci prvo napravio jedan od kandidata za potez sezone kada je trojicu prešao dok su išli paralelno njih četvorica, a onda poslije toga dvije gluposti.
Sad idem gledati utrke pošto nisam bio u mogućnosti, a evo ako i netko od vas želi:
Utrka 1
Utrka 2
Sad idem gledati utrke pošto nisam bio u mogućnosti, a evo ako i netko od vas želi:
Utrka 1
Utrka 2

- Cuky
- Moderator
Pogledah danas obje utrke...
prva je onako...ništa posebno, baš meh...
druga je bila super dok nisu počeli radi gluposti u zadnjih 20-ak krugova. Ako se ne varam do 30-40 kruga nije bilo ni jednog SC-a, a onda poslije toga svako 2 kruga FCY...onaj Karam je malo glup, 2 puta zaredom na istom mjestu pobere istog čovjeka.
druga je bila super dok nisu počeli radi gluposti u zadnjih 20-ak krugova. Ako se ne varam do 30-40 kruga nije bilo ni jednog SC-a, a onda poslije toga svako 2 kruga FCY...onaj Karam je malo glup, 2 puta zaredom na istom mjestu pobere istog čovjeka.

- pospani gad
- Veteran
- Kontakt:
Nisam stigao pogledati snimku druge utrke,.... al' dobro.Cuky je napisao/la:Pogledah danas obje utrke...
Da je ipak frka, da ipak trebaju promjene na bolidima poslije velikog broja udesa na vježbama za Indy 500, idu poboljšanja za ovale:
http://www.gpupdate.net/en/indycar-seri ... aero-kits/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 

- Cuky
- Moderator
Firestone 600 utrka u Texasu, prva sa primjenom novih direktiva kada je aerodinamika u pitanju (zatvoreni oni djelovi iza stražnjih kotača)
već slijedeći vikend je utrka na uličnoj stazi u Torontu
već slijedeći vikend je utrka na uličnoj stazi u Torontu

- K1M1
- HNL kladionica majstor
- Navijam za: Kimi i Frijns
Jel tko gledao jučer? Super utrka je bila. U prvom dijelu utrke kiša, kasnije suho. Pobijedio Newgarden, al više sretno i spretno, pogodio idealno ući u boks baš prije nego je sc izašao na stazu. Drugi je bio Fillippi, prvi podij u indycaru. Žao mi Pagenauda, cijelo vrijeme se bori za prvo mjesto sa Powerom a onda kasnije krivim taktičkim odlukama završio tek 11.
F1 bi se u nekim stvarima trebala ugledati na indy car, super zanimljive utrke bez onog sranja od drs-a. I onda kažu neki da je drs nužno zlo, da bi bez njega utrke bile dosadne, što uopce nije istina, njima preporučam da pogledaju koju utrku indycara ili formule 3.5. U indycaru imaju push to pass, u formuli 3.5 imaju drs (drugačiji nego u f1), u indycaru svaki vozač može to iskoristiti 10 puta u utrci, u F3.5 osam, naravno možeš ga koristiti i kad napadaš i kad se braniš, pa si lijepo moraš mislit kad ces ga u utrci iskoristit, a ne ovo umjetno sranje od drs-a u f1. Ne kužim zašto tako nešto ne naprave u f1. Još jedna stvar, koliko je veci gušt gledat indycar bolid onboard nego f1, baš vidiš kako se vozači muče za volanom i bolidi se čine teži za vozit. A samo jedna stvar je za to zaslužna i to uopce nebi trebeo bit problem napravit i u f1 - maknut power steering.
F1 bi se u nekim stvarima trebala ugledati na indy car, super zanimljive utrke bez onog sranja od drs-a. I onda kažu neki da je drs nužno zlo, da bi bez njega utrke bile dosadne, što uopce nije istina, njima preporučam da pogledaju koju utrku indycara ili formule 3.5. U indycaru imaju push to pass, u formuli 3.5 imaju drs (drugačiji nego u f1), u indycaru svaki vozač može to iskoristiti 10 puta u utrci, u F3.5 osam, naravno možeš ga koristiti i kad napadaš i kad se braniš, pa si lijepo moraš mislit kad ces ga u utrci iskoristit, a ne ovo umjetno sranje od drs-a u f1. Ne kužim zašto tako nešto ne naprave u f1. Još jedna stvar, koliko je veci gušt gledat indycar bolid onboard nego f1, baš vidiš kako se vozači muče za volanom i bolidi se čine teži za vozit. A samo jedna stvar je za to zaslužna i to uopce nebi trebeo bit problem napravit i u f1 - maknut power steering.

- Cuky
- Moderator
Kimi ja sam taj koji je rekao da je DRS nužno zlo i gledam redovno Indy, doduše ne uživo jer ne uspjevam naći dobar stream nego kroz par dana kad Indy Snake objavi snimku na youtubeu (koje uredno linkam u ovoj temi).
Baš kao što kažeš, oni imaju push2pass, F1 ima DRS. Cilj oba sustava je identičan: dati onome iza priliku da se na pravcu približi vozaču ispred kako bi napao jer samo slipom to nebi bilo moguće zbog sve efikasnije aerodinamike (jednak ili sve veći downforce sa sve manje i manje draga = dobici u slipu smanjenjem draga su manje značajni). Push2pass to radi povećanjem snage motora na ograničeno vrijeme, DRS to radi još većim smanjenjem draga na pravcu.
Doduše, već sam masu puta ponovio da način na koji je DRS izveden u F1 je idiotski i totalno onemogućava vozaču ispred da se brani i da bi ga trebalo preraditi tako da radi na isti način kao što je u Indy-ju push2pass.
A u subotu je bio malo žešći sudar u Indy Lights utrci (serija ispod IndyCar, nešto kao što je GP2 za F1).
Baš kao što kažeš, oni imaju push2pass, F1 ima DRS. Cilj oba sustava je identičan: dati onome iza priliku da se na pravcu približi vozaču ispred kako bi napao jer samo slipom to nebi bilo moguće zbog sve efikasnije aerodinamike (jednak ili sve veći downforce sa sve manje i manje draga = dobici u slipu smanjenjem draga su manje značajni). Push2pass to radi povećanjem snage motora na ograničeno vrijeme, DRS to radi još većim smanjenjem draga na pravcu.
Doduše, već sam masu puta ponovio da način na koji je DRS izveden u F1 je idiotski i totalno onemogućava vozaču ispred da se brani i da bi ga trebalo preraditi tako da radi na isti način kao što je u Indy-ju push2pass.
A u subotu je bio malo žešći sudar u Indy Lights utrci (serija ispod IndyCar, nešto kao što je GP2 za F1).

- Cuky
- Moderator
- Cuky
- Moderator
čitam po forumima da je bila luda utrka u Fontani ovaj vikend i da je kompletan grid veći dio utrke proveo unutar 5 sekundi. Na highlightsima se može vidjet da u nekoliko navrata voze paralelno 4-5 vozača. Jedva čekam da Indy Snake uploada kompletnu snimku pa da pogledam

- Cuky
- Moderator
evo i napokon snimka utrke u Fontani

- Cuky
- Moderator
IndyCar's LED position display panels to make Mid-Ohio debut
IndyCar will debut its rollhoop LED position display panels at next weekend's race at Mid-Ohio.
The panels, which have been tested several times this year, display each car's on-track position in real time, and will use different colours to convey different information: red as the default display for running order, green to show time spent in the pits, and a flashing green 'PP' to indicate when a driver is on the push-to-pass.
Unlike similar systems employed in sportscars, which only update as the car crosses the start/finish line, the IndyCar system will update at all of the timing points around the track.
"IndyCar is committed to implementing new technology into the IndyCar Series and this project was about how we can to enhance the at-track experience for fans at our events and allow them to understand more of what's going on," said Derrick Walker, IndyCar President of Competition and Operations.
"If you're not in the line of sight of a video screen or a scoring pylon, it's sometimes hard to know who's doing what on the racetrack.
"It was a natural to do the numbering system and we're confident this will help get our fans more engaged at the track."

- pospani gad
- Veteran
- Kontakt:
Ne mogu vjerovati, da još nitko nije postavio ovu vijest o nesreći, ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=HUQMB4iHePE
Ex F1 vozač Justin Wilson ( Minardi, Jaguar - 2003. ) teško stradao na nedjeljnoj utci u Pocono. Nesreća je u rangu nesreće Felipea Masse iz 2009. na VN Mađarske.
Strahuje se o najgorem scenariju ( Jules Bianchi / Dan Weldon ). Justina je u glavu pogodio veliki dio nosa bolida, koji je prethodno izletio ( Sage Karam ) sa staze, dok je bio u vodstvu. Utrka je bila puna sudara i odustajanja.
https://www.youtube.com/watch?v=HUQMB4iHePE
Ex F1 vozač Justin Wilson ( Minardi, Jaguar - 2003. ) teško stradao na nedjeljnoj utci u Pocono. Nesreća je u rangu nesreće Felipea Masse iz 2009. na VN Mađarske.
Strahuje se o najgorem scenariju ( Jules Bianchi / Dan Weldon ). Justina je u glavu pogodio veliki dio nosa bolida, koji je prethodno izletio ( Sage Karam ) sa staze, dok je bio u vodstvu. Utrka je bila puna sudara i odustajanja.

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
zadnja informacija je bila da je u komi. nadamo se barem da preživi
- Cuky
- Moderator
pisao sam ja u temi "NOVOSTI - Kolovoz 2015" jer sam smatrao da će više ljudi pročitati ondje nego u ovoj temi, a kako je on bivši F1 vozač imalo mi je logike postati u F1 dio. Uglavnom, zadnje su vijesti da je zadobio teške ozlijede glave i da je u komi.

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Cim vidim u naslovu "severe head injuries" nisam bas optimistican
neka mu Bog pomogne

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011