Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
-
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Re: Formula 1 team - Ferrari
kakav pesimizm ? posle kvalifikacij bilo malo )) ali u utrciugodno iznenadzenije.. tako da ima optimizma da se stvare koliko toliko posloze , mozda ne u Maleziji ali ... OPTIMIZAM JE TU!! 

- _dreamer_
- Rezervni vozač
- Navijam za: Alonso
Mnogo depresivnih komentara, za nepovjerovati... Ne znam kako se niste pripremili na ovaj scenario, na koji su ne samo posmatraci na testiranjima, nego i sami ljudi iz Ferrarija upozoravali...
No ja ne mogu da vjerujem da pojedini vec otpisuju sezonu. Kao prvo, Ferrari je tim koji ako nista ima resurse da tokom sezone auto unaprijedi bolje nego bilo koji drugi tim, izuzimajuci Mclaren koji je tu na istom nivou. Kao drugo, svi u Ferrariju su slozni sa cinjenicom da sam bolid IMA potencijala, ali da treba rijesiti neke fundamentalne probleme. Oni su vec locirani, svareni i sada se radi na rjesenju...
Vec u kini je planiran redizajn "Sidepods-a" koji ce unaprijediti strujanje zraka i aBd djelimicno ili potpuno rijesiti problem sa auspuhom, sto je ahilova peta ovog bolida. Da bolid ima potencijal i dobar aerodinamicki paket, pokazuje i cinjenica da je bolid vrlo dobar u mid i high speed krivinama, kada je noga djelimicno ili potpuno na gasu. Navodno je tada problem sa manjkom downforce-a na repu daleko manji ili ne postoji. Problem predstavljaju sporiji zavoji gdje noga ide sa gasa. Ovaj redizajn bi valjda trebao da rijesi te probleme. Rjesavanjem problema sa downforce-om ce se sigurno rijesiti i problem degradacije guma. Kao sto se culo vise puta od masse, ferrari jede iskljucivo zadnje gume, cemu je uzrok manjak downforcea na repu. Mislim da je to jedna kula od karata i kada Ferrari rijesi taj fundamentalni problem, ostali problemi ce se rijesiti sami od sebe...
Eh, ima i taj faktor da navodno Ferrariju fali brzine, ali je i to djelimicno razlog kompromisa sa setupom tj sa spojlerima, da bi se namaknuo taj manjak downforce-a... Dakle, taj problem sa auspuhom otvara mnogo drugih problema i ja vjerujem da ce ferrari rijesiti taj problem do spanije i ukljuciti se u samu borbu za vrh.
Sto se tice Malezije, sigurno bi trebala ovom Ferrariju malo vise da odgovara nego Australija. Mnogo high speed krivina, na kojima ferrari nema problema, bi znacilo da bi i sama degradacija zadnjih guma trebala da bude normalnija u odnosu na konkurente. Australia je bila jedna od staza gdje je mehanicki grip jako bitan i zbog toga se i ocekivalo da ce se Ferrari jako jako patiti. Isto tako mi nije bilo cudno da jedan WIlliams, koji godinama ima odlican mehanicki grip, je bio jako dobar. No vec u Maleziji ne ocekujem da ce biti onako blizu alonsa. Vjerovatno ce i zbog drugacije karakteristike staze u Maleziji biti potrebni manji kompromisi sa setupom, tako da bolid nece vjerovatno biti onako spor na pravcu kao sto se pribojavamo... Naravno, to ne mora znaciti da ce Ferrari ponoviti ovo 5 mjesto, ali mi se nakon prvog vikenda to cini realisticnim...
Mislim da mozemo bolje od mercedesa, a Lotus je trenutacno malo jaci od alonsa, ali nije sigurno neuhvatljiv...
Eh, ima doduse jedna negativna stvar, a to je da se bas i ne sjecam da je alonso briljirao u maleziji. Mislim da mu ta staza licno ne godi...
p.s.
bilo je cak i glasina da ferrari sprema b specifikaciju za slijedece testove...
http://mccabism.blogspot.co.uk/2012/03/ ... epods.html" onclick="window.open(this.href);return false;
No ja ne mogu da vjerujem da pojedini vec otpisuju sezonu. Kao prvo, Ferrari je tim koji ako nista ima resurse da tokom sezone auto unaprijedi bolje nego bilo koji drugi tim, izuzimajuci Mclaren koji je tu na istom nivou. Kao drugo, svi u Ferrariju su slozni sa cinjenicom da sam bolid IMA potencijala, ali da treba rijesiti neke fundamentalne probleme. Oni su vec locirani, svareni i sada se radi na rjesenju...
Vec u kini je planiran redizajn "Sidepods-a" koji ce unaprijediti strujanje zraka i aBd djelimicno ili potpuno rijesiti problem sa auspuhom, sto je ahilova peta ovog bolida. Da bolid ima potencijal i dobar aerodinamicki paket, pokazuje i cinjenica da je bolid vrlo dobar u mid i high speed krivinama, kada je noga djelimicno ili potpuno na gasu. Navodno je tada problem sa manjkom downforce-a na repu daleko manji ili ne postoji. Problem predstavljaju sporiji zavoji gdje noga ide sa gasa. Ovaj redizajn bi valjda trebao da rijesi te probleme. Rjesavanjem problema sa downforce-om ce se sigurno rijesiti i problem degradacije guma. Kao sto se culo vise puta od masse, ferrari jede iskljucivo zadnje gume, cemu je uzrok manjak downforcea na repu. Mislim da je to jedna kula od karata i kada Ferrari rijesi taj fundamentalni problem, ostali problemi ce se rijesiti sami od sebe...
Eh, ima i taj faktor da navodno Ferrariju fali brzine, ali je i to djelimicno razlog kompromisa sa setupom tj sa spojlerima, da bi se namaknuo taj manjak downforce-a... Dakle, taj problem sa auspuhom otvara mnogo drugih problema i ja vjerujem da ce ferrari rijesiti taj problem do spanije i ukljuciti se u samu borbu za vrh.
Sto se tice Malezije, sigurno bi trebala ovom Ferrariju malo vise da odgovara nego Australija. Mnogo high speed krivina, na kojima ferrari nema problema, bi znacilo da bi i sama degradacija zadnjih guma trebala da bude normalnija u odnosu na konkurente. Australia je bila jedna od staza gdje je mehanicki grip jako bitan i zbog toga se i ocekivalo da ce se Ferrari jako jako patiti. Isto tako mi nije bilo cudno da jedan WIlliams, koji godinama ima odlican mehanicki grip, je bio jako dobar. No vec u Maleziji ne ocekujem da ce biti onako blizu alonsa. Vjerovatno ce i zbog drugacije karakteristike staze u Maleziji biti potrebni manji kompromisi sa setupom, tako da bolid nece vjerovatno biti onako spor na pravcu kao sto se pribojavamo... Naravno, to ne mora znaciti da ce Ferrari ponoviti ovo 5 mjesto, ali mi se nakon prvog vikenda to cini realisticnim...
Mislim da mozemo bolje od mercedesa, a Lotus je trenutacno malo jaci od alonsa, ali nije sigurno neuhvatljiv...
Eh, ima doduse jedna negativna stvar, a to je da se bas i ne sjecam da je alonso briljirao u maleziji. Mislim da mu ta staza licno ne godi...
p.s.
bilo je cak i glasina da ferrari sprema b specifikaciju za slijedece testove...
http://mccabism.blogspot.co.uk/2012/03/ ... epods.html" onclick="window.open(this.href);return false;
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
-
2007 Fernando uverlivo pobedio, 2006zajeb u kvlalama s gorivom , strat s nize pozicii završava drugi,
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
koliko sam ja procitao na jednom sajtu , Domenicalli je izjavio da nece mjenjat šasiju i da nece ic na novi crash test

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Dero
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari
Yap, članak s ASF1NAC je napisao/la:koliko sam ja procitao na jednom sajtu , Domenicalli je izjavio da nece mjenjat šasiju i da nece ic na novi crash test
There have been suggestions that Ferrari could need a dramatic rethink of its car plans – with a new chassis or revised suspension concept – if it was to recover.
However, Domenicali has dismissed such an idea – and said that the focus is on more normal development updates.
"No, in terms of the chassis there is nothing going ahead," he said. "In terms of developments: yes, there are a lot of things that have to be improved because as qualifying showed, we have fundamental issues – one is the speed, and the other thing is the traction. They are the two fundamental things that we need to work hard to fix."
@Scuderia - Nema sretnijeg od mene da Massa napokon odvozi pravu utrku ali gledajuci Australiju stvarno žesci sam pesimista.
-
- Legenda
Iskreno, i ja sam optimist. No, činjenica je da je iz sezonu u sezonu sve teže (kako tehnika napreduje) tokom sezone od nekonkurentnog bolida napraviti konkurentan. Nije nemoguće, ali je sve teže. Ali nada ostaje!
Svaka čast _dreamer_u na odličnom opisu bolida. Sigurno će da će im i u Maleziji nedostajati testova da izaberu kompromis između pritiska na zadnji kraj i maks brzine.
Alonso nije briljirao u MAleziji, ali - ako se ne varam - MAssa je? Smijem li to uopće još spominjati?
Svaka čast _dreamer_u na odličnom opisu bolida. Sigurno će da će im i u Maleziji nedostajati testova da izaberu kompromis između pritiska na zadnji kraj i maks brzine.
Alonso nije briljirao u MAleziji, ali - ako se ne varam - MAssa je? Smijem li to uopće još spominjati?

Samo neka se trkaju.
-
dmarijon , ne nemoj Massu spominjati , dok nepocni vozit kak treba netreba ga ni spominjat..Jedna velika nula od vozaca , dok nedokazu suprotno 

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Alonso je dobro vozijo u Maleziji, ali treba reći da on nema sreće u Maleziji od kad je počeo da vozi za Ferrari.
2010 sve je počelo u kvalifikacijama kada ga iz Ferrari-ja nisu poslali na vrijeme na stazu, pala kiša, i nije prošao u Q2, u utrci problemi sa kvačilom i na kraju otišao motor.
2011 nije mu radio DRS prilikom pokušaja prestizanja Hamiltona, posle nekoliko nezuspešnih pokušaja da zaobiđe Hamiltona udara prednjim krilom u Hamiltonovu zadnju gumu i sve nade za dobar tezultat su otišle u nepovrat.
Nadam se da će ove godine biti treća sreća
ali ako se pogleda brzina F2012
trebaće Alonsu sreća na kvadrat da bi ostvario dobar rezultat.

2010 sve je počelo u kvalifikacijama kada ga iz Ferrari-ja nisu poslali na vrijeme na stazu, pala kiša, i nije prošao u Q2, u utrci problemi sa kvačilom i na kraju otišao motor.
2011 nije mu radio DRS prilikom pokušaja prestizanja Hamiltona, posle nekoliko nezuspešnih pokušaja da zaobiđe Hamiltona udara prednjim krilom u Hamiltonovu zadnju gumu i sve nade za dobar tezultat su otišle u nepovrat.
Nadam se da će ove godine biti treća sreća

- Forza
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
Ferrari je za Massu donio novu šasiju u Maleziju. nr. 294
massa bekommt neues chassis 294 ersetzt in malaysia
massa bekommt neues chassis 294 ersetzt in malaysia

- Cuky
- Moderator
Ja se ne mogu, isprika, NE ŽELIM složiti sa tvrdnjom da je Massa "velika nula od vozača". Da je čovjek takva nula, nebi dobio priliku u Ferrariju kao test vozač 2003., nebi mu Ferrari 2004. i 2005. osigurao mjesto u Sauberu i nebi ga Ferrari doveo kod sebe 2006. Da je takva nula od vozača, nebi bio po rezultatima 2006. vrlo blizu Schumacheru (mjesto-dva lošiji na utrci). Da je takva nula od vozača nebi 2007. bio Ferrarijev prvi vozač. Da je takva nula od vozača nebi bio u borbi za naslov prvaka do zadnjeg metra 2008. Da je takva nula od vozača nebi mu Ferrari i dalje vjerovao.mantikor je napisao/la:dmarijon , ne nemoj Massu spominjati , dok nepocni vozit kak treba netreba ga ni spominjat..Jedna velika nula od vozaca , dok nedokazu suprotno
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
Dobro malo sam prjeterao s "nulom od vozaca" moja ispreka . No zadnje dve sezone stvarno loše (( Makar izgleda da on tip vozaca da zna bitit dobar toliko kad i bolid odlican( 2006,2007.2008) makar naslov izgubio sam ,a ne momcad u singapuru , a izgubio ga na prve dve utrke izvrtivšise zbog bolida bez TC.
- F1NAC
- Moderator
Both cars will also be making the trip back to Italy for evaluation, despite there being no upgrades planned for the race at Sepang

- Nitrous Oxide Systems
- Profesionalni vozač
- Bernardinac
- Rezervni vozač
Odvesti bolide u Europu "only for evaluation" a da ništa novo ne stave i poboljšaju?F1NAC je napisao/la:Both cars will also be making the trip back to Italy for evaluation, despite there being no upgrades planned for the race at Sepang
Maaa petljaju

Očekivam pobjedu Ferrarija u Maleziji

-
- Legenda
Ja bi bio najsretniji na svijetu kada bi Massa u Maleziji došao (dovukao se) do dobrog rezultata. Ovi rezultati koje spominješ, stari su 5 - 10 godina. Možda je ipak dobar primjer njegova sezona 2008. A ipak, i nakon federa je bio solidan polovicu sezone, ali nakon puštanja alonsa... nekako, ne znam, kao da je samopoštovanje palo na nulu. I nesnalaženje u nestabilnom bolidu. Kada bi ga samo posložili.damjan.cule je napisao/la:Ja se ne mogu, isprika, NE ŽELIM složiti sa tvrdnjom da je Massa "velika nula od vozača". Da je čovjek takva nula, nebi dobio priliku u Ferrariju kao test vozač 2003., nebi mu Ferrari 2004. i 2005. osigurao mjesto u Sauberu i nebi ga Ferrari doveo kod sebe 2006. Da je takva nula od vozača, nebi bio po rezultatima 2006. vrlo blizu Schumacheru (mjesto-dva lošiji na utrci). Da je takva nula od vozača nebi 2007. bio Ferrarijev prvi vozač. Da je takva nula od vozača nebi bio u borbi za naslov prvaka do zadnjeg metra 2008. Da je takva nula od vozača nebi mu Ferrari i dalje vjerovao.mantikor je napisao/la:dmarijon , ne nemoj Massu spominjati , dok nepocni vozit kak treba netreba ga ni spominjat..Jedna velika nula od vozaca , dok nedokazu suprotno
Samo neka se trkaju.
- _dreamer_
- Rezervni vozač
http://img27.imageshack.us/img27/4875/as5j.png" onclick="window.open(this.href);return false;
spekulacijama nikad kraja...
A navodno se u Ferriju radi u dvije podjeljene grupe. Jedna radi na razvijanju izduvnog sistema koji je na samom pocetku bio zamisljen. On, kako kazu, nije bio konstantan i dovodio je do neobjasnjivog gubitka downforcea, ali navodno nudi najveci potencijal.
Druga grupa inzinjera radi na optimiziranju aktualnog izduvnog sistema koji bi trebao biti u kini modifikovan. navodno je implementiran koncept Saubera i Mclarena. Ovisno o tome koliko bude ta modifikovana verzija u Kini donijela napretka, mozda obustave razvijanje onog prvog izduvnog sistema...
Puno spekulacija... Nadajmo se da ce u Kini Ferrari napraviti dobar korak naprijed.
spekulacijama nikad kraja...
A navodno se u Ferriju radi u dvije podjeljene grupe. Jedna radi na razvijanju izduvnog sistema koji je na samom pocetku bio zamisljen. On, kako kazu, nije bio konstantan i dovodio je do neobjasnjivog gubitka downforcea, ali navodno nudi najveci potencijal.
Druga grupa inzinjera radi na optimiziranju aktualnog izduvnog sistema koji bi trebao biti u kini modifikovan. navodno je implementiran koncept Saubera i Mclarena. Ovisno o tome koliko bude ta modifikovana verzija u Kini donijela napretka, mozda obustave razvijanje onog prvog izduvnog sistema...
Puno spekulacija... Nadajmo se da ce u Kini Ferrari napraviti dobar korak naprijed.
- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
auspuh kod ovih, auspuh kod onih, covjece od toliko tehnologije u f1 da se sve vrti oko obicnog auspuha...... alaaaaaa
McLaren u <3
- mrd
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
ferrari je uvijek bio poznat po velikom napretku tokom sezone, iako dugo nisu bili u ovakvim problemima, mislim da će se izvuć i da nema ništa od onih priča da će mercedes ili čak lotus biti ispred njih.

- McLewis
- Veteran
ja taj veliki napredak nisam vidio vec duuugooo, ajmo reci jednino je 2010. bi vidljiv...mrd je napisao/la:ferrari je uvijek bio poznat po velikom napretku tokom sezone, iako dugo nisu bili u ovakvim problemima, mislim da će se izvuć i da nema ništa od onih priča da će mercedes ili čak lotus biti ispred njih.
McLaren u <3
- mrd
- Profesionalni vozač
2010. definitivno, ali i prošle godine se alonso kako je sezona odmicala polako uplitao na postolja iako su sezonu počeli iza mclarena i red bulla.

- McLewis
- Veteran
nebi bas rekao, mislim da je to vise alonsova zasluga nego ferrarijeva... moza jesu malo ubrzali bolid, ali nije to na razini potrebnoga...
McLaren u <3
- _dreamer_
- Rezervni vozač
Nekakvi "pouzdani" izvori govore da su u Ferrariju nakon intenzivnog (a vjerovatno i burnog) sastanka odlucili da neke dijelove ipak ponesu za Malaysiu iako nisu bili predvidjeni...
Meni ovo zvuci kao da je LdM bijesan ko ris i da vrsi zestoki pritisak na tim...
Meni ovo zvuci kao da je LdM bijesan ko ris i da vrsi zestoki pritisak na tim...
- darky
- Profesionalni vozač
očeš reći da nisu nimalo inventivni, nego kopiraju od drugih....mrd je napisao/la:ferrari je uvijek bio poznat po velikom napretku tokom sezone, iako dugo nisu bili u ovakvim problemima, mislim da će se izvuć i da nema ništa od onih priča da će mercedes ili čak lotus biti ispred njih.

- Nitrous Oxide Systems
- Profesionalni vozač
I treba biti bijesan, Ferrari-ju nije mjesto na sredini poretka_dreamer_ je napisao/la:Nekakvi "pouzdani" izvori govore da su u Ferrariju nakon intenzivnog (a vjerovatno i burnog) sastanka odlucili da neke dijelove ipak ponesu za Malaysiu iako nisu bili predvidjeni...

- F1NAC
- Moderator
čini se da neki djelovi namjenjeni za Kinu dolaze i u Maleziju .