Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
senamozart
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1 McLaren Team

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la senamozart »

slažem se da je ferrari naj momčad današnjice u formuli 1.imaju sredstva,imaju resurse i ne sumljam da se neče ove sezone boriti za pobjede i podije.nek priča tko god šta hoće ferrari i ako je slab vratit će se brzo na pobjedničke staze.
mene to ne brine ali mene zanima jedna druga stvar a to je:
zašto su u zadnje dvije-tri sezone (mislim da to još rade) vukli krive poteze.
osobno mislim da im je najpametniji potez Alonso i ništa više.
po meni domenicali out,massa odavno out i bilo bi im bolje da su angažirali neke druge osobe.ne znam koliki utjecaj ima pat fry ali u njemu jedino vidim osobu koja bi mogla uzdignuti ferrari.i da što im sada radi onaj mislim da se zove tombazis,koja je njegova uloga.
i ako mi netko može reći tko im je glavni za aerodinamiku.nije valjda ovaj tombazis.jer je to područje po mom mišljenju gdje ferrari kaska.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

damjan.cule je napisao/la:Što sam ja jedina budala uvjerena da je Ferrari brz,
Nisi :biggrin:
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la _dreamer_ »

Navodno je za Australiju Ferrari spremio redizajn sidepods-a da bi ih prilagodili novoj poziciji auspuha. Ukoliko sve bude kako treba, onda navodno ima za kinu i finalna verzija sidepotsa i auspuha.

Naravno, sve je sa ciljom da se optimizira strujanje zraka ka zadnjem dijelu auta i pojacavanjem nedostatka downforce-a, sto je trenutno najveci problem ferrarijevog auta.
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

damjan.cule je napisao/la:Ja se bojim da ću do Australije morati izbjegavati ovu temu koliko je pesimizma ovdje. Što sam ja jedina budala uvjerena da je Ferrari brz, ako ne i najbrži bolid ove sezone? Neznam, nekako mi ovo sve djeluje kao loš pokušaj glume katastrofalnog bolida? Pa bilo je slučajeva i sa Alonsom i sa Massom da voze nekoliko konstantnih krugova, onda odjednom preko sekunde brži i onda se vrate na sporije krugove...čak imam osjećaj da ovaj bolid koji smo gledali na testiranjima neće ni biti u Australiji osim kao pričuva. Imam neki pozitivan osjećaj da oni cijelo vrijeme znaju di su performanse skrivene i da u tajnosti pripremaju nove bokove, ispuh i sl. Ne toliko različit kao što je RB doveo na zadnja dva dana u odnosu na ono korišteno do tada, ali opet različit. Sumnjam da 3 odlična vodeća čovjeka na dizajnu (Byrne, Tombazis, Fry) ne mogu napraviti dobar bolid. A kao što je rekao i Fry u jednom intervjuu prošle sezone, u timu ima puno pametnih ljudi, samo njihove ideje nisu bile saslušane. Ako se to promjenilo suparnici bi se trebali čuvati konjića ove sezone.
Ne znam zaista odakle crpis toliki optimizam.

Ne vidim razlog zasto bi Fry lagao javnost kada je rekao da nisu u dobroj formi. Ne vidim logiku da testiraju nekakav bolid koji nece koristiti, a da dajno oruzje drze iza zatvorenih vrata. Ne vidim zaista nikakvu logiku u tom razmisljanju, osim logiku neke teorije zavjere i sl.

problema imaju, to je ocigledno. ne zna se samo koliki su ti problemi. To sto imaju problema za auspuhom i handlingom i sto se navodno trose zadnje gume vise, ne znaci da auto samo za sebe nema veliki potencijal. No trenutno neke stvari nisu ispale najbolje i sada se dovode u red. Problem je sto se rezultati simulacija nisu bas kako treba pokazali na stazi, auto se ponasa nepredvidivo na momente itd.

Ovo su sve njihove izjave, a ne neka nasa spekulisanja itd. Opet kazem, ja vjerujem da ce kada to posloze biti veoma konkurentni, ali je problem samo koliko ce to trajati i koliko ce drugi za to vrijeme otici dalje sa unapredjivanjem svojih bolida.

za 10tak dana cemo biti svi pametniji (osim ako bude kakve velike kise tokom cijelog vikenda)
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

senamozart je napisao/la:slažem se da je ferrari naj momčad današnjice u formuli 1.imaju sredstva,imaju resurse i ne sumljam da se neče ove sezone boriti za pobjede i podije.nek priča tko god šta hoće ferrari i ako je slab vratit će se brzo na pobjedničke staze.
po meni domenicali out,massa odavno out i bilo bi im bolje da su angažirali neke druge osobe.ne znam koliki utjecaj ima pat fry ali u njemu jedino vidim osobu koja bi mogla uzdignuti ferrari.i da što im sada radi onaj mislim da se zove tombazis,koja je njegova uloga.
i ako mi netko može reći tko im je glavni za aerodinamiku.nije valjda ovaj tombazis.jer je to područje po mom mišljenju gdje ferrari kaska.
U Ferrariju je za aerodinamiku glavni Tombazis (zato je i doveden). Prošle godine je Ferrari na utrci na kojoj je bilo zabranjeno koristiti one mape za puhanje ispuha u difuzor bio najbrži bolid i pobjedio, i to na stazi koja je aerodinamički dosta zahtjevna zbog brzih zavoja. Dakle, Ferrari je imao dobru aerodinamiku prošle godine, samo su gubili zbog blown difuzora kojeg nisu toliko razvijali, kao McLaren i RB. 2010. Je Ferrari isto imao jako dobru aerodinamiku. Njima to po meni nije problem, bar ne veliki. Prošlih sezona je bilo puno malih nedostataka koji su zajedno radili da im bolidi budu loši. A problem bi nastao jer kad bi se jedan nedostatak otklonio pojavio bi se novi i sl. Mislim da je dobro da su ove godine krenuli skroz drukčije jer im to daje više prostora za razvoj nego drugima koji su dodatno razvili bolide iz zadnjih sezona.
_dreamer_ je napisao/la:Ne znam zaista odakle crpis toliki optimizam.

Ne vidim razlog zasto bi Fry lagao javnost kada je rekao da nisu u dobroj formi. Ne vidim logiku da testiraju nekakav bolid koji nece koristiti, a da dajno oruzje drze iza zatvorenih vrata. Ne vidim zaista nikakvu logiku u tom razmisljanju, osim logiku neke teorije zavjere i sl.

problema imaju, to je ocigledno. ne zna se samo koliki su ti problemi. To sto imaju problema za auspuhom i handlingom i sto se navodno trose zadnje gume vise, ne znaci da auto samo za sebe nema veliki potencijal. No trenutno neke stvari nisu ispale najbolje i sada se dovode u red. Problem je sto se rezultati simulacija nisu bas kako treba pokazali na stazi, auto se ponasa nepredvidivo na momente itd.

Ovo su sve njihove izjave, a ne neka nasa spekulisanja itd. Opet kazem, ja vjerujem da ce kada to posloze biti veoma konkurentni, ali je problem samo koliko ce to trajati i koliko ce drugi za to vrijeme otici dalje sa unapredjivanjem svojih bolida.

za 10tak dana cemo biti svi pametniji (osim ako bude kakve velike kise tokom cijelog vikenda)
Optimizam crpim iz toga što nitko, ali nitko ne daje istinite izjave za medije. Previše je tih PR sr*nja da bih ičijoj izjavi vjerovao. Također, optimizam crpim iz toga što je Ferrari na testovima pokazao da ima brzinu u jednom, kvalifikacijskom krugu. Pravu simulaciju utrke nisu odradili, jer su vozili u Barceloni na soft/supersoft kombinaciji di je bilo puno napisa po internetu da imaju problema sa velikom degradacijom guma, a svi znaju da je Barcelona teška za gume i da se tako mekane gume nikad ne koriste u GP vikendu. Optimizam crpim iz videosnimke intervjua Pat Fry-a u kojoj mi djeluje sve samo ne kao zabriniut čovjek. Pa pogledaj samo pauze između pitanja i njegovog odgovora...očito je da čovjek mora dobro razmisliti kako da formulira odgovor a da ne izlaje nešto što pokušavaju sakriti.

Zašto bi vozili bolid koji neće biti u utrci? Voze osnovni model da se momčad privikne na rad sa bolidom. U Australiju oni mogu dovesti i novu verziju u ovu voženu na testovima. U petak na jednom treningu isprobaju novu i ako ide, nastave s njom, ako ne dalje taj vikend voze sa ovom istestriranom. Uostalom, nitko nije rekao da im ponovno nema veze u podatcima između tunela/simulacije i staze. Kako su rekli, realtivno se podudaraju. No opet kažem, puno je PR sr*nja u sportu danas i svi ovi testovi mi se čine kao priprema da budu veliko iznenađenje u Australiji.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

senamozart je napisao/la:slažem se da je ferrari naj momčad današnjice u formuli 1.imaju sredstva,imaju resurse i ne sumljam da se neče ove sezone boriti za pobjede i podije.nek priča tko god šta hoće ferrari i ako je slab vratit će se brzo na pobjedničke staze.
Tombazis je od 2006 glavni dizajner, a od 1998 do 2004 bio je na čelu odjela aerodinamike Ferrari-ja. Ja mislim da mu bolje leži funkcija šefa aerodinamike nago dizajnera, tako govore rezultati.
Što se tiče šefa aerodinamike tu je situacija malo kompliciranija, John Iley je bio na čelu odjela za aerodinamiku od 2004 do 2009 kada je dobio otkaz i potom prešao u McLaren, od tada je šef za aerodinamiku bio Marco de Luca, sredinom prošle sezone pojavila se informacija da je novi šef za aerodinamiku u Ferrari-ju Nicolas Hennel de Beaupreau. ;)
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

PA nece valjda Fry staviti glavu medju noge i poceti plakati? Mislim, jedno je PR sranje od ljudi koji su zaduzeni za to, a drugo je kad ti dodje covjek poput njega i otvoreno kaze neke stvari. OK, ako ti vjerujes da on namjerno laze narod, onda ok. Ja bih bio najsretniji da je tako...

Sto se tice simulacije utrke, ferrari je jeste odradio i to uporedo s Lotusom i bili su nesto malo sporiji, pogotovo su se gume kod Ferrarija brze trosile, sto se poklapa sa teorijom o brzoj degradaciji zadnjih guma (slican problem je imao Mercedes prosle godine). Postoji teorija da je Ferrari koristio istrosenije gume od Lotusa, pa da je degradacija radi toga bila uocljivija, ali to je samo jedna od pretpostavki...

Opet ti kazem, niko normalan ne bi ama bas citave testove drzao neki veliki upgrade u spajzu, nadajuci se da ce raditi u australiji, a testirao osnovnu verziju. Valjda je bit testiranja da se i taj upgrade testira, i ako ne radi, da se onda poboljsa... To sto ti pricas ispade kao da se Ferrari kocka, a to ne vjerujem da je slucaj.

No u jednom se slazem s tobom. iznenadjenja ce u australiji biti sigurno. I opet naglasavam, Ferrari ne bi trebao biti los koliko ga mediji gaze, ali na nivou Red Bulla i Mclarena najvjerovatnije nije. Iskreno, mene najvise raduje to sto ni drugi timovi nisu sad kvalitetom ocigledno odskakali, ali su te stvari ocigledno zanemarive u odnosu na ovo sto se prica o ferrariju. Ipak je ferrari najveci tim i svaka ovakva vijest potiskuje sve druge u stranu.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

_dreamer_ je napisao/la:PA nece valjda Fry staviti glavu medju noge i poceti plakati? Mislim, jedno je PR sranje od ljudi koji su zaduzeni za to, a drugo je kad ti dodje covjek poput njega i otvoreno kaze neke stvari. OK, ako ti vjerujes da on namjerno laze narod, onda ok. Ja bih bio najsretniji da je tako...
Svi, baš svi članovi ekipa u javnosti daju već pripremljene odgovore koji su prošli kroz ruke PR ljudi. Tako se danas radi jer je prevelik novac u igri..
_dreamer_ je napisao/la:Opet ti kazem, niko normalan ne bi ama bas citave testove drzao neki veliki upgrade u spajzu, nadajuci se da ce raditi u australiji, a testirao osnovnu verziju. Valjda je bit testiranja da se i taj upgrade testira, i ako ne radi, da se onda poboljsa... To sto ti pricas ispade kao da se Ferrari kocka, a to ne vjerujem da je slucaj.
McLaren na kraju 90.-ih. Na testiranjima voze neki osnovni bolid, puni goriva i vuku se vremenima u sredini poretka. Zatim dođe Australija, osvoje prvi red, pobjede i na kraju sezone Mika prvak.

Kad počne sezona, netko će od nas ovdje biti u krivu, netko u pravu. Ja se nadam da će u krivu biti ovi zavijeni u crno :)

slika
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

@Damjane kad citam tvoje komentare opet postajem veliki optimista ;)
Alonsista hasta la muerte..
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Na ovom videu ne djeluje baš nestabilno F2012

slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

damjan.cule je napisao/la:Na ovom videu ne djeluje baš nestabilno F2012
Problem su spori zavoji i trakcija. ;)
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ima li netko koji takav video? vidio sam samo onaj usporeni - bez zvuka
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

na F1 technical forumu se pisalo da F2012 ima općenito problema, neovisno o vrsti zavoja. Da u jednom krugu auto podupravlja, a već u sljedećem preupravlja. Što se trakcije tiče, mislim da se to može riješiti malo mekšim ovjesom, drukčijim postavkama u diferencijalu ili dodavanjem malo zadnjeg krila.
I moje je mišljenje da to nije problem uopće. Jer problemi sa trakcijom nisu uvijek bili prisutni. To može značiti, pošto su često između vožnji dugo bili u boksu radeći promjene na setupu, da se jednostavno testiralo što koja promjena donosi, tj. kako bolid reagira na te promjene u setupu

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... m3iIOpgiCU" onclick="window.open(this.href);return false;
he
47. sec
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pa to je obična pogreška vozača...

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

dmarijon je napisao/la:Ima li netko koji takav video? vidio sam samo onaj usporeni - bez zvuka
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QfPwPDYr ... re=related[/youtube]
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Na ovom finčevom videu čuje se puštanje gasa pri izlasku, ali je isto tako vidljivo da je malo jače zajahao pasicu, tako da je to vjerojatno sa ciljem da zbog toga što je kotač u zraku ne izgubi kontrolu...

slika
GERMAN
Početnik
Početnik
Navijam za: Rosberg

Post Postao/la GERMAN »

Previse se zamarate ferrari kakav kod bio postolja bu hvato previse su iskusni i imaju resursa
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

napokon još jedan optimista, makar iz suparničkog tabora :D

slika
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

damjan.cule je napisao/la:napokon još jedan optimista, makar iz suparničkog tabora :D
Kako bi volio da sam ja i ostatak ekipe u krivu pa da nas sve nakon Melbournea popljuješ i kažeš šta sam vam rekao :biggrin:
...put u raj nije posut ružama...
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Kad malo bolje razmislim, to i nebi bilo tako dobro...bio bih ljut na sebe zašto nisam ništa uplatio na kladionicu :D

šalim se...bio bih presretan da Ferrari pokaže u Australiji ono što vjerujem da je sposoban

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Po mom misljenju , Ferrari je najveca nepoznanica za Australiju i mislim da mogu iznenadit ove u vrhu . A kad to naprave onda gremo pole pit :biggrin: .

EDIT : We donot have any problems with the wind tunnel..
Marc Gene confirms it..

ajd neka je to istina :)
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Ovu temu treba zaključati do sljedeceg petka :P
dmarijon
Legenda
Legenda

Da li je moguće da bolid bude izuzetno brz, ali nestabilan. Kada se to zadnji put dogodilo? Ponekad mi ovaj Ferrari tako djeluje.
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

mislim da je to nemoguća kombinacija. Ako je bolid nestabilan vozač mora stalno raditi korekcije kroz zavoje i na tome gubi vrijeme...pogledaj samo npr. onboard Senne u HRT-u u Australiji 2010

slika
Odgovori