Jesu svi ti djelovi zamrznuti, ili samo motor? i ko je tu kriv momčadi, ili FIA? a normalno je da se treba dopustit razvoj motora, ali i da je to dopušteno aerodinamika opet ima jako velik utjecaj na performanse bolidaDero je napisao/la:Pa to je i srž problema. Jel tebi normalno da najelitnije natjecanje MOTOSPORTa ima zamrznut razvoj svih komponenata kojih se prvo sjetiš kada netko kaže auto dok sa druge strane ima razvoj aerodinamike u razini razvoja zrakoplova?Kenny je napisao/la:Pa jel im neko brani da razvijaju bolju mehaniku osim motora? a za to je kriva FIA ove godine je Williams razvijo neki super dobar mjenjač, pa su im rezultati nikaki. Ako neko misli da će bit najbolji zbog nekog mjenjača nek ga razvija, ali se to tako nemože jer u F1 treba im bio najbolji
Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Kenny
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Williams i MS
Re: NOVOSTI - Studeni 2011.

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
A ko je kriv da je aerodinamika upravo ta koja diktira poredak? Momčadi?? Mislim da je FIA u svojim pokušajima krajem 90-ih i sredionom 00-ih da bolide učini sporijima sve zakiksala, da bi na kraju konačnu točku na i svog kiksa stavila 2009.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Bernie želi rasturiti FOTA-u od samog osnutka, i mislim da mu je danas osmijeh bio sastavni dio lica.Kenny je napisao/la:Ferrari i RBR izlaze iz FOTAe
http://www.autosport.com/news/report.php/id/96614" onclick="window.open(this.href);return false;
I koji je tvoj zaključak šta je FOTA htjela kad su je napustili i RBR i Ferrari?Dero je napisao/la:Znači do raskola je došlo jer RB želi sve pare trošiti na aero razvoj dok sa druge strane Ferrari ipak želi da oslonac u F1 bude mehanika i motori koji se lako mogu iskoristiti u cestovnim automobilima i tu vecinu buđeta uložiti.
...

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Al smijesna je cinjenica ako pogledamo pogotovo 2010. Kada je Red Bull iza nekog u zavjetrini totalno su u ku*cu kad nemaju otpora zrakadamjan.cule je napisao/la:Problem je što su današnji bolidi preovisni o aerodinamici. 2009. su pravila promijenjena da bi se omogućilo lakše praćenje bolida ispred sebe, no meni se čini da je to nekako otežano. Istina, imamo više pretjecanja ove i prošle sezone, ali ove je to zbog guma i DRS-a, a prošle je bilo samo kad bi neki od jačih zapeo u kvalifikacijama pa se morao probijati kroz poredak.
Moje je mišljenje da bi se trebalo u nekim stvarima vratiti prošlosti (npr. niska, široka stražnja krila) a neke stvari kakve su sada malo modificirati (npr. prednje krilo ostaviti nisko ali ga suziti) te dati više slobode momčadima a ne ih ograničiti u svemu novom što otkriju (F-Duct, EBD, mass damper) Također mislim da bi trebalo dozvoliti razvoj motora bez ograničenja u okretajima i konjaži. Šteta je da ove osmice koje su trenutno u bolidima koje su 2006. u svojoj prvoj godini pokazale da bez problema mogu preko 20000 okretaja/min svoje dane provode na jedva 18000. Istina da to nije "zeleno", ali autosport po meni neće biti zelen dok god se koristi gorivo kakvo se koristi.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Cuky
- Moderator
gringo73 je napisao/la:Bernie želi rasturiti FOTA-u od samog osnutka, i mislim da mu je danas osmijeh bio sastavni dio lica.Kenny je napisao/la:Ferrari i RBR izlaze iz FOTAe
http://www.autosport.com/news/report.php/id/96614" onclick="window.open(this.href);return false;
I koji je tvoj zaključak šta je FOTA htjela kad su je napustili i RBR i Ferrari?Dero je napisao/la:Znači do raskola je došlo jer RB želi sve pare trošiti na aero razvoj dok sa druge strane Ferrari ipak želi da oslonac u F1 bude mehanika i motori koji se lako mogu iskoristiti u cestovnim automobilima i tu vecinu buđeta uložiti.
...
FOTA (tj. svi osim RB-a) žele striktniju kontrolu troškova, tj. da se financije daju na uvid kako bi se kontroliralo da se ne troši više nego je dogovoreno. Problem je RB koji ne želi priložiti svoje dokumente iz 2010. i 2011., a ostali su to zatražili jer se sumnja da RB troši više novaca nego što je dogovoreno kao maksimum po sezoni. Oni sad žele izaći iz FOTA-e tako da ne moraju nikome podnositi račune. Ferrari zatim prati njih jer ne žele biti podređeni RB-u zbog financija. Uostalo, spominje se po stranim forumima sastanak velike četvorke (Ferrari, Mercedes, McLaren i RB) di prva trojka želi sa RB-om ipak doći do nekog dogovora. Uostalom, zbog RB-a dogovor nije prošao jer su u Singapuru sve momčadi prihvatile dokument, jedino je RB odbio potpisati
it was widely reported on the BBC and they also had an interview with Horner, where he stated that yes it was Red Bull who cut the meeting short and it was due to concerns of theirs regarding how the RRA is policed and wether information can be garnered through these checks.

- Kenny
- Legenda
Ako mu se to ikad ostvari momčadi će nahebatgringo73 je napisao/la:Bernie želi rasturiti FOTA-u od samog osnutka, i mislim da mu je danas osmijeh bio sastavni dio lica.Kenny je napisao/la:Ferrari i RBR izlaze iz FOTAe

- Armanini
- Svjetski prvak
nije toliko stvar dal se razvija aerodinamika ili mehanika, vec upravo o testiranjima, odnosno manjku istih.. a i kemijanju sa pravilima i provlacenje kroz njih.. ne kazem da tako nije bilo i prije, bilo je upravo tako.. to i jest stvar inzinjeringa - u zadanim okvirima i sa zadanim reursima napravit sto bolji proizvod, sto vise iskoristavajuci dopusteno i sto se vise priblizit gornjoj liniji dopustenog.. tih zadnjih par sezona je pravilo da je jedan tim nasao "rupu" i zbog toga bio cijele sezone dominantan.. a ostali mogu ***at ***ac jer im bolid nije slozen za takvu stvar i nemaju bas gdje nac tih par desetinki.. jer gledajte koliko su bolidi izjednaceni.. strahovito.. nikad prije tako bilo.. razliku cini zapravo jedino to iskoristavanje pravilnika gdje ti imas stvar koju ostali nemaju il ne smiju imat.. ostalo je fixno i bez poboljsanja, a i ne igra prakticki nikakvu ulogu jer jedan te isti motor u 2 razlicita bolida, sa potpuno oprecnom politikom, daju cesto najbrzi bolid reno i bolid koji pol driture lupa po iberu, a znamo uz kakav ishod.. znacajno je to zato jer su znli plakat kako im je taj motor kratak za tih nekih 20-ak ks.. nebitno..
mislim da se treba nac neki balans.. i mozda se upravo to i dogodi.. jer je potrebno..
ludi newey neka radi luda krila, maranello neka opizdi po motorima, mcm ce za svaku utrku napravit drugi bolid i to je to.. svi sretni i zadovoljni, mir u kuci i zdrava kompeticija..
ja sam za smanjivanje krila, za micanje prdekanja, ali to bi znacilo zapravo unazadovanje u tehnologiji sto je kontra i same ideje f1.. nije f1 samo utrkivanje vozaca (zapravo najmanje je to), vec utrkivanje tehnologije..
podrzavam politiku i ideju ferrarija, na kraju krajeva zato i navijam za taj tim.. al to je stvar osobne prefeencije..
mislim da mi nece ovaj rbr ostat u nekom extra pozitivnom pamcenju, jer nije brz bolid (jasno zbog konfiguracije bolida), mada s druge strane lakoca kojom oni voze taj auto, brzina, stabilnost i opet lakoca kojom oni prolaze kroz brze zavoje, a uz dobro trosenje guma, ipak je za pohvalu i ima mjesto..
iako.. makni prdekanje i bolid je nigdje.. nije tu ni flexi krilo toliko znacajno..
mislim da se treba nac neki balans.. i mozda se upravo to i dogodi.. jer je potrebno..
ludi newey neka radi luda krila, maranello neka opizdi po motorima, mcm ce za svaku utrku napravit drugi bolid i to je to.. svi sretni i zadovoljni, mir u kuci i zdrava kompeticija..
ja sam za smanjivanje krila, za micanje prdekanja, ali to bi znacilo zapravo unazadovanje u tehnologiji sto je kontra i same ideje f1.. nije f1 samo utrkivanje vozaca (zapravo najmanje je to), vec utrkivanje tehnologije..
podrzavam politiku i ideju ferrarija, na kraju krajeva zato i navijam za taj tim.. al to je stvar osobne prefeencije..
mislim da mi nece ovaj rbr ostat u nekom extra pozitivnom pamcenju, jer nije brz bolid (jasno zbog konfiguracije bolida), mada s druge strane lakoca kojom oni voze taj auto, brzina, stabilnost i opet lakoca kojom oni prolaze kroz brze zavoje, a uz dobro trosenje guma, ipak je za pohvalu i ima mjesto..
iako.. makni prdekanje i bolid je nigdje.. nije tu ni flexi krilo toliko znacajno..
- Cuky
- Moderator
Arma moram se djelomično složiti sa tobom. Što se prdekanja, koje je sada zabranjeno tiče, zabrana je dobrodošla. Naime, Ferrari, Mercedes pa vjerojatno i renault od toga u cestovnim autima nemaju nikakve koristi. A svi znamo da se velikim djelom napredak u tehnologiji cestovnih automobila može zahvaliti upravo F1 di su neke tehnologije prvi put ugledale svjetlo dana, a onda u nekom (jeftinijem) obliku došle i na ceste. A aerodinamika, tj. savitljiva krila i slične inače jako pametne iddeje jednostavno nemaju primjenu na cesti i to je ono što Ferrari želi svima pokazati.
FOTA (tj. svi osim RB-a) žele striktniju kontrolu troškova, tj. da se financije daju na uvid kako bi se kontroliralo da se ne troši više nego je dogovoreno. Problem je RB koji ne želi priložiti svoje dokumente iz 2010. i 2011., a ostali su to zatražili jer se sumnja da RB troši više novaca nego što je dogovoreno kao maksimum po sezoni. Oni sad žele izaći iz FOTA-e tako da ne moraju nikome podnositi račune. Ferrari zatim prati njih jer ne žele biti podređeni RB-u zbog financija. Uostalo, spominje se po stranim forumima sastanak velike četvorke (Ferrari, Mercedes, McLaren i RB) di prva trojka želi sa RB-om ipak doći do nekog dogovora. Uostalom, zbog RB-a dogovor nije prošao jer su u Singapuru sve momčadi prihvatile dokument, jedino je RB odbio potpisati
gringo73 je napisao/la:Bernie želi rasturiti FOTA-u od samog osnutka, i mislim da mu je danas osmijeh bio sastavni dio lica.Kenny je napisao/la:Ferrari i RBR izlaze iz FOTAe
...
it was widely reported on the BBC and they also had an interview with Horner, where he stated that yes it was Red Bull who cut the meeting short and it was due to concerns of theirs regarding how the RRA is policed and wether information can be garnered through these checks.

- Kenny
- Legenda
Na Williamsovom sajtu se može vidit koliko su trošili i koliko su zaradil. Jel se to može kod svih osim RBRa vidit, ili se može samo kod Williamsa?

- Cuky
- Moderator
vjerojatno na stranicama samo kod Williamsa. No nije stvar u pokazivanju trošenja na svojim stranicama, nego unutar FOTA-e, a RB na to ne pristaje.

- Kenny
- Legenda
Znam da nije u tome stvar, ali me zanimalo kad smo se dotakli te teme

- F1NAC
- Moderator
Lol Haug na ROCU u mečki rastura 

- Igor18
- Veteran
- Navijam za: Schumachera
- F1NAC
- Moderator
to je na prethodnoj stranici ja mislimgringo73 je napisao/la:Pirellijeve zanimljive brojke:
Tyres
• Total number of tyres provided for the season (dry and wets): Race tyres: 24,000 dry tyres; 4,600 wet tyres plus an additional 6,000 for the tests
• Total numbers of tyres used: Dry tyres: 21,100; wet tyres: 2,900
• Total kilogrammes of rubber deposited on track in 2011: 10,200
• Number of tyres recycled during 2011: All, i.e. 28,600 race tyres plus 6,000 test tyres
• Average life span of a dry compound this season: 120 km
Tracks and Races
• Tracks which puts the most energy into a tyre per km (lateral, braking, traction, etc.): Barcelona and Suzuka
• Track which puts the least energy into a tyre per km (lateral, braking, traction, etc.): Monza
• Longest continuous energy input into a tyre: Istanbul (Turn 8 )
• Track with the ‘easiest’ corners in terms of tyres: Montréal
• Longest race of the year: Montréal with 4hrs 04min 39.537s
• Shortest races of the year: Monza with 1hrs 20min 46.272s
• Pole position lap records broken: 11
• Race lap records broken: 2
• Most laps led on Pirelli tyres: 739 (Sebastian Vettel)
• Highest speed reached by a P Zero F1 tyre: 349.2 kph (Sergio Perez in Monza Qualifying)
Pit stops
• Total number of pit stops for the year: 1111 (really! – of which 22 were a Drive Through and 4 a stop-go penalty)
• Total average number of stops per race: 58.4, i.e. 2.25 per driver
• Most pit stops in a race: Hungary (88 – of which 3 were a Drive Through)
• Least pit stops in a race: Italy (35)
• Fastest pit stop time: 2.82 seconds (Mercedes GP, Chinese Grand Prix)
Overtaking
• Number of overtaking manoeuvres (most in World Championship history): 1150 (after Abu Dhabi)
• Most overtaking manoeuvres in a dry race (= most ever): 126 at the 2011 Turkish Grand Prix
• Most overtaking manoeuvres in a wet race (= most ever): 125 at the 2011 Canadian Grand Prix
Ostatak podataka - LINK

edit:
Uncertainty over three 2012 races
Up to three races on the 2012 Formula 1 world championship calendar are endangered, according to a Brazilian media report.
The O Estado de S.Paulo newspaper reports that the events scheduled in Korea, the United States and Bahrain will be discussed during Thursday’s F1 Commission meeting in Geneva.
An unprecedented 20 grands prix have been scheduled on the 2012 calendar, but Bernie Ecclestone will tell the teams on Thursday that the Korean organisers are hesitating on paying the sanctioning fee deposit.
“It took us long enough to negotiate with them in the first place,” the F1 chief executive told reporters in India last weekend.
“It was strange. That was a disappointment because it was a big enough effort to get it on in the first place.”
Brazilian correspondent Livio Oricchio also said that, shortly after a New York street race was announced for 2013, there is now a question mark about the 2012 US grand prix scheduled for a new venue near Austin, Texas.
And finally, it is the “political situation” in Bahrain that has triggered the F1 Commission talks about the island Kingdom’s 2012 return.
“It is almost certain that the fourth round, on April 22, will not be contested,” the Brazilian report reads.
And it seems clear that the teams will not be unhappy if the schedule dips below 20 grands prix next season.
McLaren and FOTA chief Martin Whitmarsh confirmed there are “some question marks” about some of next year’s scheduled events.
“I think 20 races and a lot of flyaways is pretty hard on the team and I think we are at tipping point,” he said.
“You are getting close to the point where you do need to alternate. It’s the NASCAR approach where you alternate crews.”

- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
NOVOSTI - prosinac 2011.
Gringo je malo u Q...južina je.F1NAC je napisao/la: to je na prethodnoj stranici ja mislim

- Forza
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
Re: NOVOSTI - prosinac 2011.
Race Preview Feature 19: 2011 Season Overtaking Analysis
Overtaking - how much, not enough, or too much of the ‘wrong’ sort - has been a frequent topic throughout the 2011 season, since the advent of DRS (the Drag Reduction System) and Pirelli tyres. What is beyond all doubt is that the overall levels of overtaking have climbed to record levels - there have been nearly 1500 passes so far in 18 races. However, no standard definition of an overtaking manoeuvre exists.
The figures used below are calculated for strategic purposes, which are reflected in the categorisation, and compiled from a combination of video, timing data and GPS technology. Overtakes are classed as follows: Normal/DRS/Slow Cars (referring to HRT, Lotus, Virgin, as the strategic value of these overtakes is different)/Team-Mates (one driver can choose to let another pass)/Damage/Lap One.
How many overtaking manoeuvres have been made in 18 races this season?
So far, there have been 1436 overtaking manoeuvres in all categories. Excluding overtakes categorised as ‘Lap One’ or because of damage, there have been 1180 manoeuvres. The combined total of ‘Normal’ and ‘DRS-assisted’ moves - the indicator of what most observers consider to be ‘clean’ overtaking - is 804 overtakes. This gives an average of 45 normal and DRS overtakes per race.
What is the breakdown of overtaking manoeuvres within these totals?
There have been 441 normal overtakes this season and 363 DRS overtakes; from the total of 804 clean overtakes, 55% were normal and 45% were DRS. 300 overtakes were on the three slowest teams by faster cars, with passes between team-mates accounting for 76 overtakes.
Which races have seen the most overtakes and which the least?
The highest number of clean overtakes were recorded in Turkey (85), Canada (79) and China (67). The races with the fewest were Monaco (16), Australia (17) and India (18). Nine races featured fewer than 50 clean overtakes; eight races featured more than 50. There have been an average of 45 clean overtakes per race - broken down to 25 normal overtakes and 20 with DRS.
What has been the ratio of DRS to normal passes through the season?
The highest ratio of DRS overtakes to normal, i.e. where the influence of DRS was greatest, were: Abu Dhabi (89%), Europe (81%), India (78%), Turkey (59%) and Spain (57%).
The lowest ratio of DRS overtakes to normal were: Monaco (13%), Hungary (20%), Canada (22%), Japan (26%) and Great Britain (27%) - it should be noted that three of these five races featured wet or mixed conditions, and use of DRS was restricted for portions of the race in Canada and Great Britain. DRS overtakes have outnumbered normal moves in eight of 18 races.
Has the ratio of DRS passes changed during the season?
In the first nine races of the season, there were on average 21 DRS overtakes per race - on average, 45% of clean overtakes. The influence of DRS has remained stable in the second nine races of the year: there were on average 20 DRS overtakes per race, representing on average 46% of clean overtakes.
Which driver has been the top overtaker in 2011?
The following figures are corrected for retirements of cars ahead, but only positions gained are considered. Buemi has made a total of 112 overtakes in 2011 - closely followed by Michael (111), Kobayashi (95), Alguersuari (90) and Perez (89). This total can be broken down into gains between the start and the end of sector one (top starter), gains on the first lap and gains in the race not including lap one.
Who has been the top starter in 2011?
The top starter is Michael, who has gained a total of 34 positions; next up come Buemi (29), Kovalainen (28), Liuzzi (20) and Kobayashi (19). In contrast, the driver who has gained the fewest positions in sector one is Vettel, with just one place gained all season, reflecting the fact that he has only once failed to qualify on the front row in 18 races, including 14 pole positions.
Who has gained most positions on the first lap in 2011?
In total terms, Michael, Buemi and Kovalainen also lead this table, having gained 40, 30 and 26 positions respectively on lap one. Discounting gains made in sector one, the top-ranked driver is D’Ambrosio, who has gained eight places between the end of sector one and lap one.
Finally, who has done the most overtaking in the races after lap one?
This classification is headed by Perez and Buemi, both with 82 overtakes. They are followed by Button (77), Webber (76), Alguersuari (74) and Michael (71).
Mercedes adds AMG moniker to Formula 1 team name
Mercedes-Benz will race as 'Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team' during the 2012 season, the car maker announced on Monday
AMG is the performance brand of Mercedes-Benz and it has been for more than 40 years.
Team said its new car, the F1 W03, is planned for the car to make its official track debut at the second winter test of 2012, on 21 February at Barcelona.
"Our new team name fuses the proud traditions of AMG and the Mercedes-Benz Silver Arrows at the pinnacle of motorsport," said Mercedes' motorsport boss Norbert Haug.
"These three letters are synonymous with high technology, sporting performance and excitement and this step is a further strong sign of the strategic commitment Mercedes-Benz has made to Formula 1. Sixteen of the 24 drivers on the grid at the season's final Grand Prix in Brazil have, or have had, a connection to Mercedes-Benz.
"In addition to the role of a works team, our commitment to Formula 1 comprises the customer engine programme and supply of the official Safety and Medical Cars."
Team Principal Ross Brawn added: "We are very proud to reveal our new team name today. It adds another strong performance element to our team's identity and, by virtue of being shared between Brackley and Brixworth, will forge even stronger links within our team.
"At the factory, we have been focused for some time on the challenge of 2012, and our very clear ambition to move forward up the grid next year. As always, the winter development and manufacturing processes are a trade-off between time for finding performance in the factory, and time for delivering that performance during pre-season testing.
"We believe that the decision to run the car at the second winter test is the optimum compromise for our design and development programme with F1 W03."

- tomidix
- Test vozač
- Navijam za: Alonsa i RF1Team
Odlican video sa Vettelom.. Bas sam se nasmijao heheh...Forza je napisao/la:..............

SIEMPRE FIELES A FERNANDO ALONSO... RF1Team!!!
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
- F1NAC
- Moderator

- Armanini
- Svjetski prvak
hehe dobri su 
vettel mi je posebno jak.. dobro je skinuo kimija

vettel mi je posebno jak.. dobro je skinuo kimija

- F1NAC
- Moderator
- mrd
- Profesionalni vozač
- mislav 1984
- Navijam za: Dobru utrku
Drivers may no longer move back onto the racing line having moved off it to defend a position.
Katastrofa! Em onaj koji napada ima drs, em se onaj ispred namre branit. Glupog li pravila... Sve će uništit,
Katastrofa! Em onaj koji napada ima drs, em se onaj ispred namre branit. Glupog li pravila... Sve će uništit,
- Armanini
- Svjetski prvak
pa to je bio slucaj i do sad - jedna promjena putanje.. osim sto nije bilo definirano pravilom, vec vise trkaca kultura..
• Before the safety car returns to the pits all lapped cars will be allowed to unlap themselves and then join the back of the pack, ensuring a clean re-start without slower cars impeding those racing for the leading positions.
finally!
• Before the safety car returns to the pits all lapped cars will be allowed to unlap themselves and then join the back of the pack, ensuring a clean re-start without slower cars impeding those racing for the leading positions.
finally!
- mislav 1984
- Navijam za: Dobru utrku
Jok, do sad se smjela napravit jedna promjena putanje + povratak na trkaću liniju.
- F1NAC
- Moderator
hebote koja katastrofa .... jos malo pa ce onaj odispred se morat parkirat u stranu ko da ga obilazi za cijeli krug ...
koji im je qrac ??? ubijaju sport totalno s tin umjetnim sranjima..