Utrke 2011 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
Alexandar
Navijam za: Hamilton

Re: 2011 FORMULA 1 DHL TURKISH GRAND PRIX (Istanbul)

Post Postao/la Alexandar »

Režiser je očajan...a i komentatori preko kojih moram pratiti, jer sam prinudjen, (Tv Alfa BiH) su toliko loši da boli:).
Ljudi jednostavno nisu u toku trke,skontaju da je neko nekog pretekao tek posle 5. min.
Na početku sezone sam mislio da je DRS loša ideja, međutim pokazalo se da je unjelo puno živosti i treba ga razvijati i na neki način unapređivati.
Nisam skontao kako je radio kers na red bull-u, ako je bilo potrebe da ga uključuju:)
Interesantan je bio i duel dva McLarena na početku...sve su svemu dobra trka.
Kimi the best
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la Kimi the best »

Ova DRS preticanja za mene nemaju nikakvog smisla, i ne vidim nikakvu razliku izmedju njih i onih procesija iz prethodnih sezona. Evo na primeru Webera i Alonsa, voze poslednji stint, iste gume, gotovo identicno vreme provedeno na njima, celu trku voze gotovo indenticne krugove, pogledam LT Weber vozi pola sekunde brze:

-200x, 2010- ok znaci to je to smanjice rastojanje na 1s, nece pokusati nikakav napad, cekace eventualnu gresku Alonsa i u 99 posto slucajeva zavrsice trku iza njega.

-2011- ok znaci to je to, vozi pola sekunde brze, ovim tempon sustize ga za 4 kruga, u narednom krugu aktivira DRS i prolazi ga bez problema.

Nema vise one neizvesnosti, onog legendarnog "They are side by side", sad su i preticanja postala procesija.

Koje preticanje ce sutra da se pamti i prepricava od ovih 50, da se pominje zajedno sa Alonsovim i Kimijevim iz Japana 2005, MS iz Brasila 2006, da ne pominjem legendarna Mansellova i Villeneuvea preticanja?
KR Spa 2008: I wanted to win - or nothing. It is always easy to say that by playing safe I would have probably ended in second place, but that is not the right way to win.
Stručnjak
Navijam za: Ferrari Alonso Massa

Post Postao/la Stručnjak »

utrka odlična, napeta, iako se od početka znalo tko će pobjedit, al iza pobjednika je se dobra borba vodila. Žao mi je što je Alosno onako"olako"prepustija 2 misto, ne kontam tu šemu nikako, al' se vidi da ferrari ima dobru, rastuću tendenciju, i da su u formi, napredak je tu...
Život bez brzine nije život
luka_kimi
Moderator
Moderator
Navijam za: Kimi

Post Postao/la luka_kimi »

Kimi the best je napisao/la:Ova DRS preticanja za mene nemaju nikakvog smisla, i ne vidim nikakvu razliku izmedju njih i onih procesija iz prethodnih sezona. Evo na primeru Webera i Alonsa, voze poslednji stint, iste gume, gotovo identicno vreme provedeno na njima, celu trku voze gotovo indenticne krugove, pogledam LT Weber vozi pola sekunde brze:

-200x, 2010- ok znaci to je to smanjice rastojanje na 1s, nece pokusati nikakav napad, cekace eventualnu gresku Alonsa i u 99 posto slucajeva zavrsice trku iza njega.

-2011- ok znaci to je to, vozi pola sekunde brze, ovim tempon sustize ga za 4 kruga, u narednom krugu aktivira DRS i prolazi ga bez problema.

Nema vise one neizvesnosti, onog legendarnog "They are side by side", sad su i preticanja postala procesija.

Koje preticanje ce sutra da se pamti i prepricava od ovih 50, da se pominje zajedno sa Alonsovim i Kimijevim iz Japana 2005, MS iz Brasila 2006, da ne pominjem legendarna Mansellova i Villeneuvea preticanja?
Ja sam danas vidio jako puno dvoboja za pamćenje. Krivo sam se i izrazio, ne dvoboja, nego troboja. Možda neka od pretjecanja i jesu bezvezna, ali mi ne smetaju dok unose napetost u utrku, barem meni. Od 50 pretjecanja možda ih je 30 bilo bezvezno, kako ti kažeš, ali svako od tih pretjecanja donijelo je utrci novu dimenziju unijevši novu količinu napetosti i neizvjesnosti. DRS je donio samopouzdanje vozačima koji, kad si pomisle u glavi "sad sigurno prolazim" idu do kraja i ne popuštaju jer znaju da mogu, ali i ne moraju proći. Ostalih 20 pretjecanja bila su uistinu odlična, sjeti se samo danas troboja Button-Massa-Rosberg, zatim troboja Heidfeld-Petrov-Buemi, nadalje, Massa-Schumacher-Alguersuari. Do ove sezone nisam vidio troboj od Malezije 2008. kada je Heidfeld prošao mislim Alonsa i još jednog vozača na onom U zavoju. Tako da, radije prihvaćam 50 pretjecanja od kojih su barem 5 kvalitetnih i za pamćenje (barem meni) nego 5 pretjecanja od kojih su 4 na silu, a ovo preostalo ukoliko dođe do dvoboja, primjerice Kobayashija i još nekoga. Dvoboji koje si ti nabrojao zauvijek će ostat upamćeni u povijesti F1, ali ostat će i neki od ovih, siguran sam. I u ona vremena bila je jednaka situacija u vezi broja pretjecanja, i isto tako veliki broj njih bio je bezvezan. ;)
slika
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's. Kimi Raikkonen... :)
SRV
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la SRV »

Ja mislim da je pored svega problem sto su ekipe razvile DRS da im donese znacajan boost, to je sve vise izrazeno.
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

po meni bi možda malo trebalo smanjiti utjecaj DRS-a,ovako to izgleda kao da se samo proleti pored drugog bolida...možda još skratiti zonu u kojoj se smije koristiti ili možda dozvoliti da se DRS koristi samo par sekundi
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la _dreamer_ »

Ćale od Lewisa je napisao/la:
Mansell je napisao/la: Misliš da to nebi onda bilo umjetno? Nek se drugi malo bolje potrude pa nek na posten nacin budu prvi.
ne vidim zašto bi bilo umjetno, u BTCC-u je to super funkcioniralo. Ne mora to bit za F1 50kg, već onoliko koliko je potrebno da isti bolid sljedeće sezone bude +0.500 do 1 sec slabiji od svojih vremena u dominantnoj sezoni. I tu bi se vidio tko je majstor jer s 30kg viška je strašno teško kočit a i ubrzanje je slabije. Po meni je to jedini način da se stane na kraj dominantnom bolidu. Kad prođe sezona s utezima opet imaju šanse borit se za naslov :DA vjerujem da bi se snašli i u takvim uvjetima jer utezi se mogu rasporedit po volji. Nakon pola sezone kad se makne pola utega osjećaj se dobije kao da je auto duplo brži još do kraja ima šanse se borit za poneko postolje i oderat neki put aute bez utega
(Nešto slično je imao u početcima i DTM samo se odnosilo na snagu i kile)
To se po meni kosi sa elementarnim pravilima i uopste nije u duhu natjecanja. Ako je Red Bull ulozio toliko truda i pronasao nacin da nesto ucini bolje nego drugi, onda je red da beru plodove svog rada.. neka se drugi napnu pa ih sustignu. Drugo je to sto to meni ili tebi ne pase, prijatelju...
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
ivan mesar
Navijam za: ferrari

Post Postao/la ivan mesar »

nerazumijem zasto se sada svi bune na taj DRS mislim godinama smo imali utrke bez pretjecanja mozda je malo bezveze ali jucer smo vidjeli neke odlicne dvoboje kako je reko luka_kimi i troboje za pamcenje tako da nemoj te odmah dizati paniku a i zona u turskoj za koristenje Drs -a je bila dosta dugacka a i sporiji zavoj prije je koristijo vozacu da sto blize bude bolidu ispred sebe
slika
slika
Torcidas
Navijam za: Nikoga posebno
Kontakt:

Post Postao/la Torcidas »

Nemogu komentirat previše utrku, ali činjenica da sam je cilu gledao putem live streama na mobitelu dovoljno govori :) Bio sam na pricesti i normalno TV niti u blizini pa je i mobitel poslužio. Je otišlo 600MB prometa za pogledat utrku, ali dok imam 2GB u cijeni nije problem.

Inaće već me počinu nervirati ove strahote sa gumama i grainingom gdje iste traju 10-15 krugova i onda ih se mora mjenjati...
IH!

Post Postao/la IH! »

Ova DRS pretecanja su toliko sumanuto nesto da je to nevjerovatno. Cisto zamazivanje ociju navijacima,statistici i pokusaj privlacenja gledalaca i sponzora.

Na kraju svake utrke ce statistika stajati bilo je 120 preticanja ,i ko god to procita reci ce wauuuuuu :shock: .A u sustini 90% preticanja su preticanje u krug,jedan pretekne negoga pa ovaj kada bude iza nejga pretekne ovoga ,i tako u krug...preticu se ospte ludilo a u sutini niti ima nekih duela niti ima borbi za to preticanje.

Vetel i njegova dominacija ,plus ovaj DRS unistit ce na kraju ovu sezonu...zivi bili pa vidjeli,daj boze da grijesim ali....
slika
slika
ice_man
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ice_man »

Možda si u pravu, ali radije ću od zla zvanog DRS i zla zvanog procesija, ipak izabrati ovo prvo.
King iCool
Veteran
Veteran
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Kad malo bolje razmislite primjetit ćete da zapravo nije taj DRS toliko loš ali zone u kojima se koristu su jednostavno pre dugačke. Normalno da pretjecanje izgleda jadno kada ovaj od iza ima toliko veći top speed. Trebalo bi na svakoj utrci staviti DRS zonu na najboljem mjestu za pretjecanje i to 400m - 500m do sljedećeg zavoja i gotovo. Tako da stvar ne bude baš toliko jednostavna.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

po meni nek samo smanje otvor i bit ce oke, tek toliko prednosti da mu uspije doc uz bok i to je to..
jer uz razliku u trakciji sto je ipak glavni razlog toliko dvoboja je nepotreno imati jos 20-ak kmh brzi auto..

alonso bas kaze kako je manje preticanja zbog drsa, vise zbog guma jer na pocetku nisu mogli nikako prestici rosberga sa drsom, dok su ga poslije prestigli lako..

bilo kako bilo, morat cemo prezivjet ovu godinu do kraja, jer tesko da ce se odlucit ukinut nesto u tekucoj sezoni i to ce biti pocetak i kraj te gluparije..
rFactor F1 HR server Info
slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

King iCool je napisao/la:Kad malo bolje razmislite primjetit ćete da zapravo nije taj DRS toliko loš ali zone u kojima se koristu su jednostavno pre dugačke. Normalno da pretjecanje izgleda jadno kada ovaj od iza ima toliko veći top speed. Trebalo bi na svakoj utrci staviti DRS zonu na najboljem mjestu za pretjecanje i to 400m - 500m do sljedećeg zavoja i gotovo. Tako da stvar ne bude baš toliko jednostavna.
Mislim da je to bio problem ove trke. Onaj dio staze je OK, i sumnjam da je baš tu bio neophodan DRS...nekako bi mi bilo draže da je zona bila na startno-ciljnoj ravnini, kao i u Australiji. Tad bi, po meni, DRS bio alat za pomoć pri pretjecanju, a ne stvar pomoću kojeg su zaobilazili one ispred sebe. Mislim da je odabir DRS zone jako bitan i tu FIA treba odigrat pametno.
Kako god, draže mi je gladati i ovo (pretjecanja koja neće ući u anale) nego trke u kojima bolid koji je brži 2 sek po krugu neće moći preteći bolid ispred sebe ;)
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

u utrci je bilo 82 pitstopa ukupno . Novi rekord.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

gringo73 je napisao/la:
King iCool je napisao/la:Kad malo bolje razmislite primjetit ćete da zapravo nije taj DRS toliko loš ali zone u kojima se koristu su jednostavno pre dugačke. Normalno da pretjecanje izgleda jadno kada ovaj od iza ima toliko veći top speed. Trebalo bi na svakoj utrci staviti DRS zonu na najboljem mjestu za pretjecanje i to 400m - 500m do sljedećeg zavoja i gotovo. Tako da stvar ne bude baš toliko jednostavna.
Mislim da je to bio problem ove trke. Onaj dio staze je OK, i sumnjam da je baš tu bio neophodan DRS...nekako bi mi bilo draže da je zona bila na startno-ciljnoj ravnini, kao i u Australiji. Tad bi, po meni, DRS bio alat za pomoć pri pretjecanju, a ne stvar pomoću kojeg su zaobilazili one ispred sebe. Mislim da je odabir DRS zone jako bitan i tu FIA treba odigrat pametno.
Kako god, draže mi je gladati i ovo (pretjecanja koja neće ući u anale) nego trke u kojima bolid koji je brži 2 sek po krugu neće moći preteći bolid ispred sebe ;)
ako imas bolid 2 sec brzi i nemozes naprijed onda je vozac konj i netreba bit u f1, ja radje gledam procesiju i hara-kiri poteze nego ovo...
McLaren u <3
mcLuke
Početnik
Početnik

Post Postao/la mcLuke »

McLewis je napisao/la:ako imas bolid 2 sec brzi i nemozes naprijed onda je vozac konj i netreba bit u f1, ja radje gledam procesiju i hara-kiri poteze nego ovo...
Ma točno to. A ovako DRS nije loša stvar, samo da ga svi mogu koristiti kad žele u utrci. Procesije? Zadnjih 4-5 sezona (izostavimo prvi dio 2009.) nije baš bilo puno tih procesija.
"I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna
ice_man
Početnik
Početnik

Post Postao/la ice_man »

mcLuke je napisao/la: Procesije? Zadnjih 4-5 sezona (izostavimo prvi dio 2009.) nije baš bilo puno tih procesija.
:shock: Mađarska, Španjolska, Valencija, nsatavi niz...
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

ice_man je napisao/la:
mcLuke je napisao/la: Procesije? Zadnjih 4-5 sezona (izostavimo prvi dio 2009.) nije baš bilo puno tih procesija.

Abu Dhabi :doubt: :roll:
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
mcLuke
Početnik
Početnik

Post Postao/la mcLuke »

F1NAC je napisao/la:
ice_man je napisao/la:

Abu Dhabi :doubt: :roll:
Ako usporedimo s 00.-05. je bilo puno manje procesija u zadnjih 5 sezona. Stazama kao Španjolska, Mađarska, Valencija možda niti DRS neće pomoći. Bit će prestizanja na kraju ravnine i to je to čudo koje budemo gledali. Al ajde...bar nešto.
"I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

McLewis je napisao/la:
gringo73 je napisao/la:Mislim da je to bio problem ove trke. Onaj dio staze je OK, i sumnjam da je baš tu bio neophodan DRS...nekako bi mi bilo draže da je zona bila na startno-ciljnoj ravnini, kao i u Australiji. Tad bi, po meni, DRS bio alat za pomoć pri pretjecanju, a ne stvar pomoću kojeg su zaobilazili one ispred sebe. Mislim da je odabir DRS zone jako bitan i tu FIA treba odigrat pametno.
ako imas bolid 2 sec brzi i nemozes naprijed onda je vozac konj i netreba bit u f1, ja radje gledam procesiju i hara-kiri poteze nego ovo...
Pa evo sjetim se Imole 2006 kad je Alonso za 6 krugova pojeo 10 sekundi zaostatka za Schumijem i onda bio zaljepljen 7 krugova na repu, potpuno nemoćan... :roll: (tad slijede boksevi i nakon toga opet konvoj)
slika
Schumy.d
Legenda
Legenda

Post Postao/la Schumy.d »

gringo73 je napisao/la: Pa evo sjetim se Imole 2006 kad je Alonso za 6 krugova pojeo 10 sekundi zaostatka za Schumijem i onda bio zaljepljen 7 krugova na repu, potpuno nemoćan... :roll: (tad slijede boksevi i nakon toga opet konvoj)
Ili 2005., ista staza, isti vozači, samo je ovaj put Alonso bio ispred. :D

EDIT:

Nema popuštanja. =D>
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

To su prave borbe i draže mi je to gledat nego ova obilaženjaobilaženje mi je bolja riječ ove sezone nego pretjecanja)
...put u raj nije posut ružama...
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

sjećam se tih trka koda su bile jučer , Blaževo vrištanje 2 godine zaredom, ah di su ta vremena :)
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Fali borba gumara. To se najbolje vidjelo te 2006.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Zaključano