Utrke 2011 - Arhiva-Komentari
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi
- F1NAC
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Re: VN Kine, Shanghai International Circuit, 15.-17.4.2011.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pWAnntxD ... re=related[/youtube] pogledajte gumu kako se ponasa

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Stručnjak
- Navijam za: Ferrari Alonso Massa
elder je napisao/la:I jos po meni sumljiva sitaucija je bila kad je massa izlazio iz boxsova pregazil je posteno liniju. Nije dobil kaznu, ali nema niti veze. Samo velim neznam kak sad to FIA nije kaznila a Alonsa i Hamiltona u Maleziji je

crtu"unutarnju" odma iz boxa omžeš gazit, onu vajnsku, koja označava putanju tj smijer izlaska ne smiješ

Život bez brzine nije život
- Ćale od Lewisa
- Svjetski prvak
- Navijam za: Mercedes
Pa Massa je gazio vanjsku oba puta. Prvi put kad je izlazio je prešao crtu za širinu prednje gume, sljedeći put za širinu gotovo pola bolida. Da se to radilo o borbi za prvu poziciju (i da je u ulozi bio Hamilton) vjeruj reagiralo bi se na ovo. Cinkaroši iz drugih momčadi odmah bi prijavili sudcima neka se to istraži. Nije ništa dobio tim ni oduzeo tako da je prošlo OK! ...već smo i zaboraviliStručnjak je napisao/la:
crtu"unutarnju" odma iz boxa omžeš gazit, onu vajnsku, koja označava putanju tj smijer izlaska ne smiješ

- Bad-Boy
- Navijam za: Lewis Hamilton
Pa sjetimo se di je startao u Spa.Ćale od Lewisa je napisao/la:Pa Massa je gazio vanjsku oba puta. Prvi put kad je izlazio je prešao crtu za širinu prednje gume, sljedeći put za širinu gotovo pola bolida. Da se to radilo o borbi za prvu poziciju (i da je u ulozi bio Hamilton) vjeruj reagiralo bi se na ovo. Cinkaroši iz drugih momčadi odmah bi prijavili sudcima neka se to istraži. Nije ništa dobio tim ni oduzeo tako da je prošlo OK! ...već smo i zaboraviliStručnjak je napisao/la:
Pa ga nisu kaznili

- Igor18
- Veteran
- Navijam za: Schumachera
Utrka za 10.
Vidim da neki koju su kritizirali nova pravila, KRES i DRS govoreći da je previše umjetno i da to nije dobro, danas hvale. Što je pohvalno, uvidjeli si i oni da je današnja F1 odlična i da je to pun pogodak.
Dugo nisam gledao ovako jebenu utrku!!! Kolko borbi, pretjecanja, borba i pretjecanje za 1. mjestooo!!!! Pa onda izmjene u vodstvu, pa strateške odluke i promjene u vodstvu ponovo. Jedni se dižu drugi padaju, pa onda obrnuto... Gumbić stane u box RB-a
Vezano za KERS.. oni ga ne moraju imati ali moraju tu težinu nadoknaditi utezima ili nečim sličnim ne znam točno šta stavljaju, uglavnom ta težina se MORA nadoknaditi tak da oni koji nemaju baterije KERS-a u autu nemaju prednost lakšeg bolida.
Znači to kaj Webber nema KERS u autu ne znači da je 40 kg lakši od ostalih jer je na njegovom mjestu uteg ili nešto slično.
Vidim da neki koju su kritizirali nova pravila, KRES i DRS govoreći da je previše umjetno i da to nije dobro, danas hvale. Što je pohvalno, uvidjeli si i oni da je današnja F1 odlična i da je to pun pogodak.
Dugo nisam gledao ovako jebenu utrku!!! Kolko borbi, pretjecanja, borba i pretjecanje za 1. mjestooo!!!! Pa onda izmjene u vodstvu, pa strateške odluke i promjene u vodstvu ponovo. Jedni se dižu drugi padaju, pa onda obrnuto... Gumbić stane u box RB-a

Vezano za KERS.. oni ga ne moraju imati ali moraju tu težinu nadoknaditi utezima ili nečim sličnim ne znam točno šta stavljaju, uglavnom ta težina se MORA nadoknaditi tak da oni koji nemaju baterije KERS-a u autu nemaju prednost lakšeg bolida.
Znači to kaj Webber nema KERS u autu ne znači da je 40 kg lakši od ostalih jer je na njegovom mjestu uteg ili nešto slično.
Michael is faster than you!!
- Bad-Boy
- Navijam za: Lewis Hamilton
Mislim da on ima KERS ali mu ne radi(fizicki ga ima ali ne puni se tj ne moze koristiti)Igor18 je napisao/la:Utrka za 10.
- darky
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
kako nije dobio ????Ćale od Lewisa je napisao/la: Nije ništa dobio tim ni oduzeo tako da je prošlo OK! ...već smo i zaboravili
sa ovime je masa ostao ispred alonsa i mi iz McL nećemo na to kukati

još jedna ovakva masina utrka i bude pretekao alonsa u poretku

- mrd
- Profesionalni vozač
Massa je gazio unutrašnju crtu. Na izlazu iz pit lane-a postoji jedna crta koja ograničava unutrašnji i vanjski dio te crte koja se ne smije gazit pri izlasku iz boksa. Meni je zapalo za oko to gaženje, ali sam kasnije vidio da je gazio prije te crte.Bad-Boy je napisao/la:Pa sjetimo se di je startao u Spa.Ćale od Lewisa je napisao/la:Pa Massa je gazio vanjsku oba puta. Prvi put kad je izlazio je prešao crtu za širinu prednje gume, sljedeći put za širinu gotovo pola bolida. Da se to radilo o borbi za prvu poziciju (i da je u ulozi bio Hamilton) vjeruj reagiralo bi se na ovo. Cinkaroši iz drugih momčadi odmah bi prijavili sudcima neka se to istraži. Nije ništa dobio tim ni oduzeo tako da je prošlo OK! ...već smo i zaboraviliStručnjak je napisao/la:
Pa ga nisu kaznili

-
- Navijam za: Life Racing Engines
Jedini način da postoji pretjecanje je diferencijal u brzini. Bez ovih guma to bi bilo nemoguće i većina utrka bi bila rješena nakon prvog boksa kao prošle godine, da su ostali Bridgestonei ne sumnjam da bi umirali od dosade u posljednje dvije utrke gdje nije bilo ni kiše ni safety car-a.Dero je napisao/la:
90% pretjecanja bilo je rezultat trenutnog stanja guma a ne brzine bolida i vožnje vozača, recimo da su svi bili u istom trenutku u boksu vidjeli bi jako malo pretjecanja
Iskreno mislim da bi izdržljivije gume ( prošlogodišnje ) uz dodatak KERSa i DRSa bilo sasvim dovoljno
I obrana pozicije trenutno je postala gotovo nemoguća, ja ipak volim vidjeti i obrambene poteze i vožnje u regalu koje mogu potrajati malo duže od današnjih
Pravo lice ovakve formule vidjet cemo tek na uobičajnim Tilkeovim stazama buduci da i Kina i malezija ipak spadaju u staze koje su pružale dobre utrke i bez ovih novotarija
Govoriš o uobičajenim Tilkeovim stazama, a što drugo su Malezija i Kina?
Po meni odlična utrka, jedna od najboljih u zadnjih par godina.
- Forza
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
Odlična trka i Pirelli je napravio dosta dobar posao. Kers i drs su odradili svoje. čestitke Lewisu na odlično odvezenoj trci i pobjedi. I čestitke Marku Webbru, danas je vozio za 10 i strategija mu se odlično poklopila. Ljepo je vidjeti napredak kod Mercedesa i Nico i Michael su imali dobru trku. Massa je imao bolji start nego Alonso, imao par dvoboja, završio ispred i zaslužuje pohvale na tome. Ferrari je odabrao pogrešnu strategiju ali nije to izlika za nizke pozicije. Kako je Alonso rekao ako imali dobar avto oboje strategije bi radile. Utrka puna događanja. Pokazalo se, da ne treba previše paničarit nakon kvala, da bude dosadna utrka jer prednost na kvalama ti baš ne koristi previše na trci a i bodovi se djele na trci ne u kvalama
Pohvale Mclarnovim mehaničarima, da su uspjeli izvadit višak goriva iz bolida i omugučit Lewisu, da se trkuje.
Forza Ferrari
Avanti Schumacher

Forza Ferrari
Avanti Schumacher

- Spretni Pajkan
- Početnik
- Navijam za: Mark Webber i male momcad
Ocijenija bih utrku čistom 10tkom,prošla u Maleziji je bila za 9 samo iz razloga jer nije bilo izravne borbe za 1. misto,a ovdje smo i to vidili,tako da <D= .Za DRS mislin da bi bilo bolje ako bi ga svi mogli koristit,i onaj koji napada i onaj koji se brani,ovako mi to malo jednostavno izgleda.
Btw,što se tiče same staze,ovo je,mislin,jedna od boljih staza Hermanna Tilkea,koji se do sada pokaza ka "majstor" za napravit dosadnu i neinventivnu stazu,tipa Valencia.

Btw,što se tiče same staze,ovo je,mislin,jedna od boljih staza Hermanna Tilkea,koji se do sada pokaza ka "majstor" za napravit dosadnu i neinventivnu stazu,tipa Valencia.

RIP Ayrton da Silva Senna
1.5.1994 ~ 1.5.2011.
1.5.1994 ~ 1.5.2011.
- Igor18
- Veteran
A kakve koristi da ga svi koriste, onda je koda DRS a i nema.
Ma vidit cete da kad se dođe na staze di neme ovako dugačkog pravca neće to izgledat "jednostavno".
Vidjelo se u Australiji da nije mačji kašalj kad nemaš pravac od 1 km...
Ma vidit cete da kad se dođe na staze di neme ovako dugačkog pravca neće to izgledat "jednostavno".
Vidjelo se u Australiji da nije mačji kašalj kad nemaš pravac od 1 km...
- King iCool
- Veteran
- Kontakt:
Utrka je bila zaista dobra danas. ali meni je sve to malo previše. Taj DRS je potpuno nepotreban jer nema tu onda one čari i napetosti kao kad se nekog normalo. Previše je to umjetno mislim da su ove gume i različite strategije dovoljne da bi gledali napete utrke.
I dvije stvari mi nisu jase:
1.Kako to da je Alo mogao otvoriti DRS na mjestu gdje se to ne smije ako FIA sve elektronički kontrolira?
2. Zašto Massa nije dobio drive trough a očito je da je prošao preko bijele crte na izlazu iz boxa?

1.Kako to da je Alo mogao otvoriti DRS na mjestu gdje se to ne smije ako FIA sve elektronički kontrolira?
2. Zašto Massa nije dobio drive trough a očito je da je prošao preko bijele crte na izlazu iz boxa?

- Stručnjak
- Navijam za: Ferrari Alonso Massa
Glede Alonsovog slučaja, možda postoji kvar u elektronici, pa je se automatski diglo, jer kamere ne vidimo tj nisu predložili kamere koje sinmaju iznad Alonsove glave, pa da vidimo dal' je uistino on to namjerno diga, jer se tako ustvrdit može sve, pa i kaznit ga ako je to istina!King iCool je napisao/la:Utrka je bila zaista dobra danas. ali meni je sve to malo previše. Taj DRS je potpuno nepotreban jer nema tu onda one čari i napetosti kao kad se nekog normalo. Previše je to umjetno mislim da su ove gume i različite strategije dovoljne da bi gledali napete utrke.
Massin slučaj, "unutarnju"liniju možeš nagazit, a onu koja odrađuje izlaz iz boxa ne smiješ, u tome je razlika, to jutros reče Christian Daner, komentator na njemačkom RTLU
Život bez brzine nije život
- ice_man
- Početnik
- Navijam za: Ferrari
Kada nema preticanja, ne valja =nije zanimljivo,
Kada ima preticanja, opet ne valja= jer je "preumjetno"
Radije ću gledati i ta umjetna preticanja nego procesije kao prošlih godina. Što se same utrke tiče, bila je odlična, bila bi još bolja da se redatelj prijenosa nije previše gubio.
Kada ima preticanja, opet ne valja= jer je "preumjetno"
Radije ću gledati i ta umjetna preticanja nego procesije kao prošlih godina. Što se same utrke tiče, bila je odlična, bila bi još bolja da se redatelj prijenosa nije previše gubio.
- Spretni Pajkan
- Početnik
Za 1. ne znam,ali 2. istina da je proša priko linije,ali se ta linija nije kolidirala sa stazom,kao u Monacu npr,tako da nije bija na stazi,znači,nema kazne iako je napravija pogrešku.
1.5.1994 ~ 1.5.2011.
1.5.1994 ~ 1.5.2011.
- mrd
- Profesionalni vozač
Po meni je DRS dobar jer ubrzava neminovno preticanje sporijeg auta bez ugrožavanja sigurnosti u sporim zavojima i sličnim situacijama, iako ta preticanja teško da mogu smatrati 'pravim' preticanjima.

- dady16
- Navijam za: Felipe Massa
Samo što ta prava preticanja treba čekati pola godine.mrd je napisao/la:Po meni je DRS dobar jer ubrzava neminovno preticanje sporijeg auta bez ugrožavanja sigurnosti u sporim zavojima i sličnim situacijama, iako ta preticanja teško da mogu smatrati 'pravim' preticanjima.
Prošle godine na prste možeš nabrojati koliko se puta dogodilo da bolid koji je sporiji pola sekunde bude preteknut.Morao si biti brži 2 sekunde ili da ovaj eventualno pogriješi.
Uz to se ne može biti na nečijem repu duže od 10 krugova jer onda se pregrije motor od vrućeg zraka.
Ovako je puno bolje,današnji bolidi imaju toliko aerodinamičkih trikova da približit se nekome i preteć ga bez DRS-a i KERSA je nemoguće.
- Igor18
- Veteran
A daj mi objasnite taj pojam "umjetna pretjecanja".
Svi su se uhvatili tih UMJETNIH pretjecanja, a mislim da ni sami ne znaju šta misle pod tim.
Nije ništa umjetno. Svi vozači odradili su ta pretjecanja majstorski, svojim potezima.
Alonso je unatoč DRS-u imao dosta muke da prođe Schumachera, a ta ravnina je možda i najduža u cijelom kalendaru, vidjeli smo nekoliko odličnih napada, i odličnih obrana od Schumachera i da bi tek nakon mnogo muke uspio proći. A imao je na korištenja DRS skoro 1 km, što u idućim utrkama neće biti ni približno toliko. Meni je umjetno bilo zadnjih 10-tak godina.
Vozit se u procesiji, 40 krugova na repu bolida a ne možeš doći u priliku za proći ga. A brži si, samo je problem kaj si brži "samo" bijednih 0,5 sekundi i stvarno se jadno osjećaš jer ti iz ekipe nisu mogli osigurat auto koji je 2 sekunde brži da bi uspio doći u priliku za pretjecanje, a kakti voziš utrku samo kaj ti sve pizdarije na autu onemogućavaju da se zaista utrkuješ.
Pa ljudi ovo kaj se događa ove sezone, gume i DRS, najbolja je stvar koja se dogodila u zadnjih 10 godina. Pa i više.
Ne vidim razlog za tolka cendranja. F1 je najelitnije automobilističko natjecanje, ono mora biti spektakl, svaka utrka mora biti spektakularna. Pa ljudi izdvajaju pare za ulaznice kako bi vidjeli spektakl, pretjecanja, borbe. Ne dolaze gledati procesije, kruženja i u prosjeku 3 pretjecanja po utrci i to bolida na dnu poredka, takva kruženja mogu gledati u gradu na rotoru.
Prošle godine bilo je pomično prednje krilo pa nisam vidio da se netko buno da je to "umjetno".
Ako netko nađe na podatak nek stavi prosiječan broj pretjecanja po utrkama u zadnjih 5 sezona i nek ih usporedi sa ove tri utrke.
EDIT: Našao sam nešto..
Average Overtaking Moves per GP per Season
1983 - 40.47
1984 - 41.63
1985 - 41.06
1986 - 36.31
1987 - 34.88
1988 - 30.81
1989 - 34.19
1990 - 30.88
1991 - 30.94
1992 - 25.38
1993 - 24.5
1994 - 18.06
1995 - 17.47
1996 - 11.63
1997 - 15.59
1998 - 12.94
1999 - 16.25
2000 - 16.41
2001 - 13.53
2002 - 13.82
2003 - 18.94
2004 - 15.94
2005 - 10.89
2006 - 16.17
2007 - 15.88
2008 - 14.83
2009 - 13.08 *after 13 races
Svi su se uhvatili tih UMJETNIH pretjecanja, a mislim da ni sami ne znaju šta misle pod tim.
Nije ništa umjetno. Svi vozači odradili su ta pretjecanja majstorski, svojim potezima.
Alonso je unatoč DRS-u imao dosta muke da prođe Schumachera, a ta ravnina je možda i najduža u cijelom kalendaru, vidjeli smo nekoliko odličnih napada, i odličnih obrana od Schumachera i da bi tek nakon mnogo muke uspio proći. A imao je na korištenja DRS skoro 1 km, što u idućim utrkama neće biti ni približno toliko. Meni je umjetno bilo zadnjih 10-tak godina.
Vozit se u procesiji, 40 krugova na repu bolida a ne možeš doći u priliku za proći ga. A brži si, samo je problem kaj si brži "samo" bijednih 0,5 sekundi i stvarno se jadno osjećaš jer ti iz ekipe nisu mogli osigurat auto koji je 2 sekunde brži da bi uspio doći u priliku za pretjecanje, a kakti voziš utrku samo kaj ti sve pizdarije na autu onemogućavaju da se zaista utrkuješ.
Pa ljudi ovo kaj se događa ove sezone, gume i DRS, najbolja je stvar koja se dogodila u zadnjih 10 godina. Pa i više.
Ne vidim razlog za tolka cendranja. F1 je najelitnije automobilističko natjecanje, ono mora biti spektakl, svaka utrka mora biti spektakularna. Pa ljudi izdvajaju pare za ulaznice kako bi vidjeli spektakl, pretjecanja, borbe. Ne dolaze gledati procesije, kruženja i u prosjeku 3 pretjecanja po utrci i to bolida na dnu poredka, takva kruženja mogu gledati u gradu na rotoru.
Prošle godine bilo je pomično prednje krilo pa nisam vidio da se netko buno da je to "umjetno".
Ako netko nađe na podatak nek stavi prosiječan broj pretjecanja po utrkama u zadnjih 5 sezona i nek ih usporedi sa ove tri utrke.
EDIT: Našao sam nešto..
Average Overtaking Moves per GP per Season
1983 - 40.47
1984 - 41.63
1985 - 41.06
1986 - 36.31
1987 - 34.88
1988 - 30.81
1989 - 34.19
1990 - 30.88
1991 - 30.94
1992 - 25.38
1993 - 24.5
1994 - 18.06
1995 - 17.47
1996 - 11.63
1997 - 15.59
1998 - 12.94
1999 - 16.25
2000 - 16.41
2001 - 13.53
2002 - 13.82
2003 - 18.94
2004 - 15.94
2005 - 10.89
2006 - 16.17
2007 - 15.88
2008 - 14.83
2009 - 13.08 *after 13 races
- Spretni Pajkan
- Početnik
Mislin da je ova sezona već sad izjednačila ukupni broj preticanja u sezoni 2005. 

1.5.1994 ~ 1.5.2011.
1.5.1994 ~ 1.5.2011.
- 47
- Moderator
- Navijam za: Crveno
- Kontakt:
Igore, jako lijepo rečeno!
Ja bih samo dodao da je utrka bila zakon, kako su mnogi rekli.Hamilton totalno zaslužio, bilo ga je stvarno lijepo gledati.
Webber također odličan, dobra taktika, odlična vožnja, čak mi je i drago zbog njega
U jednom trenutku sam se pnadao da bi Rosberg čak mogao do pobjede, ili bar podija, ali bez obzira, dobar
vikend za Mercedes, približavaju se lagano.
Ferrari tako tako, možda je moglo bolje, nadam se da će složiti bolje taj autić i početi hvatati vodeće.
Ja bih samo dodao da je utrka bila zakon, kako su mnogi rekli.Hamilton totalno zaslužio, bilo ga je stvarno lijepo gledati.
Webber također odličan, dobra taktika, odlična vožnja, čak mi je i drago zbog njega

U jednom trenutku sam se pnadao da bi Rosberg čak mogao do pobjede, ili bar podija, ali bez obzira, dobar
vikend za Mercedes, približavaju se lagano.
Ferrari tako tako, možda je moglo bolje, nadam se da će složiti bolje taj autić i početi hvatati vodeće.
- Forza
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...utrka ko utrka...ove sezone sigurno do sada najbolja (što i nije bilo teško), no po ničemu posebnome ne vidim da ćemo ju jako dugo pamtiti...nikakvih spektakularnih poteza niti bilo čega neponovljivog i jedinstvenog nije bilo...sve u svemu bolja nego mnoge prošlih sezona no samo obična utrka - 7/10
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- -ferrari-F1-
- Početnik
- Navijam za: Fernando Alonso
onda ja i ti nismo danas gledali istu utrkuToon Army je napisao/la:...utrka ko utrka...ove sezone sigurno do sada najbolja (što i nije bilo teško), no po ničemu posebnome ne vidim da ćemo ju jako dugo pamtiti...nikakvih spektakularnih poteza niti bilo čega neponovljivog i jedinstvenog nije bilo...sve u svemu bolja nego mnoge prošlih sezona no samo obična utrka - 7/10
Fernando Alonso Díaz (29. srpnja 1981)
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...pa vjerojatno nismo ili ti nisi pogledao previše utrka u svom životu ili nisi dobro pročitao i shvatio bit mojih rijeći i moju "ocjenu"...baš bih volio da mi "otvoriš oči" i upoznaš me s tim po čemu je to bila toliko posebna utrka da bismo ju mogli i morali "pamtiti" kao nezaboravnu...-ferrari-F1- je napisao/la:onda ja i ti nismo danas gledali istu utrkuToon Army je napisao/la:...utrka ko utrka...ove sezone sigurno do sada najbolja (što i nije bilo teško), no po ničemu posebnome ne vidim da ćemo ju jako dugo pamtiti...nikakvih spektakularnih poteza niti bilo čega neponovljivog i jedinstvenog nije bilo...sve u svemu bolja nego mnoge prošlih sezona no samo obična utrka - 7/10
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."