Formula 1 team - Oracle Red Bull Racing [RB18]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
-
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Nikoga
Re: Formula 1 team - Red Bull Racing
Zar nisu nedavno iz FIA-e testirali to i utvrdili da je sve po pravilima? 

- Centurion
- Test vozač
- Navijam za: Hamiltona
može li mi netko objasniti što zapravo dobivaju sa takvim krilom??
znam da su bili jako se derali na McL kad je one godine imao onaj neki čudan front wing, ali je on bio po svim pravilima,
ovo mi se čini JAKO ilegalno xD
*edit* evo ja sam nešto našao na internetu: http://f1-dictionary.110mb.com/flexi_wings.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ukratko:
znam da su bili jako se derali na McL kad je one godine imao onaj neki čudan front wing, ali je on bio po svim pravilima,
*edit* evo ja sam nešto našao na internetu: http://f1-dictionary.110mb.com/flexi_wings.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ukratko:
The principle of the 'flexi wing' is straightforward enough and it exploits the concept of aero elasticity. This is the phenomenon of an aerodynamic component bending under a certain load, this change of its form clearly changing its aerodynamic characteristics.
The concept of applying aero elasticity to F1 wings is not new, in fact it goes back over 30 years. Wings which flex at speed have appeared at various times over that period, when new technology allows the rules to be circumvented and new rules the performance gain is attractive enough.
-
- Test vozač
Centurion je napisao/la:može li mi netko objasniti što zapravo dobivaju sa takvim krilom??
prednje krilo stvara "downforce" ( tj. potisak prema dole) na prednje kotače. ako je krilo bliže podlozi, stvara veći potisak i auto je stabilniji. na taj način mogu brže ići kroz zavoje. koliko sam uspio vidjeti na slikama, to krilo ne samo da ide prema dole, nego se lagano cijeli nos "naginje" prema naprijed. na taj način mijenja se i napadni kut krila prema podlozi, što također povećava potisak na prednje kotače (osim tog, možemo špekulirati i o mogućnosti da prednje krilo kada se spusti stvara manje turbulencija na zadnjem krilu, te, na taj način povećava malo i potisak na zadnjem kraju auta). ovo u zagradi je čista špekulacija. ako u tome i ima nečega, pretpostavljam da je taaj efekt slab.
nadam se da ovo pomaže

"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
- Centurion
- Test vozač
pomaže thxzizi je napisao/la:Centurion je napisao/la:može li mi netko objasniti što zapravo dobivaju sa takvim krilom??
prednje krilo stvara "downforce" ( tj. potisak prema dole) na prednje kotače. ako je krilo bliže podlozi, stvara veći potisak i auto je stabilniji. na taj način mogu brže ići kroz zavoje. koliko sam uspio vidjeti na slikama, to krilo ne samo da ide prema dole, nego se lagano cijeli nos "naginje" prema naprijed. na taj način mijenja se i napadni kut krila prema podlozi, što također povećava potisak na prednje kotače (osim tog, možemo špekulirati i o mogućnosti da prednje krilo kada se spusti stvara manje turbulencija na zadnjem krilu, te, na taj način povećava malo i potisak na zadnjem kraju auta). ovo u zagradi je čista špekulacija. ako u tome i ima nečega, pretpostavljam da je taaj efekt slab.
nadam se da ovo pomaže

- King iCool
- Veteran
- Navijam za: McLaren
- Kontakt:
Ma uopće se više tu ne radi o flexi krilu jer cijeli svijet može na onboard snimkama vidjeti kako se savija nego je stvar u tome da ostali ne znaju kako RBR prolazi sve FIA-ine testove iako je više nego očito da je krilo flexibilno ali očito je sve u granicama dozvoljenog. Da je nešto jednostavno svi bi već to imali na bolidima... Nitko ne razumije kako to da je krilo flexi a da to zapravo i nije!?
- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
ja mislim da je prednost u tome što kad je prednje krilo blizu tla manje zraka ide ispod bolida i samim time ispod bolida se smanji tlak što daje veći downforce.još kad se doda to da se red bullovo krilo gledajući iz profila naginje tako da se prednji dio krila digne a zadnji spusti i tako se dobiva manji kut krila, a samim time i manja površina ploha na krilima gledajući sprijeda odnosno manji drag što povećava maksimalnu brzinu.
to daje red bullu veliku prednost zato što mogu staviti puno downforcea na prednje krilo i u srednje sporim zavojima biti brzi,a kad dođu na brzi zavoj i pravac dolazi do fleksije krila i ovoga što sam napisao iznad i time su izbjegli kompromitiranje maksimalne brzine a opet zadržali downforce.
jedina slabost su vrlo spori zavoji gdje aerodinamika nema utjecaj,ali takvih zavoja nema puno na stazama.
ovo je moje mišljenje,laik sam manje-više,stoga ne mora značiti da je točno.
to daje red bullu veliku prednost zato što mogu staviti puno downforcea na prednje krilo i u srednje sporim zavojima biti brzi,a kad dođu na brzi zavoj i pravac dolazi do fleksije krila i ovoga što sam napisao iznad i time su izbjegli kompromitiranje maksimalne brzine a opet zadržali downforce.
jedina slabost su vrlo spori zavoji gdje aerodinamika nema utjecaj,ali takvih zavoja nema puno na stazama.
ovo je moje mišljenje,laik sam manje-više,stoga ne mora značiti da je točno.
-
- Test vozač
King iCool je napisao/la:Ma uopće se više tu ne radi o flexi krilu jer cijeli svijet može na onboard snimkama vidjeti kako se savija nego je stvar u tome da ostali ne znaju kako RBR prolazi sve FIA-ine testove iako je više nego očito da je krilo flexibilno ali očito je sve u granicama dozvoljenog. Da je nešto jednostavno svi bi već to imali na bolidima... Nitko ne razumije kako to da je krilo flexi a da to zapravo i nije!?
testovi su statički, a situacija u kojima se krilo svija je dinamička. fia je lani pooštrila i propis za testiranje (bilo je 50 kila i 10 mm progiba. to su promijenili na 100 kila i 20 mm progiba). mogu oni to još podizati, rb će i dalje prolaziti te testove. ako ih žele spriječiti, mogu definirati dodatni kriterij: fleksiju krila u dinamičkim uvjetima (na primjer, odrediti da se testira u zračnom tunelu i da pri toj i toj brzini pomak krija mora biti manji od toliko i toliko). ako samo budu podizali silu u statičkom testu, mislim da će prije ostali autići imati problema nego rb. njihovo krilo je majstorsko inžinjerstvo.
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
RBR će koristiti KERS u Maleziji. Nadam se da neće biti skroz neuhvatljivi. Link

- King iCool
- Veteran
- Kontakt:
Ako sami vele da su imali problema sa pouzdanošću kers-a možda i nije tako loše da ga koriste pa na kraju oba RBR-a budu pod DNF.gringo73 je napisao/la:RBR će koristiti KERS u Maleziji. Nadam se da neće biti skroz neuhvatljivi. Link

- Armanini
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
http://www.autoevolution.com/news/hamil ... 33432.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Who says the flexible front wing saga in Formula 1 was over? After
endless discussions and several tweaks brought to the FIA's technical
rulebook last season, the problem has now come back to the attention
of some drivers in the paddock.
McLaren's Lewis Hamilton was the first to speak out about it, as
several footage and video material during the Australian Grand Prix
have shown that the extremities of the Red Bull RB7's front wing were
bending towards the track.
In addition, the Red Bull mechanics have been spotted when trying to
repair the endplates of the cars' front wings, after those parts had
been bottomed on the asphalt and kerbs, according to a report from the
GMM news agency.
?Have you seen Vettel's front wing?? Hamilton asked the reporters from
Germany's Bild newspaper, suggesting that a big reason for Red Bull's
domination in Australia was the result of the flexibility in the RB7's
front wing. ?Either we close the loophole or everyone will copy it,?
he added.
The International Automobile Federation strengthened the wing
flexibility tests last season as a result of a similar controversy ?
it actually doubled the loads applied to both ends of the front wing ?
after some teams had pointed their finger at the Austrian outfit for
designing a too flexible front wing, which would boost downforce
levels at high speed.
Referring to the new illegality claims, Red Bull's motorsport advisor
Helmut Marko insisted it will be the same old story all over again.
?It was the same thing last year. They try it over and over, but we
pass the tests every time,? he told the aforementioned source.
GMM news agency.
he added.
levels at high speed.
- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
meni nije jasno zašto ferrari šuti o tome.prošle godine brawn je počeo priču o tome,ove godine mclaren,a ferrari šuti...
- Armanini
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
mozda shvacaju i prihvacaju da posto je proslo testiranja; po zadanim kriterijima je legalno, i znaju da rbr šuruje sa fiom (barem to tako izgleda) i da je bolje ne prikazivat sebe kao placljive i nesposobne..
meni je takav stav oke, sjetimo se prosle godine koliko je stalno witmarsh, al i ostali, plakali i zanovjetali o istome, umjesto da se okrenu svojoj kuci i svojim cudesima..
meni je takav stav oke, sjetimo se prosle godine koliko je stalno witmarsh, al i ostali, plakali i zanovjetali o istome, umjesto da se okrenu svojoj kuci i svojim cudesima..
- One and only
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari- M. Schumacher
Prošle godine su pooštrili testove, ali meni se čini da je to više naštetilo ostalima koji su imali fleksi krila (Ferrari) nego samom RBR-u. Očito postoji neka kvaka.

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu

- V3GI
- Rezervni vozač
- Navijam za: VETTEL I SCHUMI
Ma njihovo je napravljeno na sajluOne and only je napisao/la:Prošle godine su pooštrili testove, ali meni se čini da je to više naštetilo ostalima koji su imali fleksi krila (Ferrari) nego samom RBR-u. Očito postoji neka kvaka.

- Mika_bar
- Početnik
Ili ono kupanje u Monte Carlu prošle godine, očito je da ljudi znaju partijati i uživati u uspjehu, jer znaju kako to može biti prolazno.Armanini je napisao/la:pogledao sam bbcijev forum (super zabavan je bio) i nekako mi se pocela mjenjati slika rbra..
jest da nam je vecini iritantan zbog silovanja pravila i zbog toga sto su toliko brzi, sve to stoji.. al..
isti taj rbr nam je 2009 bio svjetla tocka kada su jedini mogli stat uz tada iritantnog brawn gpa i njihove dominacije..
jasno mi je da je to uvijek tako i tako ce i bit, al mislim da smo malo preostri prema rbru u smislu antipatija..
zasto to kazem.. pogledao sam i lani skoro pa sve forume nakon utrka i euforija nakon utrka se ne gubi u rbr taboru, a to je oke i to je ono iskreno.. cijeli tim partija nakon utrke, uvijek glazba, uvijek veselje.. predvodjeni vettlom koji je zvijezda samo takva, toliko se dobro nosi sa svime i sa svakim, rodjen je za f1..
nije samo tako stat na rep i zgazit ferrari i mcm.. nece dugo trajat ovakvo stanje i ljudi uzivaju u trenutcima.. mislim da cemo se za xx godina sjecat rbra kao pozitivne momcadi..
coluthard navrsio 40., pozvali ga u rbr tabor da razreze tortu i vettel mu zabije komad u facunatocili mu i sampanjac kojeg se nekako nije usudio gucnut, cijeli se malo zbunio drzeci mikrofon i casu
pita vettla da sto mu je prolazilo glavom tijekom utrke.. a ovaj : "well.. you were on my mind whole race, i was thinking.. sh#t i will be some day forty, i must enjoy time now"
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
Formula One is a mind game, no question. You have to think so hard sometimes smoke comes out your ears!
And if you don't keep your head in gear the car will overtake you.
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
Formula One is a mind game, no question. You have to think so hard sometimes smoke comes out your ears!
And if you don't keep your head in gear the car will overtake you.
-
- Početnik
- Navijam za: Mclaren-Mercedes
Armanini je napisao/la:http://www.autoevolution.com/news/hamil ... 33432.html
GMM news agency.
he added.
levels at high speed.
Čudi me da se mclaren ove godine buni protiv toga kad ga i oni koriste barem u maloj mjeri.. neznam stvarno ovo izgleda smiješno Red Bull je prošao testiranja, a sad kakvi su kriteriji na tim testiranjima nije mi jasno.
- Dani
- Legenda
Re: Formula 1 team - McLaren
Možda KERS baš poremeti balans RBR-a pa ga zato ne stavljaju, a ne pouzdanost. Zar nemaju oni KERS od Renaulta?
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- 7Times
- Navijam za: MSC
V3GI je napisao/la:Ma njihovo je napravljeno na sajluOne and only je napisao/la:Prošle godine su pooštrili testove, ali meni se čini da je to više naštetilo ostalima koji su imali fleksi krila (Ferrari) nego samom RBR-u. Očito postoji neka kvaka.
Da, na sajlu je:

-
- Navijam za: Jenson Button
imaju od početka Renault K.E.R.S.
http://www.autoevolution.com/news/renau ... -3562.html" onclick="window.open(this.href);return false;
U petak se moglo čuti na team radiju kako Vettelu javljaju da hitno isprazni KERS,u videu dolje kaže Horner da nisu željeli kompromitirati bolid
Christian Horner
http://www.autoevolution.com/news/renau ... -3562.html" onclick="window.open(this.href);return false;
U petak se moglo čuti na team radiju kako Vettelu javljaju da hitno isprazni KERS,u videu dolje kaže Horner da nisu željeli kompromitirati bolid
Christian Horner
-
One and only je napisao/la:Prošle godine su pooštrili testove, ali meni se čini da je to više naštetilo ostalima koji su imali fleksi krila (Ferrari) nego samom RBR-u. Očito postoji neka kvaka.
tako je,i Ferrari je imao fleskibilna krila i zato nisu protiv toga
odluka o legalnosti prednjeg krila;
http://en.espnf1.com/f1/motorsport/story/24428.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Centurion
- Test vozač
šta nije ovaj autevolution link od 2009-te?zaggy je napisao/la:imaju od početka Renault K.E.R.S.
Christian Horner
-
Sad sam pregledo,imali jesu al očito nemaju više pošto nigdje nema vijesti o produžetku ugovora. Ja se ispričavam, nisam pogledo datum objave. Uglavnom, ne vidim koji koriste nigdje,a kako su razvijali svoj i prije Renaultovog vjerovatnost je da koriste taj. Od novosti je potpisan ugovor sa Nissanom za baterije (što nebi bilo da već imaju nečiji) koji će im pomoću u napredovanju KERS-a. (malo nejasno jel ipak je i Nissan Renault no dobro,barem ima više smisla izjava da nisu htjeli riskirati sa KERS-om i kvarovi na početku)
- fankiđoe
- Početnik
- Navijam za: KR SV
Odličan link!zaggy je napisao/la:
...
http://en.espnf1.com/f1/motorsport/story/24428.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ako se ne varam, to je tekst iz kraja srpnja 2010.
Meni je najinteresantniji dio gdje Whitmarsh kaže: "If it is [achieved] by some clever and legitimate way, then we need to learn it very quickly," said the McLaren team principal. - Naglasak na to da to momčadi moraju naučiti kopirati što prije, ukoliko je legalno (a legalno je)
I onda imamo ovaj tekst od danas:
Hamilton: Red Bull will need KERS
Evo cijeli paragraf u kojem Hamilton govori o Red Bullovom prednjem krilu:
"I don't know if you've seen their front wing but it's like trailing on the ground. That is massive downforce. Ours is much higher off the ground. That alone is like 20 points of downforce, like half a second, so as soon as we close that loophole or find out how to do that we will close that performance gap
Dakle, 8 mjeseci kasnije, McLaren i dalje spominje istu stvar - da moraju naučiti kopirati to rješenje ako ne bude proglašeno ilegalnim.
Meni nakako zvuči kao pritisak da se takvo krilo proglasi ilegalnim jer ga ne znaju efikasno kopirati.
-
- Početnik
- Navijam za: Mclaren-Mercedes
fankiđoe je napisao/la:Odličan link!zaggy je napisao/la:
...
Ako se ne varam, to je tekst iz kraja srpnja 2010.
Meni je najinteresantniji dio gdje Whitmarsh kaže: "If it is [achieved] by some clever and legitimate way, then we need to learn it very quickly," said the McLaren team principal. - Naglasak na to da to momčadi moraju naučiti kopirati što prije, ukoliko je legalno (a legalno je)
I onda imamo ovaj tekst od danas:
Hamilton: Red Bull will need KERS
Evo cijeli paragraf u kojem Hamilton govori o Red Bullovom prednjem krilu:
"I don't know if you've seen their front wing but it's like trailing on the ground. That is massive downforce. Ours is much higher off the ground. That alone is like 20 points of downforce, like half a second, so as soon as we close that loophole or find out how to do that we will close that performance gap
Dakle, 8 mjeseci kasnije, McLaren i dalje spominje istu stvar - da moraju naučiti kopirati to rješenje ako ne bude proglašeno ilegalnim.
Meni nakako zvuči kao pritisak da se takvo krilo proglasi ilegalnim jer ga ne znaju efikasno kopirati.
Čini se da ga je i Mclaren kopirao naravno nije dobro u toj mjeri kao Red Bullovo no ipak ga imaju. Lewis(odnosno mclaren) ga i dalje žele proglasit ilegalnim jer im valjda i bez njega bolid može biti brz dok bi to Red Bull ipak malo više unazadilo..

- ELESSAR
- Navijam za: Pretjecanja
To su radili i prije,... ako neko zna onda je to RBR
http://www.autosport.com/subs/login.php ... s&id=58922" onclick="window.open(this.href);return false;
evo od danas:
http://www.yallaf1.com/2011/03/30/red-b ... l-say-fia/" onclick="window.open(this.href);return false;
neće fia tako lako protiv rbr-a ipak rb ima para ko blata, zašto bi stopirali prihode
to za dinamičke uvjete zanimljivo zvuči....
iman osjećaj da će stvari bit jasnije u maleziji... ili će red bull bit na +1s ili će ih mclaren još sustić, za ostale sumnjam... bar ne još 4-5 utrka...
http://www.autosport.com/subs/login.php ... s&id=58922" onclick="window.open(this.href);return false;
evo od danas:
http://www.yallaf1.com/2011/03/30/red-b ... l-say-fia/" onclick="window.open(this.href);return false;
neće fia tako lako protiv rbr-a ipak rb ima para ko blata, zašto bi stopirali prihode

to za dinamičke uvjete zanimljivo zvuči....
iman osjećaj da će stvari bit jasnije u maleziji... ili će red bull bit na +1s ili će ih mclaren još sustić, za ostale sumnjam... bar ne još 4-5 utrka...