Formula 1 team - Mercedes-AMG Petronas Formula One Team [F1 W13]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Vleki
Test vozač
Test vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Michaela Schumachera

Re: Formula 1 team-Mercedes Grand Prix

Post Postao/la Vleki »

evo, vidim da je već puno po meni prenaglih kritika na račun mercedesa i već se želi nametnuti da uopče nisu napradovali u odnosu na 2010. ljudi baš sam se sad igral u photoshopu i mercedes je po mojem skromnom mišljenju radil na mnogo stvari, stoga molim vas da se strpite još malo-to je dobar bolid. Cijelo težište je pomaknuto prema natrag međuosovinski razmak je malo narastao u odnosu na 2010, ali ipak je još relativno malen tj. isti kao i u redbulla. cijelo težište je nešto spušteno prema dole, pogledajte samo odnos gaciga i ovih usisnika za zrak iznad glave vozača koliko je rosberg pomaknut u iza u odnosu na recimo vettla gore. schumacher ne može biti zadovoljniji jer će po ovim slikama imati više gripa od pirrellijevih prednjih guma. Slike su amaterski obrađene, ali mislim da se dovoljno jasno vidi u čemu su razlike!

slika
Od početka do kraja, u dobru i u zlu, uvjek vjeran Schumy-ju.
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

kowalski je napisao/la:Ne bih se htio ponavljati, ali uza sve te pune-prazne rezervare, i raznorazne parametre, opet je vodeći trojac na prva tri mjesta.
Da, ali nije mi jasno zašto se držiš za te rezultate po krugovima? Kakve ulogu ta vremena igraju u ovoj fazi? NIKAKVU.
Ocjenjivati neki bolid na temelju 1. testa je apsolutno besmisleno.
Jučer je FI bila na vodečem mjestu, pa zar bi po tome trebalo zaključiti da će razvaljivat? Kad dođe test u Bahreinu onda će se moći zaključivat nešto...
Sutra može Schumi doć i oderat Ferrari za 2 sekunde, pa opet nećemo zaključit da su prek noći dobili brzinu i prednost od 2 sekunde...
RB prošle godine nije davao neke naznake da bi mogli osvojit prvenstvo. A ne da su ga osvojili nego su imali zvijer od bolida, bolid koji je brzinom posramio sve ostale i zabio im takvu šamarčinu da ih još boli...

Malo vjere kolega, svirat će se njemačka himna puno puta ove sezone, ali ne u čast Vettela nego u čast gospodina njavećeg MICHAELA SCHUMACHERA! :D

Brawn: Forward exhausts not essential
Michael is faster than you!!
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

Vleki je napisao/la:evo, vidim da je već puno po meni prenaglih kritika na račun mercedesa i već se želi nametnuti da uopče nisu napradovali u odnosu na 2010. ljudi baš sam se sad igral u photoshopu i mercedes je po mojem skromnom mišljenju radil na mnogo stvari, stoga molim vas da se strpite još malo-to je dobar bolid. Cijelo težište je pomaknuto prema natrag međuosovinski razmak je malo narastao u odnosu na 2010, ali ipak je još relativno malen tj. isti kao i u redbulla. cijelo težište je nešto spušteno prema dole, pogledajte samo odnos gaciga i ovih usisnika za zrak iznad glave vozača koliko je rosberg pomaknut u iza u odnosu na recimo vettla gore. schumacher ne može biti zadovoljniji jer će po ovim slikama imati više gripa od pirrellijevih prednjih guma. Slike su amaterski obrađene, ali mislim da se dovoljno jasno vidi u čemu su razlike!
Većina timova se igra "skrivača" na ovakovim testiranjima i prikuplja podatke što znači da ne prikazuju finalni bolid već nekakav gemišt ... vremena također ne govore ništa ni nama ni ostalim timovima no sam tim je u stanju precizno procijeniti svoju stvarnu brzinu koju neće objaviti na sva zvona bila ona dobra ili loša ... pustit će druge (timove) da nagađaju ... izuzetak je kada tim ima manjak sponzora (kao Brawn 2009-te) onda pokažu (ne)stvarnu brzinu no opet se nagađa jesu li stvarno tako brzi ili su ispod dopuštene mase (na testiranjima bolid ne treba udovoljavati propisima)... tako da si prištedi trud (i živce :biggrin: ) objašnjavajući nešta logično šta drugi ne želi shvatiti.

btw - pravilnikom je određen statički raspored mase isti za sve (45,5 do 46,7% na prednjoj osovini - brojka nije fiksirana zato što bolid treba ostati u rasponu bio punog ili praznog spremnika) ... kome baš nepaše vidit će se po nagibu krila tj tko ima drugačije zamisli o idealnom balansu ...
ivan599
Početnik
Početnik

Post Postao/la ivan599 »

Opce je poznato zašto ferrari ganaj prvo mjesto na ovim testiranjima onaj luđak od montezemola ce ih sve pobit ako i u jednom trenutku nebudu prvi vrhu pa tako da dečki bildaju vremena samo da vi vuk mirno ležao.

A što se tice našeg šumija i merđe mislim da je ovaj "optimizam" malo pre uranjen. Sve to stoji nisu prvi ali cemu se forsat ako nije sila pustiš djecu nek se utrkuju a ti razvijaš u tišini svoje komponente kad ih razviješ odvezeš jedan krug i nastane muk. Sjetimo se samo prve sezone kad je velik mag kupio za 1$ cijelu momcad i došao na zadnje testiranje i što je bilo. Prvo muk a poslje nevjerica i omalovažavanje. A na kraju sezone su svi plakali od muke i jada :D
slika
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

zvjerko je napisao/la:[
btw - pravilnikom je određen statički raspored mase isti za sve (45,5 do 46,7% na prednjoj osovini - brojka nije fiksirana zato što bolid treba ostati u rasponu bio punog ili praznog spremnika) ... kome baš nepaše vidit će se po nagibu krila tj tko ima drugačije zamisli o idealnom balansu ...
e po mojem filingu koji naravno može biti potpuno kriv, mercedesu bi ove godine trebalo pasati jer ovako odokativno, jako dobro su rasporedili težinu bolida. po meni maksimalno su je pomaknuli prema natrag (koliko to pravila dopuštaju) i samim time moći će staviti više krila na prednji kraj tako da prednje gume stvaraju čim više gripa što paše i schumy-ju i rosergu! dakle ne bi trebalo biti onoliko understeera kao prošle godine. napomena ovo su sve moja predviđanja koja još jednom ponavljam mogu biti totalno kriva!

go schumyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. zvijerko-ja govorim o lower center of gravity neznam kak da to prevedem nižem centru gravitacije koja je bila schumyjev glavni problem prošle godine i zbog kojeg su tolko patile prednje gume i stvarale podupravljanje. on je bio i nešto teži od rosberga i koliko god je pokušavao prebaciti balans na rikverc, nije bilo dovoljno. sada su to po ovim slikama izgleda uspjeli pomaknuti prema dolje.
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la zvjerko »

Vleki je napisao/la: P.S. zvijerko-ja govorim o lower center of gravity neznam kak da to prevedem nižem centru gravitacije koja je bila schumyjev glavni problem prošle godine i zbog kojeg su tolko patile prednje gume i stvarale podupravljanje. on je bio i nešto teži od rosberga i koliko god je pokušavao prebaciti balans na rikverc, nije bilo dovoljno. sada su to po ovim slikama izgleda uspjeli pomaknuti prema dolje.
Visina težišta bolida - što niže to bolje no to je nemoguće procjeniti na temelju izgleda jer neznamo gdje su smještene komponente ...

@moderatori
... ovaj dio prebacite pod "tehnologiju" ako smatrate za potrebno jer nemam pojma gdje bih to smjestio, a možda je već i opisano negdje...

Težište bolida se može odrediti kao točka sa vrijednostima dužine, širine i visine no ono je na istom mjestu samo kad bolid miruje i kada se kreće konstantnom brzinom. Kako ta točka putuje u vožnji možete shvatiti po onom G-force gadgetu u prijenosima no tu vidite samo po dužini (longitudinalnu) i po širini (lateralnu) vrijednost bez okomite (treba 3d za taj pogled). Niže težište neće smanjiti te sile već će pomoći drugačijoj raspodjeli po dodirnim točkama (gumama) tj promjenit će kut djelovanja na njih...
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

Ništa onda ću morati vjerovati brawnu na riječ, ali hvala na ovom podugačkom obrlazlaganju zvjerko i što si mi-nam otvorio oči!
evo danas je taj dan, schumacher je u bolidu i želimo mu pokoji brzi krug i zadovoljstvo gumama i bolidom u cjelosti(pouzdanosti)
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la zvjerko »

Sorry Vleki - onaj zadnji dio nije točan ... žurilo mi se.
Naime, niže težište mijenja (smanjuje) silu na dodirnu točku, a kako ... pitagorin poučak znate svi pa si probajte zamisliti pravokutan trokut sa točkama na visini težišta, dodirnoj točki sa podlogom te sjecištu pravaca kroz te točke (jedan je okomit drugi vodoravan) ... dužinu hipotenuze gledamo kao i veličinu sile što znači da skraćivanjem jedne od kateta ujedno skraćujemo i hipotenuzu (silu koja djeluje na dodirnu točku) ... sorry još jednom, nisam dovoljno razmislio ...

slika

plava crta je za niže težište...
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

zvjerko je napisao/la:Sorry Vleki - onaj zadnji dio nije točan ... žurilo mi se.
Naime, niže težište mijenja (smanjuje) silu na dodirnu točku, a kako ... pitagorin poučak znate svi pa si probajte zamisliti pravokutan trokut sa točkama na visini težišta, dodirnoj točki sa podlogom te sjecištu pravaca kroz te točke (jedan je okomit drugi vodoravan) ... dužinu hipotenuze gledamo kao i veličinu sile što znači da skraćivanjem jedne od kateta ujedno skraćujemo i hipotenuzu (silu koja djeluje na dodirnu točku) ... sorry još jednom, nisam dovoljno razmislio ...
Dobro, nema problema - uglavnom za ovu godinu uspjeli su smanjiti težište bolida i samim time poboljšali balans bolida. Da ljudima ne kompliciramo previše ;)
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

ivan599
Početnik
Početnik

Post Postao/la ivan599 »

Neznam kako vama ali meni je ova Tojota full slicna ovogodišnjem novom auto od Mercedesa a napravljena je davnih dana.

slika
slika
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Možda je toyota imala potencijalno dobar auto, pa ko zna.. Heidfeld je vozil na testiranjima taj auto pa je možda šapnul nekaj Brownu kaj bi mogo iskoristit.
Ko Honda, dugo dugo ništa, pa naprave brutalan bolid al se povuku neposredno prije sezone...
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

samo nos i to gornji dio, ali sličan nos mercedesu i ovoj toyoti ima i red bull ove godine, tako da ne vidim čemu strka.
Navodno da osim ferrarija koji je također koristil toyotin aerotunel (potvrđeno s njihove strane), postoji mogučnost da je još timova uključujući i mercedes isprobala toyotin zračni tunel ;) pa možda i zbog toga taj nos ima neke poveznice, zlobnici bi rekli kopija.
kowalski
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la kowalski »

Haug: Tyres no excuse in 2011

http://www.autosport.com/news/report.php/id/89348" onclick="window.open(this.href);return false;
"Just being a mediocre driver has never been my ambition. That's not my style." /Michael Schumacher/
dribler
Navijam za: Mercedes GP

Post Postao/la dribler »

dobro je da Haug odma pili naopako. Nema isprika..

ajmo Merđo! pometi konkurenciju!!!

još da imamo bolje vozače di bi nam bio kraj... :/
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

dribler je napisao/la:dobro je da Haug odma pili naopako. Nema isprika..

ajmo Merđo! pometi konkurenciju!!!

još da imamo bolje vozače di bi nam bio kraj... :/
da, kad bi bar imali nekog svjetskog prvaka u ekipi 8)
dribler

Post Postao/la dribler »

ma respekt MSu na 7 komada ali brat bratu zadnji je bio još 2004...
majstor iz maranella
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Schumachera

Post Postao/la majstor iz maranella »

dribler je napisao/la:ma respekt MSu na 7 komada ali brat bratu zadnji je bio još 2004...
da, i nije vozio od 2006-2010...
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

majstor iz maranella je napisao/la:
dribler je napisao/la:ma respekt MSu na 7 komada ali brat bratu zadnji je bio još 2004...
da, i nije vozio od 2006-2010...
da, gledavši tako pauza od zadnjeg naslova traje 3 aktivne vozačke godine.. (od alonsovog npr.4 :D ).
Sad će deda, sa novom pilom u juriš po novi naslov prvaka!! Ajmo mečka!!! Baš me zanima ovaj test kakav će omjer snaga biti.
kowalski
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la kowalski »

"I have serious concerns about where Mercedes is at the moment, although I must add the caveat that drawing conclusions based on the first test is very dangerous. Ignoring the laptimes, I'm hearing that those inside the team are not delighted with the way the car is performing. If that is the case, Mercedes could be looking at a similar year to 2010" /Edd Straw/
"Just being a mediocre driver has never been my ambition. That's not my style." /Michael Schumacher/
dribler

Post Postao/la dribler »

kowalski je napisao/la:"I have serious concerns about where Mercedes is at the moment, although I must add the caveat that drawing conclusions based on the first test is very dangerous. Ignoring the laptimes, I'm hearing that those inside the team are not delighted with the way the car is performing. If that is the case, Mercedes could be looking at a similar year to 2010" /Edd Straw/
ovo je loše, jako loše.

ostavljam dozu optimizma jer su to testiranja ali mislim da će zaostatak za vodećima bit veći nego prošle godine. smijesno je očekivati da oni od prvog dana testiranja voze punim tankovima i da su radi toga sporiji 2-3 sekunde od ostalih. mclaren izađe iz boxa i odma pere dobra vremena..

ma to je honda, jbg, :oops: :oops:
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Mogo je kolega stavit cijeli text

have serious concerns about where Mercedes is at the moment, although I must add the caveat that drawing conclusions based on the first test is very dangerous. Ignoring the laptimes, I'm hearing that those inside the team are not delighted with the way the car is performing. If that is the case, Mercedes could be looking at a similar year to 2010.

Having said that, even if Mercedes is struggling right now, that isn't to say that things can't be turned around. In 2008, BMW was in serious trouble early in testing, but at the final test got the car working and Robert Kubica was leading the championship after the Canadian Grand Prix.

There are some capable people at Mercedes and Ross Brawn's leadership can't be under-estimated, so it's best to reserve judgement.

Going back to laptimes, you have to be very careful judging teams based on that in testing. Fuel makes a huge difference (three-tenths of a second per 10kg at Valencia) and teams will be concentrating on their development programmes. This idea that teams are sandbagging early in testing is misleading for the simple reason that no one is chasing headline times. Context is everything
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

a ne znam,jednostavno je previše tu varijabli da bi se donio valjan zaključak.količina goriva,gume koje se puno jako razlikuju u smjesama,a i ne dobiju ih baš puno za svaki test,pa tko zna tko je koju smjesu koristio za šta...primjerice slučaj da je tim long run testirao s mekšim komponentama pa se gume brzo potrošile a recimo one lap run testirali s tvrđim gumama koje se teže zagrijavaju ni nisu baš brze i za očekivati je da im vemena neće izgledat dobro...ali,opet,moguće je da nešto ne štima kako treba.
ajd bar su sredili probleme s pouzdanošću i uspjevaju pratiti ritam ostalih što se tiče broja odvoženih krugova
Odgovori