S tim da je prvi čisti krug nakon boksa (19.) Vettel imao prednost 3.468, au 30. samo 1.103. Ja sam uvjerenja da bi ga Alonso prestigao, dok za Massu sumnjam.F2004_the_best_ever je napisao/la:[
Vettel Alonso
26 2:00.724 26 2:00.637
27 2:01.124 27 2:00.579
28 2:00.320 28 2:00.506
29 2:00.500 29 1:59.583
30 2:00.421 30 2:00.019
31 2:00.283 31 2:00.451
32 2:00.218 32 2:01.206
33 2:01.574 33 2:00.411
34 2:04.102 34 2:02.456
35 2:05.060 35 1:59.477
36 2:02.970 36 1:58.879
37 2:02.725 37 1:59.528
38 2:03.571 38 1:59.622
39 2:03.063 39 1:59.626
40 2:02.254 40 1:59.587
41 2:02.633 41 1:59.406
Iz priloženog se vidi da je Vettel izgubio snagu u 33 krugu
Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: McLaren
Re: Formula 1 team - Ferrari

- Ferraristica
- Ja sam: Vozačica
- Navijam za: Ferrari-Massa
Svaka čast,odličan početak za Ferrari

- Walter
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
- Kontakt:
Nakon prošle godine ovo je odličan početak sezone i samo neka nastave ovako.
- Jackie Stewart
- F1-HR kviz champion
Konačno dvostruka pobjeda nakon Francuske 2008. 

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Felipe Massa-Ferrari
Evo sad nesto razmisljam i nemogu da vjerujem.Prije samo 3-4 mjeseca bio sam zadovoljan kad bi oba Ferrarija zavrsila u bodovima, a sad dvostruka pobijeda.Nevjerovatno koliko su se stvari promjenile.

Ayrtone nek ti je vječna slava i hvala.Bio si moj poslednji junak i idol.
- Ferrari-BiH
- Veteran
Ova konstantnost u vremenima kod Alonsa me na nesto podsjeca 
Lijepo je bilo vidjeti 2 crvena na podiju, i jos da je Vettel bio umjesto Lewisa....issss

Lijepo je bilo vidjeti 2 crvena na podiju, i jos da je Vettel bio umjesto Lewisa....issss
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
- Scuderia
- Moderator
- Navijam za: Michael-Mick Schumacher
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Iako je Ferrari ostvario 1-2 imao je dosta problema;
-u kvalifikacijama zaostaju malo za Red Bullom ili bar za Vettelom, moraju se popraviti u tom dijelu,
-promjenili su oba motora, dobro je što će te promjenjene motore moći koristiti u sledećim treninzima a možda i kvalifikacijama,
-problemi sa povišenom temperaturom u Massinom bolidu što je dovelo do povećane potrošnje goriva kod Masse, tako da je on morao da štedi gorivo zadnjih 25-30 krugova, takođe i Alonso kada se približio Vettelu morao je na pravcima da vozi van idealne linije a ne iza Vettela kako bi hladio motor,
-na super soft gumama Vettel je bio brži od Ferrarija i Alonso je izjavio posle utrke da je bilo teško da prati Vettelov tempo na mekšim gumama i da moraju da analiziraju zašto je to tako bilo,
-Vettel je odradio pit stop, ukupno vrijeme, gotovo za sekundu bolje od Ferrarijevih vozača, puno je to moraju u Ferrariju da poprave svoje vrijeme što se pit stopa tiče.
Domenicali je izjavio da još neznaju da li će u Australiju doći sa nekim poboljšanjima na bolidu i da će to odlučiti u toku ovog tjedna.

-u kvalifikacijama zaostaju malo za Red Bullom ili bar za Vettelom, moraju se popraviti u tom dijelu,
-promjenili su oba motora, dobro je što će te promjenjene motore moći koristiti u sledećim treninzima a možda i kvalifikacijama,
-problemi sa povišenom temperaturom u Massinom bolidu što je dovelo do povećane potrošnje goriva kod Masse, tako da je on morao da štedi gorivo zadnjih 25-30 krugova, takođe i Alonso kada se približio Vettelu morao je na pravcima da vozi van idealne linije a ne iza Vettela kako bi hladio motor,
-na super soft gumama Vettel je bio brži od Ferrarija i Alonso je izjavio posle utrke da je bilo teško da prati Vettelov tempo na mekšim gumama i da moraju da analiziraju zašto je to tako bilo,
-Vettel je odradio pit stop, ukupno vrijeme, gotovo za sekundu bolje od Ferrarijevih vozača, puno je to moraju u Ferrariju da poprave svoje vrijeme što se pit stopa tiče.
Domenicali je izjavio da još neznaju da li će u Australiju doći sa nekim poboljšanjima na bolidu i da će to odlučiti u toku ovog tjedna.

- nikolaa
- Profesionalni vozač
- Navijam za: FERRARI
Na predstavljanju F10,iz Ferrari-ja su najavili iznimno agresivan program poboljsanja bolida.Vec su tada imali komponente koje misle uvesti u Barceloni na utrci..Iz Domenicalli-jevih posljednjih izjava se samo potvrdjuje agresivan pristup Ferrari-ja ovoj sezoni,jer je rekao kako ocekuje od svih momcadi kako ce brzo razvijati bolid i kako je upravo razvoj tijekom sezone kljucan faktor za osvajanje prvenstva.Ovo mi se svidja,samo da sve ide kuda treba da ide..F2004_the_best_ever je napisao/la:Iako je Ferrari ostvario 1-2 imao je dosta problema;![]()
Sto se tice problema F10,sve to stoji,ali i skoro svi ostali su imali probleme sa ogromnim temperaturama u Bahreinu.Na motoru su imali cudna ocitanja (na Massinom bolidu) i odlucili promijeniti na oba bolida motore,kako ne bi riskirali i bili ukljuceni u borbu za pobjedu,sto su na kraju i ostvarili.
Na meksim gumama i punim spremnikom goriva F10 je malo u zaostatku za RB6,dok je na tvrdjim gumama u maloj prednosti,tako da se race pace ova 2 bolida nulira,odnosno po meni skoro su identicni po performansama.U kvalama su nijanse odlucile pole,tako da je u tim uslovima vjerojatno samo mala razlika u brzini,gdje je RB6 malkice brzi (ocito mekse gume bolje rade na njihovom bolidu).Ali i tu je veliki broj nepoznanica.Kada se pogledaju vremena Alonsa u zadnjih 10 krugova,koliko su konstantna vremena i uz to jako brza onda se postavlja pitanje da li bi Vettel mogao ispratiti ovaj tempo,odnosno da li bi Red Bull mogao povuci na ovu razinu u samom kraju utrke.Tu mozda Ferrari bolje cuva gume i iskoristava tokom cijelog stinta,pa su mozda rijeci Alonsa kako je plan bio Vettela napasti u zadnjih 10 krugova i relevantne.Ali,nazalost RB6 je imao problem sa svjecicom,te nismo do kaja upuceni u cijele potencijale F10 i RB6.
I ja sam primjetio da su Red Bull-ovi mehanicari najspremniji i najbrzi.Odmah iza njih su Ferrari-jevi.Vettel 4.0,Alonso 4.3 sec,Massa 4.5 sec.Dakle nije u pitanju sekunda vec 0.3-0.5 zaostatka.Vidi se da su se obje momcadi jako kvalitetno spremale za sezonu 2010 u svim oblastima.
Jos se naravno ceka prikljucak McLarena i Mercedesa.McLaren je malo brzi od Merca,trenutno..
FORZA FERRARI!!!
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Kolega nikolaa,
mislio sam na ukupno vrijema u pit stopu, a ono je sledeće:
S. VETTEL 22.260
F. ALONSO 23.154
F. MASSA 23.040
Izvor:Fia
Iz priloženog se vidi da je Vettelovo ukupno vrijeme u pit stopu kraće za 0.780s od Masse i 0.894s od Alonsa
.
Ne znam da li se slažeš sa mnom ali za mene je to velika razlika
, da je razlika oko 0.2-0.3s to bi bilo OK ali ovo je previše. Moraju u Ferrari-ju da analiziraju
i ovo i da smanje zaostatak a ako je i moguće da i brže urade pit stop do Red Bulla.
mislio sam na ukupno vrijema u pit stopu, a ono je sledeće:

S. VETTEL 22.260
F. ALONSO 23.154
F. MASSA 23.040
Izvor:Fia

Iz priloženog se vidi da je Vettelovo ukupno vrijeme u pit stopu kraće za 0.780s od Masse i 0.894s od Alonsa

Ne znam da li se slažeš sa mnom ali za mene je to velika razlika

- natural
- Navijam za: Scuderia Ferrari Marlboro
Dar za Tifose... Hi. Res fotke, dan za danom...
Srijeda - >>> Megaupload Download <<<
Četvrtak - >>> Megaupload Download <<<
Petak - >>> Megaupload Download <<<
Subota- >>> Megaupload Download <<<
Nedjelja- >>> Megaupload Download <<<
Sjajan vikend...
Srijeda - >>> Megaupload Download <<<
Četvrtak - >>> Megaupload Download <<<
Petak - >>> Megaupload Download <<<
Subota- >>> Megaupload Download <<<
Nedjelja- >>> Megaupload Download <<<
Sjajan vikend...

- nikolaa
- Profesionalni vozač
To vrijeme je izgubljeno iskljucivo na zaustavljanju ili kretanju bolida iz polja gdje su mehanicari.Izmjena guma je bila sporija 0.3-0.5 sec i taj posao su mehanicari odradili odlicno i bili drugi najbrzi.Ja licno smatram da je vrijeme izgubljeno pri kretanju.Moguce je i da je semafor malkice kasnio.A moguce i malo veci gubitak trakcije pri izlazu.F2004_the_best_ever je napisao/la:Kolega nikolaa,
mislio sam na ukupno vrijema u pit stopu, a ono je sledeće:![]()
S. VETTEL 22.260
F. ALONSO 23.154
F. MASSA 23.040
Izvor:Fia![]()
Iz priloženog se vidi da je Vettelovo ukupno vrijeme u pit stopu kraće za 0.780s od Masse i 0.894s od Alonsa.
Ne znam da li se slažeš sa mnom ali za mene je to velika razlika, da je razlika oko 0.2-0.3s to bi bilo OK ali ovo je previše. Moraju u Ferrari-ju da analiziraju
i ovo i da smanje zaostatak a ako je i moguće da i brže urade pit stop do Red Bulla.
Takodjer ova razlika moze nastati i iskljucivanjem limitera na samom izlazu iz pitstop-a,ili ukljucivanju limitera na ulazu u pitstop.Mozda su Ferrarijevi vozaci malo ranije ukljucivali,a kasnije iskljucivali limiter (u odnosu na liniju od koje pocinje ogranicenje od 100 km/h).Dakl,to nije velika razlika i postoji vise cinilaca koji su tu razliku mogli prouzrokovati.Iz ovih vremena se uocava da je Fernando izgubio najvise jer je imao za 0.2 brzu promjenu guma od Masse,a Massa je u konacnici bio brzi na izlazu iz pit stopova.Dakle,ima vise cinilaca i nemoguce je svaki pitstop odraditi identicno.Uvijek ima prostora za brze ili sporije pit stopove jer su mehanicari prvenstveno ljudi.
Mada sama izmjena guma bi se trebala ubrzati tako da ide ispod 4 sec. vec od sljedece utrke.
Jos jedna stvar,onih 1.8 sec se sada cini samo mastom Red Bullovih celnika jer je zaista nemoguce promijeniti jednu gumu okvirno za 2 sekunde,jer treba podici bolid,pistolj okrenuti,zatim skinuti tocak,pa staviti tocak i opet pistolj okrenuti,a na kraju spustiti bolid.Meni je to nepojmljivo da se uradi za samo 1.8 sekunde.Jedino kada bi kotaci na ulazu u boks sami otpadali,tako da mehanicari samo trebaju da pricvrste nove.

FORZA FERRARI!!!
- Barry
- Test vozač
izmjena od 1.8 sec je ccista fantazija.. po ovome kako stvari stoje ako se spusti ispod 4 to je odliccno.. ispod 3 mislim da nema ssanse.. uslovi u trci su drugacciji nego li na treningu... kod samih mehaniccara adrenalin konkcetracija pritisak da se uradi ssto bolje... mislim da je moguce ispod 4 ali ispod 3 a kamo li 2 nema govora..nikolaa je napisao/la:To vrijeme je izgubljeno iskljucivo na zaustavljanju ili kretanju bolida iz polja gdje su mehanicari.Izmjena guma je bila sporija 0.3-0.5 sec i taj posao su mehanicari odradili odlicno i bili drugi najbrzi.Ja licno smatram da je vrijeme izgubljeno pri kretanju.Moguce je i da je semafor malkice kasnio.A moguce i malo veci gubitak trakcije pri izlazu.F2004_the_best_ever je napisao/la:Kolega nikolaa,
mislio sam na ukupno vrijema u pit stopu, a ono je sledeće:![]()
S. VETTEL 22.260
F. ALONSO 23.154
F. MASSA 23.040
Izvor:Fia![]()
Iz priloženog se vidi da je Vettelovo ukupno vrijeme u pit stopu kraće za 0.780s od Masse i 0.894s od Alonsa.
Ne znam da li se slažeš sa mnom ali za mene je to velika razlika, da je razlika oko 0.2-0.3s to bi bilo OK ali ovo je previše. Moraju u Ferrari-ju da analiziraju
Takodjer ova razlika moze nastati i iskljucivanjem limitera na samom izlazu iz pitstop-a,ili ukljucivanju limitera na ulazu u pitstop.Mozda su Ferrarijevi vozaci malo ranije ukljucivali,a kasnije iskljucivali limiter (u odnosu na liniju od koje pocinje ogranicenje od 100 km/h).Dakl,to nije velika razlika i postoji vise cinilaca koji su tu razliku mogli prouzrokovati.Iz ovih vremena se uocava da je Fernando izgubio najvise jer je imao za 0.2 brzu promjenu guma od Masse,a Massa je u konacnici bio brzi na izlazu iz pit stopova.Dakle,ima vise cinilaca i nemoguce je svaki pitstop odraditi identicno.Uvijek ima prostora za brze ili sporije pit stopove jer su mehanicari prvenstveno ljudi.
Mada sama izmjena guma bi se trebala ubrzati tako da ide ispod 4 sec. vec od sljedece utrke.
Jos jedna stvar,onih 1.8 sec se sada cini samo mastom Red Bullovih celnika jer je zaista nemoguce promijeniti jednu gumu okvirno za 2 sekunde,jer treba podici bolid,pistolj okrenuti,zatim skinuti tocak,pa staviti tocak i opet pistolj okrenuti,a na kraju spustiti bolid.Meni je to nepojmljivo da se uradi za samo 1.8 sekunde.Jedino kada bi kotaci na ulazu u boks sami otpadali,tako da mehanicari samo trebaju da pricvrste nove.
sto se gore reccenog ticce ma koliko zvuccalo ccudno jer za f1 je svaka milisecunda bitna ipak tih 0.2 - 0.5 sa ovakvim pravilima i stanjem nemaju toliko uticaja... utrka je isuvisse duga i tih pola sec se mogu nadoknaditi tako da...
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
- schuey
- Počasni član
- Navijam za: odlazak Montezemola
- Kontakt:
Barry je napisao/la:
izmjena od 1.8 sec je ccista fantazija.. po ovome kako stvari stoje ako se spusti ispod 4 to je odliccno.. ispod 3 mislim da nema ssanse.. uslovi u trci su drugacciji nego li na treningu... kod samih mehaniccara adrenalin konkcetracija pritisak da se uradi ssto bolje... mislim da je moguce ispod 4 ali ispod 3 a kamo li 2 nema govora..
sto se gore reccenog ticce ma koliko zvuccalo ccudno jer za f1 je svaka milisecunda bitna ipak tih 0.2 - 0.5 sa ovakvim pravilima i stanjem nemaju toliko uticaja... utrka je isuvisse duga i tih pola sec se mogu nadoknaditi tako da...
1.8 je podatak koji je iznio RB i odnosi se samo na izmjenu guma,od početka skidanja do kraja,mjerenje na trci se odnosi od zaustavljanja bolida do njegovog kretanja,i tu ti je ta razlika do 4 sec,što je izvanredno napravljeno u RB i jedini su zaista pokazali da su stvarno radili puno na tome (prema nekim izvorima cijelozimsko uvježbavanje samo su mehaničari imali za izmjenu guma)
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
- blekii
- Prvak F1 kladionice 2010.
schuey je napisao/la:Barry je napisao/la:
izmjena od 1.8 sec je ccista fantazija.. po ovome kako stvari stoje ako se spusti ispod 4 to je odliccno.. ispod 3 mislim da nema ssanse.. uslovi u trci su drugacciji nego li na treningu... kod samih mehaniccara adrenalin konkcetracija pritisak da se uradi ssto bolje... mislim da je moguce ispod 4 ali ispod 3 a kamo li 2 nema govora..
1.8 je podatak koji je iznio RB i odnosi se samo na izmjenu guma,od početka skidanja do kraja,mjerenje na trci se odnosi od zaustavljanja bolida do njegovog kretanja,i tu ti je ta razlika do 4 sec,što je izvanredno napravljeno u RB i jedini su zaista pokazali da su stvarno radili puno na tome (prema nekim izvorima cijelozimsko uvježbavanje samo su mehaničari imali za izmjenu guma)
Točno, plus rekord nije zabilježen na pravom bolidu nego na nekom njihovom trening stacionarnom bolidu...
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ferrarijevi motori najviše troše
i Ferrari je u Bahreinu startovao sa 10 kg goriva više u odnosu na Red Bull i u prvom dijelu utrke su gubili oko 0.4 s po krugu
zbog toga u odnosu na Vettela. Razlog zašto je Vettel u prvom dijelu utrke se uspio malo odvojiti od Ferrari-ja.
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motorsp ... 572060.stm" onclick="window.open(this.href);return false;

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motorsp ... 572060.stm" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ferrari-BiH
- Veteran
Sve su to nagadjanja...meni se bas ucinilo da je Alonso mogao voziti kao i Vettel jer je konstantno odrzavao isti razmak, oko 2 sec iza Vettela, a Massa oko 2 sec iza Alonsa.F2004_the_best_ever je napisao/la:Ferrarijevi motori najviše trošei Ferrari je u Bahreinu startovao sa 10 kg goriva više u odnosu na Red Bull i u prvom dijelu utrke su gubili oko 0.4 s po krugu
zbog toga u odnosu na Vettela. Razlog zašto je Vettel u prvom dijelu utrke se uspio malo odvojiti od Ferrari-ja.
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
- nikolaa
- Profesionalni vozač
Djelomicno nagadjanja,djelomicno istina.Ferrarijevi motori su ostali jedni od najrastrosnijih na gridu,ali ta razlika nije tolika kolika je bila u 2009.F2004_the_best_ever je napisao/la:Ferrarijevi motori najviše trošei Ferrari je u Bahreinu startovao sa 10 kg goriva više u odnosu na Red Bull i u prvom dijelu utrke su gubili oko 0.4 s po krugu
Sto se tice performansi bolida,Vettel je odmakao u prva dva kruga,ali kasnije su 2 Ferrarija proradila (gume dostigle optimalnu temperaturu) i razmak se stalno kretao oko 2 sec. .Razmak je odrzavan iskljucivo zbog boljeg hladjenja motora jer je Ferrari imao odredjenih problema sa sustavom hladjenja na F10 u Bahreinu.Moglo se vidjeti da Alonso oze biti brz,a i brzi od Vettela i na meksoj komponenti guma,jer je Alonso imao fore da pritisce pa pusta Vettela i ocigledno je bilo kako je F10 mogao potegnuti i tada,a ne cekati zadnjih 10 krugova.Cekalo se,po planu da se napadne u samoj zavrsnici, jer je vjerojatno situacija takva da je RB6 malo agresivniji prema gumama od F10,tako da bi gume na F10 u tom statiju utrke bile i dalje prilicno optimalne ( sto se pokazalo nevjerojatnom serijom brzih krugova u samoj zavrsnici utrke).
Moguce je da Ferrari Type 056 trosi malo vise goriva od Renault-a i Mercedes-a,ali to nije tolika razlika kolika je navodno bila u sezoni '09.Ocito se radilo na toj problematici.
Sto se tice nekih dogadjanja vezanih za Scuderiu,najnovija je kako se intenzivno radi na rjesavanju problema sa hladjenjem i da sa tim novim sustavom dolaze vec u Australiju (iako nije prijeko potrebno na toj stazi).Takodjer,ozivljava se prica o B specifikaciji bolida F10.Radi se o tome da zele da implementiraju novi,super DD difuzor,koji je djelo Azzollini-ja,bivseg djelatnika Toyota-e,a sada Ferrari-ja.Poslije simulacija,navodno,ovaj difuzor daje skoro dvostruko bolje rezultate od sadasnjeg difuzora na F10.Ferrari agresivan,nema sta...
FORZA FERRARI!!!
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Kolega nikolaa,
slažem se sa tobom, ključ uspjeha u uvoj sezoni će biti razvoj bolida.
Nadam se da će Ferrari, kao što je Domenicali najavio, imati agresivan pristup što se poboljšanja bolida tiče kroz čitavu sezonu.
slažem se sa tobom, ključ uspjeha u uvoj sezoni će biti razvoj bolida.
Nadam se da će Ferrari, kao što je Domenicali najavio, imati agresivan pristup što se poboljšanja bolida tiče kroz čitavu sezonu.
- Barry
- Test vozač
http://en.espnf1.com/bahrain/motorsport ... 11569.html" onclick="window.open(this.href);return false;
upravo ono o ccemu je nikolaa govorio iznad... ssta recci nego ccuvajte se konkurenti propetog konjicca ..
upravo ono o ccemu je nikolaa govorio iznad... ssta recci nego ccuvajte se konkurenti propetog konjicca ..
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
- jaki
- Rezervni vozač
Mala slikica koja govori o Ferrarijevom bolidu više od tisuće riječi

- nikolaa
- Profesionalni vozač
jaki je napisao/la:Mala slikica koja govori o Ferrarijevom bolidu više od tisuće riječi![]()
[ http://www.hlawiczka.com/f1/Newey_F10.jpg ]

FORZA FERRARI!!!
-
- Navijam za: Nikoga
Sa kog linka ste tacno gledali vremena krugova?
Hvala.
Hvala.
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Vozač/vremena - http://fialive.fiacommunications.com/en ... alysis.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;tomicko je napisao/la:Sa kog linka ste tacno gledali vremena krugova?
Hvala.
Vremena/zaostaci po krugovima - http://fialive.fiacommunications.com/en ... istory.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

- Icy
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozačica
- Navijam za: Crvenog Baruna
Ferrari theme park u Abu Dhabiju skoro pa gotov, evo i prvih sličica...eh da mi je imat puuuuno para 

F1 bez Schumachera je kao atom bez jezgre