CMR je postao takva igra gdje možeš brže vrijeme odvozit na tipkovnici nego na volanu (grijeh je uopće kupovat volan za tu igru...) ...ali imat će uvjek svoju publiku vjerovatno zbog arkadnog stila vožnje prilagođenom onima koji se puno ne razumiju u fiziku i ponašanje automobila (mogu igrat i oni +3). Teško da to ko kupuje zbog legende Mcrae-e jer je davno promijenila ime u Dirt. Što se RBR tiče draža mi je igra bez modova. Probao sam dosta modova al većina modova je napravljena prema stock autima iz igre (tu i tamo neka preinaka). To se lako zaključuje po zvuku i identičnom ponašanju vozila. Potpuno ne realno su modovi gdje se nalaze auti s RWD jer je to samo konvertiran pogon od FWD, primjer BMW E30 M3, Lada 2150 i Volvo 240 (potuno ne vožljivo, ponaša se kao zavaren diff i kad pobjegne kontra ne spašava). Tu i tamo neki Peugeot 105 i još par na FWD su dobro napravljeni. Yugo 45 je tvrd kao za brdo i pošto nema snage da se vozit. Ima tu i onih modova gdje je snaga preuveličena recimo 450ks a auto je zapravo obični Subaru iz igre s 300 čak ni ne ide ko obični. Najrađe igram s običnim autima i to asfalt jer to su zbilja pogodili. Iskreno mislim da jedino RBR2 koji je u tjeku može nadmašit samog sebe...ostalo je druga liga.
Simbim studio radi odlične simulacije od kojih je jedna GTR2 i s dobrom bazom za modove, međutim izašlo je tu još novijih naslova Race On, GTR Evo, STCC the game i Race 07. Kod ovih simulacija mi se sviđa to što kad igraš online s odličnim igračima nemožeš nikako napravit pole position s više od pola sekunde prednosti, bilo kojim postavkama setupa. U utrci naravno pošto su prvih 5 uvjek izjednačeni, pobjedi onaj koji ne puca pod pritiskom i tko bolje generalno sačuva auto. Bitno je bit nježan prema gumama jer će zadnji krugovi biti ne vožljivi i čim manje poskakivat po pasicama i šikanama jer amortizeri se oštete pa su šire putanje kroz zavoje. Još jedna stvar koja me fascinirala u ovim simulacija je to da se napravi pri blokiranju kočenja u istom zavoju ravan dio na gumi (zaboravio sam kako se stručno to zove) i svaki sljedeći dolazak u taj isti spori zavoj je riskantan jer onda i puno manjom silom kočenja zablokira kotač i vuče preko nosa auto. I vremena po stazama iz tih serija nisu nerealna u odnosu na stvarnost (2 sec brži krug nemožeš napravit ni da šiješ šikane).
Za rFactor su gotovo svi F1 modovi nerealni jer s čudnim setupom se vozi i 10 sec brže od rekorda staze. Velika pohvala za Touring Car Legends koji je temeljito i gotov realno napravljen s svim serijama od '80 do '90te. Mod ima oko 4 i nešto gige što je 3 x više od samog rF.
Uskoro izlazi rF2 koji se neće toliko poboljšat u grafici ali u fizici i vremenu hoće. Ubacit će ono što je najviše falilo u rF-u kiša! Vožnju po mokrom! Nadam se da će ovaj put imati i licenirane automobile i bolide jer ipak su mnogi vidjeli da je to ozbiljna igra. Nadam se da će imat da ne moramo odmah skidat modove čim izađe jer one izmišljeni auti i serije nisu zanimljivi nikome!
@zvjerko - preluk i Beranovac sam probao na rF i još neku stazu iz bosne. Preluk je onaj iz '50tih čini mi se, utrke nekih motora su se valjda na toj relaciji održavale ali ovu verziju što sam ja vozio nije baš realna. Beranovac je s premalo detalja za rF i zavoji nisu imali nagibe čini mi se.
Grobnik sam čuo da izlazi i da se vrlo kvalitetno odrađuje, međutim nisam znao da je gotov. Morat ću skinut i inst nazad GTR2 da probam