MP4don je napisao/la:A, ono što Ferrarijevi vozači desnom rukom okreću prije oštrih i sporih, odnosno otvorenih i brzih zavoja je prebacivanje balansa? To radi onaj treći amortizer na zadnjoj osovini (koji je smješten tako da spaja osnovna 2 amortizera)...?
Koliko vidim i McLaren ima takvo nešto...

Pretpostavljam da misliš na ono "petljanje u cockpitu ispod volana" jer si naglasio "desnom rukom". Radi se o prebacivanju balansa, ali balansa kočenja indirektno.
Prije ove sezone većina vozača je smatrala najvećim gubitkom kočenje motorom tj pomoć elektronike pri mijenjanju brzina na niže koja je anulirala trzaje i različite vrijednosti kočenja motorom u zavisnosti od broja okretaja (ono šta je dosta ljudi još uvijek uvjereno da su neki vozači prilikom kočenja dodavali gas - to je radila elektronika). Moje neko razmišljanje je da se radi o poluzi koja se, prilikom kočenja, polako (kontrolirano oprugom ili hidraulikom - samo da nije električno/elektronsko riješenje) vraća u prvobitni položaj. U početnom, recimo A položaju je snaga kočenja na zadnjoj osovini najslabija dok na B položaju je najjača. Pomicanjem poluge prije kočenja na poziciju B (kada je aerodinamički grip i brzina bolida najveća) je osigurana puna snaga kočenja Jednom kad je pedala kočnice stisnuta, poluga se kreće uticajem opruge/hidraulike (vjerovatno hidraulike jer bi trebala početi sa kretanjem ne prije početka kočenja) prema položaju A i smanjuje snagu kočenja na zadnju osovinu (i mijenja balans kočenja) što pomaže prilikom lovljenja putanje za zavoj.
Treći ferrariev amortizer vjerovatno služi za regulaciju visine bolida od podloge pod utjecajem downforcea, a ideja bi trebala biti - ostaviti pojedinačnim amortizerima da se brinu o ogibljavanju pojedinačnih kotača bez promijene kuta i radnog područja jer, ako se "sprešaju" zbog downforcea potrošen je dio radnog područja. Više kao neka podijela poslova i zbog toga mislim da je zadnje ogibljenje u nekakvom okviru čije kretanje kontrolira taj treći amortizer.
Sve ovo ti je moje razmišljanje temeljeno na čuo/pročitao ali najviše na nekakvoj "mojoj" logici...
@red_devil - ove sezone bi trebalo biti malo drugačije jer brake bias ima kontrolu na volanu i fiksiran je položajem regulatora. Ova poluga ga vjerovatno mijenja tokom kočenja.