darky je napisao/la:kad si već spomenuo gume...
Mislim da bi trebali promijenti pravilo i dati vozačima da si sami odaberu dva seta koja žele na utrci
To bi bilo prekomplicirano, prosječan gledatelj bi se teško tu snašao a bilo bi i logistički teže ekipama to sve transportirat, kamo li smjestit u garažu+ kišne gume.
Ferrari-BiH je napisao/la:Ja cu se donekle sloziti sa kolegama koji kazu da utrka nije bas za 10+....
Da se razumijemo...utrka je bila odlicna....ali nisu ta preticanja bila toliko fenomenalna, dosta veliku ulogu su odigrale gume. Sada umjesto kroz boks, preticanja se vrse "kroz" gume...
Opet nisu vozacka, nego strateska. Iako je mnogo bolje i ovako nego kao recimo prije 2-3 sezone.
Ja sam malo vise za ona preticanja "na muda", sa celicnim kocnicama, bez promijena guma i bez tankanja goriva, pa kud koji mili moji
Ja se slažem s tobom kolega, ove godine je strategija od presudne važnosti. Cjeli vikend možeš biti najbrži, na kvalama bit sekundu brži od svih al samo jedan krivi ulazak u boks i završiš daleko od pobjede. Vidjeli smo da se 15sec može nadokadit bez problema ako u pravom trenutku dobiješ prave gume.
Vozači će u kvalama lagano 'brusit' početni sloj nove gume kako bi u trci imali što bolje performanse, bez obzira na vrijeme u kvalama (kvale zapravo nisu ni važne više kad možeš 10tak sec nadoknadit? ).
Ovogodišnje gume čini mi se da neću do kraja sezone shvatit.
Što se tiče DRS-a, pa ja bi rekao da on nije ništa značajno donio u F1. U kvalama je jako bitan jer tko ima muda više ga očepivat ić će brže dok u trci oni najbrži i dalje se pretiču van DRS zone. Nije još bio toliko dug pravac da bi napadač doslovno proletio kraj protivnika (možda u Abu Dhabiu i Monzi), jer ionako koliko vidim pod DRS-om četvrtinu pravca voze u iberu. Nije nitko lud da zbog tog pravca i par puta paljenja DRS-a produži brzine za veći top speed kad će na ostalim djelovima staze bit sporiji. Za mene je KERS prava stvar a ovaj DRS nije se pokazao onako kako sam očekivao. Mislio sam da se branitelj neće moć zadržat napadača.
Onaj tko zna preticavat i borit se po stazi njemu ne treba DRS (Hamilton, prošla utrka Alonso).
Samo se nadam da se neće desit da vodećem u trci se zaglavi DRS i to tako da ostane otvoren pa da u prvom zavoju izleti van. Koga onda okrivit za izgubljenu pobjedu, 'kontrolni toranj' ili software?
Moram te ispraviti. Schumi je lijepo na jednom filmiću pokazao da DSR, ako se pokvari, ne može ostati otvoren. Automatski ga potisak zatvara. To bi tako trebalo biti. A sad.. govorili su da ni kotači ne mogu letiti s bolida jer su vezani sa sajlom. Nitko više ne može biti siguran 100% šta i kako.
A za gume - da, dobro je webber rekao. Bila je kao zaj...., ali ima dosta istine u tome: "najbolje kvale niti ne vozit! "
moguće da su prokužili kako radi, pa naši dragi feraristi su im se smijali u barceloni kad su imali onaj dodatak za testiranje krila
očito sad to već sliči da RB iako nije tako uočljivo pomicanje
darky je napisao/la:moguće da su prokužili kako radi, pa naši dragi feraristi su im se smijali u barceloni kad su imali onaj dodatak za testiranje krila
Ne, nije podbadanje ... meni se opet čini da su u McLarenu napipali "nešto" na brzinu prije prve utrke, a ni samima im baš nije jasno "što" jer kako drugačije objasniti da im usavršena podnica bez selotejpa radi, neću reći lošije ali, neuvjerljivije tj ni Lewis ni Jenson je ne osjećaju kao poboljšanje već se vraćaju onoj prvoj. Izgleda da nije vic samo u prednjem krilu ...
darky je napisao/la:moguće da su prokužili kako radi, pa naši dragi feraristi su im se smijali u barceloni kad su imali onaj dodatak za testiranje krila
Ne, nije podbadanje ... meni se opet čini da su u McLarenu napipali "nešto" na brzinu prije prve utrke, a ni samima im baš nije jasno "što" jer kako drugačije objasniti da im usavršena podnica bez selotejpa radi, neću reći lošije ali, neuvjerljivije tj ni Lewis ni Jenson je ne osjećaju kao poboljšanje već se vraćaju onoj prvoj. Izgleda da nije vic samo u prednjem krilu ...
Newey annoyed as Red Bull ’flexi’ saga rolls on
"The secret is how the car is designed overall"
Friday 15 April 2011 - 16h26, by GMM
Red Bull’s rivals are playing games when their complain about flexible front wings, according to RB7 designer Adrian Newey.
The Briton told Germany’s Auto Bild that it is the entire chassis concept of the dominant 2011 car that leads to the front wing being perceived as running unfairly lower than the opposition.
"It is not an issue about the front wing being bent or not," said Newey. "The secret is how the car is designed overall.
"There is the impression that the wing is closer to the ground than for example the McLaren, which has been designed with the opposite principle — higher at the front and lower at the back," he added.
Newey admitted he is annoyed that despite building cars with opposing philosophies, Red Bull’s rivals are making a meal of the low-riding front of the RB7.
"I have the impression that teams that have gone McLaren’s way would have our concept prohibited, yet it was their own decision to build their cars the way they did," he said.
Newey said it is ludicrous to suggest that the front wing explains Red Bull’s impressive pace so far in 2011, and Ferrari driver Fernando Alonso in China apeared to agree.
"Our problem at the moment has nothing to do with flexible wings," said the Spaniard.
gle pa i masa je prošle sezone otkinuo pola prednjeg krila pa je vozio bolje i brže...
bog zna iz čega su i kaj su našnjofali, ali kako to obično je sigurno je slučajno, da je namjerno sigurno ne bi niš našli
Kako se niko nije osvrnuo na malu bbc-jevu sinkronizaciju na početku uvodne emisije? Meni je bila odlična, pogotovo Webber i 'My power boost did not work, mm'
Prebacite na 1:40
Armanini je napisao/la:cale neznam ja sto si ti gledao, ali kada je napadac dovoljno blizu (unutar nekih 0.50 i kad digne krilo, prednost je masovna.. prakticki ga stigne prestic i zaobic..
i to na tih 600 metara..
svi vozaci u izjavama kazu da su nemocni u obrani..
zapeo mi za oko primjer webbera.. rbr koji je dosta sporiji od vecine bolida.. - vozi se iza i nema sanse da bi ga uopce ulovio u kvalitetan slip, dodje linija, digne krilo, i instantno se on ubrza na nekih 315, dok ovaj gusla na 300 mrtvih.. naravno stigne ga dostic, prestic i razmislit o zavoju 3 puta prije nego se postavi..
retardirano i skroz lose.. a gledam recimo ovdje na siteu je anketa i ogroman postotak ljudi za.. bo..
..
to se da jednostavno objasnit i ima par stvari u tome, a to je da, je omjer brzina stavio na"ubrzanje" + dobri downforce (veći otpor zraka˝bolje prijanje uz stazu), to se da tako objasnit, tako da mu ni DRS ni vožnja iza nekog bolida ne vrijedi kad mu je omjer brzina postavljen ana 305km/h i toe to!
Zadnja trka je imala najviše preticanja, a bila je beskrajno glupava. Opet je gledam i pod dojmom sam u negativnom smislu.
To je ono što će vjerojatno sve više ljudi govoriti ako se ovakve trke nastave.
Znači, potrebna je neka zlatna sredina. Vjerujem i nadam se da će tako i biti kroz nastavak sezone
Ja ne znam što bi vi htjeli. Ne valja kad nema pretjecanja, sad ih pak ima previše. Pretjecanje je stvar koja daje draž ovom sportu i bez obzira na način na koji se odvijaju mogu utrci donijeti samo dobro. Za glupava pretjecanja nije kriv DRS već to što nije svaki vozač agresivan na način na koji je to primjerice Kobayashi, tako da borbe uopće nema. Dio krivice otpada i na FIA-u, prvenstveno iz razloga što se vozači ne žele upuštati u agresivniju borbu jer znaju da će biti kažnjeni ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta. Tako da vas sve lijepo molim da se odlučite, želite li puno nekvalitetnih pretjecanja, ali i uz to borbu za 1.mjesto na stazi, sedam vozača untar 15 sekundi, miješanje poretka nakon svakog zaustavljanja u boksu, ili žlite utrke tipa prošlogodišnjih kada bi sve bilo gotovo nakon posljednjeg zaustavljanja u boksu? Jer, ja sam na ovoj utrci najviše vidio upravo u tom periodu. Tako da, hvala lijepa, ali ja sam prezadovoljan.
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's. Kimi Raikkonen...
luka_kimi je napisao/la:Ja ne znam što bi vi htjeli. Ne valja kad nema pretjecanja, sad ih pak ima previše. Pretjecanje je stvar koja daje draž ovom sportu i bez obzira na način na koji se odvijaju mogu utrci donijeti samo dobro. Za glupava pretjecanja nije kriv DRS već to što nije svaki vozač agresivan na način na koji je to primjerice Kobayashi, tako da borbe uopće nema. Dio krivice otpada i na FIA-u, prvenstveno iz razloga što se vozači ne žele upuštati u agresivniju borbu jer znaju da će biti kažnjeni ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta. Tako da vas sve lijepo molim da se odlučite, želite li puno nekvalitetnih pretjecanja, ali i uz to borbu za 1.mjesto na stazi, sedam vozača untar 15 sekundi, miješanje poretka nakon svakog zaustavljanja u boksu, ili žlite utrke tipa prošlogodišnjih kada bi sve bilo gotovo nakon posljednjeg zaustavljanja u boksu? Jer, ja sam na ovoj utrci najviše vidio upravo u tom periodu. Tako da, hvala lijepa, ali ja sam prezadovoljan.
Slažem se, nikad zadovoljni, koliko god pretjecanja bilo na utrci, uvijek se dlaka u jajetu traži.
Meni samo na žive ide pravila iz sezone u sezonu, misnim, nema smisla ako se mene pita i naravno toliko ograničavaju ovaj sport, razvijanje bolida itd, da to nisu istine, al neću se bunit ponuđenom sad sezonom!
Koliko diskriminacije doživljavam na ovom forumu, jer nas je veeelika manjina koji nisu oduševljeni ovom utrkom. Ni poštovani G. Oton Ribić sigurno nije uz nas.
Ne, jedno je pretjecanje i borbe, i to je super. Sezona je dobro počela. Ali kada sve ovisi o nekom slučaju, stanju guma i td, postaje malo (pre)kaotično u negativnom smislu. Govorim o pravoj utrci. Primjer: kada velikom vozaču kažu: moraš se približiti vodeće, a on na isto kvalitetnim gumama i sličnom bolidu samom svojom brzinom hvata (polako - kažem polako) ovog ispred sebe i gledaš kako u zavojima izlazi za staze i čini sve što može. To je gradnja napetosti i utrke.
Ovdje imamo jednog - biti ću drzak - (ne)vozača Webbera koji je igrom slučaja (ili planirano -manje bitno) s lakoćom prelazi bolje vozače. I to je donekle u redu dok je do samog bolida koji je brži, ali ovo u kini...
Mislim da se treba dogoditi još nekoliko "kina", da počnemo slično razmišljati.
Primjer 2.: više sam cijenio Hamija kada je (da li prošle godine u Australiji?) stiskao do kraja, kako i treba stiskati, ali nije uspio i izletio sa staze, nego na ovoj pobjedi (ne želim umanjiti njegovu vrijednost i pobjedu, ali eto).
dmarijon je napisao/la:Koliko diskriminacije doživljavam na ovom forumu, jer nas je veeelika manjina koji nisu oduševljeni ovom utrkom. Ni poštovani G. Oton Ribić sigurno nije uz nas.
...nema tu diskriminacije (ustavom je zabranjena)...ti i ja imamo pravo na svoje mišljenje i nitko nam ga ne može uzeti niti nametnuti svoje ako mislimo svojom glavom...jednako tako ja dajem za pravo ostalim "optimistima" da misle da je ovo jedna fantastična i predobra utrka - a siguran sam da ćemo se ovakvih još nagledati...da karikiram jednu misao "vozač koji će igrati za raju i zanemarivati taktiku završit će utrku na petom zavoju"...sistem koji su "veliki mozgovi" primjenili kako bi utrke bile extra zanimljive očigledno za sada pali jer je velika večina ljudi zadovoljna ovakvim načinom razvoja trka...a to što je meni ili tebi ovo apsurdno za sada ne igra nikakvu ulogu...kada i to "dosadi" i "umjetna kiša" će doći na red...apliciram na tvoj post prvenstveno jer mislim da imamo slična razmišljanja oko svega ovoga i na kraju ću samo reći Dijon 79 i Nurburgring iz 57 (hvala Bogu na internetu) - u kasnijoj eri bi se malo utrka dalo nabrojiti kao veličanstvene (možda Monaco 82, Donington 93 - e tu zadnju sam gledao na TV!!!) - i to je sigurno jedan od glavnih razloga zašto su ljudi oduševljeni ovim što su gledali - jer ruku na srce s te strane imaju pravo u posljednje vrijeme nije bilo "veličanstvenih" utrka već samo ponekih veličanstvenih poteza...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
pa kad cete prestat usporedjivat utrke i filozofiju od prije milijon godina i sada?
ovaj spominje 57.. 79.. mislim sve stoji, naravno da se slazem i ja i svi ostali sa svime sto si napisao, al jbmu pa shvatite osnovne razlike..
nema utrkivanja vise u smislu brzine vozaca jer su bolidi limitirani, aeoridinamicki su tu negdje do maximuma i nema tu vozac puno sto za dodat..
ogromna je razlika izmedju vozaca u smislu profesije nekad i danas.. danas se vozi od 4 godine, momcadi skoluju mlade vozace, razlike su sitne presitne..
nekad su u bolide sjeli oni sa malo vecim jajima koji su bili malo skureni i koji su kontrolirali te bestije vlastitim navodjenjem.. danas se utrka odvozi prije same utrke..
primjer tog webbera - oni su znali "tocno" kako ce se njegova utrka odvijat jer znaju kakve ce krugove kada bolid vrtit, plan im je bio top6, uspjeli su zbog pogresne taktike ferrarija doc na postolje..
prije je rasplet utrke ovisio, rekao bih skoro iskljucivo, o vozacu jer je o njemu ovisila konzistentnost krugova, jer je kontrola tih cuda ovisila o vozacevoj sposobnosti jer su imali downforcea u odnosu na moderno vrijeme otrpilike koliko i ja na bicikli kad spustim glavu.. .. tim je slozio bolid koji je sposoban toliko i toliko, ima odredjenu brzinu i potencijal i "to je to"..
sada tim kontrolira pace u razlicitim fazama utrke, ovisno o tome gdje se nalaze i u kakvom su stadiju.. koliko ce i koliko dugo otvoriti motor za odredjen pace za odredjen dio utrke, koliko ce i kada cuvati motor, koliko ce trositi goriva za odredjen dio utrke, koliko ce natrag zatvorit motor i stedit gorivo. i naravno kada ce se pomirit i zadovoljit sa pozicijom koju izbore kroz neki dio utrke, jer boze sacuvaj, rizik je smrtni grijeh..
a i nema danas vozac nesto pretjerano za isfurat.. danas se vozi koliko bolid ide, nema tu pricica kako alonso izvlaci 0.6 i radi cuda, hamilton vozi preko mogucnosti bolida i slicnih prosera.. 0.6 je danas raspon barem 5 bolida..
prije su sekunde igrale ulogu, sada je sekunda apsolutan nedostizn pothvat, ma i pol sekunde..
nekada je bilo mehanicko vrijeme, vozaci su vozili i baratali masinama, sada su vozaci putnici kojima je jedna od vaznijih uloga publicitet i promocija tima..
ono sto zelim rec je da moderno vrijeme u svijetu formule traje vec duugo.. sjecam se pocetka milenija (jbga, mlad sam i to je meni history, ne volim se potezat sa necime cega nisam bio dio) i svakodnevnog plakanja o manjku pretjecanja i sterilnosti utrka..
f1 je valjda vrhunac autosporta.. napredak tehnologije.. i kao takav mora progresirat.. nelogicno je da se unazaduje zbog potrebe zabave, nije u skladu sa idejom formule..
a vrlo blizu maximuma su bolidi, jedino sto se mjenja su drukcija pravila koja uvjetuju malo drukcije sezone..
pa opet.. sa svim limitima i strasno malim prostorom za manevraciju, i sa velikom dominacijom tima, prosle smo godine imali strasnu sezonu, dogadjale su se lude situacije, bilo je odlicnih, zanimljivih utrka, napetosti, okreta, neizvjesnosti, 5 fkng vozaca, ma ajde neka bude 6, sposobnih za pobjedu, a jos i vise za podij, zabijanja teammatea kao u zlatnim vremenima, ova sezona je pocela u istom tempu i pruza zabave i pruzat ce zabave..
poanta - (da citiram odredjenog)
f1 still rocks!
ili biste vi makli limite, pustili nek se iskoristavaju mogucnosti bolida u svojoj prirodi, ucinili ih extra osjetljivima pa imali po sezoni pol grida pokopanog?
Lijepo je Toon Army to opisao, makar, ja ne aludiram na prave igrače, nekada davno. Pratim ful aktivno F1 od 95. pa mislim na to razdoblje.
I s Armanini-jem se donekle slažem, makar mislim da si ipak malo previše omalovažio značaj samog vozača.
Recimo to ovako, usporedimo F1 s filmom:
Velike utrke 60 -tih: su bile Hitchcockovi trileri.
vrijeme 2000-tih, dominacije Schumachera, hrvatske negledljive drame
Dobre trke samih vozača kroz zadnje desetljeće, ili zadnjih 6 godina: moderni i dobri, ako komercijalni hit filmovi
Kina 2011.: tinejđerske isforsirane teen komedije - parodije. Koje su na početku totalno cool, ali ih se jako brzo zasitimo
@Armanini
...malo si krivo shvatio "bit posta" no o.k. - nije bit u uspoređivanju 1940 i danas nego upravo u samim vozačima...apsolutno se slažem s tvojim "tezama" o načinu razvoja jer su činjenice takve kakve su...to i jeste nekakva misao svega ovoga...premalo je tu vozača a previše "umjetnog sranja"...kao što je dmarijon napisao "tinejđerske"...i sve bi to bilo lijepo i divno kada bi vozač bio u centru a ne njegov "mozak u boksu"...gotovo mi dođe da Schumya proglasim najvećim prokletstvom i krivcem "propasti" F1...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Več se i u dobi Senne govorilo o ulozi vozača tako, da nemam što dodat:
Ayrton Senna "The machines have taken away the character and it is the character that the sponsors and public are looking for. At the top, you have a few characters of conflicting personality; the rest, without good results, don't have any credibility. We must reduce costs so that we return to an era where the emphasis is on people not computers."