Fernando Alonso [#14]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Igor18
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Schumachera

Re: Fernando Alonso

Post Postao/la Igor18 »

Cuky je napisao/la:
Igor18 je napisao/la:ma velim "aj nek je kriv" - a nije niti sam pomislio da je to uzrok, izletio malo ogrebao bolid. no od tog sudara nije vozaču moglo bit ništa. - pogotovo ne da ga se tak skriveno vozi na hitnu.

A što misliš zašto se skriva? Da nebi mediji i ljudi po forumima počeli izmišljati koješta...pa koliko puta na nogometnim utakmicama možeš vidjet da se igrači na terenu skrivaju iza ruku dok razgovaraju jedan sa drugim...zašto, zato jer su novinari počeli unajmljivati čitače sa usana da otkriju o čemu pričaju.

Isto tako ovdje...udarac nije bio jak, ali možda je npr. nogom udario u volan i ozljedio se...ili nešto drugo...i kad ga prevoze u bolnicu skrivaju ga jer ne žele da novinari počnu iz "izraza lica", "neprirodnog trzaja oka" ili nečeg desetog izmišljati što mu je bilo, koje su posljedice i slično.

Po meni nema smisla nagađati što je dok se ne objavi službeno...moguće i da je strujni udar iz hibridnog pogona...ali meni osobno taj dio ne drži vodu jer, kao što sam naveo primjer sa BMW-om iz 2009. nastradao je onaj koji je izvana dirao bolid, ali ne i onaj koji je cijelo vrijeme u njemu sjedio.
pa baš zato ljudi po forumu i novinari počinju izmišljat i iznosit raznorazne teorije. prošlo je dosta od nesreće a oni nisu rekli šta mu je i koji je uzrok nesreće - oni krive vjetar.
- a sudar bio čudan i ne baš žestok po F1 standardima. za takav sudar ne sjećam se da su nekog ostavljali noć u bolnici, ak je sve ok na preventivnim pretragama i ak se nije dogodilo još nekaj osim samog udarca u zid.
zakaj od McLarena nema nikakvih vijesti osim te da je vjetar kriv i zakaj se ostaje u bolnici ak je vozač neozljeđen kao što su rekli?
malo čudno, no to je samo moje razmišljanje. nemora bit niti znači da je ispravno
Sumnjam da je nogom mogao udarit u volan al ok, razumijem kaj hoćeš reć.

no dobro vidjet ću/ćemo sutra kaj je.
Michael is faster than you!!
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

Igor18 je napisao/la:i zakaj se ostaje u bolnici ak je vozač neozljeđen kao što su rekli?
e na ovo ja znam odgovor:
slika
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

zonelsk je napisao/la:Ovo sto si naveo sve stoji, ali to sto si u kokpitu ne znaci da nemozes provoditi struju. Ne mora znaciti da je cijeli auto bi pod naponom pa mu treba pražnjenje u obliku uzemljenja (npr mehanicar koji je dirao auto). Moguce da je Nando npr preno izboj sa papučice do volana ili neznam ceka sve ne.

No to mi također ne drzi vodu jer je vozac dobro "izoliran", rukavice, tenisice, kombinezon (nekoliko slojeva), također malo toga je metalno u kokpitu tak da.
Nije stvar u tome može li vozač provoditi struju ili ne (odgovor je naravno da može). Stvar je u tome da je bolid kao cjelina dosta dobro provodi struju. A kako je kokpit cijeli napravljen od jednog komada na koji je baterija spojena razlika u potencijalu između dva dijela kokpita je gotovo nikakava, u računanju napona između te dvije točke zanemariva. Zato kažem da mi električni udar baš ne drži vodu jer ako nema nezanemarive razlike potencijala između dva dijela na ljudskom tijelu kroz njega neće proteći nikakva struja. Kako tijelo dodiruje jedan te isti dio bolida cijelom svojom dužinom vozač je unutra siguran. Zato npr. i kad je prošle godine pri kraju sezone Lotus (ili Williams) imao problema sa ERS-om vozač je unutra bio siguran, ali su mu na radiju javili da kod izlaženja za svaki slučaj ne dira 2 odvojena dijela bolida nego da dira samo jedan dio (npr. kokpit ili sidepod, ali ne oboje). Isto tako su mu rekli da sa bolida skoči, a ne da stane prvo jednom pa onda drugom nogom na pod. Naravno, mehaničari su bili u gumenim rukavicama preko laktova.

Igor18 je napisao/la:pa baš zato ljudi po forumu i novinari počinju izmišljat i iznosit raznorazne teorije. prošlo je dosta od nesreće a oni nisu rekli šta mu je i koji je uzrok nesreće - oni krive vjetar.
Razlog se ne iznosi jer moraju istražiti u čemu je problem, pa onda po tome donijeti ispravan odgovor znatiželjnoj javnosti. Bolje je čekat dok ne ustvrdiš sigurno pa onda objavit, nego objavit pa kasnije objaviti novo jer si prvi put pogriješio. A novinari moraju prodati štampu i navući klikove na sajt pa će pisat šta god...ionako ih nitko ne poziva na odgovornost ako napišu izmišljotinu.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

McLarenF1 say Fernando Alonso suffered concussion in his accident today in testing and will stay in hospital overnight
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Točno to. Novinar može lupit bilo šta. Glasnogovornik Mclarena baš i ne može.
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

malo detaljnije
http://www.f1fanatic.co.uk/2015/02/22/a ... ing-crash/" onclick="window.open(this.href);return false;

slika
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

ne,al Toon je kralj...vi svi nesto korisno al Toon kad bubne onda je to muski i smjesno do jaja..lol..

uglavnom sta god da je bilo nadam se da nista nije strasno i da ce se Alonso vratiti nazad spreman na zadnjom testu..

al nesto je moglo bit sumljivo da se je ovako nesto desilo..
Alonsista hasta la muerte..
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Kolko čudno zvučala ona izjava o vjetru...
Bottas je AMuS-u rekao da je vozio cik-cak po start-cilj pravcu
"Der Wind da draußen ist so stark, dass man auf der Zielgerade Schlangen fährt."
A navodno su još neki vozači govorili da je bilo "tricky", nisam našao izjavu nego sam naišao na twitteru

Edit:
Mali summ-up
Button
Very happy to hear my team mate @alo_oficial is ok. Always scary to see a high speed shunt. #Driversunitedforsafety
Hvala bogu =D> Ali high speed? 150kph?

A autosport foruma, skrećeni prijevod sa španjolskog
A witness of the accident, Jordi Vidal (a photographer) has spoken. He says he saw Alonso driving more slowly than normal, he turned the wheel as if he was going to park the car, then crashed into the wall. He says: "I saw that he was not moving. A doctor came and he touched his helmet, to check if he reacted, but he didn't."

So probably he was unconscious for a while, regained consciousness while still in the car and became agitated. Usual stuff for concussions and explains a lot.
Manje-više sve što je i Vettel spomenuo
slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Meni je sve to nekako cudno. Ako nije nis toliko ozbiljno onda bi nakon par sati sigurno alonso okacio koju sliku i dao izjavu kao nakon abu dhabija 2013. Također ako momcad ima problema sa motorom zeli sto vise kilometara prec pogotovo kad moraju homologirat motor do ponedjeljka( pomaknut im je rok za 2.3) sigurno ce radit punom parom da osposobe bolid za Buttona. Pa ferrarijevi mehanicari su ovjes uspili popravit za vrijeme pole jede kvalifikacijske runde. Bolid je bio bez krila i straznji ovjes desni je pretrpio ostecenja. Neznam uz te slampave informacije i da svi tvrde da je ok a jos ni rijeci od Alonsa...
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Sainz isto za njegovo izljetanje kaže da je vjetar bio jak http://www.autosport.com/news/report.ph ... ostpopular" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

@Finac
U linku koji sam stavio Boullier je rekao da nisu bili sigurni jesu li mjenjač ili motor pretrpili koje oštećenje (što je lako moguće ako je zadnji ovjes oštećen) pa nisu htjeli brzati bez provjera. U nedostatku drugih vjerodostojnih objava uzimam to kao ono što je bilo.

Što se tiče ni riječi od Alonsa...pa baš kad te odvuku u bolnicu mislim da ti je najmanje na pameti da objaviš nešto na twitteru

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la:@Finac
U linku koji sam stavio Boullier je rekao da nisu bili sigurni jesu li mjenjač ili motor pretrpili koje oštećenje (što je lako moguće ako je zadnji ovjes oštećen) pa nisu htjeli brzati bez provjera. U nedostatku drugih vjerodostojnih objava uzimam to kao ono što je bilo.

Što se tiče ni riječi od Alonsa...pa baš kad te odvuku u bolnicu mislim da ti je najmanje na pameti da objaviš nešto na twitteru
Pa ok al kad je sve uredu onda se mozes fotkat ili te neko drugi iz fore fotka. Pa slikan je u abudhabiju na nosilima u foliji
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

istina...ali trebaš znat i da je sad u McLarenu koji su malo ipak striktniji po pitanju toga što njihovi vozači kažu...pa kad je iz Renaulta došao Alonso u McLaren morao se šišat, isto kao i Perez kad je došao 2013...eee mora se ošišat da ne kvari imidž ekipe...sigurno onda imaju i neka pravila kad su u pitanju fotkanja, tweetovi i slično da ne može ništa van bez suglasnosti PR odjela

slika
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Meni je to sve čudno, misterija, kao što kaže ova ekipa ovdje:

http://www.motorsport.com/f1/news/myste ... o-incident" onclick="window.open(this.href);return false;

Fotke su ružne, imam gadan predosjećaj. Ipak, nadam se da će sve biti OK. Za Fernanda. Što se tiče Honde i McLarena - nemam im spasa i već sada mogu otpisati 2015.-u, i nadati se, dobrome za 2016.-u.
Utrku u Melbourne, neće niti jedan McLaren završiti.
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

pretrpio je cak 30 G. Al i dalje nije jasno zasto je skrenuo odjednom
slika
KimiF@n
Navijam za: Kimi Raikkonen
Kontakt:

Post Postao/la KimiF@n »

Nando ovo namjerno napravio da se barem nešto o njemu piše kad se već ne može o performansama. :D
slika slika slika slika slika slika

“Leave me alone, I know what I'm doing”
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la mrd »

slika
slika

Po ovim tragovima se vidi da udar nije bas bio sasvim bocno, pri 150 kmh dovoljno za potres mozga.
slika
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

At the hospital in Barcelona. No update on Alonso this morning yet - but he stayed here overnight and vital signs were monitored
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Jedino ako ga je u glavu drmlo nes. Uz hans i sigurnosni pojas sumnjam. Nije sad da je doslo do rapidne deakclereacije koja bi uzrokovala blackout
slika
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la mrd »

F1NAC je napisao/la:Jedino ako ga je u glavu drmlo nes. Uz hans i sigurnosni pojas sumnjam. Nije sad da je doslo do rapidne deakclereacije koja bi uzrokovala blackout
Da, zaboravio sam da su oni dobro privezani unutra. Meni se cini da njemu nije bilo dobro u autu na trenutak pa da ispituju sta je. Ko zna, i ovi iz McLarena sute sto se tice auta.
slika
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

Neočekivan udar vjetra je službeno objašnjenje iz Mclarena...

We are pleased to confirm that, having been involved in an on-track incident at the Circuit de Barcelona-Catalunya (Spain) on February 22nd, Fernando Alonso is making a solid recovery in hospital, and is chatting to family, friends and hospital staff.

From the scene of the incident he was driven to the circuit’s medical centre, where he was given first aid and, as per normal procedures, was sedated in preparation for an air-lift to hospital.

In hospital a thorough and complete analysis of his condition was performed, involving CT scans and MRI scans, all of which were completely normal.

In order to provide the privacy and tranquillity required to facilitate a peaceful recuperation, he is being kept in hospital for further observation, and to recover from the effects of the medication that successfully managed his routine sedation yesterday.

We intend to give him every opportunity to make a rapid and complete recovery, and will evaluate in due course whether or not he will participate in the next Barcelona test.

Over the past 24 hours, we have been carrying out a detailed analysis of the damage to Fernando’s car, and its associated telemetry data, in order fully to understand the cause, or causes, of his accident. Even at this early stage, we have been able to reach some firm conclusions.

His car ran wide at the entry to Turn Three – which is a fast uphill right-hander – allowing it to run onto the Astroturf that lines the outside of the track. A consequent loss of traction caused a degree of instability, spitting it back towards the inside of the circuit, where it regained traction and struck the wall side-on.

Our findings indicate that the accident was caused by the unpredictably gusty winds at that part of the circuit at that time, and which had affected other drivers similarly (eg, Carlos Sainz Jnr).

We can categorically state that there is no evidence that indicates that Fernando’s car suffered mechanical failure of any kind. We can also confirm that absolutely no loss of aerodynamic pressure was recorded, which fact indicates that the car did not suffer any aerodynamic loss, despite the fact that it was subjected to a significant level of g-force. Finally, we can also disclose that no electrical discharge or irregularity of any kind occurred in the car’s ERS system, either before, during or after the incident.

That last point refutes the erroneous rumours that have spread recently to the effect that Fernando was rendered unconscious by an electrical fault. That is simply not true. Our data clearly shows that he was downshifting while applying full brake pressure right up to the moment of the first impact – something that clearly would not have been possible had he been unconscious at the time.

Our data also confirms that Fernando’s car struck the inside concrete wall, first with its front-right wheel and then with its rear-right. It was a significant lateral impact, resulting in damage to the front upright and axle.

After the initial impact, the car slid down the wall for about 15 seconds before coming to a halt. All four wheels remained attached to the car, but no damage was sustained by the bodywork or crash structure between the front and rear wheels.

We wish Fernando a very speedy recovery. As and when we have further updates to share, we will of course do so
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

I dalje cudno kad usporedim ovo i Vettelovu izjavu
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

a Vettelova izjava može biti i krivo prenesena...on jedno rekao, a novinari napisali ono što su oni iz toga shvatili...i onda ispada da je rekao nešto što možda uopće nije rekao

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Malo jasnije sad to sve izgleda uz ove informacije

Moram priznati da mi još uvijek to s vjetrom dosta čudno zvuči, ali šta je tu je.

Mislim da bi FIa ovo trebala shavtiti kao još jednu lekciju nakon Biachija, a to je da svaka barijera na kolko god "nedostupnom" mjestu bila mora biti prekrivena TecPro-m

Edit:

Da je barem video 5s dulji... U T1 i T2 auto izgleda ok, ali se čuju udari vjetra
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Ovde se mogu videti slike i pre i za vreme udara u zid,kao i u trenutcima gde je Alonso bez svesti:

http://www.marca.com/albumes/2015/02/22 ... index.html
Odgovori