U f1 nema kočenja motorom, kad se pusti gas bolid počinje jako usporavati, ali to nije zbog motora nego zbog otpora zraka. Downforce je u f1 velik, to je dobro za brzinu u zavojima, ali na ravnom to puno usporava bolid. Pogledaj koliko samo drs donosi prednosti, a to se samo jedan dio krila makne za 15 stupnjeva ili tako nešto.Ćale od Lewisa je napisao/la:Bolidu čak i nije potrebno kočenje motorom. Inače kažu da F1 bolid kad se abgasa koči motorom tolikom silom kao obični auto pod punim pritiskom papučice kočnice.Armanini je napisao/la:ma znam da se pricalo naveliko, al ocito od toga nis.. vw je rekao da bi razmisljao o ulasku jedino ako bi pol grida placalo njihove motore..
neznam kakve veze imaju kocnice i turbina
al opcenito turbaci "losije" koce jer nema puno kocenja motorom..
Istina da mu pomaže malo u zonama kočenja.
Inače 1,6 motori sa turbom od 2,5 bara i ograničenjem na 12000 okretaja bi mogli s današnjom tehnologijom razvijati preko 1000 ks, ali problem je šta to nisu jedina ograničenja. Biti će ograničenje na pritisak ubrizgavanja goriva u cilindar (500 bara ja mislim) i još toga, tako da se ne treba očekivati preko 700 ks. Turbo rupe ne vjerujem da će biti, danas postoje anti-lag sistemi koji u potpunosti eliminiraju turbo rupu. Tako da će ti motori potezati od niskih okretaja i neče biti prevelikih skokova u snazi.
Ja sam za promjenu, samo ako puste da se motori slobodno razvijaju, uz neka ograničenja naravno, ali ne previše ograničenja. Inače volio bi proizvođači mogu birati dali će koristiti motor od 4 cilindra ili 6, da vidimo malo različitosti, a i da svi budu sretni. Ferrari se jako protivi motorima sa 4 cilindra jer se to protivi njihovoj tradiciji kao proizvođača sportskih auta, a prvi njihov naslov koji su osvojili 1952. je osvojen s bolidom sa 4 cilindra.