P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Adriatic je napisao/la:Hy
Mladene zašto Nick Fry ne dobije otkaz :?: :?:
Zato jer njegovi japanski poslodavci toliko resprektiraju Evropljane da im za tako nešto, valjda, treba još puno više neuspjeha.
ferrariteam

Post Postao/la ferrariteam »

Pozdrav Mladene,
zanima me vaše mišljenje o prelasku Fernanda u ferrari i Masse u toyotu (dali je to gotova stvar ili su to samo puste špekulacije), kako komentirate onda moguću postavu u ferrariju za sljedeću sezonu Kimi-Alonso, dali će Alonso ako osvoji ovogodišnji naslov tražiti u ugovoru "broj jedan".
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

Mladen Jergović je napisao/la: Pročitao sam oba materijala (i ionaj iz srpnja, i ovaj iz rujna). Ima puno zanimljivih stvari.
Jedino, moj transkript iz rujna ima 87 stranica...
ja sam skinuo pdf-ove sa http://www.fia.com/mediacentre/Press_Re ... 07-01.html
onaj iz srpnja ima 81 stranicu, onaj iz rujna 115. a zavrsava sa

Ian MILL
Three months is acceptable. Thank you.

Max MOSLEY
That will take you to early December.
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
dado
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la dado »

Gospodine Jergovicu, dali bolid F1 ima telemetriju ovijesa, odnosno dali podaci sa bolida koji stizu u boks su i podaci o ovijesu bolida ? Razvila se neka rasprava o tome, dali su telemetrijski podaci koje je Alonso ustupio Hamiltonu pomogli ovom potonjem u utrkama, osobno mislim da jesu jako, te o postojanju/nepostojanju telemtrijskih podataka za ovijes bolida, mislim da postoje, al ne znam tocno sto sve pokazuju.
Arcadian
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Arcadian »

Kao prvo, veliki pozdrav i komplimenti za neverovatno strpljenje i trud koji ulazete na ovom forumu. Slazem se upotpunosti sa vama da je Kimi gotovo sigurno izgubio svoje sanse za osvajanje titule u ovoj sezoni. Ono oko cega se mozda necemo sloziti je da ni Hamilton nema mnogo sanse protiv Alonsa (iz mene ne progovara Fernandov fan).

No to i nema mnogo veze (mada, da li je tako?) sa mojim pitanjem. Koliko je novca(interesa) ulozeno u ovogodisnji projekat Alonso-McLaren, a koliko u Hamilton-McLaren? Kako mislite da ce taj neko ili nesto sa ulaganjem respektabilnih svota, gledati mirno kako mu investicija propada? Mislim da ce doci do, mozda `trulog` kompromisa do kraja sezone i da ce ipak ti interesi prevagnuti, te da ce Alonso ipak ostati u timu, hteo to ili ne. Fernando na kraju i nema puno opcija, zar ne? Pauza od godinu dana je tek visoko rizican potez.

pozdrav
Dr. DJ
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari-Massa

Post Postao/la Dr. DJ »

Poštovani gospodine Jergović!

Imam nekoliko pitanja za Vas...

1. Po vašem mišljenju jeli dobro ovo širenje kalendara za slijedeću sezonu i mislite li dali će se ono nastaviti i nakon slijedeće sezone.

2. Bili ste na mnogo utrka i osjetili ste atmosferu uživo. Po vašem mišljenju na kojoj stazi je atmosfera najbolja.

3. Koje je vaše mišljenje o Hermanu Tilkeu. Jeste li ikada razgovarali snjim.

4. Imate li informacije o povratku Rossa Brawna u F1. Dali će to biti već slijedeće sezone i u koju momčad.

Unaprijed hvala.
1982 UCV 1919
registracija

Post Postao/la registracija »

Pozdrav Mladene.

Sljedeci clanak je interviju sa Montoyom. Mozete ga malo prokomentarisati, mislim da je dobrim dijelom u pravu.
Montoya feels sorry for Alonso
Friday 21st September 2007
Play Jenson's SEIKO Challenge

Take part and you could win a superb SEIKO watch. ENTER NOW!

Juan Pablo Montoya has given his sympathy to Fernando Alonso for having Ron Dennis' "baby" Lewis Hamilton as a team-mate.

Former F1 driver Montoya knows how the dynamics at McLaren work having driven for the team in his final two years in F1.

The Colombian, though, was dropped midway through his second season after he signed a contract to run in the NASCAR series from 2007, leaving McLaren on somewhat unhappy terms.

The team later signed an all-new line-up for this season, choosing double World Champion Alonso and rookie driver Hamilton.

However, it hasn't been a great match.

Although the two driver are equal out on track, that, according to Montoya, is where the equality stops.

"Fernando is a nice guy, but he was the No. 1 at Renault and he was used to winning and getting everything," Montoya told The Associated Press.

"Then he went to McLaren, and when Connie and I heard that Lewis was going to be his team-mate, we said 'Oh my God.' We immediately felt sorry for Fernando because Lewis is Ron's baby.

"Ron paid his whole career, so Ron wants him to win and not Fernando. He would rather see Lewis win, who is like his own child to Ron. Fernando is nothing to him."

Asked if was a mistake of Alonso to sign with McLaren, Montoya said: "He thought he was going to come in and be No. 1, and he's just not.

"They try to make them be equal, but Lewis is genuinely a really fast driver. And apart from being really fast, he's Ron's favorite. It's just the truth, and it makes it bad for Fernando."

As for his thoughts on Dennis, Montoya isn't exactly a fan of his former team boss. "Ron, outside the work environment, is a great guy. But he's two different guys.

"The guy who I signed with and played golf with, he just didn't exist in the office. He was just a different person, you wouldn't even recognise him.

"He wants to control everything, and I think Fernando is (angry) about that because he is not used to someone controlling everything and did not like that Ron was like that. I think Ron is used to drivers who don't say anything back.

"They are very quiet and very nice and do what everyone says, and I came along and he didn't like that. Now I guess Fernando is the same way."
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

el Torro je napisao/la:1. Koji su, po vama, najbolji dueli / rivali u povijesti F1 ?
2. Kimi i C.Dyer. Nakon pobjede u Spa prošli vikend, vidio sam kako je Kimija Dyer malo "zboksao" sleđa u onoj prostoriji nakon vaganja, pa su se zagrlili ... Čitao sam naime, da je Dyer opovrgao teze o Kimijevoj tehničkoj nepotkovanosti i da zapravo ima poprilično fini osječaj za podešavanje auta. Naravno, nije ni za očekivati da javno govori o Kimijevim nedostacima, ali me interesira koliko su njih dvojica zadovoljni jedan drugim. Velim, reakciju kakvu je Kimi napravio u Spa, nisam vidio da je radio sa nekim u McLarenu .. ili možda griješim? Da li je Ferrarij zaista poseban kad se radi o međuljudskim odnosima unutar njih, atmosferi ...?
3. Da li je istina da je 2001 Jaguar ponudio Hakkinenu 40 mil DEM da pređe k njima (za sezonu 2002)? Na RTL sam tada gledao verbalni duel Laude i Hauga nakon što je obznanjeno da će Raikkonen voziti U McLarenu od 2002, a osim toga su pod ugovorom imali i Heidfelda, Hakkinena... što se, navodno, Jaguaru i ostalim "manjim" timovima nikako nije sviđalo ... Koliko ima istine u tome ?
1) Uf, toga ima puno, ali ovi su možda najveći: Fangio/Moss, Clark/G Hill, Stewart/Rindt, Stewart/Peterson, Lauda/Hunt, Jones/Reutemann, Mansell/Piquet, Senna/Prost, M Schumacher/Hakkinen, M Schumacher/Alonso/Räikkönen, Alonso/Hamilton.

2) Räikkönen nije potpuna truba za tehničke stvari, ali je mala beba prema M Schumacheru. Chris Dyer, koji je ponajbolji inženjer u Formuli 1 i čovjek kojem Schumacher vjerojatno planira sagraditi spomenik, morao je, vele, podosta raditi da spoji Kimija s ovim Ferrarijem i novim Bridgestone gumama. Osim toga, Dyer je vrlo normalan, opušten lik, i vjerojatno po karakteru odgovoara Räikkönenu.

3) To su bile neke priče, ali ja sam u Indianapolisu 2001. o tome pričao s Häkkinenom, i on se samo nasmijao i rekao da mu Erja (supruga) ne da da više vozi u Formuli 1.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

melvinator je napisao/la:Koliko bi po vašoj procijeni bilo potrebno uložiti novaca da staza na grobniku zadovolji uvijete za formulu 1? :D
Minimum 50-60 milijuna dolara.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Nigel Mansell je napisao/la:gledajući te spekulacije za alonsa smatram da bi najbolje bilo za njega i mclaren a kamoli za novu momčad da se to dogodi a u krajnjem slučaju za nas! jer koliko god dennis tvrdio (ma i ferrari) da postoji jednakost među dva vozača, nemože je nikako ni bit, jer nikad im neće bit dozvoljena borba do krajnjih granica! to sam primjetio na vn SAD-a kada je alonso jednom pobao prestići hamiltona al nije išlo pa je dennis javio da jedino proba preko boksa što "ja prepostavljam" da je bio razlog alonsovog približavanju zidu boksa!

koliko god se naslušao ove godine o dennisovom pružanju istih mogućnosti vozačima čisto sumljam jer se upravo time dogodila sterilizacija prvenstva (ponavljam isto ferrari)! Jer kako drugačije pojasniti paradoks da je prvenstvo najneizvjesnije otkad ja pratim f1 ("91) a da su utrke 4 runde prije kraja dosadne za p...., time hoću reći da jesu aero drangulije većinski krivac manjku pretjecanja ali veliki udio mora se spomenut leži u zabrani pretjecanja u momčadima (izuzev sada u mclarenu kada je sve ošlu kvragu).

eto to je moje mišljenje pa bi volio da ga prokomentirate.
Ja sam već nekoliko puta rekao da je vrlo rijetko ekipama u povijesti Formule 1 uspijevalo (uspješno) napadati svjetske naslove tako da oba vozača imaju posve jednaki status. To će uvijek izazvati probleme jer su vozači Formule 1 najveći individualci u svjetskom sportu, koji će uvijek vrlo pomno promatrati sve u vezi s timskom kolegom i biti beskrajno sumnjičavi na svaku stotinku sekunde deficita. Još nisam sreo vozača kojem nije bitan onaj u drugom autu (osim ako nije bogati outsider).

Razlog nekim vrlo dosadnim utrkama ove sezone je isključivo u previše razvijenoj aerodinamici, do koje je došlo zbog suviše restriktivnih ostalih tehničkih pravila (gume, motori), koja su onda dizajnerima ostavila samo jednu aveniju da razvijaju auto, onu vezanu uz povećanje aero gripa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Adriatic je napisao/la:dob dan

zovem se hrvoje

gospon mladen prvo moran vam reci divin se vasemu znanju
imate previse informacija koju moran reci malo ko zna u hrvatskoj

pratin f1 od 1993 zapravo zadnju i legendarnu sezonu izmedju dva legendarna vozaca prosta i senne .
naime mene zanima u toj godini na kraju sezone bilo je govora da senna prelazi u bolji bolid tj williams .prost kad je to saznao odmah je reagirao sa negodovanjem te odustankom od f1.mene zanima to jest zadnja utrka u f1 te 1993 kada je senna dobio adelide poboljsali su se odnosi izmedju ta doticna a ujednom najbolja vozaca f1 svih vremena (sorry michael that is a fact) da je bolid kada je testirao senna u portugalu 1994 bio konstruiran zapravo za prosta a ne za sennu tj do kraja se nije znalo hoce li prost zaista ostati u williamsu te da se u zadnjim tim treninzima pocelo praviti za sennu bolid u kojem bi imao dovoljno mjesta za voznju jer kasnije se senna zalio da jednostavno nema dovoljno mjesta u bolidu.dali je to uzrok zalbe nakojoj se senna tuzio u williamsu da jednostavno nema dovoljno mjesta za upravljanje .

dali je to istina ili samo pretpostavka ili nesto trece.
Nije bilo baš posve tako. Još ranije te 1993., u Portugalu, znalo se Senna ide u Williams, i čim je to obznanjeno Prost je održao press-konferenciju na kojoj je objavio da se povlači. Čim se to dogodilo, Senna se prema njemu smekšao, a i obatno, pa su u Australiji i kasnije bili vrlo frendovski raspoloženi. Williams FW15C nije bio dizajniran specijalno za Prosta, a osim toga Damin Hill, drugi vozač u 1993., nije bio fizički manji od Senne (premda je od Prosta), tako se Senna nije tužio zbog toga. On je govorio da Williams ima nešto manji cockpit od McLarena, ali to su uvijek bile karakteristike dizajna Adriana Neweya. To nije bilo zbog Prosta. Drugo na što se Senna lagano žalio na prvim testovima bilo je premekano kvačilo i ostale sitnice, ali to se sve brzo sredilo.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ron Dennis je napisao/la:Poštovani gosp. Jergoviću,

nakon afere Mclarena, jedna od najvećih nepoznanica je Alonsova budućnost. Neki sajtovi pišu da prelazi u Renault, neki da prelazi u Ferrari (Massa u Toyotu)...
Pošto je sve izvjesnije da će otići iz Mclarena, da li postoji mogućnost, po Vašoj procjeni i poznanstvu Rona Dennisa, da dotični nagradi Hamiltona sa titulom prvaka tj. da na nekoj od sljedećih utrka Alonso odustane zbog kvara na bolidu (naravno "slučajno").
Ako se uzme u obzir da je Hamilton taj koji hvali team, a Alonso taj koji hvali svoje iskustvo i odlazi...meni to djeluje lako moguće i ja bih to učinio na Dennisovom mjestu. Bolje imat prvaka sljedeće godine u timu!

Također je li istina da Alonso isplaćuje mehaničarima premije u slučaju pobjede ili boljeg plasmana od Hamiltona!

Vaše znanje se cijeni!

Zahvaljujem!
Koliko ja poznajem Dennisa, to je toliko principijelan (gotovo bolesno principijelan) čovjek da se to neće dogoditi. On će radije odraditi svoje principe i pustiti da broj 1 iduće godine bude negdje drugdje nego dozvoliti da svijet misli kako se on nije držao svoje riječi.
Njegov problem bit će, naravno, mogućnost da se Alonsu stvarno nešto desi s autom. Ni vi ni nitko drugi neće mu (opet) vjerovati.

Posve je netočno da Alonso osobno isplaćuje nekakve premije mehaničarima. Svaka ekipa djeuje kao dvije mini-ekipe i svi ljudi koji rade na Alonsovom (ili Hamiltonovom) autu imaju posebne premije u slučaju pobjede. Ali, te premije dolaze iz ekipe, ne od vozača.
gradski
Početnik
Početnik

Post Postao/la gradski »

Mladene, sta mislite o ideji da mozda sad kad su u McM uvidjeli koji potencijal ima LH, lako mogu dopustit da Alonso ode recimo u renault?Mada mi se cini da bi za McM mozda bilo bolje da recimo ode u BMW i da oni plate nekih 50tak milijuna za raskidanje ugovora(smanjili bi financijski deficit za slijedecu sezonu, a i dalje bi imali potencijalnog svjetskog prvaka kao vozaca No1). Mislim da bi na taj nacin svi bili zadovoljni(osim naravno jednog od vozaca BMWa :roll: ). Poznavajuci Renault, oni obicno nedaju tolike sume (a jos treba nesto i Alnsu platit), a jedina druga ekipa koja ima toliko novaca je TOYOTA, samo sto mislim da se Alonso to nebi svidjalo.
I drugo, koga uopce vidite pored LH u McM, pod uvjetom da Alonso ode? Ipak mislim da RD nebi uzeo nekog vozaca kalibra Wurza ili Pedra de la Rose!

Unaprijed hvala i imate moju punu podrsku, jer konacno nakon 20 i kusur godina pracenja F1, imam veliku cast i privilegiju pitati i pročitati komentare i odgovore nekoga koji je stvarno upucen u svijet F1
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Prva pobjeda, a svi ostali jedan ili vise krugova zaostali!
ogi
Navijam za: Michael Schumachera

Post Postao/la ogi »

G. Jergoviću zamolio bi vas za komentar.
Alonso ide u Ferrari tj ferrari otkupljuje njegov ugovor za veliku sumu novca koju će McLarenu trebati da plati kaznu, Massa u Toyotu umjesto Ralfa. Koliko je ovo vjerojatno s obzirom na to da je Todt izjavio da Alonso neće u Ferrari dok je on tamo? I kad bi se to dogodilo kako bi upće funkcionirao Kimi i Alonso u istoj ekipi?
marko
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la marko »

Gosp. Jergović koliko mislite da je moguće da Fernando prijeđe u ferrari sljedeće godine?Po nekim glasinama Massa bi trebao postati prvi vozač u Toyoti.Po meni, čovjek poput Fernando koji tako glasno govori da želi biti vozač 1 u timu, mislim da ne bi bio presretan da ima kimija za timskog kolegu.Po meni je to nemoguća misija, premda u F1 ništa nije nemoguće!
Sanel
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Sanel »

Evo jedno jednostavno pitanje. Znamo da Ferrari uvijek ima vozača broj 1 i broj 2. I mada smo zaključili da je mala vjerojatnost da Alonso zamijeni Massu, ako se to ipak dogodi, kako će u Ferrariju riješiti pitanje prvog i drugog vozača ili će i oni ipak dati jednake šanse obojici? Podrazumijeva se da mislim na Alonsa i Kimija zajedno u Ferrariju.

Hvala unaprijed na odgovoru
tvojnov2
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari i Gazdu

Post Postao/la tvojnov2 »

Pozdrav
Kao prvo sjajna kolumna o alonsovom mogucem prelasku u ferrari

Mene zanima ako si sad zamislimo da Alonso ode u ferrari i u buducim sezonama vozi sa Kimiem kako bi to otprilike izgledalo prvenstveno u njihovom odnosu?Kakav bi im bio odnos u utrkama,kome bi tu dali prednost ako obadvojica voze za ferrari?
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*PLONKER* je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
Nigel Mansell je napisao/la:poštovanje Mladene!
Neznam ako ste imali prilike pročitati članak u nacionalu o formuli jedan ako jeste pa da u kratko ga ocjenite ja osobno smatram da je potpuni shit!
Drugo pitanje je vezano za start na gp Belgije i alonsovo guranje hamiltona, priznajem prvi trenutak mi je prošlo kroz glavu gle p.... ali kad bolje razmislim zašto? Ako sudci kažu da su stvari ok zašto ne? U čemu je fora onda di je tu utrkivanje mislim ako ćemo gledati ko u apoteci pretjecanja bez ikakve ljudskosti i emocija onda ću prestat gledat formulu i kada će vozač reći nije me pustio makar sam bio više od pol auta unutar njega ja kažem bullshit.
Čitao sam ovaj mjesec u jednom f1 mjesečniku razgovor više vozača i zapamtio sam jednu izjavu od mansella očito mog omiljenog vozača koji je rekao da mu nije potpuno jasno zašto su uvozači toliko "mekani" prema hamiltonu, jer da se utrkuje protiv senne odavno bi završio na travi a veli da bi ga on prvi izgurao ako treba!
Mislim da se u F1 uvuklo previše korporacijskog fair play-a i osobno bi želio više sukoba vozača izvan i unutar auta, kao i vođa momčadi znači da mi ne dolaze na konferencije i kažu on je dobar vozač i sl.!
Nacional ne čitam. (Tko je napisao taj tekst?)
U principu se slažem s vama i mislim da utrke trebaju biti oštre. Ovo u Belgiji su svi gledali kroz povećalo jer se radi o dva vozača McLarena. Da, Alonso ga je izgurao, ali na startu se svi guraju, i treba se gurati jer svi inženjeri ponavljaju vozačima da probaju što više pozicija osvojiti i obraniti na startu jer je kasnije jako teško, ili nemoguće.
To je ono što je i Massa napravio Alonsu, recimo, na startu u Španjolskoj: mogao je abgasati i ići uže, ali nije. Alonso je u Belgiji možda mogao ići uže, ali nije. Na kraju je (i tu Alonso ima pravo) Hamilton imao brži i bolji izlaz prema Eau Rougeu.

Usput, ono što smo kasnije vidjeli baš u Eau Rougeu, to je prava Formula 1. Ono što je Hamilton pokušao, i Alonso tamo napravio objašnjava zašto su vrhunski F1 vozači plaćeni toliko koliko jesu.
I prije nego što mi netko počne s ˝Ah, ali Eau Rouge je danas lagan, ide se punim gasom˝, nemojte ništa reći prije nego što ste a/ sami prošli kroz taj Eau Rouge, makar i u peglici b/ prije nego što ste stali pola metra od ograde u donjem dijelu tog zavoja (tamo gdje je u nedjelju bila ona kamera) i vi djeliF1 auto kako tu mijenja pravac pri 300 na sat.
Samo tko proba obje ove stvari, znat će cijeniti i Hamiltona i Alonsa puno, puno više.

...apsolutno se slažem sa svime gore navedenim, ali nisam mogao odoliti ,a da ne naglasim još samo jedan mali detalj;

Kimmi Raikonen je tjerao svoj bolid kroz Eau Rouge prejakoooo, gotovo na perfektan naćin i to je u ovoj sezoni za mene bio daleko najljepši kadar koji smo mogli vidjeti na TV-u...

mogu si samo zamisliti kako je to izgledalo iz perspektive pored samog zavoja...

slažete li se samnom ili možda mislite da je gore spomenuti dvojac to radio bolje?

interesira me i Vaše mišljenje (dojam) koji bi bio redosljed najboljih prolazaka kroz Eau Rouge na zadnjoj utrci.
Prekjučer smo Peter Windsor i ja izmjenjivali neke mailove, i ja sam mu napisao da je, za mene, Räikkönenova vožnja u Belgiji, a posebno prolazak kroz Eau Rouge, bila najbolja vožnja bilo koga u Formuli 1 ove sezone. Peter se složio. Pretpostavljam da to odgovara na vaše pitanje.
Po meni, Alonso je bio vrlo blizu, s tim što je bilo očito da McLaren na drugim dijelovima staze (osobito na relaciji Rivage-Pouhon) drži stazu nešto slabije. Hamilton je ovaj puta imao još nešto malo nemirniji auto i nije se na njega mogao osloniti niti kao Alonso, a kamoli kao Räikkönen.

(I usput: Peter mi je, kao reakciju na moju tvrdnju o Räikkönenu u Belgiji, poslao svoj tekst koji će idući mjesec izaći u jednom britanskom F1 mjesečniku, upravo o tome kako je i zašto Räikkönen imao problema ove godine, i na koji ih je način riješio. Peter, po meni, najbolje razumije tehniku F1 vožnje od svih novinara na svijetu danas, i tekst je uistinu čudesan. Mislim da ću ga iskoristiti na neki način, ali nismo se još dogovorili na koji.)
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Mladen Jergović je napisao/la:Prekjučer smo Peter Windsor i ja izmjenjivali neke mailove, i ja sam mu napisao da je, za mene, Räikkönenova vožnja u Belgiji, a posebno prolazak kroz Eau Rouge, bila najbolja vožnja bilo koga u Formuli 1 ove sezone. Peter se složio. Pretpostavljam da to odgovara na vaše pitanje.
Po meni, Alonso je bio vrlo blizu, s tim što je bilo očito da McLaren na drugim dijelovima staze (osobito na relaciji Rivage-Pouhon) drži stazu nešto slabije. Hamilton je ovaj puta imao još nešto malo nemirniji auto i nije se na njega mogao osloniti niti kao Alonso, a kamoli kao Räikkönen.

(I usput: Peter mi je, kao reakciju na moju tvrdnju o Räikkönenu u Belgiji, poslao svoj tekst koji će idući mjesec izaći u jednom britanskom F1 mjesečniku, upravo o tome kako je i zašto Räikkönen imao problema ove godine, i na koji ih je način riješio. Peter, po meni, najbolje razumije tehniku F1 vožnje od svih novinara na svijetu danas, i tekst je uistinu čudesan. Mislim da ću ga iskoristiti na neki način, ali nismo se još dogovorili na koji.)
Odlično poznajete Formulu 1, odlično poznajete engleski...da ga prevedete i objavite negdje za nas obične smrtnike? :)
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Lucky je napisao/la:Mladene,da li ste kada razgovarali sa Derek-om Warwick-om.
Nakon one strašne nesreće u Monzi 1990.(parabolica) iz koje je srećom izašao neokrznut nije više bio isti vozač kao prije(moje mišljenje)makar je krenuo ponovo u utrku sa rezervnim bolidom.
Razgovarao sam s Warwickom nekoliko puta. Imao je on i gorih nesreća - recimo u warm-upu (u nedjelju ujutro) u Hockenheimu 1993. - i meni se ne čini da se baš u Monzi osobito preplašio. Na njega je, mislim, najviše utjecala pogibija njegovog mlađeg brata Paula u britanskoj Formuli 3000 1991. Po njegovim vlastitim riječim, nikad više nije bio isti nakon toga.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

The Greatest je napisao/la:Mika Hakkinen u najboljem izdanju! Mladene, čovjek stvarno izgleda ko napušen! Sve mu je smiješno.

Pitanje za vas: Tko je ovaj čovjek koji postavlja pitanja? Po glasu čujem da nije Peter.
Ne, to je čovjek kojeg sam u to vrijeme ja zaposlio. Nije uopće bio novinar (nego marketinški menadžer), ali nije obavljao loš posao. 2002. sam konačno dobio od Ecclestonea odobrenje da Peter može obavljati taj posao, i od tada on to radi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ferrariteam je napisao/la:Pozdrav Mladene,
zanima me vaše mišljenje o prelasku Fernanda u ferrari i Masse u toyotu (dali je to gotova stvar ili su to samo puste špekulacije), kako komentirate onda moguću postavu u ferrariju za sljedeću sezonu Kimi-Alonso, dali će Alonso ako osvoji ovogodišnji naslov tražiti u ugovoru "broj jedan".
Neće biti osobito velikih problema između Alonsa i Räikkönena, prvo, zato jer će Alonso znati točno što ga čeka i koliko je Finac dobar, i drugo, pod sulovom da u Ferrariju budu dovoljno pametni i Alonsu ne obećaju ništa što znaju da ne mogu ispuniti. Dakle, ako Alonso unaprijed zna da će Räikkönen biti tvrd orah i da on (Alonso) ne može očekivati nikakve ustupke. Mislim da to s McLarenom nije bio slučaj, i zato su nastali svi ovi problemi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dnohla Vopi je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Pročitao sam oba materijala (i ionaj iz srpnja, i ovaj iz rujna). Ima puno zanimljivih stvari.
Jedino, moj transkript iz rujna ima 87 stranica...
ja sam skinuo pdf-ove sa http://www.fia.com/mediacentre/Press_Re ... 07-01.html
onaj iz srpnja ima 81 stranicu, onaj iz rujna 115. a zavrsava sa

Ian MILL
Three months is acceptable. Thank you.

Max MOSLEY
That will take you to early December.
Da, super, hvala. Prvotno sam imao verziju koja je izašla na Autosportovom siteu, a koja nije bila originalni pdf . Sada imam original.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dado je napisao/la:Gospodine Jergovicu, dali bolid F1 ima telemetriju ovijesa, odnosno dali podaci sa bolida koji stizu u boks su i podaci o ovijesu bolida ? Razvila se neka rasprava o tome, dali su telemetrijski podaci koje je Alonso ustupio Hamiltonu pomogli ovom potonjem u utrkama, osobno mislim da jesu jako, te o postojanju/nepostojanju telemtrijskih podataka za ovijes bolida, mislim da postoje, al ne znam tocno sto sve pokazuju.
Sigurno postoji (jer postoji u LMS seriji) određena vrst telemetrije i ovjesa. Ali, ne znam točno o čemu se radi. Alonsova telemetrija sigurno je do određene mjere pomogla Hamiltonu. Kad su nastali svi ovi problemi, s razmjenom telemetrije (a u stvari nije bila baš razmjena, jer Alonso nije uzimao Hamiltonovu telemetriju) se prestalo, nakon Francuske.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Arcadian je napisao/la:Kao prvo, veliki pozdrav i komplimenti za neverovatno strpljenje i trud koji ulazete na ovom forumu. Slazem se upotpunosti sa vama da je Kimi gotovo sigurno izgubio svoje sanse za osvajanje titule u ovoj sezoni. Ono oko cega se mozda necemo sloziti je da ni Hamilton nema mnogo sanse protiv Alonsa (iz mene ne progovara Fernandov fan).

No to i nema mnogo veze (mada, da li je tako?) sa mojim pitanjem. Koliko je novca(interesa) ulozeno u ovogodisnji projekat Alonso-McLaren, a koliko u Hamilton-McLaren? Kako mislite da ce taj neko ili nesto sa ulaganjem respektabilnih svota, gledati mirno kako mu investicija propada? Mislim da ce doci do, mozda `trulog` kompromisa do kraja sezone i da ce ipak ti interesi prevagnuti, te da ce Alonso ipak ostati u timu, hteo to ili ne. Fernando na kraju i nema puno opcija, zar ne? Pauza od godinu dana je tek visoko rizican potez.

pozdrav
Zanimljivo pitanje. McLaren je, prema mojim procjenama do sada uložio u karijeru Lewisa Hamiltona (uključujući i ovu sezonu) oko 6-7 milijuna dolara, a Fernando Alonso dobiva godišnje 22 milijuna dolara.
Investicija u Alonsa za 2007. nikako nije loša investicija, jer je eksponiranost McLarena, što zbog uspjeha na stazi, što zbog svega što se dešavalo van nje, bila golema. Dakle, glavni sponzori, koji su najvećim dijelom pridonijeli ALonsovom honoraru, sigurno su zadovoljni 2007. Oni sigurno neće biti presretni ako Alonso ode iz McLarena, bez obzira na to što je sada i Hamilton postao veliki medijski magnet, što je postao glavni svjetski Vodafoneov sportski ambasador (ili što već) itd. Sam odlazak Alonsa u bilo koju drugu ekipu bi značio automatski transfer sve te medijske pažnje negdje drugdje, što ni za Mclaren ni za njihove sponzore nije dobro. Za McLaren bi, zato, bolja opcija bila da Alonso pauzira, ali sigurno je da on sam neće to jako rado prihvatiti. Zato je, ukoliko Renault ili Ferrari ne plate veliku otkupninu McLarenu, vjerojatnije da će Alonso ostati gdje je i iduće godine.
Zaključano