P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Bruce je napisao/la:„Kad god pogledam u suštinu, shvatim da je suština u pogledu“ – Sidran

Podrav svima. Pratim F1 nekih 25 godina, i kao vecina nas sve informacije o F1 dobijao sam i dobijam preko medija, sto tiskanih, sto elektronskih i neta naravno. Moram reci, kao sto i sami znate, da je prije pojave interneta bilo puno teze pohvatati konce i steci neku pravu sliku o cjelokupnom svijetu F1. Danas je to puno, puno lakse.

Ono sto me je ponukalo da se prvi put javim, jesu vasi pokusaji da g-dinu Jergovicu osporite objektivnost i relevantnost. Ovaj put se njemu osobno ispricavam, jer ne zelim biti njegov odvjetnik (prekvalificiran je za takvo sto kad je F1 u pitanju), niti govoriti u njegovo ime. Medjutim, buduci da je g-din Jergovic ocito dovoljno pristojan i uljudan, niti zeli raspravljati i ulaziti u polemike, ja cu ovaj put uzeti slobodno da zarad opsteg interesa, i iz zahvalnosti prema g-dinu Jergovicu, stvari nazovem pravim imenom.

Naime, kako, nakon sto je stovani g-din Jergovic na ovom forumu odvojio vremena i prostora da s nama podjeli svoje prebogato znanje, odgovorio na preko 1000 pitanja, pri tom apsolutno niti jedno ne propustajuci, iznio svoje misljenje o citavom svijetu F1, prenio nam neka svoja iskustva i informacije o kojima smo donedavno samo mogli sanjati (nije li tako?), kako nakon svega toga mozete dovesti u sumnju njegovu objektivnost, njegovu procjenu, njegovu relevantnost i prije svega njegovu iskrenost. Kako, molim vas lijepo? Ako covjek koji poznaje vise ljudi i vozaca u paddocku nego sto smo ih mi vidjeli na tv-u, covjek koji razgovara sa svakim timom, u svakom timu ima prijatelje, covjek koji moze u po' bijela dana okrenuti telefonski broj vecine „big guns“ inzinjera iz F1, covjek koji je bio Bernieva desna ruka u FOM-u, covjek koji je instituciju F1 novinarstva P.Windsora primio na posao i Peter mu je best friend, ako on nije relevantan, ako njegovo misljenje o ljudima i odnosima u F1 trebamo dovoditi u pitanje, onda se stvarno trebamo zapitati dokle smo to mi dosli. Da li to mi, obicni smrtnici, koji btw svoje misljenje o svijetu F1 baziramo samo na informacijama koje dobivamo iz medija, da li to mi bolje poznajemo odnose i ljude u F1? Ko je od nas razgovarao s Flaviom, Frankom, Ronom, Berniem, R.Brownom, C.Dyerom, Sennom, Kimijem, Alonsom, Michaelom itd itd? Mi te ljudemo poznajemo samo s tv-a, a dajemo sebi za pravo tvrditi da g-din Jergovic, koji je s njima razgovarao, zivio sa njima, kretao se u tom drustvu, bio dio istog, nema pravo i da stvari posmatra subjektivno. Bullshit do jaja!

Covjek koji ima snage, odnosno nije to uopste snaga vec nacin razmisljanja i prihvatanja stvari onakvim kakve jesu, sto je nesto sasvim normalno u svijetu gdje rijec ipak znaci nesto, za razliku od ovih nasih prostora ovdje, kazati: „da ja volim Ferrari, imam prijatelje tamo, ali ovaj put mislim da je tako i tako“. Njemu prisivati i spocitavati da favorizuje jednu ekipu od druge, jednog vozaca od drugog....ne mogu da vjerujem da se to dogadja. I to sve nakon sto je po 100-ti put ponovio da ne navija za nikoga, da je F1 njegov zivot, da mu je svako pretjecanje, svaka dobro odvozena utrka poezija za oci, da svaki dobar potez pohvali, svaki los pokudi itd...Hmm, sta reci nego Balkane moje.

Presaberite malo svoje stavove i pogledajte istini u oci. Zaslijepljenost od ljubavi prema voljenom timu u tome vam zasigurno nece pomoci. Covjek vam je kroz sve svoje postove dao naslutiti kakvi odnosi trenutno vladaju u F1. Na pocetku spy-afere je imao isto misljenje, kao i na kraju, slutio je da bi to mogla biti kuhinja na relaciji Ferrari - FIA, javno i rekao par puta na forumu da se sve cini da je to tako, bojao se, kao i vecina istinskih ljubitelja F1, da ipak nije tako, ali eto ispostavilo se na zalost da jest. I nije samo on imao takvo misljenje, dovoljno je bilo prosle sedmice vidjeti sta o svemu tome kazu veterani F1, od F.Williamsa, Stewarta itd. I sam g-din Jergovic kaze da vecina F1 „inside“ svijeta razmislja tako. Sto se to misljenje ne uklapa u vasu sliku, sto vam rusi neke istine i stereotipne predrasude, nemojte njemu prebacivati. Ako niste spremni sebe malo preispitati, onda radije nastavite zivjeti u vasem svijetu „istinitih zabluda“, a nas ostale postedite toga.

Toliko od mene. Znam da ce ovaj post izazvati reagovanja, ali jednostavno se moralo reci. Ne zelim, niti cu dalje polemisati o ovome, ko je dobronamjeran shvatit ce, ko nije sta cu mu ja. Bye-bye drustvo do sljedece sezone i sljedece afere kad ce siguran sam (a zivi bili pa vidjeli) Maranello family ponovo tuzakati glavnog konkurenta, a ko ce to biti njima je sasvim svejedno dok god imaju Ferrari International Assistance iza sebe.

Vama g-dine Jergovicu, jos jednom izvinjenje sto sam govorio u Vase ime. Zelim Vam puno srece u zivotu, puno lijepih F1 vikenda i zelim da nas jos dugo uveseljavate i educirate Vasim analizama i odgovorima. Zivi mi bili.

Almir Hebibović
Hvala lijepo. Neću ništa komentirati jer će majstori reći da sam subjektivan, ili da vas plaćam.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Mladen Jergović je napisao/la:
tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav gosp. Jergovicu i ostalim forumasima

Mladene mozete li pojasniti malo sto znace oni virtualni bodovi vezani za mclaren koje ste spominjali u emisiji?
Kako biste ocijenili utrku Masse.Meni se cini da je jako dobro startao i odbio napade alonsa?Ispravite me ako grijesim ali cini mi se da je napravio i najbrzi krug utrke.
Moze i komentar Kimieve voznje?Cini mi se da je danas vozio onako kako on zna.Kolko je u prosjeku bio brzi od masse na stazi?

Hvala na strpljenju :bye:
McLaren ne osvaja bodove (štoviše, svi su im oduzeti), ali im se bodovi koji bi osvojili (dakle, 11 u Spau) računaju u nekakvom finalnom hipotetičkom zbroju. Prema tim virtualnim bodovima odredit će se koje bi mjesto Mclaren na kraju osvojio u poretku konstruktora. Ako bi osvojio prvo mjesto, pripalo bi im nekih 75 milijuna dolara iz FOM-ovog fonda nagrada (koji dolazi iz naplate TV prava širom svijeta). Od kaznenih 100 milijuna dolara potom će se oduzeti ta svota koji bi McLaren tako primio, i to će onda biti ono što će McLaren morati stvarno platiti FIA-i.

Massa je odvezao odličnu utrku, dobro je obranio drugu poziciju u prvom zavoju i potom nije napravio niti jednu pogrešku. Nevolja je u tome što je, u ovakvom Ferrariju, Räikkönen bio još brži. Koliko? Za možda tri desetinke po krugu, kad se najžešće prašilo. I to je upravo ono u čemu je razlika u klasama ova dva vozača, po meni.
Poštovani,

1. Smatrate li da bi Massa zaostajao u tim dijelovima utrke još više da je odvozio VN Italije do kraja i time "nabacio" još kilometraže svom motoru? Kolko je ustvari ta razlika u očuvanosti motora utjecala baš u tom dijelu utrke?

2. Kimi mi se jučer činio dosta raspoloženijim i veselijim nego inače kad je na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja otkad je u Ferrariju. Da li je razlog tomu Spa ili su mu stvari počele lagano sjedati na svoje mjesto?

3. Može li se Kimijeva filozofija (vožnja oko problema) promjeniti značajnije s Dyerom u Ferrariju? Smatrate li da će se više angažovati i tehnički potkovati?

p.s. znam da vas dušim pitanjima o Kimiju, ali jače je od mene :D

Unaprijed zahvaljujem.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Sanel
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la Sanel »

Evo mene nešto zanima

1) Hoće li se McLaren nastaviti boriti za onih 15 bodova iz Mađarske s obzirom na ove odluke? Možda im na kraju tih 15 bodova ipak zatreba

2) Jeste li pogledali stazu u Japanu (Fuji)? Da li vam je ulazak u boks čudan s obzirom da se u boks ulazi na pola one duge ravnine, a izlazi tik pred zavoj? Zar nije logičnije, praktičnije i za vozače bolje da je ulazak u boks odmah na startu te ravnine kao i kod svih "normalnih" staza? Jesu li se vozači možda osvrtali u svezi tog ulaska u boks?

BTW mi želimo čuti vaše mišljenje bez obzira na to da li je subjektivno, vi recite, a mi ćemo onda odlučiti u šta da vjerujemo i kakvo mišljenje da imamo. Ja cijenim vaše mišljenje i zato ga želim pročitati.

Hvala unaprijed na odgovorima
!!!ThunderBoy!!!

Post Postao/la !!!ThunderBoy!!! »

Hvala lijepo. Neću ništa komentirati jer će majstori reći da sam subjektivan, ili da vas plaćam.
Mislim da ste krivo shvatili kritiku, ne radi se o subjektivnosti nego (u ovom slucaju) u nedostatku profesionalnosti. No, dobro, nije na moju savjest.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

One and only je napisao/la:
tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav gosp. Jergovicu i ostalim forumasima

Mladene mozete li pojasniti malo sto znace oni virtualni bodovi vezani za mclaren koje ste spominjali u emisiji?
Kako biste ocijenili utrku Masse.Meni se cini da je jako dobro startao i odbio napade alonsa?Ispravite me ako grijesim ali cini mi se da je napravio i najbrzi krug utrke.
Moze i komentar Kimieve voznje?Cini mi se da je danas vozio onako kako on zna.Kolko je u prosjeku bio brzi od masse na stazi?

Hvala na strpljenju :bye:
McLaren ne osvaja bodove (štoviše, svi su im oduzeti), ali im se bodovi koji bi osvojili (dakle, 11 u Spau) računaju u nekakvom finalnom hipotetičkom zbroju. Prema tim virtualnim bodovima odredit će se koje bi mjesto Mclaren na kraju osvojio u poretku konstruktora. Ako bi osvojio prvo mjesto, pripalo bi im nekih 75 milijuna dolara iz FOM-ovog fonda nagrada (koji dolazi iz naplate TV prava širom svijeta). Od kaznenih 100 milijuna dolara potom će se oduzeti ta svota koji bi McLaren tako primio, i to će onda biti ono što će McLaren morati stvarno platiti FIA-i.

Massa je odvezao odličnu utrku, dobro je obranio drugu poziciju u prvom zavoju i potom nije napravio niti jednu pogrešku. Nevolja je u tome što je, u ovakvom Ferrariju, Räikkönen bio još brži. Koliko? Za možda tri desetinke po krugu, kad se najžešće prašilo. I to je upravo ono u čemu je razlika u klasama ova dva vozača, po meni.
Poštovani,

1. Smatrate li da bi Massa zaostajao u tim dijelovima utrke još više da je odvozio VN Italije do kraja i time "nabacio" još kilometraže svom motoru? Kolko je ustvari ta razlika u očuvanosti motora utjecala baš u tom dijelu utrke?

2. Kimi mi se jučer činio dosta raspoloženijim i veselijim nego inače kad je na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja otkad je u Ferrariju. Da li je razlog tomu Spa ili su mu stvari počele lagano sjedati na svoje mjesto?

3. Može li se Kimijeva filozofija (vožnja oko problema) promjeniti značajnije s Dyerom u Ferrariju? Smatrate li da će se više angažovati i tehnički potkovati?

p.s. znam da vas dušim pitanjima o Kimiju, ali jače je od mene :D

Unaprijed zahvaljujem.
1) Massa je u Belgiji imao novi motor. Kad vozač odustane u utrci, u idućoj može koristiti novi motor, bez obzira je li prva ili druga u ciklusu.

2) Mislim da je Räikkönen u 14. utrci sezone napokon imao gotovo perfektan GP vikend. Vjerojatno je bio sretan jer je napokon ušao u harmoniju s autom i (osobito) gumama.

3) Ako Kimi neće početi raditi na tehničkim stvarima s Chrisom Dyerom, onda neće ni sa kim. Ovaj je, po meni, najbolji inženjer u Formuli 1, i sigurno je natjerao Räikkönena da radi više nego ikada prije. Kimi je bistar momak, i to će mu jako pomoći, u to nema sumnje.
Zadnja izmjena: Mladen Jergović, dana/u 17 ruj 2007, 18:42, ukupno mijenjano 1 put.
alain prost

Post Postao/la alain prost »

Mladen Jergović je napisao/la:Massa je odvezao odličnu utrku, dobro je obranio drugu poziciju u prvom zavoju i potom nije napravio niti jednu pogrešku. Nevolja je u tome što je, u ovakvom Ferrariju, Räikkönen bio još brži. Koliko? Za možda tri desetinke po krugu, kad se najžešće prašilo. I to je upravo ono u čemu je razlika u klasama ova dva vozača, po meni.

Mislim da je Massa odlično obavil dobivenu zadaću - štititi Raikkonenu leđa. Nakon starta Raikkonen se počel odvajati do dok je Massa smanjil tempo u slučaju napada Mc Larena. Kad se vidlo da to nebu trebalo Massa se pridružil Kimiju u demonstraciji Ferrarijeve premoći. Osim toga nakon samog starta Alonso nije bil u situaciji napadati jer je skoro izgubil poziciju od Hamiltona.
Moram napomenuti da mi se ta situacija odvijala praktično pred nosom.

Pitanje za Mladena:
Koje sve kategorije takmičenja služe kao potencijalna regrutna natjecanja za vozače F1? Gledal sam ovaj vikend GP 2 (Formulu Renault)
i činili su mi se prilično brzi (oko 10 sec sporiji po krugu u Spa od F1), pa me interesira koje su kategorije konkurentne GP 2.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Sanel je napisao/la:Evo mene nešto zanima

1) Hoće li se McLaren nastaviti boriti za onih 15 bodova iz Mađarske s obzirom na ove odluke? Možda im na kraju tih 15 bodova ipak zatreba

2) Jeste li pogledali stazu u Japanu (Fuji)? Da li vam je ulazak u boks čudan s obzirom da se u boks ulazi na pola one duge ravnine, a izlazi tik pred zavoj? Zar nije logičnije, praktičnije i za vozače bolje da je ulazak u boks odmah na startu te ravnine kao i kod svih "normalnih" staza? Jesu li se vozači možda osvrtali u svezi tog ulaska u boks?

BTW mi želimo čuti vaše mišljenje bez obzira na to da li je subjektivno, vi recite, a mi ćemo onda odlučiti u šta da vjerujemo i kakvo mišljenje da imamo. Ja cijenim vaše mišljenje i zato ga želim pročitati.

Hvala unaprijed na odgovorima
1) Odgovor je sada i službeno da. Ti bodovi im trebaju zbog para. (Vidi Saletovo objašnjenje na home stranici ovog sitea.)

2) Nisam čuo da se itko išta bunio, ali vjerojatno nije puno vozača baš obraćalo pažnju. Ponešto ste u pravu, ni ja ne vidim neku logiku, osim ako te stvari nije diktirala konfiguracija terena ili neka infrastruktura.

BTW: Svako je mišljenje, po definiciji, subjektivno.

2)
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

alain prost je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Massa je odvezao odličnu utrku, dobro je obranio drugu poziciju u prvom zavoju i potom nije napravio niti jednu pogrešku. Nevolja je u tome što je, u ovakvom Ferrariju, Räikkönen bio još brži. Koliko? Za možda tri desetinke po krugu, kad se najžešće prašilo. I to je upravo ono u čemu je razlika u klasama ova dva vozača, po meni.

Mislim da je Massa odlično obavil dobivenu zadaću - štititi Raikkonenu leđa. Nakon starta Raikkonen se počel odvajati do dok je Massa smanjil tempo u slučaju napada Mc Larena. Kad se vidlo da to nebu trebalo Massa se pridružil Kimiju u demonstraciji Ferrarijeve premoći. Osim toga nakon samog starta Alonso nije bil u situaciji napadati jer je skoro izgubil poziciju od Hamiltona.
Moram napomenuti da mi se ta situacija odvijala praktično pred nosom.

Pitanje za Mladena:
Koje sve kategorije takmičenja služe kao potencijalna regrutna natjecanja za vozače F1? Gledal sam ovaj vikend GP 2 (Formulu Renault)
i činili su mi se prilično brzi (oko 10 sec sporiji po krugu u Spa od F1), pa me interesira koje su kategorije konkurentne GP 2.
Danas se u Formulu 1 može upasti, osim iz serije GP2 (koja nije Formula Renault), i iz serije World Series by Renault (koja je), ali, ponekad, i iz Formule Nippon, a do pred neku godinu iz Formule 3 (evropske, britanske ili njemačke).
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

!!!ThunderBoy!!! je napisao/la:
Mislim da ste krivo shvatili kritiku, ne radi se o subjektivnosti nego (u ovom slucaju) u nedostatku profesionalnosti. No, dobro, nije na moju savjest.
Čije profesionalnosti?
!!!ThunderBoy!!!

Post Postao/la !!!ThunderBoy!!! »

Čije profesionalnosti?
U ovom slučaju, vaše. A onda nadalje, to bi se moglo prenijeti na čitav britanski tisak, etc... Podsjetit cu vas na uvodni prilog jučer. U njemu McLaren ispada žrtveno janje Max-a i FIA, a ne momčad koja je na nelegalan, neprofesionalan i nemoralan način došla u posjed nekih od najstrože čuvanih sportskih tajni momčadi Ferrari i njihovog intelekutalnog i iscrpnog rada.

Ako smijem, povući ću jednu paralelu. Prošle sezone u Monacu Michael je od iste ti FIA kaznjen u Monacu jer je izgubio kontrolu nad bolidom. Ovo izgubio kontrolu kažem, jer mu je drugo nemoguće dokazati. Međutim FIA je na temelju indicija ga na toj stazi kaznila drakonskom kaznom, a svjetski, posebno britanski tisak brujao je mjesecima poslje, pa bruji i sada, a brujat ce i uvijek o tom nesportskom i prljavom potezu. Broj F1Racinga imao je ogroman naslov na naslovnoj stranici: "Michael, šuti i vozi!"

S druge strane, imamo tim čiji su visoko rangirani uposlenici došli u posjed tuđih podataka na nelegalan i nesportski način, gdje je postojao lanac raspodjele tih podataka, etc... To je samo po sebi kriminalna radnja, a za ostatak o njihovoj primjeni etc ste već pročitali moje mišljenje. Pitam se hoće li ikoji britanski list, pa i svjetski na naslovnici imati: "McLaren, šuti i natječi se" ili nešto slično?
alain prost

Post Postao/la alain prost »

Mladen Jergović je napisao/la:Danas se u Formulu 1 može upasti, osim iz serije GP2 (koja nije Formula Renault), i iz serije World Series by Renault (koja je), ali, ponekad, i iz Formule Nippon, a do pred neku godinu iz Formule 3 (evropske, britanske ili njemačke).
Sorry, mislil sam da je to isto jer mi se čini da svi GP2 bolidi imaju Renaultove motore. Znate možda ko izrađuje šasije i koji dio posla obavlja sama ekipa (po čemu se razlikuju)?
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

Mladen Jergović je napisao/la: Špansko je super staza, ali ako su go-karti dovoljno jaki. Ja sam tamo bio samo jednom, dosta davno, i bili su neki šljuka go-karti. Mislim da sam samo jednom morao kočiti u cijelom krugu. Na žalost, ne sjećam se vremena.
slijedeci put kad (i ako) idete ih eksplicitno "zicajte" da vam daju jacu bebu, ima 3-4 koji stoje sa strane "za poznate", a koji mogu posteno potegnut, ali "iz sigurnosnih razloga" inace izdaju samo one kosilice s kojima ne treba ni kociti.

kad sam pricao o onoj diplomi, htio sam reci da se od profesionalnog novinara ocekuje da sastavi objektivan prilog nakon kojeg ce gledatelj sam sastavit svoje misljenje, od vas kao strucnjaka se ocekuje subjektivnost.

a kaj se postera tice, na najdonjem katu profil megastorea u bogovicevoj (popularna spica), imate postera svih boja i oblika, zadnji put kad sam bio sam vidio mozda 3-4 ferrari, i jedno 10-ak sveukupno F1, nisam si upiknuo nista, ali izgledaju ok kvalitete. meni je ovaj dovoljan:

slika

(malo se slabije vidi jer je slikano web-kamerom, ali to je oriđiđi iz "barichello" austrije, usicarili nakon treninga u petak)
U ovom slučaju, vaše. A onda nadalje, to bi se moglo prenijeti na čitav britanski tisak, etc... Podsjetit cu vas na uvodni prilog jučer. U njemu McLaren ispada žrtveno janje Max-a i FIA, a ne momčad koja je na nelegalan, neprofesionalan i nemoralan način došla u posjed nekih od najstrože čuvanih sportskih tajni momčadi Ferrari i njihovog intelekutalnog i iscrpnog rada.
ovo sto ti opisujes je nedostatak objektivnosti, koja novinaru spada pod profesionalnost, dok je neovisnom strucnjaku objektivnost pozeljna, stovise zbog nje ga se i poziva u razne emisije. vec smo utvrdili da je onaj prilog napisao mladen jergović - neovisni strucnjak, a ne mladen jergovic - profesionalni novinar. a na ovaj forum ti dolazis pitat istog tog mladena jergovica za njegovo subjektivno misljenje, a to sto se tebi ono ne svida je tvoj isto tako subjektivan problem. ili da skratim poantu, daj se vise skini covjeku (a samim time i svima nama) s k...a
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

Mladene, ne znam da li ste opazili, ali Alonso je "pročistio" svoj stil vožnje. Više nema onog slavnog trzanja volanom u zavojima. Postavio sam i link.

http://www.youtube.com/watch?v=8fk9_7t1w2A
Avanti FER, Avanti!!!
a.novak
Početnik
Početnik
Navijam za: K.Raikkonen Scuderia Ferr

Post Postao/la a.novak »

E ovako prvo hvala gospodine jergoviću što ste mi izašli u susret s ovim stvarima evo da vam odgovrim pitali ste me dali Jelena djeli moje mišljena pa moj odg,je da ona kao i njena mama prate f1 ali nerazumiju pravila,al tu sam joj ja pokušo objasnit al ženski mozak samo vide kruženje u krug,Jelena je bila,a i još joj je najdraži vozać michael schumacher a pogotvo ferrari,neznam zašto al nepodnosi fernanda,evo ja vam se zahvaljujem na tome da mi možete sredit tu kapu ja nemam vaš e-mail pa da netražim vaš evo ja ću napisat svoj radi diskresije lnovak@vip.hr,tako ako mi možete poslat tu kapu do njenog rođendana 11.10,i hvala na tomu ako mi možete sredit autogram rona dennisa.
Puno vam Hvala i oprostite na smetnji.

2)Gosp,Jergoviću vidim da vas napadaju zbog priloga i neprofesionalizma,da nebi izgledao ovaj moj komentar kao uvlaćenje:ovako onaj prilog u studiju f1 po mojoj procjeni je sljedeći on je napisan iz aspekta kako stoje stvari i normalna stvar je bila da će se jedan veliki team prikazati kao žrtva a što i je politike,kao prvo ron dennis je sam prizno da ima neke mailove,ali pazite da on nije mosleyu reko za te mailove(a mosley je jedva ćekao nekakve prešućene dokaze od mclarena) e onda bi on tvrdio da su koristili te podatke mase tek bi onda mclaren bio izbaćen iz natjecanja,al dennis je svojim priznanjem automatski ugušio mosleya i ko zna kakve kazne.Ja kao pristraniji ferrariju sam navijo da se nekazni mclaren jer to bi uništilo cjeli svijet f1.Ašto se tiće priloga mislim da je on prikazan u pravom svijetlu,jer neznam kako ste indirektno mogli opisat mosleya koji je stvarno narušio ugledu f1 neznam dali se on može sam kaznit onim čalnkom 151c al to bi trebalo proućit jer taj ćovjek svojim ponašanjem a i dijelima uništava motorsport,ako želi u europski parlament neka ode u brixelles a nek se makne iz pariza,jer ima puno pametnijih ljudi od njega koji bi sigurno ćinili boljitak u sportu.Al nažalost to je sve politika i ovaj cijeli skandal oko spijunže je praktićki korporacijski rat a ne momćadski kakav bi trebo biti na stazi,nažalost rat ferrarija i mclarena nije mjeren u tisućinkama i sekundama nego u miljonima dolara i pojedinaćnim interesima koji izgleda prednjaće više nego sposobnisti vozaća koji uz aute i drže sport,ja mislim da su vozaći jedini ti koji mogu maknut mosleya i slićne iz ovog politićkog sporta,koji je davnih dana prestao biti konkurentski ekipni sport to je nažalost korporacijsko politićki sport gdje nema mjesta za male ali izgleda da su ferrari i mclaren zaboravili kakvi su nekad bili dok nisu mogli manipulirati...........Jelena P volim te...............
a.novak volim jelenu.p
Mostro

Post Postao/la Mostro »

Lijepi pozdrav.

Puno se priča o tome koliko je teško pretjecanje u današnjoj F1. Vrlo je očito da je glavni razlog tome što moderni bolidi stvaraju velike količine aerodinamičkog gripa, te je teško voziti dovoljno blizu zbog prljavog zraka itd. Mene čudi to što se donose raznorazna pravila i ograničenja, a da se nitko nije sjetio smanjiti broj aerodinamičkih elemenata, ili, još bolje, sasvim ukinuti sve osim prednjeg i stražnjeg krila, koje bi valjalo svesti na onu primitivnu razinu sa početka 90-ih. Da li je itko razmislio kolike bi uštede donjelo umanjivanje važnosti super-modernih i sofisticiranih zračnih tunela, dok se sa motorima izvode svakakve bedastoće, od kojih se ova zadnja (19 000) pokazala "vrhunskom". Znam da nije sve tako crno-bijelo, ali ovo je onako, pojednostavljeno.

Htio sam u vezi toga postaviti neko pitanje, no ispalo je više kao nekakvo razmišljanje, ali volio bi čuti Vaše viđenje ovoga.
tvojnov2
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari i Gazdu

Post Postao/la tvojnov2 »

Mladen Jergović je napisao/la:Danas se u Formulu 1 može upasti, osim iz serije GP2 (koja nije Formula Renault), i iz serije World Series by Renault (koja je), ali, ponekad, i iz Formule Nippon, a do pred neku godinu iz Formule 3 (evropske, britanske ili njemačke).
A u kojoj se seriji vozi Miloš?
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
tvojnov2
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari i Gazdu

Post Postao/la tvojnov2 »

Mostro je napisao/la:Lijepi pozdrav.

Puno se priča o tome koliko je teško pretjecanje u današnjoj F1. Vrlo je očito da je glavni razlog tome što moderni bolidi stvaraju velike količine aerodinamičkog gripa, te je teško voziti dovoljno blizu zbog prljavog zraka itd. Mene čudi to što se donose raznorazna pravila i ograničenja, a da se nitko nije sjetio smanjiti broj aerodinamičkih elemenata, ili, još bolje, sasvim ukinuti sve osim prednjeg i stražnjeg krila, koje bi valjalo svesti na onu primitivnu razinu sa početka 90-ih. Da li je itko razmislio kolike bi uštede donjelo umanjivanje važnosti super-modernih i sofisticiranih zračnih tunela, dok se sa motorima izvode svakakve bedastoće, od kojih se ova zadnja (19 000) pokazala "vrhunskom". Znam da nije sve tako crno-bijelo, ali ovo je onako, pojednostavljeno.

Htio sam u vezi toga postaviti neko pitanje, no ispalo je više kao nekakvo razmišljanje, ali volio bi čuti Vaše viđenje ovoga.
Mladene jel ovo prva sezona sa ovako izrazenim problemom nemogucnosti pretjecanja.Jeli recimo lani bilo drukcije i jel se moglo vise preticati ili ovaj problem vec duze traje u f1 posto se ovaj sport neprestano razvija.
Zanima me i kako bi to sve izgledalo da nema tog ogranicenja na 19000 okretaja ove sezone.Jel bi bilo vise uzbudenja i preticanja?
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la LeoZGB »

Za pocetak pozdrav nakon duzeg vremena.

Mladene vidim da ste rekli da imate par kapa sa originalnim Michaelovim potpisom i da ce te valjda dati jednu kapu kolegi sa foruma, a mene sada zanima i bez brige ne mislim vas zicat da i meni date kapu jer mi je to neugodnjak i blesavo, dal znate kako se moze doci do kape sa Michaelovim potpisom ali da je tu kapu on sam potpisao a ne one tvornicke fore jer skoro pa bi dupeta dao :D :D :D za tu kapu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

alain prost je napisao/la:Sorry, mislil sam da je to isto jer mi se čini da svi GP2 bolidi imaju Renaultove motore. Znate možda ko izrađuje šasije i koji dio posla obavlja sama ekipa (po čemu se razlikuju)?
Motori (Renault Mecachrome) i šasije (Dallara) su sve isti. Jedina sloboda je namještanje set-upa, ali i to je više nego dovoljno da se vidi da su neke ekipe vrhunske, neke malo manje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

The Greatest je napisao/la:Mladene, ne znam da li ste opazili, ali Alonso je "pročistio" svoj stil vožnje. Više nema onog slavnog trzanja volanom u zavojima. Postavio sam i link.

http://www.youtube.com/watch?v=8fk9_7t1w2A
Da, na žalost, možda.
Na to su ga natjerale ove Bridgestone gume koje su, kažu, stvarale suviše veliko podupravljanje kod takvog stila vožnje. Isti je problem imao i Kubica.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

U pravu ste: kombinacija suviše sofisticiranih aero pomagala i limitiranih motora (uz ˝drvene˝ gume) dovela je do nemoći F1 auta kad voze jedan blizu iza drugoga.
Mislim da je to i ljudima u Formuli 1 postalo jasno, pa je sad oformljena ta nekakva tehnička grupaza pretjecanje. U toj grupi je i Pat Symonds, pa je vjerojatno da će se doći do nekakvih suvislih rješenja. Prve indicije upravo i govore da bi se ukinula sva ova manja aero pomagala, smanjila krila, vratile slik gume i slično.
Na žalost, navodno nije realno očekivati bilo kakve realne promjene prije početka 2009.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:A u kojoj se seriji vozi Miloš?
World Series by Renault.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:

Mladene jel ovo prva sezona sa ovako izrazenim problemom nemogucnosti pretjecanja.Jeli recimo lani bilo drukcije i jel se moglo vise preticati ili ovaj problem vec duze traje u f1 posto se ovaj sport neprestano razvija.
Zanima me i kako bi to sve izgledalo da nema tog ogranicenja na 19000 okretaja ove sezone.Jel bi bilo vise uzbudenja i preticanja?
Tako je već nekoliko sezona, ali sada se došlo do zida. Lani nije bilo limita okretaja motora, a i gume su bile slobodne. S ta dva bitna limita aerodinaički grip (ili, valjda, prijanjanje) postao je enormno važan, pa su uvedene sve one male džindžuve na autima. Upravo te džindžuve stvaraju taj enormno ˝prljavi˝ zrak kad auto prođe i loše utječu na aero potisak auta otraga, čak i ako je 2 ili 3 sekunde iza. Zbog toga se vozači ne mogu dovoljno približiti jedan drugom prije zavoja, i pretjecati.
U ranijim sezonama važnost tog aero gripa bila je nešto malo manja, pa se na dobrim stazama ipak moglo vidjeti više pretjecanja.

Ograničenje od 19,000 okretaja je bitno jer sad asvi motori imaju isti gornji plafon, i skoro su posve isti po svih bitnim karakteristikama, koje su sve dovedene do optimuma (ili maksimuma). Prije su ipak motori imali različite špice snage ili okretnog momenta, ili dolaženja do tih špica, pa su mđvozači mogli koristiti te razlike u onim graničnim situacijama prije ili za vrijeme pretjecanja.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Budući da mi je dosadilo čitati kako se propituje moja objektivnost i profesionalnost i kako se onda narod oko toga svađa, evo što sam Scorpiyu odgovorio u privatnoj poruci, a što odgovaram i svima vama:

Rekao sam da sam već sve rekao što mislim reći o ovome.
Ali: pa Dennis je sam obavijestio FIA-u o tim mailovima. Zato i govorim da je to najbolji dokaz da on, i ostali glavni ljudi McLarena, nisu ništa krivi. O 780 stranica ih nije obavijestio jer o njima nije znao sve dok nisu svi saznali.
Vi to možete vjerovati ili ne. Moj je princip, a i princip normalnog civizacijskog zakonodavstva, da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivica. Dakle, ne dok neke indicije možda, pod nekim okolnostima, govore o toj krivici.
Osim svega, poznajem obitelj Ojjeh i s njima sam ovih dana dosta komunicirao. Poznajem i Dennisa. Kad kažem da ljudi nisu varali, onda to kažem iz te perspektive. Većina ljudi na ovom forumu, a to pretpostavljam uključuje i vas, nema tu perspektivu i stoga nema nikakvo pravo da poštene ljude proglašava lopovima na osnovu medijskih procjena, ili vlastitih navijačkih htjenja.
Talijanski Autosprint je prije tri mjeseca objavio na naslovnici ˝Dennis - nije mogao ne znati˝ (u vezi s onih 780 stranica). Naravno da ćete vi to vidjeti i popiti isto mišljenje. Ali, ako onda mene pitate što ja mislim i ja vam velim da imam puno više informacija i još vam predočim neke blatantne stvari iz same FIA-ine presude (kao, recimo, činjenicu da Mosley veli kako uopće nije potrebno da imaju dokaze; oni mogu nekog osuditi na osnovu Člana 151c ako samo ˝tako izaberu˝), i vi mi onda predbacujete subjektivnost i neprofesionalnost, onda stvarno nemam više što reći.
Jedina alternativa je da svoje znanje i svoje informacije ubuduće držim za sebe, a vi se hranite informacijama koje su vam draže, kao i godinama prije mene.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:Za pocetak pozdrav nakon duzeg vremena.

Mladene vidim da ste rekli da imate par kapa sa originalnim Michaelovim potpisom i da ce te valjda dati jednu kapu kolegi sa foruma, a mene sada zanima i bez brige ne mislim vas zicat da i meni date kapu jer mi je to neugodnjak i blesavo, dal znate kako se moze doci do kape sa Michaelovim potpisom ali da je tu kapu on sam potpisao a ne one tvornicke fore jer skoro pa bi dupeta dao :D :D :D za tu kapu.
Nadam se da imam još jednu kapu. Nije tvornička, Michael mi ju je sam dao i potpisao.
Pošaljite mi adresu kroz privatnu poruku.
Zaključano