Probajmo se malo odmaknuti od estetike i razmisljati tehnicki... Jer ja sam sad nekako pun sumnji i gledam ovaj BMW-ov bolid i u glavi mi se vrte 3 mala slova - CFD. Jer tu bi po jacini simuliranja poredak trebao biti Renault, pa BMW, pa ostali. A Renault i BMW su naoko slicni od naprijed, ali su razlike ogromne.
R29 na pisti:
Nikome od vas nije cudno zasto su na R29 povecali drag na prednjem kraju sa ovakvom konfiguracijom nosa? Nos je "zaobljen" i prema gore i prema dolje, i debeo. Ali ono sto je meni zanimljivo, nos je debeo takam tu gdje prednje krilo nema nikakvu funkciju tj ravno je. Samo prednje krilo po sredini nema nagib i nema potisne sile. A R29 sasvim slucajno tu ima ruzan tunelic (ruzan je ipak najvise bitno?)... Jako bih volio vidjeti ovaj bolid iz blizine i posebno s donje strane, jer, ima jako zanimljivih stvarcica... Ajmo uzeti u obzir da ovo nije neko "fals" krilo tj neki surogat ili mamac za esteticare
Koliko ja vidim po slici, debeo nos se s donje strane naglo suzava prema monokoku, i jedino logicno mi je da tu nastoje stvoriti downforce, na mjestu prednjeg krila gdje to nije moguce (pogledati recimo ostala prednja krila - osim williamsa njega nisam bas proucio). Dakle donja ploca krila je ravna, ali prostor iznas se naglo siri sto dovodi do podtlaka tj downforcea, tako da bi moglo biti moguce da drag koji dobiju ovakvim nosem ima zanemarivu vrijednost na recimo downforce koji se tu (ipak) dobije ili recimo kako ce zrak kasnije lupiti u... ali tek dalje postaje zanimljivo...
Novi difuzor od ove godine, i R29 ima po meni jednu ogromnu promjenu i razliku u odnosu na ostale bolide: donji dio bolida.
Ova tu, ajmo reci peraja, ispod monokoka, je definitivno najveca razlika od svih ostalih bolida, s time da poinje prakticki odmah iza prednje osovine.
npr evo Toyote, Ferrarija i McLarena:
Izmedju ostalog, ima i neki profil, tj nije potpuno ravna ploca:

za razliku od ostala 3 bolida.
Zanimljiva novost, kao i kod Toyote, nema sidepodova. Ispod glavnik usisa zraka se nalaze dodatne rupice, zadnji ovjes mi je jako zanimljiv... Ima tu prilicno detalja, mngo vise no da se kaze samo - ruzan je.
...