P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Tamara je napisao/la:Pozdrav Mladene,

Prvo da se zahvalim na savjetima za Monzu. Bili smo na Ascariu i doživljaj je fantastičan. By the way nisu nam trebale slušalice jer zvuk motora kad formula izlazi iz Ascaria i ubrzava, što te tjera da se sav naježiš, je gušt koji bi slušalice samo pokvarile (uši nas nisu nimalo zaboljele).
Htjela sam vas samo pitati je li onaj Kimijev udarac na treningu u subotu bio posljedica njegove pogreške? I, pošto smo vidjeli par preticanja ove godine, je li stvarno stvar samo u tome da je teško preticati ili je Kimi izgubio onu borbenost (agresivnost) koju je imao prethodnih godina? Imam nekada osjećaj kao da se prepusti situaciji i odvozi hladno utrku do kraja (kao u Istanbulu iza Masse npr.).
Hvala unaprijed. Pozdrav!
Ja sam bio uvjeren da je nešto puklo na Ferrariju, ali Kimi veli da je zakočio točno na malom hupseru prije zavoja, što je jako olakšalo stražnje gume, koje su onda zablokirale i bacile ga u desno. Ako on tak veli, valjda zna što govori.
Ja mislim da osobito Ferrarijeva aerodinamika strašno obeshrabruje vožnju vrlo blizu autu ispred, i zato je gotovo nemoću prići dovoljno blizu da bi se pokušalo pretjecati.
Räikkönen je ovo izjavio nekoliko puta ove godine.
Kao što mu vjerujemo kad veli da ništa nije puklo pri onom sudaru, tako mu treba vjerovati i kad kaže da se ne može pretjecati. On nije čovjek koji ne zna pretjecati, ali ako ne može - ne može.
Ron Dennis
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Ron Dennis »

Pozdrav!

Da li se slažete samnom da je Coughlan zapravo poslužio Ferariju kao "transportni tovar" da se unese ta dokumentacija u Mclaren?
Po meni je sve to isplanirano od strane strane Ferarija!

Jedino mi nije jasno kad se točno pojavila ta dokumentacija u Mclarenovom boksu (pronašao različite odgovore - ne znam koji je točan podatak)?

Hvala!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

One and only je napisao/la:Zašto Dennis sad napada Renault? Jel možda želi stvoriti toliku zbrku i napravit krivca od drugih jakih momčadi da FIA jednostavno ne bude imala izbora nego da iz sve amnestira?
I zašto je Dennis, ako je McM nevin, nudio nagodbe Ferrariju?
Vjerojatno je Renault negdje na neki način umiješan. Bez brige, ne bi ih se potezalo unutra da to baš nema nikakve veze.
McLaren je nudio nagodbu Ferrariju jer su htjeli da se cijela stvar makne iz pretjeranog fokusa medija i javnosti. Ja bih učinio istu stvar, osobito da nisam ništa kriv, jer mi se to čini logično u toj situaciji. Vama ne?
Apsolutno nemam pojma što Brawn radi u Parizu. Možda da rasvijetlu život i djelo Nigela Stepneya (kojem je bio šef, štoviše bio ga je doveo u Ferrari).
Zadnja izmjena: Mladen Jergović, dana/u 13 ruj 2007, 15:34, ukupno mijenjano 1 put.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Prekasno sam editovao post pa niste vidjeli još jedno moje pitanje. Ponovit ću ga ovdje:
Koja je Brawn-ova uloga na današnjem saslušanju u Parizu?
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

One and only je napisao/la:Prekasno sam editovao post pa niste vidjeli još jedno moje pitanje. Ponovit ću ga ovdje:
Koja je Brawn-ova uloga na današnjem saslušanju u Parizu?
Vidi gore.
puba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la puba »

Meni je izuzetno žao Rona Dennisa, bez obzira dali je kriv ili nije. Čovjek je legenda F1 koja ima izuzetne rezultate da bi na kraju zaplakao ( kao dječarac). Mislim da proživljava najteže trenutke u svom životu, osobno kada sam ga vidio kako od muke plaće, moram priznat da mu nebi htio biti u koži pogotovo poslije onog linča u Monzi ( sramota).
Cijela situacija je degutantna, bez obzira na ishod i za koga se navija.

Eto gosp. Jergović to nije bilo pitanje nego moji dojmovi o svemu tome.
Zadnja izmjena: puba, dana/u 13 ruj 2007, 18:59, ukupno mijenjano 1 put.
HamilonsoMcM
Početnik
Početnik

Post Postao/la HamilonsoMcM »

Ako slučajno naletite ovdje prije službene objave, jel imate neku informaciju iz Pariza? Od nekog vašeg "doušnika"...
maximo55

Post Postao/la maximo55 »

G Jergović

Stigla je službena odluka.
McM oduzimaju sve boodove, dok vozači zadržavaju svoje.
Znam da navijate za Alonsa, ali kada gledamo realno nije fer da vozači ne gube svoje bodove kada su pobjede osvajali vozeći ilegalnim bolidom.
Po meni najviše gube Kimi Raikonnen i Felipe Massa.
Što vi mislite o tome?
marko
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la marko »

gosp. jergović evo još se točno ne zna koja će biti kazna za Mclaren, ali je sigurno da će biti kažnjeni!Pa valjda svi znamo da u povijesti F1 uvijek je bilo špijunaže i kako kaže Eddie Jordan jedan inžinjer ode iz tima u neki drugi i naravno da svoje znanje prenese sa sobom( ne samo i znanje nego i mnoge druge "sitnice").Moje je pitanje zar vam se ne čini da je u ovom slučaju netko nekom stao na žulj i cijela se priča rasplasala?
detalje ne znam, ali čini mi se da je previše politike i premalo sporta ovih dana u F1!To bi bio moj najkraći zaključak!
Magic Alonso
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Fernanda

Post Postao/la Magic Alonso »

još nije službeno, ali pretpostavimo da je.
mclaren kažnjen sa 100 milijuna!
nije li to prevelik iznos? pogotovo ako uzmemo u obzir i 80 milijuna izgubljenih izbacivanjem sa čelne pozicije u konstruktorskom prvenstvu. i hoće li se to odraziti na njihovu formu u slijedećoj sezoni?

EDIT: sad je i službeno
Zadnja izmjena: Magic Alonso, dana/u 13 ruj 2007, 20:48, ukupno mijenjano 1 put.
"Together, we have made a dream come true." Fernando Alonso
pedro3

Post Postao/la pedro3 »

Mislim da je poprilicno glupa odluka uzeti konstruktorske bodove, a ne i vozacke, pa to je jedna momcad, svi su zajedno u tome, a i tesko da vozaci nisu imali ama bas nikakvog pojma da voze u ne bas legalnim autima, pa su samim time krivi, ovako sumnjam da ih nesto puno i boli ova kazna, pogotovo alonsa, pogotovo ako ode iz mclarena sto jos nije iskljuceno. Gotovo 200 milijuna koliko Mclaren za pocetak gubi je velik novac, veliki problem za buducnost,a mozda bude i problema sa sponzorima zbog kazne i gubitka ugleda. Da li se slazete da je ova odluka stoga trebalo biti ili sve, znaci iskljucivanje kompletne momcadi i vozaca i zabrana daljnjeg nastupa ili nista? jer ili su prekrsili pravila i ovi im to dokazali ili nisu, a ovo kao da je negdje izmedju? Klasicna FIA-ina glupa kazna, kao kazna Michaelu prosle sezone u Monacu, sta mislite o toj usporedbi?
"I admire Michael immensely.Earlier his style tended to be mathematical, very calculated, like a machine. Now it is all so flowing and quite natural. Only one other has ever driven like this: Ayrton Senna, during his very best time." - Jean Alesi
pedro3

Post Postao/la pedro3 »

I za sta su ih tocno optuzili,tj. krsenje kojih clanaka su im dokazali i je li tu prisutan i clanak 151a i da li se uopce moze ikoja presuda donijeti , a da i taj clanak nije u njoj izrazen? I koji su to bili novi tako jaki dokazi ili pak svjedoci? Da li vi stvarno niste znali da ce ih kazniti, a pitam jer - da se znalo u jednoj kladionici je koeficijent da ce na sljedecoj utrci BMW uzeti najvise konstruktorskih bodova bio 20, a Ferrari kof. 2. Stoga sam htio staviti recimo 300 kuna na BMW i 300 na Ferrari, u najgorem slucaju sam na nuli, a kad sam oko pola osam otisao, znaci jos nije bilo objavljeno nigdje osim na jednoj internet stranici , a koju vi bas ne cijenite vec je ta ponuda bila blokirana. a tako dobra ideja.. :(
"I admire Michael immensely.Earlier his style tended to be mathematical, very calculated, like a machine. Now it is all so flowing and quite natural. Only one other has ever driven like this: Ayrton Senna, during his very best time." - Jean Alesi
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ron Dennis je napisao/la:Pozdrav!

Da li se slažete samnom da je Coughlan zapravo poslužio Ferariju kao "transportni tovar" da se unese ta dokumentacija u Mclaren?

Jedino mi nije jasno kad se točno pojavila ta dokumentacija u Mclarenovom boksu (pronašao različite odgovore - ne znam koji je točan podatak)?

Hvala!
Ispričavam se, ovo mi je danas ranije promaklo.
Da, sada osobito, nakon ovog cirkusa u Parizu, mislim da je to bila Coughlanova uloga.

Dokumentacija se nije pojavila u Mclarenovom boksu (?) nego ju je Stepney dao Coughlanu u Barceloni u travnju.
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Mladene, nedavno ste se složili da je Max Mosley najbolji vozač Ferrarija. Kada je, po vašem mišljenju, promjenio stranu budući da su najvažnije odluke u pravilima prethodnih godina donesene zbog prekidanja Ferrarijeve dominacije a direktno su pogodovale McLarenu (to ste i sami prije određenog vremena potvrdili). Naravno tu mislim na pravila o bodovanju, o zabrani promjene guma i posebno o limitiranju okretaja motora. Zašto on sada odjednom, po vama, tako žestoko druka za Ferrari?
Zar niste, u ovome slučaju, nepošteno napali Mosleya da je na Ferrarijevoj strani a nitko još nije niti znao kakvu će odluku FIA donjeti?
Ne mislite li da je ovakva odluka logična, mislim pri tome da bi odluka o izbacivanju McLarena iz prvenstva razljutila McLarenove pristaše i sponzore a odluka o oslobađanju optužbi McLarena Ferrarijeve pristaše i sponzore?
Je li vas ova odluka uvjerila da vrhovništvo McLarena nije baš tako nevino kako ste vi mislili i da je u to sve bilo upetljano puno više ljudi iz McLarena a ne samo Caughlan?
Hvala na odgovorima
Sanel
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Sanel »

Mladen Jergović je napisao/la:
Ron Dennis je napisao/la:Pozdrav!

Hvala!
Ispričavam se, ovo mi je danas ranije promaklo.
Da, sada osobito, nakon ovog cirkusa u Parizu, mislim da je to bila Coughlanova uloga.

Dokumentacija se nije pojavila u Mclarenovom boksu (?) nego ju je Stepney dao Coughlanu u Barceloni u travnju.
Baš sam to i ja rekao tamo na podforumu AKTUALNOSTI da mislim da je to sve coughlanovo maslo i da denis nije imao pojma o tome jer da je vjerujem da bi ih onda sve isprašio metlom iz meklarena.
Nego nije mi sad jasno ovo da su ti podaci stigli u travnju. Ove godine pretpostavljam. Pa tada je sezona već bila počela i bolidi su bili već gotovi, dakle nekako sumnjam da je bilo vremena za veće preinake na bolidu. Ako je tako onda oduzimanje svih bodova doista nije poštena odluka, a za novčanu kaznu da i ne pričam.

Ali evo pitanje. Ako se meklaren bude žalio, a vjerujem da hoće, mislite li da će kazna biti smanjena, povećana ili ostati ista?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

pedro3 je napisao/la:
The Greatest je napisao/la:
pedro3 je napisao/la:Mislim da je poprilicno glupa odluka uzeti konstruktorske bodove, a ne i vozacke, pa to je jedna momcad, svi su zajedno u tome, a i tesko da vozaci nisu imali ama bas nikakvog pojma da voze u ne bas legalnim autima, pa su samim time krivi, ovako sumnjam da ih nesto puno i boli ova kazna, pogotovo alonsa, pogotovo ako ode iz mclarena sto jos nije iskljuceno. Gotovo 200 milijuna koliko Mclaren za pocetak gubi je velik novac, veliki problem za buducnost,a mozda bude i problema sa sponzorima zbog kazne i gubitka ugleda. Da li se slazete da je ova odluka stoga trebalo biti ili sve, znaci iskljucivanje kompletne momcadi i vozaca i zabrana daljnjeg nastupa ili nista? jer ili su prekrsili pravila i ovi im to dokazali ili nisu, a ovo kao da je negdje izmedju? Klasicna FIA-ina glupa kazna, kao kazna Michaelu prosle sezone u Monacu, sta mislite o toj usporedbi?
Da, da.. Jednako je glupavo bilo Alonsovo kažnjavanje u Monzi!! Usput nisu vozači pravili aute nego mehaničari.
Ferraristi, nadali ste se bezveze da će te osvojiti vozačku titulu ove sezone. Mladene, da li je ovo pretjerana kazna? Mislim na onih 100 m dolara.

mozda jednako glupa odluka ali za razliku od Schumachera u Monacu, puno brze donesena odluka i postoji jasan clanak za to i jasna kazna ukoliko se prekrsi, a i postojala je osnova za tu odluku, a i Massa je rekao da mu je Alonso smetao, stoga za suce jasna stvar, zato nisam to stavio kao jos jedan primjer, vec mislim da je slicnije onome sa Michaelom.
Otkad je to za suce gotova stvar kada netko nešto kaže da tako mora biti? Molio bih Mladena da ovo komentira. Koji članak takvo blokiranje određuje? Druga je stvar što Massa ne zna voziti ako je netko ispred njega! Razmak nije pao ispod 100 metara! Umij lice hladnom vodom, onda pogledaj ovaj video i reci iskreno da li ga je blokirao.
http://www.youtube.com/watch?v=74il02wkvMI
Avanti FER, Avanti!!!
formula 1

Post Postao/la formula 1 »

mladene sto mislite sto bi mogao sada odluciti Fernando Alonso, da ostane ili da ode iz momcadi? Naravno, iako postoji velika mogućnost da osvoji ovogodisnje prvenstvo, sto mislite moze li on zbog ove odluke odluciti da one iz Mclarena na kraju sezone?
raikkonen

Post Postao/la raikkonen »

Gosp. Jergoviću

Zanima me za što je mclaren kažnjen. Dakle znam da je to član 151C bla bla. Ali šta je to tačno. Znači da li je njima dokazano da su koristili to u konstrukciji svog bolida ili šta.
McLaren
pedro3

Post Postao/la pedro3 »

"For the drivers we have made an exception because they have supplied evidence" - Max Mosley.

"The WMSC received statements from Fernando Alonso, Lewis Hamilton and Pedro de la Rosa stating categorically that no Ferrari information had been used by McLaren, and that they have not passed any confidential data to the team" - Ron Dennis.

Tko od ove dvojice laze? Ili su novinari ''preuredili'' ove izjave?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

maximo55 je napisao/la:G Jergović

Znam da navijate za Alonsa, ali kada gledamo realno nije fer da vozači ne gube svoje bodove kada su pobjede osvajali vozeći ilegalnim bolidom.
Što vi mislite o tome?
Kao prvo, nemam pojma odakle vam ideja da navijam za Alonsa. Evo službeno, premda po sto osamnaesti put: ne navijam ni za koga u Formuli 1 već 13 godina.
(Pretpostavljam da vi brkate moje odgovore u kojima velim da mislim da Alonso ima najviše šansi da osvoji prvenstvo s nekakvim navijanjem za tog vozača. Molim primijetite da kad me netko pita tko, po meni, ima najviše šansi da osvoji prvenstvo, ja onda odgovorim na to pitanje, a ne na pitanje za koga navijam. Za vas je to možda isto. Za mene nije.)

Kao drugo, nemam pojma odakle vam saznanje da je McLaren ilegalan auto?

Kao treće, to stvarno je glupo, to da vozačima ostaju bodovi, ako ih ekipa za koju voze gubi. Vrlo mutna logika.

I na kraju, nisam siguran da sam shvatio zbog čega su najviše izgubili Räikkönen i Massa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

marko je napisao/la:gosp. jergović evo još se točno ne zna koja će biti kazna za Mclaren, ali je sigurno da će biti kažnjeni!Pa valjda svi znamo da u povijesti F1 uvijek je bilo špijunaže i kako kaže Eddie Jordan jedan inžinjer ode iz tima u neki drugi i naravno da svoje znanje prenese sa sobom( ne samo i znanje nego i mnoge druge "sitnice").Moje je pitanje zar vam se ne čini da je u ovom slučaju netko nekom stao na žulj i cijela se priča rasplasala?
detalje ne znam, ali čini mi se da je previše politike i premalo sporta ovih dana u F1!To bi bio moj najkraći zaključak!
Imate posve pravo. Sve je vrlo, vrlo bljak.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Magic Alonso je napisao/la:još nije službeno, ali pretpostavimo da je.
mclaren kažnjen sa 100 milijuna!
nije li to prevelik iznos? pogotovo ako uzmemo u obzir i 80 milijuna izgubljenih izbacivanjem sa čelne pozicije u konstruktorskom prvenstvu. i hoće li se to odraziti na njihovu formu u slijedećoj sezoni?

EDIT: sad je i službeno
To u stvarnosti neće biti 100 milijuna, već će McLaren stvarno platiti 20, jer im se priznaje suma koju bi dobili od FOM-a kad bi zadržali osvojene bodove. Nemam pojma zašto je to tako, ali tako veli službena izjava FIA-e.
Ali, jasno je da će McLaren ostati kraći za tih 100 milijuna dolara.
Iznos je nevjerojatno velik, i sad će biti zanimljivo vidjeti zbog čega je, zapravo, McLaren kažnjen, zbog čega je kazna toliko velika i u kojoj mjeri kazna odgovara zločinu.
FIA, naime, do sada još nije javno obrazložila zbog čega je McLaren kriv.

Pretpostavljam da je McLaren ipak dovoljno bogata ekipa da ova stvar ne utječe na njihovu formu 2008.
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

Mladen Jergović je napisao/la:
maximo55 je napisao/la:G Jergović

Što vi mislite o tome?
Kao drugo, nemam pojma odakle vam saznanje da je McLaren ilegalan auto?
FIA Motorsport World Council. koliko god se netko s time slagao ili ne slagao, to je sluzbena presuda
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pedro3 je napisao/la:Mislim da je poprilicno glupa odluka uzeti konstruktorske bodove, a ne i vozacke, pa to je jedna momcad, svi su zajedno u tome, a i tesko da vozaci nisu imali ama bas nikakvog pojma da voze u ne bas legalnim autima, pa su samim time krivi, ovako sumnjam da ih nesto puno i boli ova kazna, pogotovo alonsa, pogotovo ako ode iz mclarena sto jos nije iskljuceno. Gotovo 200 milijuna koliko Mclaren za pocetak gubi je velik novac, veliki problem za buducnost,a mozda bude i problema sa sponzorima zbog kazne i gubitka ugleda. Da li se slazete da je ova odluka stoga trebalo biti ili sve, znaci iskljucivanje kompletne momcadi i vozaca i zabrana daljnjeg nastupa ili nista? jer ili su prekrsili pravila i ovi im to dokazali ili nisu, a ovo kao da je negdje izmedju? Klasicna FIA-ina glupa kazna, kao kazna Michaelu prosle sezone u Monacu, sta mislite o toj usporedbi?
Vidim da svi spominjete nekakve ilegalne aute McLarena, i ne znam o čemu se tu radi. Koliko je meni poznato, nitko nigdje ne spominje ilegalne aute, bar ne danas.
I nije 200 milijuna, nego 100.
Ali da, potpuno se slažem s vama da u odluci o kažnjavanju samo ekipe nema nikakve logike. Vozači su vozili za tu ekipu. Ako razlozi za kažnjavanje važe za ekipu, važe i za vozače koji su dio ekipe i koji su te bodove, koji se oduzimaju, osvojili za ekipu.
Ja sam bio veliki protivnik te kazne Schumachera u Monaku prošle godine, ali moram priznati da ne vidim posve paralelu između ta dva slučaja. Možda ćemo (svi) moći biti malo određeniji kad 14/09 saznamo točno zbog čega je kažnjen McLaren.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

The Greatest je napisao/la:
Da, da.. Jednako je glupavo bilo Alonsovo kažnjavanje u Monzi!! Usput nisu vozači pravili aute nego mehaničari.
Ferraristi, nadali ste se bezveze da će te osvojiti vozačku titulu ove sezone. Mladene, da li je ovo pretjerana kazna? Mislim na onih 100 m dolara.
Sutra ćemo vidjeti zbog čega je točno McLaren kažnjen. Ovako na suho, meni osobno se svakako čini da bi zločin morao biti enorman, da bi prouzročio ovakvu kaznu.
Zaključano