Ayrton Senna da Silva

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
cross_that_line
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1 HR Trackmania Team

Re:

Post Postao/la cross_that_line »

A.Senna je napisao/la:Nadji na Y.Toube Sennin zadji krug snimljeno iz njegovog kokpita.Dok prolazi kroz tamburelo bolid se naglo zanjise lijevo desno,a zvuk motora pojaca(motor vrisne,kao da je u leru,straznji tockovi su tada vjerijatno bili u zraku)jasno se cuje,a sennina kaciga se grcevito trzne u lijevo(nevide se ruke na volanu,ali bio je svijestan i po tom trzaju mislim da ga je zelio ispraviti)to je klasicno podupravljanje,nes vijerovati nesto slicno sam ja dozivio na cesti u mom autu(naravno pri puno manjoj brzini :D )to je tesko rijecima objasniti.Kad vozilo dobije grip baci te suprotno od pravca zanosenja ako ga pocmes ispravljati.Drzim da je u poslijednjem trenu pred zidom kao iskusan vozac znao da nema svrhe vise motati tockovima na pijesku pri toj brzini i da ce usporenje i kocenje biti jace ako ih ostavi pravo.Da vratio ga je u manju i kocio maksimum to nije filozofija,te podatke je zabiljezila telemetrija koja je sve podatke trenutno slala u boks.

Istina je da je njegov bolid bio jako nisko postavljen i da je u krugovima prije njegov bolid kroz tamburello bacao iskre tako da je taj dio najvjerojatnije istinit.Velika sumnja pocinje na dijelu koji si jako dobro opisao da se njegova kaciga grcevito trgla u lijevu stranu,tu se odma vracam na metak koji je netko spomenuo,jos si rekao da se nakon tog ne vide ruke na volanu,a trenutak kasnije neposredno prije udara snimak se prekida-jako sumnjivo zar ne? Sad se opet ne poklapaju neke druge stvari,tragovi na kacigi ne odgovaraju mjestu ozlijede iznad desnog oka,jedna rupa je za ventilaciju to otpada,druga rupa slicnog izgleda je na samom viziru ali je to negdje u ravnini nosa,i treca pukotina koja odgovara ozlijedi iznad desnog oka je upravo na mjestu di treba bit,ali onda gubimo dokaz da je tu prosao metak jer pukotina na tom dijelu kacige ne odgovara rupi koju bi napravio metak.Sad se opet vracamo na pocetak,ako Ayrton Senna nije ubijen metkom kako onda objasniti grceviti trzaj glave u lijevu stranu i trenutak nakon toga se ne vide ruke na upravljacu,neposredno prije udara u zid nestaje snimak kamere.Ima puno sumnjivih stvari i mogucih ishoda sta se tu zapravo dogodilo ali ne mozemo nijednu teoriju dovrsit do kraja jer se opet neke druge stvari ne slazu.

No jedno je sigurno,njegova smrt nije nesretan slucaj,da je tako imali bi snimak zadnje 2 sekunde prije udarca u zid,crna kutija nebi bila unistena kao sto je nakon sto je osla u ruke FIA-e.Ayrton Senna je bio predobar za svijet formule 1,netko ga je zelio maknut to je jasno.Puno stvari ide tomu u prilog;nakon smrti Rolanda Ratzenbergera Dr.Watkins mu je rekao da se povuce da jos nije kasno,svasta se moze dogodit,kao da mu je pokusavao rec da se nesto sprema protiv njega.Zatim se Ayrton Senna grcevito borio da se poboljsa sigurnost vozaca u formuli 1,sjetite se onog sastanka u nedjelju ujutro,on je prvi inicirao to,nekom to nije pasalo pa je Ayrton Senna "izletio" i poginio na utrci.Njegov slucaj je zavjera,uopce nema sumnje u to.Ja cu i dalje nastavit istrazivat sve dok se doticni Frank Williams i ekipa ne smjeste iza resetaka.
Robert Kubica
Navijam za: Roberta Kubicu
Kontakt:

Re: Ayrton Senna da Silva

Post Postao/la Robert Kubica »

samo mogu reći da je bio legenda i neponovljiv vozač
slika
A.Senna
Početnik
Početnik

Re: Re:

Post Postao/la A.Senna »

[quote="cross_that_line"]

No jedno je sigurno,njegova smrt nije nesretan slucaj,da je tako imali bi snimak zadnje 2 sekunde prije udarca u zid,[quote]
Tocno,to je karika koja doista nemoze biti slucajna i odaje zastrasujucu istinu.Cak je i covijek koji je to uradio priznao da je to uradio samo ne i zasto i kako.Na ovo ni najveci skeptik nemoze ostati hladan,nema objasnjenja.
Biti drugi znaci biti prvi medju gubitnicima....A.Senna
ivanpetka
Početnik
Početnik
Navijam za: Massu

Post Postao/la ivanpetka »

Nema se šta o njemu komentirat osim da je legenda bez koje F1 nebi bio isti... Mislim, naravno da se ima o njemu šta komentirat, ali nema dovoljno mjesta za takav post :p
AA! Ljuti umak je ljut!!
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

A.Senna je napisao/la:
cross_that_line je napisao/la:

No jedno je sigurno,njegova smrt nije nesretan slucaj,da je tako imali bi snimak zadnje 2 sekunde prije udarca u zid,
Tocno,to je karika koja doista nemoze biti slucajna i odaje zastrasujucu istinu.Cak je i covijek koji je to uradio priznao da je to uradio samo ne i zasto i kako.Na ovo ni najveci skeptik nemoze ostati hladan,nema objasnjenja.

mene je dugo proganjalo zašto i kako.......onda sam shvatio da je poginuo jednostavno zato jer je dio ovjesa probio kacigu.........zašto je izletio u konačnici uopće nije bitno, to ga neće vratiti
cross_that_line
Početnik
Početnik
Navijam za: F1 HR Trackmania Team

Post Postao/la cross_that_line »

mene je dugo proganjalo zašto i kako.......onda sam shvatio da je poginuo jednostavno zato jer je dio ovjesa probio kacigu.........zašto je izletio u konačnici uopće nije bitno, to ga neće vratiti[/quote]

Pa bitno je jer se u Tamburellu ne izlijeće svaki dan.Prvo je bilo govora kao hladne gume itd sto uopce nema smisla,zatim smo vidjeli da je njegov bolid bio dosta nisko postavljen jer je iskrio krug prije izlijetanja.Najvjerojatnije bi bilo da je jednostavno zaribao asvalt i da ga je bacilo sa staze,no zasto je bolid bio toliko nisko postavljen pitanje je sad? Smrdi tu jos jako puno stvari no jos uvijek nitko nista novog nije otkrio,svi pokusavamo odgonetnut scenarij koji najvise odgovara onom sto se stvarno dogodilo no nikad nis konkretno.Ni Mladen Jergović ne zeli o tom pricat,ocito je da se radi o ubojstvu i zataskivanju necega cim su svi tako tajanstveni.
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la sunseeker »

cross_that_line je napisao/la:m

Pa bitno je jer se u Tamburellu ne izlijeće svaki dan.Prvo je bilo govora kao hladne gume itd sto uopce nema smisla,zatim smo vidjeli da je njegov bolid bio dosta nisko postavljen jer je iskrio krug prije izlijetanja.Najvjerojatnije bi bilo da je jednostavno zaribao asvalt i da ga je bacilo sa staze,no zasto je bolid bio toliko nisko postavljen pitanje je sad? Smrdi tu jos jako puno stvari no jos uvijek nitko nista novog nije otkrio,svi pokusavamo odgonetnut scenarij koji najvise odgovara onom sto se stvarno dogodilo no nikad nis konkretno.Ni Mladen Jergović ne zeli o tom pricat,ocito je da se radi o ubojstvu i zataskivanju necega cim su svi tako tajanstveni.
ma kakvo ubojstvo, postoji 100 jednostavnijih načina ubit čovjeka........pusti to........bolid je bio defektan, senna je gurao preko granica, jedno s drugim i eto tragedije. ali opet, nije ga ubio niti defektan bolid niti njegov maksimum već komad ovjesa.........stvar je pukih centimetara i pokojeg stupnja.........kubica je zbog tih par centimetara preživio, baš kao i massa.......senna ih nije imao......i to ti je to
almeida
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Za ulizivanje..
Kontakt:

Post Postao/la almeida »

Pustite čovika da poćiva u miru....kako je bilo što je bilo,ostavite to,i mene proganja kako i zašto,al što kod vrtio po glavi,shvatio sam da njega neće ništa vratiti!
slika
"..lipi moj grade uvik te se sitin.."
Robert Kubica
Navijam za: Roberta Kubicu
Kontakt:

Post Postao/la Robert Kubica »

almeida je napisao/la:Pustite čovika da poćiva u miru....kako je bilo što je bilo,ostavite to,i mene proganja kako i zašto,al što kod vrtio po glavi,shvatio sam da njega neće ništa vratiti!
ufff još se previše o njemu govori, ja mislim također da ga trebamo ostaviti u našim sjećenjima i srcu
slika
A.Senna
Početnik
Početnik

Post Postao/la A.Senna »

sunseeker je napisao/la:
cross_that_line je napisao/la:m

ma kakvo ubojstvo, postoji 100 jednostavnijih načina ubit čovjeka........pusti to........bolid je bio defektan, senna je gurao preko granica, jedno s drugim i eto tragedije. ali opet, nije ga ubio niti defektan bolid niti njegov maksimum već komad ovjesa.........stvar je pukih centimetara i pokojeg stupnja.........kubica je zbog tih par centimetara preživio, baš kao i massa.......senna ih nije imao......i to ti je to
1 Forumi sluze za rasprave a 2 kubici niko nije iskljucio kameru sto je jako sumnjivo.O tom se slucaju moze raspravljati,iakom sam i ja uvijeren da je razlog upravo taj sto ti navodis ali ponasanje cijelog istraznog tijela i ta kamere su uistinu jako jako sumnjivi.Evo jos cu podpalit vatru,vozac koji se je na sudu najvise zauzeo oko slucaja i svijedocio da nije moguce da je Senna pogrijesio i time svijedocio protiv Wiliamsa, Michelle Alboretto poginuo je u Audijevom prototipu 2001g na treningu.Audi nije imao objasnjenja.Kud bas Alboreto koji cak i u dokumentarcu Death of Aerton Senna jedini od vozaca govori kako je nemoguce da je Senna pogrijesio.
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Prokleti stari smrad; kako je ovo mogao izjaviti:

http://www.f1racing.com.hr/index.php?op ... &Itemid=86" onclick="window.open(this.href);return false;

......užasssssssssss.............
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
Felipe Massa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Felipe Massa-Ferrari

Post Postao/la Felipe Massa »

pospani gad je napisao/la:Prokleti stari smrad; kako je ovo mogao izjaviti:

http://www.f1racing.com.hr/index.php?op ... &Itemid=86" onclick="window.open(this.href);return false;

stvarno je jadan.
slika

Ayrtone nek ti je vječna slava i hvala.Bio si moj poslednji junak i idol.
goran007
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la goran007 »

pospani gad je napisao/la:Prokleti stari smrad; kako je ovo mogao izjaviti:

istina da nije nimalo lijepa izjava...cak i ako tako misli mogao je to odsutjeti...makar,pustimo nakratko emocije na stranu
meni definitivno nije jasno kak bi Sennina smrt pridonijela popularizaciji...vjerojatno je u tom trenutku imao dvostruko vise navijaca od svih ostalih vozaca zajedno
Formula 1 je u tom trenutku izgubila jedinog svjetskog prvaka na stazi,vozaca koji je jedini u tom trenutku bio megazvijezda
uslijedilo je razdoblje koje je i obozavatelje formule malo ohladilo,a ne stvorilo nove...kaj su mogli vidjeti 1994...nadolazecu zvijezdu Schumachera u polulegalnom Briatoreovom Benettonu,protiv drugog vozaca Williamsa,potpuno limitiranog Hilla...ne vidim kak je to razdoblje s prvacima tipa Hilla i Villeneuvea moglo biti bolje nego dvoboji na stazi izmedu temperamentnog Senne i nadolazece zvijezde Schumachera...cak i ako su(a jesu)u danima nakon tragedije u Imoli oci svijeta bile uprte u F1,ne vjerujem da su se ti ljudi dugo zadrzali u njoj...
uglavnom,potpuno se slazem s jednom starom Jergovicevom kolumnom...i istaina je da je Sennina smrt prekrojila svijet F1,ali za razliku od Bernija,mislim da svakako nagore...
no,svako ima pravo na svoju istinu(pa tak i Bernie)makar je vecina smatrala morbidnom,a i nadasve pogresnom
GT-R
Početnik
Početnik
Navijam za: Schumacher i Massa

Post Postao/la GT-R »

Nema nimalo osjećaja, samo mu bitna lova... Kako ga nije sram reći takvo nešto, pogotovo za Sennu?
slika
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Post Postao/la Walter »

Kako stari sve je luđi i bezobzirniji i pohlepniji.
(Nikako da umre)
slika
sajmon
Navijam za: zanimljive utrke

Post Postao/la sajmon »

Walter je napisao/la:Kako stari sve je luđi i bezobzirniji i pohlepniji.
(Nikako da umre)

ja mantram vec duugo da herr Berni hm... ode :)
sad sam gnusan kao i on sa ovom ridikulnom izjavom, ali eto... nakon ovoga sam morao to izreci.

kako ga nije sram.

uostalom, mislim da je A. Senna svojom pojavom, voznjom i svime izvan staze prije svega donio publiciteta F1, a tragedija .... dogodila se, ali sumnjam da su ljudi bas ZATO poceli pratiti f1 poslije tog 1.5.1994. Vise vjerujem da su ljudi gledali f1 UPRAVO zbog Senne i njegovih voznji...

berni je stvarno glupan.
da su mu utrke zanimljiv(ij)e onda bi privukao jos gledatelja i fanova f1, ulagaca... svega.
A.Senna
Početnik
Početnik

Post Postao/la A.Senna »

Izjave ovog starca koji misli da nikada nece umrijeti samo potvrdjuju moje sumnje.Vijerujem da je Senna ubijen.
Jos vise sam uvijeren nakon clanka u cini mi se zadnjem tiskanom izdanju F1 Racinga gdje pisu o ozbiljnim sumnjama da je jos nekolicina vozaca prije Senne a pod paskom C.Chapmana i Lotusa(Jim Clark,Jochen Rindt)ubijeni namjerno.
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Evo neznam jeli ovo već bilo u ovoj temi, ako jeste obrišite :)
Senna & Nakajima driving Honda Civic
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rZFPWsMh ... re=related[/youtube]

A. Senna krug s Hondom NSX po Suzuki i tehnika rada papučicama, pri kočenju stigne puštat kvačilo nakon svake niže brzine - Fascinantno
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K6mCgPaj ... re=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=izaWlKxV ... re=related[/youtube]
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Senna najbolji vozač u povijesti F1

Trostruki Svjetski prvak tragično preminuli Ayrton Senna proglašen je najboljim vozačem koji se ikad pojavio na stazama Formule 1. Prema istraživanju koje je proveo britanski Autosport, a u kojemu je sudjelovalo čak 217 bivših i sadašnjih F1 vozača, slavni Brazilac proglašen je najboljim vozače u povijesti Formule 1. Iako je statistički najuspješniji F1 vozač, Michael Schumacher je po izboru svojih kolega svrstan na drugu mjesto, dok se na trećem smjestila legenda iz davnih dana Juan Manuel Fangio.
slika
Autosportovi glasači kombinirano imaju čak 9194 starta i 270 pobjeda u Formuli 1, a među anketiranima uz Michaela Schumachera našla su se i druga velika F1 imena poput najstarijeg živućeg Grand Prix pobjednika Josea Froilana Gonzaleza, najstarijeg živućeg F1 vozača 98-godišnjeg Paula Pietscha, aktualnog Svjetskog prvaka Jensona Buttona i većine aktualne ekipe.
Nikad prežaljeni Ayrton Senna poginuo je 1994. godine za upravljačem Williamsova bolida u Imoli za vrijeme Velike nagrade San Marina, a čini se da i nakon dugih 15 godina od tragične smrti legenda o slavnom Brazilcu živi i dalje.
izvor: autosport.hr
slika
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Pa, naravno. Ayrton Senna je najbolji vozač u povijesti F1.
Ono što su navijači oduvijek voljeli gledati na stazi je vožnja sa srcem - kalkuliranje i statistika su argumenti i činjenice koje će vječno i suhoparno govoriti se kroz povijest.

Sretni su oni koji su imali prilike uživo pratiti ( preko TV-a, naravno - a još bolje na samoj stazi ).... Sennine uspjehe i neke manje uspješne utrke. Naravno da sam subjektivan. Ali ja sam ga gledao od malih nogu.... od njegovih vožnji u Lotusu ( 1985. ), pa ne mogu reći da sam dosad vidio da je netko strastvenije vozio F1 bolid ( ne podcjenjujem Gillesa V., Stefana Bellofa i slične - njih nisam imao priliku gledati alive )....

Ali.... patetično je.... i može biti da tako i zvuči..... Ayrton Senna je u mom srcu. :amen:
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
keexx
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren-Mercedes

Post Postao/la keexx »

Evo jedan malo stariji interview.... :D
Ovo su bile prave "press konferencije" nakon utrke, strpaj prvu trojicu u neki kamion, dodaj im komentatora i ajmo krug po stazi :lol:

Godina je 1987, velika nagrada SAD-a na stazi u Detroitu... 1987. Williamsi su dominirali, ali ovdje je odnio pobjedu Senna u Lotusu...

Ovaj interview ima poveznicu i sa predstojećom sezonom jer i tada naravno nije bilo nadolijevanja goriva....Pobijedio je tako što jedini nije išao mijenjati gume, i na kraju je slavio sa velikom prednošću ispred Piqueta i Prosta.... A veliku pomoć je imao i u aktivnom ovjesu koji je Lotus tada imao i koji je davao puno bolji grip, i koji je puno vishe čuvao gume...

Kako će sljedeće sezone ipak morat vozit na obje komponente guma, ovako neshto se neće dogodit, ali josh uvijek se nadam da će nekako izmijenit to pravilo (npr. da se moraju koristit obje komponente guma u GP vikendu, kvale jedne gume, utrka druge ili tako nekako.....) tako da se može dogoditi da netko iznenadi i ne ode mijenjati gume... Isto, bit će zanimljivo vidjet da li će neka momčad izmislit neki sličan sustav koji če omogućit gumama da funkcioniraju puno duže (tu nekako tipujem na Brawna koji bi mogao izmislit neki sustav onako na granici regularnosti kao šta je i ove godine napravio sa difuzorima...)

Ovo je bila posljednja pobjeda Senne u Lotusu, i prva pobjeda bolida sa aktivnom ovjesom, sustavom koji je od 1994 zabranjen.... ;)

slika slika
A.Senna
Početnik
Početnik

Post Postao/la A.Senna »

1984 organizirana je jedna utrka serijskih Mercedesa 190.Uvijeti su bili teski,padala je kisa,u utrci su sudjelovali Lauda i ekipa tadasnjih f1 vozaca,svi imaju iste aute.Pobijedio mladi nepoznati novak u f1 Ayrton Senna.Lauda se sjebo skroz,pogledajte mu facu :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swlgR4BB ... L&index=26[/youtube]
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

A.Senna je napisao/la:1984 organizirana je jedna utrka serijskih Mercedesa 190.Uvijeti su bili teski,padala je kisa,u utrci su sudjelovali Lauda i ekipa tadasnjih f1 vozaca,svi imaju iste aute.Pobijedio mladi nepoznati novak u f1 Ayrton Senna.Lauda se sjebo skroz,pogledajte mu facu :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=swlgR4BB ... L&index=26[/youtube]
hvala na ovom, ovo sam tražio na youtube i nisam mogo nać tu trku s mećkama :D
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TP42VCdR ... re=related[/youtube]
na ovu foru su kasnije Schumi i Mika snimili reklamu
slika
Kimi the best
Početnik
Početnik

Post Postao/la Kimi the best »

Ćale od Lewisa je napisao/la:na ovu foru su kasnije Schumi i Mika snimili reklamu
Na istu foru ima i dokumentarac koliko je brz F1 bolid, u ulozi su bili Alonso u Mclarenu, i jos 3 DTM vozaca valjda, znam da su vozili jedan DTM auto i Mercedes C klase.
KR Spa 2008: I wanted to win - or nothing. It is always easy to say that by playing safe I would have probably ended in second place, but that is not the right way to win.
Odgovori