Fiorano04 je napisao/la:dado je napisao/la:Mladen Jergović je napisao/la:
Evo, onda, još malo o kruškama: Hamilton je u Monzi požurio s pretjecanjem Räikkönena zato jer je imao gume za koje je znao (ili mislio) da će u optimalnom stanju potrajati još samo krug ili dva. Zato je odlučio pokušati pretjecanje odmah, i to mu je uspjelo.
Da se vozio iza Räikkönena još tri ili četiri kruga, gume bi bile puno lošije i možda od pretjecanja ne bi bilo ništa. Vi biste, bez sumnje, bili prvi koji biste tada rekli kako je čovjek ovca, kako ne zna pretjecati itd.
Ono sto je meni kod tog pretjecanja jednostavno zapelo za oko je veliki rizik koji je Hamilton preuzeo na sebe. Ako se to stavi u kontekst utrke u kojoj je Hamilton tada imao oko 2 sec bolje vrijeme po krugu ispada i prevelik, po meni. Zato jer da u tome autu nije sjedio Kimi vec neki drugi malo prgaviji vozac vrlo lako su obojca mogla zavrsiti izvan staze. Po meni je tu Lewis komotno mogao pricekati jos pola kruga do maksimalno krug i sa puno manjim rizikom po sebe prestici Kimija. Prilicno sam siguran da su i Kimiju javili iz boksa da ga Lewis stize i koliko gubi po krugu. Mislim da je i sam Kimi tada bio svjestan da na stazi kao sto je Monza u takvim trenucima jednostavno ne moze braniti svoju poziciju. Eto, to je ono sto sam ja htio reci o tome. Ja nisam nikada pisao za Hamiltona da je ovca i slicne stvari niti bi to pisao taman da ga i nije prestigao.
Mladen Jergović je napisao/la:
Ja smatram da treba pozdraviti aposlutno svaki, makar i malo riskantniji pokušaj pretjecanja, jer danas u Formuli 1 to postaje sve rjeđa stvar.
I onda, Hamilton nije izgubio naslov u Monzi, nego u Kini i Brazilu. Zbog toga sam rekao da Monzu ne treba trpati u isti koš, i računati kao Hamiltonove minuse ove godine.
Jel sad jasnije?
Što se tiče vaše tvrdnje da McLaren nije dobio adekvatnu protuvrijednost, to nisam shvatio. Molim pojasnite.
Slazem se da riskantni potezi daju veliku draz Formuli 1, ali nekako mi je u primisli ona Sennina recenica kada se Schumacher zabio u njega, Mali ako ne znas riskirati dodji do mene i pitaj, pa cu ti objasnit. Ne sjecam se na kojoj je to utrci bilo, al negdje na pocetku Schumaherove karijere. Sto se tice adekvatne protuvrijednosti.. Uf dosta sam cesto po forumu iznosio svoje misljenje oko toga tako da ne znam hocu li neke najvaznije stvari uspjet ovdje napisati. Po meni, sukob Alonsa I Rona Dennisa oko Alonsovog statusa prvog vozaca je McLaren kostao uzasno puno. Ostali su bez naslova svjetskog prvaka, bez konstruktorskih bodova, sada su u pomalo nezavidnoj situaciji glede novog bolida.. I to sve zasto, zbog koga, cega. Po meni zbog Hamiltona. Alonsu na pocetku sezone nije bas islo, ali on je covjek koji je poznat po tome da postaje sve bolji sto sezona dalje odmice. Mislim da je Alonso dao dosta McLarenu svojim znanjem i iskustvom u unaprijdenju bolida, covjek je dvostruki svjetski prvak i jedina racionalna opcija po meni je primiriti Hamiltona i dati prednost Alonsu. Zato jer je Hamilton rookie a rookie radi rookie pogreske, jer on nikada nije vozio F1, ne poznaje neke staze i ne zna se kako ce se ponasati u toj sezoni, dok se ipak za Alonsa zna ili barem moze u grubo predvidjeti. Ako se sjecate V.N. SAD-a kada je Alonso na ciljnoj ravnini vozio cik-cak ispred boksa signalizirajuci i na taj nacin da ga Hamilton propusti, pokazuje koliko je Ron Dennis tu pogrijesio. Da je on tada rekao Hamiltonu da pusti Alonsa, ovaj bi danas bio svjetski prvak i gubitak za McM ne bi bio toliko velik. Ja mislim da je ova sezona za Hamiltona bila puno laksa nego sto ce biti sljedeca zato jer ove godine nitko od njega nije nista ocekivao, na njega se nije vrsio veliki pritisak do pred kraj sezone i Hamilton je na pocetku briljirao. Ali kako je pritisak poceo rasti tako je Hamilton poceo tonuti. U sljedecoj sezoni od Hamiltona se ocekuje naslov. Svaki drugi rezultat ce biti promasaj. Mislim da tek predstojeca sezona ce pokazati koliko je Hamilton zapravo dobar. Po meni njemu ce trebati sigurno dvije sezone ucenja, vozackog i zivotnog sazrijevanja prije nego sto uspije osvojiti naslov.
Oprostite ali na ovo moram reagirati. Ako je Hamilton vrhunski vozač, a većina se slaže da je, onda priče o godini učenja, sazrijevanja itd. padaju u vodu. On je učio i sazrijevao u nižim serijama i kao test vozač a čim je dobio priliku da vozi F1 utrku vozio je najbolje što je mogao isto kao što su vozili i Senna, Schumacher i ostali vrhunski vozači. Niti jedan vrhunski vozač neće na početku sezone biti na kvalifikacijama ili utrci namjerno sporiji samo zato da udovolji momčadskom kolegi. Pravi vozači voze na maksimumu od početka i pokušavaju pobjediti uvijek kad im se pruži i najmanja šansa. I ne vidim zašto je Hamilton u SAD-u trebao pustiti Alonsa ako je u tom trenutku imao više bodova od njega i time veće šanse za osvajanje naslova. Jedini problem u McLarenu je bio Alonso koji je svoju energiju trošio na svađe i prepucavanja umjesto da je šutio i probao pobjediti Hamiltona na stazi. Štoviše, čini mi se da si Alonso svojim problematičnim karaterom i dugim jezikom radi veliku štetu, lako je moguće da mu nakon jedne ili dvije loše sezone u lošijoj momčadi više ne bude tako privlačan vrhunskim momčadima, pogotovo ako se kao alternativa afirmira još neki vozač kao npr. Kubica, Haidfeld ili Sutil.
Molim Mladena za komentar
Da, slažem se. Problem je bio u tome (najviše, jasno , za Alonsa) što je Hamilton došao i odmah se počeo ponašati i voziti kao da mu je najprirodnije mjesto u samom vrhu Formule 1. To je njegova najveća kvaliteta, to je ono po čemu je on toliko nevjerojatno dobar (uz to, naravno, što briljantno vozi), ali istovremeno to je ono zbog čega ga puno ljudi ne voli. Ne voli ga, recimo, puno ljudi na ovom forumu, jer on bi valjda trebao namjerno abgasati s vremena na vrijeme kako netko ne bi mislio da je bezobrazan. Gluposti.
I, dakako, to se nije nikako dopalo Alonsu, ne zato jer on to ne bi respektirao, već zato jer to nije očekivao, osobito ne nakon tih prvih dogovora s Dennisom, nakon kojih je očekivao kraljevski, nepomućeni tretman u McLarenu. Da se nije pojavio taj i takav Hamilton, Alonso bi taj tretman i uživao, i možda bi danas bio novi (stari) svjetski prvak.