Testiranja - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Cuky
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Testiranja 2015.

Post Postao/la Cuky »

koliko sam primjetio na ovom sajtu piše na kojim su gumama trenutno, a ne na kojim je vrijeme postavljeno...iako se možda varam
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
nikolaf1
Početnik
Početnik
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la nikolaf1 »

SUMA SUMARUM prve sesije testova u 2015-oj sezoni je sljedeca:

* Sesija je prvenstveno prosla bez puno haoticnih situacija, kao sto je to bilo prosle godine, kada su bolidi poslije 3 zavoja pocinjali da stucaju, a poslije petog bi stali na stazi. Zatim u boks, pa kroz sat vremena opet paljenje, izlazak na stazu, poslije 6 zavoja opet kasljucanje, poslije 10-tog je bolid vec stao. Dakle, sesija je protekla prilicno "normalno" i podsjeca na vrijeme testiranja dok su na snazi bili V8 motori. Nije bio vecih iznenadjenja, pod tim mislim i lose izdanje McLarena jer ipak nije bilo realno za ocekivati da ce oni vrtiti puno krugova, jer su ovo ipak prvi nastupi nove PU Honde i trebace mozda cak i jedna cijela godina kako bi se sve stvari sklopile, kao sto to vidimo na primjeru ostalih momcadi koje su u proteklim danima vozile bez velikih problema, a samo godinu ranije su bile u haosu.
* Ono navaznije sto je bilo za pratiti tijekom ove sesije jeste broj odvezenih krugova, narocito gledajuci proizvodjace PU.
Tako je Mercedes odvezao 984 kruga ( 3 momcadi )
Ferrari je odvezao 730 krugova ( 2 momcadi )
Renault je odvezao 506 krugova ( 2 momcadi )
Honda je odvezla 79 krugova ( McLaren ) ;
Mercedesova PU je odvezla zaista impresivnu kilometrazu, sa 2 problema i to kod glavne momcadi, Mercedesa. Vodena pumpa je pravila problem.
Ferrari je sa svojom PU odvezao takodjer impresivnu kilometrazu ako se uzme u obzir da su nastupali sa dvije momcadi i ako se uzme u obzir da nisu imali niti jednog jedinog problema u navedenih 730 krugova. Prilicno dobar posao.
Renault je odvezao solidnu kilometrazu, ali skoro upola manju od Mercedesa, pri tome promijenivsi u dva navrata PU kako bi momcadi nastavile sa svojim programom. Red Bull je uistinu zabrinut cinjenicom da Renault ima ozbiljnih problema sa PU, a da su iskoristili dvije trecine tokena za razvoj motora.
Honda je odvezla, mali broj krugova. Od njih se nije ni ocekivalo puno vise. Dodatni problem pravi sto je u pitanju jedna momcad, tako da je tesko preci vecu kilometrazu i uociti sve probleme na vrijeme i ubrzati razvoj jedinice. Trebace Hondi vremena da se stabilizuje i da ta PU pocne da daje pravu vrijednost.
* Sto se tice performansi, o njima je prilicno nezahvalno govoriti u ovako ranom stadiju. Moze se uociti da su svi bolidi ocigledno brzi od svojih prethodnika. Mercedes je i dalje u samom vrhu. A iza njih se mogu desiti zanimljive situacije. Ferrari je mnogo bolji u odnosu na proslu sezonu. Bolid je stabilan, snazan na kocenjima i pri ubrzavanjima, izgleda sa vrlo efikasnom aerodinamikom i sa vrlo efikasnom PU. Totalno druga slika u odnosu na proslu godinu i njihov napredak se zaista vidi. Uocljivo je da su se oba vozaca od prvog susreta sa bolidom osjecala ugodno i zadovoljno sto je jako bitno u ovom stadijumu. Dakle, bolid je lako podesiti i nije tezak za voznju, sto je bio slucaj sa F14-T. Sauberova forma jos vise ohrabruje, kao i ponasanje na stazi, sto dodatno moze ohrabriti inzinjere iz odjela za motore u Ferrari-ju. Red Bull je tu i tamo. Izgleda da im muke zadaje Renault i da to polako i njih frustrira. Ali oni ce skoro sigurno do pocetka sezone poklopiti sve kockice. Wiliams se cini jako ozbiljan i konstantan. Nastavljaju gdje su stali prosle sezone. Lotus se jos upoznaje sa Mercedesom i njih cemo bolje vidjeti na sljedecim testovima. Toro Roso je solidan, sasvim solidan bolid. Renault im pravi malo problemcica, ali to je dosta manje izrazeno nego kod Red Bull-a, vjerojatno zbog aero paketa koji je kod RB11 dosta agresivniji. McLaren je limitiran Hondom i to postaje problem. Ako do Barcelone Honda ne rijesi probleme koji onemogucavaju voznju, to ce biti veliki problem za McLaren jer ce imati jako malo povratnih informacija i mogli bi biti u velikom zaostatku na pocetku sezone. Kilometri su kilometri.

Eto, to su neke moje crtice sa prve sesije testiranja. Jedva cekam Barcelonu. S razlogom nisam spominjao vremena. Preuranjeno je napisati koliko - toliko objektivan i relevantan post, a da se pri tome spominju vremena. Jos je previse rano. :)
FORZA FERRARI !!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Nikolaf1 - odličan post. Da su barem takvi na "hrvatskim f1 stranicama".
Jedna stvar mi nije jasna, možeš samo ovo objasniti (Toro roso) : "Renault im pravi malo problemcica, ali to je dosta manje izrazeno nego kod Red Bull-a, vjerojatno zbog aero paketa koji je kod RB11 dosta agresivniji."
Samo neka se trkaju.
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Kod Ferarija je jedno barem jasno-nema onog rvanja u krivinama kao sa F14 T.I da je bolid sporiji nego što se vidi na prvim testiranjama,bitno je da je bolid mnogo upravljiviji nego lani.To se nešto nemože ni sakriti ni zamaskirati sa manjom ili većom količinom benzina.

Za Hondu nemam toliko očekivanja kao što mnogi imaju,imajući u vidu da kad je Honda ulazila u F1 u BAR pre mnogo godina,prve godine je imala i težak i ne baš jak motor.Kasnije su nešto dobili, posebno sa izdanjem motora za domaću utrku-Suzuka Spec.

Rb-u oko vrata visi uteg zvan Reno i ako davljenik neispliva za kratkog vremena,najbolje je da taj uteg otkači od svog vrata,ako treba i da u suradnju sa onom tvrtkom iz Austrije(sa kojom sda surađuje i Ferari) sama proizvodi motor,ili pak mirne duše da čeka do 2017 i nove 2.2 biturbo motore.

Jedina pretnja Mercedesu je sam Mercedes,t.j. ako su legli na lovorikama i ako nisu potegli kao što treba ove zime
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Par zanimljivih crtica:
There is also suggestion from Giancarlo Minadri that both Mercedes and Williams collected so many laps with 2014 power unit. #F1
If that's true Mercedes will play "watch&react" game during a season intoducing PU upgrades if/when necessary. #F1
Looks like @MercedesAMGF1 was testing new chassis with old PU and many other components from 2014 season. #F1
Now just imagine what will happen when they will start introducing all that stuff prepared in Brackley and Brixworth for 2015. #F1
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ako je motor blizu savršenstva kao što se pričalo,to znači da se nemože baš mnogo pojačati.Ipak ima neka granica dokle se može iči,posebno sa ograničenim potrošnjom goriva od 100 kg.(ili litara kako beše zaboravih).

Nije daleko od istine Lauda kad je rekao da 15-20 KS pojačanje motora za njih velika stvar.I Ferari i reno kad dođu na nivoom gde je sada Mercedes,biće im teško da idu dalje.
nikolaf1
Početnik
Početnik

dmarijon je napisao/la:Nikolaf1 - odličan post. Da su barem takvi na "hrvatskim f1 stranicama".
Jedna stvar mi nije jasna, možeš samo ovo objasniti (Toro roso) : "Renault im pravi malo problemcica, ali to je dosta manje izrazeno nego kod Red Bull-a, vjerojatno zbog aero paketa koji je kod RB11 dosta agresivniji."
Hvala ti puno! :) Stari sam ja clan na ovom forumu. Nego sam mijenjao nalog, a i nisam bio aktivan u zadnje vrijeme zbog svojih obaveza. Jedino sam stizao pratiti sto pisete i tako sam bio upucen u desavanja na forumu. ;)

Za Toro Rosso..pa htio sam reci da je Toro Rosso odvozio mnogo vise krugova od Red Bull-a na istoj PU, dakle Renault-u. Renault-ova PU je i njima pravila probleme, ali to kod njih nije dolazilo toliko do izrazaja kao sto je bilo kod Red Bull-a. Ocito je fora u pakovanju te PU u bolid, te poznavanju Newey-a i dovodjenje do ekstrema aero paket, cak naustrb efikasnog hladjenja komponenti na samoj granici pregrijavanja ili cak pregrijavanja. Izgleda da Renault trazi vise hladnog zraka, a to RB11 u ovoj specifikaciji ne daje koliko STR10 i da ima i u tome razloga problema Renault-ove PU, poglavito u RB11.
Naravno, necu da kazem da je Renault sve uradio sjajno, a da je Red Bull promasio sa sasijom. Onda bi barem Toro Rosso funkcionirao u najboljem redu, a to nije slucaj. Tri puta su stajali na stazi upravo zbog PU.
FORZA FERRARI !!!
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

TR je koristio 2014 PU, a RB novu specifikaciju.
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ma da? Onda bi to bio odgovor. Jedino mi nije jasno za merc. Nagađanja su da je isto koristio stari PU, a Rosberg komentira da "novi ne radi ravnomjerno kao stari" ...
Samo neka se trkaju.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

dmarijon je napisao/la:Ma da? Onda bi to bio odgovor. Jedino mi nije jasno za merc. Nagađanja su da je isto koristio stari PU, a Rosberg komentira da "novi ne radi ravnomjerno kao stari" ...
I ti svasta vjerujes :D. A opet ko zna
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
nikolaf1
Početnik
Početnik

Slash je napisao/la:TR je koristio 2014 PU, a RB novu specifikaciju.
Navodno je TR dobio novu specifikaciju na trecem i cetvrtom danu testiranja i ipak su i dalje vozili dosta vise krugova nego Red Bull. Mislim da nije sustina u tome. Fora je sa PU koja ocito i dalje nije na nivou, ali i pakovanje i koristenje iste.
FORZA FERRARI !!!
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

torro rosso ima poprilično velik onaj usis iznad glave vozača...možda zbog tog nemaju problema s pregrijavanjem i mogu vrtit puno krugova...naravno, u tom slučaju aerodinamika trpi...
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ovogodišnji motori nisu bučniji od prošlogodišnjih, baš naprotiv manje su bučni, bar u slučaju Ferrari
Marco Canseco, writing for the Spanish daily Marca, agrees that the sound produced by the 1.6 litre power units did seem "somewhat improved" at the opening test of the 2015 pre-season.

But he said: "As we have found, while the sound of the engine is now being heard more clearly, the actual decibels of the passing cars has not increased."

He also did this last year at Jerez, where Fernando Alonso’s Ferrari topped the charts with its 102 decibels.

He said the loudest engine note recorded at Jerez was the Renault (100dB), followed by Mercedes (97), Ferrari (96) and Honda (93).
Bernardinac
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Bernardinac »

He said the loudest engine note recorded at Jerez was the Renault (100dB), followed by Mercedes (97), Ferrari (96) and Honda (93).
Obzirom da se Hondin motor vjerojatno nije vrtio na 100% mišljenja sam da će Hondin motor kad dosegne svoj maximum biti najbučniji od svih.
Ovako, na niskim obrtajima zvuči kao zvjer a kad pusti "glas" ima da opada kosa. :biggrin:
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Bernardinac je napisao/la:Ovako, na niskim obrtajima zvuči kao zvjer a kad pusti "glas" ima da opada kosa. :biggrin:
ili djelovi sa McLarena :evil:

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Zvuk dolazi kao rezultat brzine izduvnih gasova.Ako je brzina veća,zvuk će biti jači.Manja brzina znači i veći stupanj iskorisćenosti izduvnih gasova. Nadam se da je kog Ferarija to znači da je stupanj naj(veći) i da će motor biti super.

Može rezultat tihog biti i vožnja sa manjem snagom motora,što po vremenima što su radili Kimi i Fetel vidimo da nije tako.
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Veći zvuk = veća neiskorištena enrgija = manja učinkovitost PU (manja snaga veća potrošnja)?

Ili je to tako samo u teoriji, a u praksi ovisi od više faktora?
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Pa u teoriji se sav zvuk vise manje gubi na turbini jer plinovi bi inace izasli u okolinu kroz auspuh a ovako se koriste za pogon turbine koja pokrece kompresor i mguH. Tako da ima smisla da je manji zvuk=veci stupanj iskoristivosti
slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

F1NAC je napisao/la:Tako da ima smisla da je manji zvuk=veci stupanj iskoristivosti
Pogotovo kad je Renaultov PU s 100dB najglasniji, a mnogo puta tokom sezone se moglo vidjeti na grafici da je dosta žedan.
Mercedes i Ferrari su slični 97-96, a i Nasr je rekao da su u globalu također slični (s Mercom iz 2014.) koji je bio štedljiv
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Analysis: What we learned from testing at Jerez

With the opening test of 2015 all wrapped up, Dan Paddock looks at what we learned from the opening four days of running at Jerez.

Mercedes:
There were no headline grabbing times from the reigning champions at Jerez, but the team completed a serious haul of mileage over the course of the opening four days to suggest that it has gone some way to fixing the reliability problems that hamstrung last year’s title winning car.

Nico Rosberg completed a massive haul of 308 laps, while Lewis Hamilton managed 208 of his own to take the team’s total clear of the 500 mark for the week. A sum considerably more than any of its rivals.

Yes, there were problems, such as a water leak for Hamilton on Monday, and while Rosberg was cautious about the new Ferrari, given the team’s achievements last year it is hard to see them being displaced at the top of the pecking order.

Red Bull: Ahead of the Jerez test Red Bull team boss Christian Horner said whatever happened at the Spanish circuit it could not be nearly as bad as the team’s experience in 2014, when it spent most of the first test in the garage due to the RB10’s affinity with setting on fire.

The last week was not quite on that scale of misery, but the team did encounter power unit problems for a second year running, which seriously restricted the mileage Daniel Ricciardo and new-boy Daniil Kvyat managed to put on the dazzle camouflage-liveried RB11.

Kvyat did not help matters when he broke the team’s only front wing with a minor off on Monday. Desperate for mileage, the team sent the Russian back out sans a front wing.

Red Bull will certainly be frustrated to have finished behind Lotus, who missed the opening day, on the mileage charts, and only ahead of McLaren, which struggled with early teething problems form new engine partner Honda. However, the team did manage a series of longer runs on the final day which is a sign of progress. As last showed, write them off at your peril.

Williams: Much like last year, Williams got on with the business of testing in a quiet and efficient manner at Jerez.

Certainly, the surprise package of 2014 did not seem in any great rush, as it completed just the fifth amount of mileage, despite few obvious problems.

The team also shied away from chasing any headline topping times, with its drivers Felipe Massa and Valtteri Bottas just seventh and eighth in the combined timesheets.

There are also positive sounds coming from the drivers, with both Massa and Bottas confident that the new car is an improvement on the FW37 with which they finished on the podium at the 2014 season finale in Abu Dhabi.

Ferrari: The Scuderia has been quickly branded as the ‘most improved team’ after topping three of four days at Jerez.

Raikkonen’s fastest lap of the week, set on the final day, grabbed the headlines, but it is Vettel’s lap on Tuesday which is the real eye opener, and has prompted curious glances from Mercedes.

Vettel posted a 1:20.984 to end the week second fastest, a tenth shy of Raikkonen, but on the medium tyre. Whatever way you want to look at it, that is a handy time.

Importantly, it appears that Raikkonen is also far happier with the new car, calling it a “different story” in comparison to its much-maligned predecessor, with which the Finn struggled throughout last year with.

It is ‘only testing,’ and cynics will point out that Raikkonen topped the opening day at Jerez last year, but it is obvious the team has made a step forward over the winter, especially with its power unit – just look at Sauber.

New team principal Maurizio Arrivabene says the passion at Ferrari has been restored. Could the SF15-T be the car to return the team to the top of the podium?

McLaren: As to be expected, it was a difficult opening test for the Woking-based team which encountered early problems as was to be expected with its new Honda-powered MP4-30.

Engine issues meant the team spent most of the four day test in the garage. Fernando Alonso debuted the new car on Sunday but managed just six laps. Jenson Button mustered just six more the following day and it was all looking a bit farcical.

The team did make some progress from day three onwards, as Alonso and Button completed 30+ laps a piece, taking the teams tally to 79 for the week. It was hardly the 507 laps completed by Mercedes, but a stark improvement on the 21 Red Bull managed at this stage last year.

Despite the early struggles, it is still all smiles at McLaren who seem confident with the car they have on their hands, and both Alonso and Button have praised the early feel from the MP4-30. The Barcelona test will be telling for McLaren.

Toro Rosso: The team enters 2015 with lofty ambitions after team boss Franz Tost targeted a fifth place finish in the constructors’ standings this season.

The STR10 is certainly a pretty car but by all accounts it is a bit of a handful on track, and credit must go to the team’s two rookies Max Verstappen and Carlos Sainz who both kept their noses clean and completed 353 laps over the course of the week.

The team admitted a lot of its work over the four day test focused on acclimatising Sainz and Verstappen to the job, and that showed as the pair finished ninth and 11th in the overall standings.

While Red Bull struggled for laps after problems with its Renault power-unit, Toro Rosso managed the third most miles of any team – 1051 – to at least give Renault some data to work with ahead of the next test at Barcelona later this month.

Lotus: The Enstone-based team arrived late at Jerez, missing the opening day of testing after the transit of its car was delayed. Despite this, Lotus got straight down to work once the car arrived at Jerez, with Maldonado completing 41 laps on its debut.

There were problems, as to be expected after making the switch to a new power unit, but the team still managed to complete more mileage than Red Bull with the Mercedes-powered E23.

There were also good early signs from the drivers, as Maldonado talked up the driveability of the team’s Mercedes engine, while Romain Grosjean, who had just the one day in the car, called the E23 much closer to the race winning 2013’ Lotus, than the ghastly twin-tusked car the team battled with throughout last year.

Sauber: After a miserable 2014 season, there were some encouraging early signs for the Swiss team at Jerez, as the new C34 featured in the top two in the standings on each day, Nasr even going fastest on Tuesday.

That this was all accomplished on the soft tyres might suggest the team, bereft of sponsors, was looking to make a statement early in testing with a series of glory runs, although Sauber deny this.

Still, as Ericsson said on Wednesday, after the depressing lows of last year, the early signs have given everyone at Sauber something to smile about.
IZVOR - RichlandF1

Na kraju članka postoje i neke statističke tablice ako nekog zanima

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Naletih na clanku autosporta
1 Felipe Massa (Williams-Mercedes) 307.6 km/h

2 Nico Rosberg (Mercedes) 307.6 km/h

3 Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes) 306.8 km/h

4 Max Verstappen (Toro Rosso-Renault) 303.3 km/h

5 Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) 303.3 km/h

6 Kimi Raikkonen (Ferrari) 300.8 km/h

7 Daniil Kvyat (Red Bull-Renault) 294.2 km/h

8 Jenson Button (McLaren-Honda) 277.6 km/h
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Naletih na clanku autosporta
1 Felipe Massa (Williams-Mercedes) 307.6 km/h

2 Nico Rosberg (Mercedes) 307.6 km/h

3 Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes) 306.8 km/h

4 Max Verstappen (Toro Rosso-Renault) 303.3 km/h

5 Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) 303.3 km/h

6 Kimi Raikkonen (Ferrari) 300.8 km/h

7 Daniil Kvyat (Red Bull-Renault) 294.2 km/h

8 Jenson Button (McLaren-Honda) 277.6 km/h
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

McLaren @McLarenF1
Drivers confirmed for Barcelona test: @JensonButton jumps in the MP4-30 for days 1 & 2, followed by @alo_oficial for 3 & 4. #McLarenHonda
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

slika

Technikcheck Mercedes AMG W06 Wichtige Unterschiede im Detail
AMuS lijepo objašnjava neke stvari posebno usporedbu Mercedesa i ostalih bolida...treba se lomiti, mučiti i očajavati sa njemačkim ali da se dosta toga pohvatati....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Zaključano