Formula 1 team - Oracle Red Bull Racing [RB18]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Kenny
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Williams i MS

Re: Formula 1 team - Red Bull Racing

Post Postao/la Kenny »

Istina, Vettel je mogao da ostane na stazi u trenutku kad je otišao sa nje, jedino bi poslje toga Button udario u njiega kad mu je bolid pogjego. Ja bi da me neko gura sa staze osto na njoj, pa ti guraj care, nepričam samo za sad nego i inače taj običaj
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Evo I Brundle veli da bi Vettela trebalo kazniti. Ili dobije +20sec ili neka zamjene pozicije Buttona i Vettela
Lord of the Ring
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: sebe_i_MS

Post Postao/la Lord of the Ring »

Hahaha trolololo dobro trolaju ovi iz red bulla, jaki su, jaki su, neka trolaju...samo dokaz da su pravila na papiru samo to pravila na papiru ergo POS- sta znaci da je bolid treba biti na stazi stalno, ha pa nije to bas tako jasno, sto je tocno dio staze, koliko bolida moze biti izvan, sto kad svi koriste npr neki dio koji se smatra "van staze" (ulazak u stadion danas po onom plavom kao neki primjer) sta onda? sve su to suplje price - jedino da si uzmu truda i GPS-om tocno svaku stazu mapiraju u centimetre tj odrede granice i onda orto-foto mogu odrediti jel neko bio izvan staze, ovo sve ostalo je proizvoljno, diskreciono i sranje, kaznjen fetl ili ne, sranje je!
slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Ovaj Horner je smiješan govori kako Hamilton nije zelio preći ispred Alonsa za razliku kad je bio iza Vettela ..... Treba ovom stavit flaster na usta
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

F1NAC je napisao/la:Ovaj Horner je smiješan govori kako Hamilton nije zelio preći ispred Alonsa za razliku kad je bio iza Vettela ..... Treba ovom stavit flaster na usta
Alonsa nije mogao proći tako lako jer Ferrari nema tako jadan top speed kao RB zato mu je bolje da šuti jer je mulac!
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

F1NAC je napisao/la:Ovaj Horner je smiješan govori kako Hamilton nije zelio preći ispred Alonsa za razliku kad je bio iza Vettela ..... Treba ovom stavit flaster na usta
Stvarno zna lupit
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Alonso je fino reko da ne bi imo problema s puštanjem Hamiltona naprijed, ali da mu je odgovaralo da ga drži iza.
Super mi je kad se najljigaviji i najnepošteniji fraer na gridu nađe za potezat nekakve moralne pouke ostalim vozačima/momčadima, daj pliz pokrij se ušima :roll: :roll: .
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Lord of the Ring je napisao/la:pa nije to bas tako jasno, sto je tocno dio staze, koliko bolida moze biti izvan, sto kad svi koriste npr neki dio koji se smatra "van staze" (ulazak u stadion danas po onom plavom kao neki primjer) sta onda
Kako nije jasno? Već sam jednom citirao ovaj dio pravilnika, ali izgleda moram opet:
20.2 Drivers must use the track at all times. For the avoidance of doubt the white lines defining the track edges are considered to be part of the track but the kerbs are not.
A driver will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with the track.
Should a car leave the track the driver may rejoin, however, this may only be done when it is safe to do so and without gaining any advantage.
A driver may not deliberately leave the track without justifiable reason.

Podcrtao sam ti to što ti kažeš da je nejasno. Dakle, dok god je bolid bilo kojim dijelom (dakle bilo kojim kotačem) na ili unutar bijele linije smatra se da je na stazi. Ako sa sva 4 kotača prijeđe bijelu liniju smatra se da je izvan staze
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Lord of the Ring
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: sebe_i_MS

Post Postao/la Lord of the Ring »

Cuky je napisao/la:
Kako nije jasno? Već sam jednom citirao ovaj dio pravilnika, ali izgleda moram opet:
20.2 Drivers must use the track at all times. For the avoidance of doubt the white lines defining the track edges are considered to be part of the track but the kerbs are not.
A driver will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with the track.
Should a car leave the track the driver may rejoin, however, this may only be done when it is safe to do so and without gaining any advantage.
A driver may not deliberately leave the track without justifiable reason.

Podcrtao sam ti to što ti kažeš da je nejasno. Dakle, dok god je bolid bilo kojim dijelom (dakle bilo kojim kotačem) na ili unutar bijele linije smatra se da je na stazi. Ako sa sva 4 kotača prijeđe bijelu liniju smatra se da je izvan staze
I call BS, sta ako svi (ne)namjerno koriste dio koji je "van staze" da bi imali brzi izlazak iz zavoja npr ...jel justifiable reason proci brze kroz zavoj (za sve) ?? sto je justifiable reason ...bokte pa oko ovog bi se mogli elaborati pisat i odvjetnicki timovi klat do beskonacnosti..a da ne pricam da je dokazivanje onog dijela "deliberately" zesci pain in the ass! ja u biti govorim malo vise opcenito kako su ta pravila BS i podlozna su tumacenju sudaca kao sto je to obicno tako, zato i imamo odluke kakve imamo
mene briga hoce li Vettela kazniti ili nece, tj hocu reci da mogu argumentirati i jednu i drugu stranu tj kazniti ili ne. Odavno sam prihvatio kako je nesto sto se zove "pravilo" iznimno relativno i vise se niti ne ljutim ili oko tog radit treba neku dramu jer jedino sto je sigurno je to da ce jednom biti ovako a drugi put mozda onako tj za nekog ce pravilo biti "vise relativno" i to je to.
slika
luka_kimi
Moderator
Moderator
Navijam za: Kimi

Post Postao/la luka_kimi »

Odmah da napomenem, nije mi niti najmanja namjera braniti Vettela jer smatram da neki njegovi postupci kao ni izjave ne doliče niti svjetskom prvaku niti vozaču elitnog sporta kao što je Formula 1, zbog čega ga baš i ne simpatiziram previše. Kad u tu jednadžbu uključimo još i kredit koji ekipa za koju vozi ima kod FIA-e, možete zaključiti da niti malo ne želim opravdati njegov čin.

Ipak, čisto rasprave radi ( :biggrin: ), može li mi netko objasniti po čemu se razlikuje današnji Vettelov potez od ovoga?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QMse73dg ... re=related[/youtube]

Isto vrijedi i za Kimijev start 2009. godine, nakon čega je na ovoj stazi i pobijedio. ;)
slika
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's. Kimi Raikkonen... :)
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Kimi je lovil bolid ko rodeo :D, Vettel je imal čisto namjeru napraviti ono u panici i nestrpljivosti.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Lord of the Ring je napisao/la: I call BS, sta ako svi (ne)namjerno koriste dio koji je "van staze" da bi imali brzi izlazak iz zavoja npr ...jel justifiable reason proci brze kroz zavoj (za sve) ??
Na nekim stazama su dopuštene iznimke od tog pravila, koje se dogovore na sastanku vozača sa Charlijem. Npr. prije nego je promjenjen zadnji sektor u Magny-Coursu na izlasku iz zadnjeg zavoja se išlo skroz do pit wall-a iako je to značilo izlazak izvan linija. Također, u Magny-Coursu se dozvoljavalo i sa desne strane izać van staze u pripremi za ulazak u prvi zavoj.
Iznimka je postojala i u Paul Richardu na izlasku iz zadnjeg zavoja. Dakle, na nekim se mjestima, po dogovoru, može izaći van staze. Ali tada to onda vrijedi za sve.
Lord of the Ring je napisao/la:sto je justifiable reason ...bokte pa oko ovog bi se mogli elaborati pisat i odvjetnicki timovi klat do beskonacnosti..a da ne pricam da je dokazivanje onog dijela "deliberately" zesci pain in the ass!
"Justifiable reason" bi bio opravdani razlog u našem prijevodu. Dakle, ako vozač izbjegava sudar, neku prepreku ili odlomljeni dio na stazi, onda može napustiti stazu i vratiti se na nju na način da ne stječe prednost ili ne ugrožava ostale sudionike.
"Deliberately" bi bilo namjerno, a to se lako može procjeniti iz ovog "justifiable", tj. ako nema opravdanog razloga znači da je namjerno.
luka_kimi je napisao/la:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QMse73dg ... re=related[/youtube]

Isto vrijedi i za Kimijev start 2009. godine, nakon čega je na ovoj stazi i pobijedio. ;)
Ovaj se potez razlikuje u tome što ulazi u "justifiable" izlazak, tj. opravdan je. Staza je bila mokra i prateći putanju kojom je išao da je nastavio skretati došao bi na mokri tepih sa strane, Pošto je to bilo na startu postojala je mogućnost da se okrene i uleti nekontrolirano u gužvu na stazi i izazove sudar. To mu se i dogodilo na kraju utrke, kad je isto tako izašao sa strane i okrenuo se. Tada nije bilo nikog pa je jedina žrtva bio zid.

A ovog iz 2009. se ne sjećam toćno, a sada mi se neda tražiti. Mogu to kasnije prokomentirati ako osjetim potrebu

slika
kimi&pablo.u.bmw
Početnik
Početnik

Post Postao/la kimi&pablo.u.bmw »

na start trke i prvu krivine se drugacije gleda tj vise tolerancije imaju suci
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

ovo se razlikuje od onog danas po tome sto je Kimi izgubio poziciju od Mase koju je pre toga zaradio,a danas je Fetel dobio poziciju.dobro se vidi da je na kocenju Kimi bio u mjenjecu Meklarena,znaci je bio ispred,a posle izlaska iz prve krivine Masa je vratio poziciju ispred Kimija
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

F1NAC je napisao/la:smijesno je kako su dopustili nastup bolidu koji je ilegalan , tj trebao bi biti ilegalan . Jer s onakvim momentima na određenim okretajima kontroliraju proklizavanje neki njihov TC .. sutra je tehnicki briefing bit ce zanimljivo sto ce izac iz prostorije , koje rjesenje .
Jo Bauer je rekao o mapama da misli da se kose sa tehničkim pravilnikom po točki 5.5.3 ali objašnjenje mi nema smisla jer bi stavilo van zakona svaku mapu koja skida snagu i moment makar zbog štednje goriva ili manjeg naprezanja motora, a to koriste baš svi.

Osim toga točka 5.5.3 praktično određuje da hod pedale gasa mora biti linearan. Za lakše shvatiti - 60% hoda pedale mora odgovarati zahtjevu elektronici za 60% broja okretaja motora i raspoloživom momentu pri tim okretajima. Problem je što raspoloživ moment motora pri određenim okretajima nije fiksna vrijednost već se mijenja ako ništa drugo onda trošenjem motora i razlika između novog i onog pri kraju trkaćeg vijeka može biti značajna.
Ako neki tim namjerno želi manji moment pri određenim okretajima ali da je to stalna približna vrijednost na koju ne utiče neki od parametara nevezanih za zdravlje motora ili potrošnju - mapa je u duhu pravilnika po meni.

Točka 5.5.3 glasi:
The maximum accelerator pedal travel position must correspond to an engine torque demand equal to or greater than the maximum engine torque at the measured engine speed.
The minimum accelerator pedal travel position must correspond to an engine torque demand equal to or lower than 0Nm.

O TD 036-11 nemogu ništa reć jer neznam kako glasi - vjerovatno naputak koji pojašnjava ili preciznije definira mape korištene za "napuhavanje" difuzora.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

stvar je u tome, koliko sam ja shvatio priču da je na srednjem rasponu okretaja motora bio manji moment nego na nižim okretajima što se kosi sa pravilom da reakcija motora na položaj papučice mora biti linearna.

slika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la zvjerko »

Cuky je napisao/la:stvar je u tome, koliko sam ja shvatio priču da je na srednjem rasponu okretaja motora bio manji moment nego na nižim okretajima što se kosi sa pravilom da reakcija motora na položaj papučice mora biti linearna.
Ne, nego je problem što na srednjim okretajima je manji moment u odnosu na stare mape koje pokazuju da je motor sposoban isporučiti više momenta pri istim okretajima.

http://www.f1technical.net/news/17614?s ... 229f777a38" onclick="window.open(this.href);return false;

...treći odlomak.

Mislim da nigdje ne stoji da timovi moraju voziti sa maksimalno našpananim motorima i nema smisla zabranit podešavanje korisnog raspona rada sve dok se radi o pasivnoj mapi na koju ne utiču parametri koji nemaju direktne veze sa samim radom motora.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ta je priča cijela zbunjujuća, a još više do zbunjivanja dovodi pojašnjenej odluke sudaca
“While the stewards do not accept all the arguments of the team, they however conclude that as the regulation is written, the map presented does not breach the text of Art. 5.5.3 of the Formula One Technical Regulations and therefore decided to take no action.”
A mislim da je do ovog dođčo zbog ovog pravilia koje si ti citirao gore:
Article 5.5.3 says that “The maximum accelerator pedal travel position must correspond to an engine torque demand equal to or greater than the maximum engine torque at the measured engine speed. The minimum accelerator pedal travel position must correspond to an engine torque demand equal to or lower than 0Nm.”
tj. ova prva rečenica.
Samo nažalost, zbog loše komunikacije u javnost kad su tehničke stvari u pitanju mislim a nikad nećemo doznati što je točno u pitanju i kako se uopće pronašlo nepravilnosti

slika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la zvjerko »

Cijeli set pravila vezan uz motore je nedorečen iz praktičnih razloga što je konačna konstrukcija motora starija od samog pravilnika. Pravilnik se mijenjao i donosio naknadne zahtjeve za motor koji nisu bili tu prilikom konstruiranja tako da su neke nedorečenosti i logične. Pojavljuje se i problem što neko regularno riješenje osim primarne svrhe ima i nusefekt koji je graničan ili neregularan ovisno dali se i kako koristi ... još je veći problem šta je to "duh pravilnika" i zašto ima više interpretacija od jedne jedine.

U ovakvim situacijama nikad neću krivit tim već tehničku komisiju koja se nije pobrinula predvidjeti i jasnije definirati pojedine zone (novi položaj ispuha nije riješio problem napuhavanja difuzora npr).

Ipak mislim da to ima više veze sa TD 036-11 još samo kad bih znao sadržaj te tehničke direktive iliti smjernice.
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Horner o prestizanju Hamiltonovom vraćanju kruga zaostatka
http://www.autosport.com/news/report.php/id/101457" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Red Bull Racing is set to be forced to make changes to the engine mapping of its cars for this weekend's Hungarian Grand Prix, AUTOSPORT has learned, with the FIA poised to issue a clarification in the next 48 hours on the matter
link
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Cuky je napisao/la:stvar je u tome, koliko sam ja shvatio priču da je na srednjem rasponu okretaja motora bio manji moment nego na nižim okretajima što se kosi sa pravilom da reakcija motora na položaj papučice mora biti linearna.
Da, preciznije - proporcionalna gasu. Mogu otprilike razumijeti da se tu može manipulirati. Zbunjuje me ovaj drugi dio - da su time dijelom napravili ono što su imali 2011. Kako?
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pa ja ne vjerujem, stalno im naređuju neke promjene, a nikad ih ne kazne jer su sa ilegalnim bolidom vozili

slika
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Da, katastrofa. Ako je ilegalno - kazna, ako nije, zašto mijenjat?!?!??!
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Alonso Fernando
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Fernando Alonso only

Post Postao/la Alonso Fernando »

Zapetljali smo se u tehnicke detalje,pojednostavljeno ,smaljili su snagu motora u zavojima na ca95% i time smaljili mogucnost proklizavanja tj napravili su TC onako izokola a TC(traction-control) je zabranjen.
Nigdje nisam nasao koliko je ova fora donila prednosto po krugu,ako neko ima info???
Odgovori