P&O - Listopad 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Pero Perilica
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Pero Perilica »

Već par puta čujem od naših komentatora da npr. Trulli ima bolid za jedan brzi krug i zato je dobar u kvalifikacijama ali isti taj bolid nema konstantnost za više njih tijekom utrke i zato su tu gdje su je! Ja mislim da je bolid ipak "samo" stroj koji može napraviti i 100-njak takvih krugova i problem nije u bolidu već u vozaču koji ima koncentraciju i umijeće da napravi njih 1,2,.....25 i da se tu radi o klasi pojedinog vozača!

Sad pitanje: Da li ima smisla ovo kaj sam ja napisal?
Hvala!!
Anything you can do, I can do better!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Sanel je napisao/la:Evo opet mene sa jednim pitanjem koje pomalo napada Hamiltona, a to su kvalifikacije. Tijekom cijele sezone gledajući kvalifikacije sam učio jednu stvar, a to je da je u Q2 Alonso gotovo redovito brži od Lewisa da bi u Q3 Lewis "odjednom" znatno ubrzao za razliku od Alonsa i odnio pole. Na mnogo utrka (pa i danas) Hamilton cijeli vikend uopće ne briljira i ne bude vodeći na treninzma i u Q1 i Q2 da bi u Q3 naglo ubrzao i odnio pole. Mene sad zanima zbog čega je to tako jer me zbunjuje. Je li možda baš u tim zadnjim kvalifikacijama Lewis potpuno podesi bolid, je li tu dio taktike (mada nakon vakog polea je Lewis odnio pobjedu) ili je možda nešto treće? Definitivno sam zbunjen

Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru.
I Hamilton i njegov inženjer su očito posve fokusirani na ono na što i trebaju, do subote. Uopće nije toliko bitno tko je na prvoj poziciji u petak ili subotu ujutro, jer vozači voze s različito poštelanim autima, ili ih tek pokušavaju poštelati. Čak niti Q1 i Q2 nisu toliko važne, jer je jedino bitno da se prođe u Q3.
Evo, u Kini je Räikkönen bio prvi na svim treninzima, i u Q1 i Q2 u subotu. To ne vrijedi puno ako onda ne dođe na pole position. Jednostavno mislim da Hamilton ima pravi fokus onda kad je daleko najvažnije.
On što je najluđe: mislim da ove godine vidimo tek nesavršeni početak vladavine Lewisa Hamiltona.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Pero Perilica je napisao/la:G.Jergoviću, koja vam je prva asocijacija na riječ "formula 1"?
Doživljaj F1 auta u punoj brzini izbliza, u Monte Carlu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Pero Perilica je napisao/la:Već par puta čujem od naših komentatora da npr. Trulli ima bolid za jedan brzi krug i zato je dobar u kvalifikacijama ali isti taj bolid nema konstantnost za više njih tijekom utrke i zato su tu gdje su je! Ja mislim da je bolid ipak "samo" stroj koji može napraviti i 100-njak takvih krugova i problem nije u bolidu već u vozaču koji ima koncentraciju i umijeće da napravi njih 1,2,.....25 i da se tu radi o klasi pojedinog vozača!

Hvala!!
Apsolutno točno. Stavite Trullija u McLaren i neće biti ni blizu Alonsu, ni u kvalifikacijama, a pogotovo ne u utrci.
flying finn

Post Postao/la flying finn »

Mladene sjećam se jedne vaše kolumne od razvojnom putu vozača. Mislim da je bilo nekih 8 godina kartinga, 5 godina juniorskih formula i onda bi uslijedio prvi F1 test. No, uočio sam i iznimke od pravila. Sutil je navodno počeo s kartingom tek s 14, Kimi je odvozio samo 23 utrke juniorskih formula............... Da li vozač koji počne neuobičajeno kasno(dakle "klinac" od nekih 15 godina) može nadoknaditi propušteno ili su najbolji oni koji sjednu za volan prije nego što prohodaju.

Možete li navesti primjere nekih vozača koji su počeli "kasno", a svejedno napravili pristojne karijere i kako je tekao njihov put?
Pero Perilica
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Pero Perilica »

Još jedno pitanjce!!(danas sam baš inspiriran, valjda zato kaj tu kod mene kiša pada)

Da li se vozači prije utrke kontroliraju na utjecaj droge, alkohola i sl.??
To je sve od mene za danas! Hvala!
Anything you can do, I can do better!
mislav 1984
Ja sam: Vozač
Navijam za: Dobru utrku

Post Postao/la mislav 1984 »

Pozdrav, Mladene!

Već ste u više navrata naglasili da je po Vama alonso najkompletniji vozač. Po Vašem mišljenju, kolike su šanse da mu hamilton oduzme tu titulu u sljedećoj sezoni, dvije, tri, s obzirom da je ipak još uvijek neiskusan (u mjeri u kojoj se svjetskog prvaka uopće može nazvati neiskusnim)?

Hvala!
Dexter
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dexter »

Pozdrav g. Jergoviću!

Molio bih vaš sud o slijedećem:
Dakle, situacija prije i nakon kvalifikacija po meni izgleda ovakva:
U McLarenu su svijesni da je na ovoj stazi Ferrari donekle brži. Vjerojatna procjena bila je da s približno jednakom količinom goriva u odnosu na Ferrari mogu, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, doći "samo" do drugog startnog reda.
Uzevši u obzir situaciju Hamilton i njegov trkaći inžinjer odlučuju se igrati na sigurno, tj. s manje goriva kao jedinom mogućnošću za napad na pole position. Pokušaj je uspio, ali sad treba nekako izrealizirati brzi bijeg, pošto će vjerojatno u boks nekoliko krugova prije konkurencije, što će, dosad se više puta pokazalo, ići malo teže.
Alonso je s druge strane, kao onaj koji može puno više izgubiti, također igrao na sigurno. Međutim, njegova je logika obrnuta. Puno je teži od Hamiltona, a sigurno i ponešto od oba Ferrarija. Pouzdaje se u svoje vještine, vjerojatno kalkulirajući kako će se u početnoj fazi utrke uspjeti održati na repu nešto lakše trojke ispred nsebe, a onda ostati najduže na stazi i uz par brzih krugova pokušati proći (možda i skroz) naprijed.
Raikkonen zna da ne smije pustiti Lewisa da pobjegne, što se vjerojatno niti neće dogoditi u početnoj fazi utrke, jer će, mišljenja sam, Finac uspjeti iskontrolirati Britančev bijeg.
Što se tiče Masse, on sad ionako igra za ekipu i prioritet mu je čuvati Kimijeva leđa, tako da nekakvih revolucionarnih poteza i ideja sutra od njega niti ne treba očekivati.
Naravno, dio posta u kojem su pretpostavke o mogućem razvoju same utrke iznosim pod uvjetom da nakon starta pozicije ostanu nepromijenjene, te da se ista vozi po suhom vremenu.

Hvala
Zadnja izmjena: Dexter, dana/u 06 lis 2007, 12:58, ukupno mijenjano 1 put.
Marvin

Post Postao/la Marvin »

Pratim F1 od svoje nekakve 4. godine imam čak i jedan genijalan album sa sličicama iz 1981 godine (raritet iz gornjeg milanovca) recimo da se sječam nekih stvari od Nelsonovog osvajanja naslova u BMW-u a ovisnik sam postao prije petnaestak godina.
U svo to vrijeme samo sam nekoliko voača smatrao nečim izuzetno posebnim. I to samo zbog dvije stvari koje nisu pobjede ili naslovi nego demonstracija sile.

Naime Senna je dva naslova osvojio u jako dominantnom bolidu i ne smatram ga jednim od dvojice najboljih zbog toga nego zbog sposobnosti da uvijek ćak i ako bolid nije najbolji pokaže tko je gazda. On će donjeti svvoju sekundu po krugu bilo gdje i bilo kad, a ako mu je bolid još i najbrži onda to pokazuje u svakom krugu doslovno deklasirajuči sve ostale. Postoji i ona komponenta ja mogu ovo a vi drugi ne npr. ona kiša u tolemanu ili recimo onaj famozni krug u monaku.

Za Vas mlađe (ne morate ga voljeti, možete ga ćak i mrziti ali ako malo bolje pogledate morate priznati da je bio debelo ispred svih sa kojima je vozio) MS. Nije fora u 7 naslova nego u ovome. U f1 prije koji mjesec je izišao članak o njegovih 9 najboljih utrka nisu sve pobjede, tu imate par objašnjenja samo on nije imao samo tih 9 utrka imao ih je bar 50. Naime čovjek je po kiši bio po 4-5 sekundi brži od ostalih ne ovu ili onu utrku nego svaku bez očitog hendikepa (npr. gume). Kada je bio u najjačem bolidu to je demonstrirao uvijek i konkurenciju učinio smješnom ne u 5 odlučujučih krugova nego u svim krugovima utrke bez ikakve mogučnosti da ga itko prati ili sustigne ćak ni momčadski kolega. Kao i Senna što je radio u monacu, Na spa bi bio favorit i u peglici.

I Mika je imao nešto slićno.

Današnji vozači imaju jednu ili nijednu takvu utrku.

E sad pitanje za G. Jergovića, može i subjektivan odgovor.

Mislite li da je Hamilton materijal za nešto takvo ?
marvin the maritian
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

G. Jergoviću. Budući da svi špekuliraju o tome da Alonso možda ode u Renault, smatrate li da će Renault biti sposoban napraviti konkurentan bolid s obzirom na Bridgestone gume koje baš ne funkcioniraju najbolje na njihovom bolidu? Moje mišljenje je da se Renault neće toliko prilagoditi Bridgestonu koliko se Michelin prilagodio Renaultu(kućni tim Michelina).
schuey
Počasni član
Počasni član
Navijam za: odlazak Montezemola
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

g.jergović,
ove sezone imamo podosta rookia u formuli,pa je moje pitanje kakve su šanse za ostale(b.senna,nelson jr.) da sljedeće sezone spakiraju kofere i stanu u karavanu formule 1?također me zanima vaše mišljenje o tome tko bi od njih bio koliko dobar?(uključujući ovogodišnje početnike)
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

Mladen Jergović je napisao/la:
Pero Perilica je napisao/la:Već par puta čujem od naših komentatora da npr. Trulli ima bolid za jedan brzi krug i zato je dobar u kvalifikacijama ali isti taj bolid nema konstantnost za više njih tijekom utrke i zato su tu gdje su je! Ja mislim da je bolid ipak "samo" stroj koji može napraviti i 100-njak takvih krugova i problem nije u bolidu već u vozaču koji ima koncentraciju i umijeće da napravi njih 1,2,.....25 i da se tu radi o klasi pojedinog vozača!

Hvala!!
Apsolutno točno. Stavite Trullija u McLaren i neće biti ni blizu Alonsu, ni u kvalifikacijama, a pogotovo ne u utrci.
??????????
Jarno Trulli - Fernando Alonso
2003. 8:8 u kvalifikacijama, 0:2 u pole positionima, 0:1 u pobjedama, 33:55 u bodovima
2004. 8:7 u kvalifikacijama, 46:45 u bodovima, 2:1 u pole positionima, 1:0 u pobjedama (od Autralije do Italije, dok su zajedno bili u Renaultu)
Posjedujem velik izbor F1, Moto GP, Le Mans, WSBK, INDY, WRC i ostalih utrka, te nogometnih i hokej utakmica.
Svi zainteresirani za razmjenu nek se jave na pp.
tomidix
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Alonsa i RF1Team

Post Postao/la tomidix »

Dani je napisao/la:G. Jergoviću. Budući da svi špekuliraju o tome da Alonso možda ode u Renault, smatrate li da će Renault biti sposoban napraviti konkurentan bolid s obzirom na Bridgestone gume koje baš ne funkcioniraju najbolje na njihovom bolidu? Moje mišljenje je da se Renault neće toliko prilagoditi Bridgestonu koliko se Michelin prilagodio Renaultu(kućni tim Michelina).
Moje misljenje je da Renaultu treba radnik koji ce im pomoci da se prilagode gumama... Heikki i Fisico ocito nisu dovoljno dobri za to...

Mladene sto Vi mislite o ratu gumara??? Koliko je moguc povratak Michelina u F1? Moze li se usporediti proslogodisnji r26 kojeg je vozio Fernando s ovogodisnjim Ferrarijem i MCM-om??? Odnosno bi li r26 mogao drzati korak s njima???

http://www.autosport.com/news/report.php/id/63092
Mislim da je ovo u najmanju ruku zanimljiv clanak....
Zadnja izmjena: tomidix, dana/u 06 lis 2007, 15:37, ukupno mijenjano 1 put.
SIEMPRE FIELES A FERNANDO ALONSO... RF1Team!!!
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
stipest

Post Postao/la stipest »

Poštovani g. Jergović!

Već ste dali svoj stav o nekažnjavanju Hamiltona,ali kakvo je vaše mišljenje sada kad je izašlo na vidjelo da su svi vozači bili za to da se kazni Hamilton tj. da su svi osudili njegovu vožnju pod SC na prošloj trci?
Mislim da ni Hamiltonu baš nije svejedno,jer jedno je prepucavanje sa FIA-om ili sa Alonsom i momčadi,a drugo je kad te optuže svi vozači na gridu.
Vaše mišljenje o tome?
Hvala
raikkonen

Post Postao/la raikkonen »

Mladene pošto ste vi usko bili povezani sa prijenosima F1 zanima me jedna stvar. Da li iko iz krugova F1, FOMa ili sličnog segmenta kontroliše kako televizije koje su otkupile prava za prijenos rade taj prijenos. Jer recimo u BiH nama ukidaju HRT2 tokom prijenosa utrke a prijenos na TV Hayet je očajani. Mogu samo da kažem gadan. Posoje li neki standardi u tome ili je to samo bitno platiti.
McLaren
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

Mladene, da li imate objašnjenje za ovakav drastičan pad Alonsa u Q3?
Avanti FER, Avanti!!!
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Poštovani,

Znate li možda zašto Flavio Zmijatore propušta ovu utrku u Kini? Čitam da je to prva utrka koju će propustit od Renaultovog povratka u F1.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
registracija

Post Postao/la registracija »

Zdravo Mladene, mislio sam vas ovako nesto pitati i onda sam vidio ovaj post na drugom forumu i odlucio ga prenjeti. Stvarno je cudno kako je 4 puta lovio pole na tvrdjoj mjesavini guma. ili ovaj clanak na f1-live.com
"Felipe Massa starts third ahead of Fernando Alonso who was surprisingly off the pace in his McLaren Mercedes having shown so well in practice.
http://www.f1-live.com/f1/en/headlines/ ... 2523.shtml "

Ili izjava Novaka "Što god oni rekli, ovo ipak izgleda kao Hamiltonova momčad"
Molio bih vas komentar, ipak ste mnogo iskusniji i informiraniji.

Zanimljive kvalifikacije. Cestitke Hamiltonu na pole poziciji. Cestitke i Feraristima.
I danas se potvrdilo ono sto ja pricam od trke za Bahrein. Od tada se na Alonsovom bolidu desavaju cudne stvari. Ja sam to zapazio na 3 trke. Danas se desila i 4. Mozda je Alonso tezi od Hamiltona - ali o tome nije rijec.
Moglo se danas odlicno zapaziti u Q3 svi svoja vremena popravljaju na meksim gumama. Takav je slucaj bio kod svih - Hamilton je popravio svoje vrijeme, Kimi je popravio svoje vrijeme, Masa je poprvio svoje vrijeme. Jedino Alonso na tim gumama nije popravio svoje vrijeme.
Ista situacija se desila jos na 3 trke i svaki put je Alonso bio 4 a Hamilton 1-2.
Neko ce mozda reci da je to razlika u gorivu. Nije po meni to problem danas. Ako je mogao na tvrdim gumama da izvoza taj svoj krug, a tad je bio i tezi - jer posle toga kruga ide krug gdje se vraca u boks, zatim ide krug kad je ponovo izasao iz boksa, onda krug koji se racuna, pa krug povratka u boks.
Pravo pitanje je zasto bi bez potrebe vozio jos 3 kruga ako ne ocekuje da ce popraviti svoje vrijeme na meksim gumama?
Zasto se od svih bolida na gridu samo kod Alonsa desilo evo cetvrti put da nemoze biti brzi na meksim gumama?
Zasto je to tako - najbolje znaju u Meclarenu?
Da se ovo desilo 1 put rekao bih da je slucajnost - ali ovo se desava vec 4 put, tako da mogu sada slobodno tvrditi da je razlog svadje izmedju Alonsa i Meclarena, taj sto on vidi da nema isti bolid kao Hamilton, a ne kao sto se tvrdi status broj 1 u timu.
Nisu bez razloga postavili juce pitanje - dali su u Meclarenu nesto radili na Alonsovom bolidu, ili mozda pritisku u gumama koje je dobio posle prvog pit stopa u Japanu.
Ako neko bude pratio live timing - neka obrati paznju posle prvog pit stopa na vremena Alonsa. Zanimljivo ce biti kako ce se ponasati njegov bolid na tim gumama koje dobije po kisi.
Po meni - posle prvog pit stopa bice sporiji, napravice neke greske a mozda sjutra i ispadne. Jako me to zanima jer se cudne stvari desavaju. Praticu sjutra posebno taj dio.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

flying finn je napisao/la:Mladene sjećam se jedne vaše kolumne od razvojnom putu vozača. Mislim da je bilo nekih 8 godina kartinga, 5 godina juniorskih formula i onda bi uslijedio prvi F1 test. No, uočio sam i iznimke od pravila. Sutil je navodno počeo s kartingom tek s 14, Kimi je odvozio samo 23 utrke juniorskih formula............... Da li vozač koji počne neuobičajeno kasno(dakle "klinac" od nekih 15 godina) može nadoknaditi propušteno ili su najbolji oni koji sjednu za volan prije nego što prohodaju.

Možete li navesti primjere nekih vozača koji su počeli "kasno", a svejedno napravili pristojne karijere i kako je tekao njihov put?
Naravno, ima puno izuzetaka od tog nekog klasičnog puta.
Damon Hill uopće nije vozio go-karte, nego dugo godina motore. Kimi Räikkönen je također početo relativno kasno s kartingom, i onda je prešao (kratko) u Formulu Ford i onda u britansku Formulu Renault, iz koje je skočio ravno u Formulu 1.
Juan Manuel Fangio je došao u Evropu s 37 godina! Carlos Reutemann je počeo voziti utrke (bilo koje vrste) s 22 godine. Ima jako, jako puno takvih primjera. Tek je u posljednjih dvadesetak godina počela ova pošast za bebama u Formuli 1, ali ja zbilja mislim da se go-kartima može početi i u tinejdžerskim godinama, i ništa neće faliti, naravno ukoliko postoji talent.
Ako je vozač vanserijski talent, može puno toga preskočiti. Hamilton je išao po redu između ostalog zato jer mu je karijeru oblikovao (i plaćao) Ron Dennis, koji, kao što znamo, voli sistematičnost.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Pero Perilica je napisao/la:Još jedno pitanjce!!(danas sam baš inspiriran, valjda zato kaj tu kod mene kiša pada)

Da li se vozači prije utrke kontroliraju na utjecaj droge, alkohola i sl.??
To je sve od mene za danas! Hvala!
Da, sporadično, i obično nakon utrka. Ne za alkohol, nego droge.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

mislav 1984 je napisao/la:Pozdrav, Mladene!

Već ste u više navrata naglasili da je po Vama alonso najkompletniji vozač. Po Vašem mišljenju, kolike su šanse da mu hamilton oduzme tu titulu u sljedećoj sezoni, dvije, tri, s obzirom da je ipak još uvijek neiskusan (u mjeri u kojoj se svjetskog prvaka uopće može nazvati neiskusnim)?

Hvala!
Priče o neiskustvu završavaju za dva tjedna. Već i sada, zapravo, Hamilton ima dovoljno akumuliranog iskustva u Formuli 1 od većine aktivnih vozača. Govorim tu o onom vrhunskom pritisku, o vodstvu u utrkama, o vodstvu u prvenstvu, o licemjerju puno ljudi u Formuli 1.
A i što se tiče podešavanja auta, mislim da je već uhvatio većinu F1 starosjedioca. Sezona učenja i neiskustva je iza njega.
Naravno da će idućih sezona Hamilton biti veliki favorit za naslove prvaka.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dexter je napisao/la:Pozdrav g. Jergoviću!

Molio bih vaš sud o slijedećem:
Dakle, situacija prije i nakon kvalifikacija po meni izgleda ovakva:
U McLarenu su svijesni da je na ovoj stazi Ferrari donekle brži. Vjerojatna procjena bila je da s približno jednakom količinom goriva u odnosu na Ferrari mogu, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, doći "samo" do drugog startnog reda.
Uzevši u obzir situaciju Hamilton i njegov trkaći inžinjer odlučuju se igrati na sigurno, tj. s manje goriva kao jedinom mogućnošću za napad na pole position. Pokušaj je uspio, ali sad treba nekako izrealizirati brzi bijeg, pošto će vjerojatno u boks nekoliko krugova prije konkurencije, što će, dosad se više puta pokazalo, ići malo teže.
Alonso je s druge strane, kao onaj koji može puno više izgubiti, također igrao na sigurno. Međutim, njegova je logika obrnuta. Puno je teži od Hamiltona, a sigurno i ponešto od oba Ferrarija. Pouzdaje se u svoje vještine, vjerojatno kalkulirajući kako će se u početnoj fazi utrke uspjeti održati na repu nešto lakše trojke ispred nsebe, a onda ostati najduže na stazi i uz par brzih krugova pokušati proći (možda i skroz) naprijed.
Raikkonen zna da ne smije pustiti Lewisa da pobjegne, što se vjerojatno niti neće dogoditi u početnoj fazi utrke, jer će, mišljenja sam, Finac uspjeti iskontrolirati Britančev bijeg.
Što se tiče Masse, on sad ionako igra za ekipu i prioritet mu je čuvati Kimijeva leđa, tako da nekakvih revolucionarnih poteza i ideja sutra od njega niti ne treba očekivati.
Naravno, dio posta u kojem su pretpostavke o mogućem razvoju same utrke iznosim pod uvjetom da nakon starta pozicije ostanu nepromijenjene, te da se ista vozi po suhom vremenu.

Hvala
Posve OK pretpostavke. Ako je suho.
Kimi mora ići jedino na pobjedu.
Hamilton treba odvoziti mirno i pokušati završiti blizu ili ispred Alonsa, i sve je gotovo.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marvin je napisao/la:Pratim F1 od svoje nekakve 4. godine imam čak i jedan genijalan album sa sličicama iz 1981 godine (raritet iz gornjeg milanovca) recimo da se sječam nekih stvari od Nelsonovog osvajanja naslova u BMW-u a ovisnik sam postao prije petnaestak godina.
U svo to vrijeme samo sam nekoliko voača smatrao nečim izuzetno posebnim. I to samo zbog dvije stvari koje nisu pobjede ili naslovi nego demonstracija sile.

Naime Senna je dva naslova osvojio u jako dominantnom bolidu i ne smatram ga jednim od dvojice najboljih zbog toga nego zbog sposobnosti da uvijek ćak i ako bolid nije najbolji pokaže tko je gazda. On će donjeti svvoju sekundu po krugu bilo gdje i bilo kad, a ako mu je bolid još i najbrži onda to pokazuje u svakom krugu doslovno deklasirajuči sve ostale. Postoji i ona komponenta ja mogu ovo a vi drugi ne npr. ona kiša u tolemanu ili recimo onaj famozni krug u monaku.

Za Vas mlađe (ne morate ga voljeti, možete ga ćak i mrziti ali ako malo bolje pogledate morate priznati da je bio debelo ispred svih sa kojima je vozio) MS. Nije fora u 7 naslova nego u ovome. U f1 prije koji mjesec je izišao članak o njegovih 9 najboljih utrka nisu sve pobjede, tu imate par objašnjenja samo on nije imao samo tih 9 utrka imao ih je bar 50. Naime čovjek je po kiši bio po 4-5 sekundi brži od ostalih ne ovu ili onu utrku nego svaku bez očitog hendikepa (npr. gume). Kada je bio u najjačem bolidu to je demonstrirao uvijek i konkurenciju učinio smješnom ne u 5 odlučujučih krugova nego u svim krugovima utrke bez ikakve mogučnosti da ga itko prati ili sustigne ćak ni momčadski kolega. Kao i Senna što je radio u monacu, Na spa bi bio favorit i u peglici.

I Mika je imao nešto slićno.

Današnji vozači imaju jednu ili nijednu takvu utrku.

E sad pitanje za G. Jergovića, može i subjektivan odgovor.

Mislite li da je Hamilton materijal za nešto takvo ?
Da, i više od toga.
Michael_Schumacher
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Michael_Schumacher »

nešto bih Vas pitao.. danas sam kupio novi F1 racing i čitam uvod glavnog urednika... u jednom dijelu piše slijedeće:

"Danas, interakcija postoji, a barem dvojica hrvatskih F znalaca izazivaju snažne, oprečne reakcije svakim novim člankom, svakom novom napisanom rečenicom. Govorim dakako, o Mladenu Jergoviću i Goranu Dijakoviću. Nadamo se da će obojica biti prisutni na velikom događanju koji ponosno najavljujemo: prvom hrvatskom okupljanju ljubitelja formule 1. Okupit ćemo se 7. listopada u ranim jutarnjim satima u caffe baru Klinček u Kušlanovoj ulici te na velikim ekranima odgledati prijenost VN Kine, nakon čega će nam se priključiti i ekipa TV komentatora."

Ima li išta u tome? Jesu li Vas stvarno pozvali, i hoćete li se odazvati i pojaviti tamo uz neke ljude s kojima i niste baš u najboljim odnosima...?

i još samo da citiram gospodina Dijakovića sa zadnje stranice koji kaže:

"Imao sam prijatelja koji je u F1 bio jako "in" i poznaje osobno sve značajne likove iz paddocka. Prije nego što smo definitivno raskrstili, rekao mi je da je Ron Dennis, pa... neću ublažavati njegove riječi... kreten. Nakon što sam pročitao Dennisovu izjavu da je pokušaj Fernanda Alonsa da ubije Hamiltona na prvom zavoju Spa zapravo normalna stvar, u potpunosti razumijem što je htio reći moj "prijatelj".

malo mi je čudno ovo njegovo obraćanje vama preko stranica časopisa... možda želja za prepucavanjem? ili samo nabijanje na nos da više niste glavni urednik nečega što je zapravo vaše? tko bi znao...
slika
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dani je napisao/la:G. Jergoviću. Budući da svi špekuliraju o tome da Alonso možda ode u Renault, smatrate li da će Renault biti sposoban napraviti konkurentan bolid s obzirom na Bridgestone gume koje baš ne funkcioniraju najbolje na njihovom bolidu? Moje mišljenje je da se Renault neće toliko prilagoditi Bridgestonu koliko se Michelin prilagodio Renaultu(kućni tim Michelina).
I ja mislim da neće, ali imam osjećaj da će ići puno bolje nego ove godine. Ali, to je sve još kondicional.
Zaključano