P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Fiorano04 je napisao/la:Mladene ponekad me stvarno iznenađuju vaša dvostruka mjerila. Dok meni spočitavate pristranost, kod spomenutog autora ne vidite pristranost iako se iz aviona vidi da je slijepo pristran na strani Dennisa i Hamiltona. Isto tako ste spočitavali nekima koji su kritizirali Alonsa zbog njegovog kukanja a ovaj tekst vam je "vrlo ok" iako autor u njemu pljuje Alonsa riječima kojima ga još nitko na ovome forumu nije popljuvao. Možda ste ipak vi taj koji bi trebao ponovo pročitati tekst i promisliti o svemu.

I samo toliko da se zna, ne mrzim ni Dennisa ni Hamiltona ali ne smatram da su ovi napadi na McLaren dio velikog plana zavjere nacista Mosleya, ljigavca Briatorea, Todta koji je došao na sve gotovo i ne znam koga sve ne i uvjeren sam da je stvar suprotna da bi Dennis isto tako napadao Ferrari, Renault, BMW ili bilo koga drugog da se nađe u sličnoj situaciji.

Evo imam i pitanje za vas: Mislite li da nacistička prošlost Mosley-evog oca od prije 65. godina može imati ikakve veze sa sadašnjim radom istog u FIA-i?
Kad sam rekao da taj tekst ima neke male subjektivnosti, mislio sam prije svega na taj dio o Alonsu. Za sve ostalo mislim da je vrlo dobro napisan tekst. Mislim da sam ideju da je sve oko ove afere vrlo sumnjivo i da je sve možda jedan način opravdavanja Ferrarija za neuspjehe na stazi, način koji se sada malo oteo kontroli ali više nema povratka, već nekoliko puta dao naslutiti.
Ferrari danas nije isti Ferrari kao Ferrari 2006., i mislim da će situacija unutar ekipe, na žalost, biti sve gora. Bez obzira na to što mi svi želimo da Ferrari bude i dalje jedan od glavnih oslonaca Formule 1. Ljudi (od di Montezemola pa na dolje) koji sada imaju glavnu riječ, bez puno suprotstavljanja otkako su neki koji su za to bili sposobni otišli, jednostavno nisu dovoljno kvalitetni. Ostalo je previše yesmena, i to je uvijek znak silazne putanje. S tim ćete se stvarima svi vi koji navijate za Ferrari morati pomiriti, bojim se.
Ja se jako nadam da cijelu špijunsku aferu nije inscenirao Ferrari iz čistog koristoljublja, ali ta teorija je jako privlačna, moguća i vani ima puno više pristaša nego što to možda vi mislite. Čak su mi i neki prijatelji u Italiji, zadrti Ferrarijevci, indignirano rekli da se o tome uveliko priča i u njihovoj zemlji.

Sir OSwald Mosley bio je šef pro-fašističke stranke National Front u Britaniji u tridesetima. Za vrijeme rata bio je u kućnom pritvoru. Prošlost oca stajala je Maxa Mosleya političke karijere (koju je jako želio) u Engleskoj, ali zbilja ne vidim kakve to ima veze s radom Mosleya u FIA-i danas.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

BMW je napisao/la:Mladene budući da ste cesto gost raznih timova postoji li šansa da nekog zaposlenika pitate o enkripciji jer me to zanima a name doma iz fotelja teško je dobiti informacije o tome. Naravno da nećete A da li špijuniraju B, nego da li C špijunra B.

I pitanje za ovu audio komunikaciju vozač-trkaći inžinjer(ili tko već). Da li je ona kod onih vozača kod kojih to ne vidimo u prijenosu kodirana ili samo nisu kupljena prava za puštanje u prijenos.

Treće pitanje: Koliko pojma o aerodinamici i dizajniranju bolida imaju pojma mehaničari koji putuju na utrke. Znam da će svi reći da oni moraju puno znati, no meni bi bilo logično da nema porebe da sve znaju/razumiju, jer su jeftiniji za poslodavca+lakše je zadržavati informacije kada neke detalje zna 150 a ne 300 ljudi.
1) To će biti malo teško dobiti. Ja sam sad neki dan bio u Williamsu i, vjerujte, nije neki štos da ih takvom prilikom ispitujem o kodiranju njihovih komunikacija. Takve stvari moguće je usput saznati u razgovoru s nekim od inženjera, možda na nekoj utrci. Ali, sad ne idem na utrke, jer ih gledam u Zagrebu, u HRT-u.

2) Ne, to je obična radio komunikacija za koju, jasno, svaka ekipa ima svoj scramble. Svaka ekipa ima gumb koji oslobađa blokadu za TV korištenje i koji, samo za FOM, odscramblira tu komunikaciju. Dakle, kad netko odluči, stisne gumb i FOM čuje radio komunikaciju. Ferrari i McLaren jedino pristaju pritisnuti gumb u krugu nakon prolaska kroz cilj, kao što ste, zacijelo, primijetili.

3) Naravno da mehaničari jako dobro poznaju glavne aero principe, i one bitne za neposredno podešavanje u garaži ili boksu, ali sigurno je da ne znaju svu logiku iza nekog specijalnog dijela na autu. Točno iz razloga kojeg ste naveli.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

muamert je napisao/la:Pozdrav mr M.J.

Evo ga jos jedno, sta bi bilo kad bi bilo. Da je Alonso potpisao ugovor sa Todtom i ferrarijem, kad su o tome pregovarali, tamo nekad 2005 mislim. Kakva bi danas po vasem misljenju poredak bio? Ja mislim:

1. Alonso
2. Massa
3. Kimi
4. Nisam bas siguran da bi ovdje bio Hamilton

Kao obrazlozenje ovoga, htjeli to priznati u McM ili ne, mislim da im je Alonsovo iskustvo donijelo kako on kaze one pola sekunde po krugu. Tako da su sada izuzetno brzi, kada se tome doda jos ono famozno ogranicenje na 19000 o/min, koje je donijelo brzom mercedesovom motoru jos i pouzdanost.
Sta vi mislite o tome?

Pozdrav
Pretpostavljam da mislite da bi onda Räikkönen ostao u McLarenu. Moj, vrlo teorteski poredak, bi bio Alonso, Räikkönen, Hamilton, Massa.
Alonso možda nije donio pola sekunde McLarenu, ali nešto je sigurno donio. Ja svejedno mislim da bi Hamilton bio jako, jako dobar, ali se slažem da vjerojatno ne bi imao onoliko koristi od Räikkönena koliko je imao, u prvom dijelu sezone, od Alonsa. Svejedno, mislim da bi bio faktor u borbi za naslov prvaka.
Shikannen

Post Postao/la Shikannen »

Pozdrav Mladene

Nisam prošao sve postove od ovog mjeseca pa je moguće da je netko već nešto slično upitao, ali evo upitaću svejedno.

Špijunska afera mogla bi u slučaju isključivanja McLaren iz prvenstva načiniti veliku financijsku štetu sportu (tom analogijom Tour de France je zbog dopinških skandala izgubio jako puno na ugledu, s čime su otišli i sponzori) - to se čini izglednim.

Misliš li da to takve kazne može doći (da li je možda realnija opcija novčane kazne?) i kakve bi po tebi bile dugoročne posljedice po sport?

Da li McLaren zaslužuje isključenje iz prvenstva u kojem teško da je ijedna momčad iz vrha čista?

Tnx unaprijed
ferrari-fan
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: ferrari

Post Postao/la ferrari-fan »

Dobra vecer

Evo po prvi puta vam se javljam i moram rec da mi je jako drago sto ste nam na raspolaganju, jer vi ste pravi znalac formule 1.
Mladene recite mi kako vi gledate na daljnji rasplet ove sezone, sta mislite ko bi mogao odnjet krunu?
Sta mislite o odnosima unutar Ferrarija mislim o odnosu Masse i Räikkönena neznam o tome se nista ne pise?

Puno hvala!

FERRARI JE ZAKON
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Shikannen je napisao/la:Pozdrav Mladene

Nisam prošao sve postove od ovog mjeseca pa je moguće da je netko već nešto slično upitao, ali evo upitaću svejedno.

Špijunska afera mogla bi u slučaju isključivanja McLaren iz prvenstva načiniti veliku financijsku štetu sportu (tom analogijom Tour de France je zbog dopinških skandala izgubio jako puno na ugledu, s čime su otišli i sponzori) - to se čini izglednim.

Misliš li da to takve kazne može doći (da li je možda realnija opcija novčane kazne?) i kakve bi po tebi bile dugoročne posljedice po sport?

Da li McLaren zaslužuje isključenje iz prvenstva u kojem teško da je ijedna momčad iz vrha čista?

Tnx unaprijed
Osobno mislim da bi isključivanje McLarena - bez obzira na eventualno čvrsto dokazivanje u špijunskoj aferi - bilo kompletna katastrofa za Formulu 1.
Ako bi isključivanje bilo opravdano (dakle, da se nedvosmisleno dokaže da su Dennis i društvo varali), to bi značilo da smo svi mi koji smo mislili da u tim ljudima nema te vrste nepoštenja bili u krivu, i onda je cijeli kredibilitet Formule 1 prilično problematičan.
Ako bi isključivanje bilo neopravdano (dakle, rezultat nekakvog nategnutog uvjeravanja u krivicu), to bi bila još veća katastrofa i nepravda, i u tom slučaju McLaren bi vjerojatno potegao cijelu aferu na privatne sudove, što bi donijelo još brdo novog lošeg publiciteta.

Kako god okrenuli, dakle, isključivanje McLarena bi imalo strahovito teške i loše posljedice po Formulu 1. Zato mislim da će FIA McLaren, ako ih uopće kazni, kazniti novčanom kaznom.

Osobno, ozbiljno sumnjam da FIA može imati čvrste dokaze da se McLaren izravno okoristio onim materijalima koji su ukradeni Ferrariju. Ako kazni McLaren, to može biti samo zbog onog famoznog člana 151a, tj. zbog nekakvog kaljanja ugleda Formule 1. Ali, tu se onda odmah postavlja pitanje i Ferrarija, jer je, naravno, njihov zaposlenik (Nigel Stepney) također nanio veliku štetu ugledu Formule 1. Taj će argument posve sigurno potegnuti McLaren u Parizu, ili kasnije.
edo
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FELIPE MASSA
Kontakt:

Post Postao/la edo »

Poštovanje,imao bih jedno pitanje,jednom prilikom sam čuo da kada
bi vozači f1 birali najboljeg među njima da bi izabrali Giancarla Fisichellu,
dali je to istina i kakvo je vaše mišljenje o fisicu???
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ferrari-fan je napisao/la:Dobra vecer

Evo po prvi puta vam se javljam i moram rec da mi je jako drago sto ste nam na raspolaganju, jer vi ste pravi znalac formule 1.
Mladene recite mi kako vi gledate na daljnji rasplet ove sezone, sta mislite ko bi mogao odnjet krunu?
Sta mislite o odnosima unutar Ferrarija mislim o odnosu Masse i Räikkönena neznam o tome se nista ne pise?

Puno hvala!
Meni se čini da je sada Fernando Alonso najveći kandidat za osvajanje naslova prvaka.

U Ferrariju među vozačima vlada umjereno hladna atmosfera. Räikkönen ionako šljivi samo svoje frendove, i inače nije tip koji se lako veže ili pokazuje neko prijateljstvo prema ljudima s kojima se ne pozna vrlo dugo. Osim toga, Massa je vrlo blizak s M Schumacherom, što Kimiju, izgleda, ne miriše osobito. Ako je Massa i pokušao neki oblik suradnje ili komunikacije, to se vjerojatno hladno odbilo od Räikkönena.
Ali, oni sigurno nisu neprijatelji.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

edo je napisao/la:Poštovanje,imao bih jedno pitanje,jednom prilikom sam čuo da kada
bi vozači f1 birali najboljeg među njima da bi izabrali Giancarla Fisichellu,
dali je to istina i kakvo je vaše mišljenje o fisicu???
Da, to je bilo prije nekih šest ili sedam godina, kad je Fisichella imao reputaciju vrlo finog, brzog i dorađenog vozača, koji nikada (do tada) nije imao priliku voziti u stvarno dobroj ekipi stvarno dobar auto.
Naravno, od tada su se stvari ponešto promijenile, jer je Fisichella imao svoje dobre prilike, ali nije ih iskoristio. Milsim da danas na takvom jednom glasanju ne bi pobijedio.

Moje mišljenje je da se radi o vozaču dorađenog i vrlo finog stila vožnje, ali nedovoljno brzom i agresivnom. (To sam mislio i prije šest ili sedam godina. Sjećam se da se mnogi, u FOM-u recimo, tada nisu slagali sa mnom, jer su mislili da je Fisichella izuzetan talent kojem samo treba dobar auto. Baš kao što se niti danas mnogi u ovoj zemlji ne slažu sa mnom i tvrde - nemam pojma zašto - da je Fisichella izuzetan vozač.)
Njegovu stvarnu vrijednost je 2005. i 2006. pokazao Alonso. Sada, kad je počeo sustavno biti lošiji i od Kovalainena, mislim da je vrijeme da se tiho povuče iz Formule 1.
edo
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FELIPE MASSA
Kontakt:

Post Postao/la edo »

još par pitanja:

1.Dali smatrate da če Davidson dobiti piliku voziti za jači tim(WILLIAMS)?

2.Vaših top 5 kišnih utrka ???
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

edo je napisao/la:još par pitanja:

1.Dali smatrate da če Davidson dobiti piliku voziti za jači tim(WILLIAMS)?

2.Vaših top 5 kišnih utrka ???
1) Trenutno ne izgleda kao da je Williams nešto zainteresiran. Davidsonu u ovom trenutku visi i mjesto u Super Aguriju.

2) Ne 5, nego 10 najboljih: Portugal 1985, Europa 1993, Kanada 1971, Belgija 1965, Španjolska 1996, Monako 1972, Austrija 1978, Belgija 1992, Brazil 1993, Britanija 1988.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Lucky je napisao/la:Zanima me Vaše mišljenje o stazi Fuji pošto je Suzuka izbačena iz kalendara.
Tu stazu će mnogi voziti po prvi put osim Sata i Yamamota.
Posebno me zanima dio od ciljne ravnine pa do njezinog početka jer sam odvezao par simulacija na toj stazi i iako izgleda na prvi pogled lagana taj dio te zavara jer treba naći pravi balans zbog izrazito duge ciljne ravnine te zahtjevnih zavoja i jakih kočenja.

slika
Kao prvo, sad izgleda da će se izmjenjivati Suzuka i Fuji.
Onda, staza ne bi bila loša, čini mi se, da nema onog ružnog Mickey Mouse dijela na samom kraju. To mi jako liči na novu šikanu u Barceloni, samo još sporije. Znači, bez veze. Tilke je sam priznao da su to ubacili jer je inače krug bio (vremenski) suviše kratak za Formulu 1. Čim se stvar napravi tako full umjetno, to nikad nije dobro.
Ali, inače ste u pravu. Kompromis između set-upa za dugi ravni dio i puno potiska za zavoje bit će vrlo škakljiv za pronaći.
Nigel Mansell
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Nigel Mansell »

Mladene da vas pitam zašto ne uskočite u kabinu sa Blažičkom i Novakom jer osobno bi mi bilo puno bolje da tijekom prijenosa se malo "pokačite" oko stavova jer ovako je malo monotono sa dvojcom koja samo se slažu jedan sa drugim. Nemojte me krivo shvatit dobri su al uvijek može bit bolje.

Da vas ponovno pitam dali znate ili ste pročitali kakvu dobru autobiografiju vozača F1 pa da je preporučite?
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

f-on-off je napisao/la: 5. I za kraj jedno (pre)trivijalno: Rekord kruga koji je najdulje stajao neoboren (naravno, a da se relativno redovno vozio)?
Evo, ja ću se ubaciti..malo sam kopao. Najdulje neoboreni rekord kruga (pretpostavljam da se misli na rekord kruga u samoj utrci) a da pritom staza nije promijenjena niti izbačena iz kalendara drži, zamislite, Nigel Mansell 1992. s Williams Renault-om FW14B i to na dvije staze: Magny Cours (1:17.070) i Hungaroring (1:18.308). Trajali su čak 9 godina, dok ih nisu oborili: 2001. Magny Cours/David Coulthard/McLaren Mercedes MP4/16 (1:16.088) i 2001. Hungaroring/Mika Hakkinen/McLaren Mercedes MP4/16 (1:16.723).
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Nigel Mansell je napisao/la:Mladene da vas pitam zašto ne uskočite u kabinu sa Blažičkom i Novakom jer osobno bi mi bilo puno bolje da tijekom prijenosa se malo "pokačite" oko stavova jer ovako je malo monotono sa dvojcom koja samo se slažu jedan sa drugim. Nemojte me krivo shvatit dobri su al uvijek može bit bolje.

Da vas ponovno pitam dali znate ili ste pročitali kakvu dobru autobiografiju vozača F1 pa da je preporučite?
Apsolutno se slažem s vama da bi to bilo dobro. Ali, kao i uvijek, mislim da je najbolje da ovu ideju pošaljete direktno Ivici na HRT-ov forum Studija F1.

Meni je jako dobra (auto)biografija Fangija (koju je napravio s Robertom Carozzom. Zatim biografije Gillesa Villeneuvea (napisao Gerald Donaldson), Jamesa Hunta (isti autor) i možda najbolja od svih, biografija Franka Williamsa (koju je napisala njegova supruga Ginnie).
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sepulctor je napisao/la:
f-on-off je napisao/la: 5. I za kraj jedno (pre)trivijalno: Rekord kruga koji je najdulje stajao neoboren (naravno, a da se relativno redovno vozio)?
Evo, ja ću se ubaciti..malo sam kopao. Najdulje neoboreni rekord kruga (pretpostavljam da se misli na rekord kruga u samoj utrci) a da pritom staza nije promijenjena niti izbačena iz kalendara drži, zamislite, Nigel Mansell 1992. s Williams Renault-om FW14B i to na dvije staze: Magny Cours (1:17.070) i Hungaroring (1:18.308). Trajali su čak 9 godina, dok ih nisu oborili: 2001. Magny Cours/David Coulthard/McLaren Mercedes MP4/16 (1:16.088) i 2001. Hungaroring/Mika Hakkinen/McLaren Mercedes MP4/16 (1:16.723).
Bravo, super i puno hvala.
10dana

Post Postao/la 10dana »

Mladen Jergović je napisao/la:

Osobno, ozbiljno sumnjam da FIA može imati čvrste dokaze da se McLaren izravno okoristio onim materijalima koji su ukradeni Ferrariju.
što bi za vas bili čvrsti dokazi?
rnrboi
Početnik
Početnik
Navijam za: Kimi

Post Postao/la rnrboi »

Što mislite što će biti s Kimijem Räikkönenom u sljedećim sezonama? Hoće li on napustiti Ferrari? U koju bi ekipu eventualno mogao otići? Mislite li da bi Lewisu Hamiltonu smetalo da je Kimi sa njim u ekipi?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

10dana je napisao/la:

Osobno, ozbiljno sumnjam da FIA može imati čvrste dokaze da se McLaren izravno okoristio onim materijalima koji su ukradeni Ferrariju.
što bi za vas bili čvrsti dokazi?
Nemam pojma, zato jer ne mogu zamisliti što bi FIA mogla pronaći i tvrditi da je to došlo iz ukradenog dokumenta, a ne iz normalnog razvojnog procesa samog McLarena tijekom ove sezone.
Upravo zato što je te dvije stvari praktički nemoguće sa sigurnošću razlučiti, FIA ima problem.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rnrboi je napisao/la:Što mislite što će biti s Kimijem Räikkönenom u sljedećim sezonama? Hoće li on napustiti Ferrari? U koju bi ekipu eventualno mogao otići? Mislite li da bi Lewisu Hamiltonu smetalo da je Kimi sa njim u ekipi?
Prema ugovoru, Räikkönen će ostati u Ferrariju još dvije sezone. Što će biti nakon toga, trenutno je nemoguće reći.
Siguran sam da niti Räikkönenu ni Hamiltonu ne bi smetao ovaj drugi u istoj ekipi.
Shikannen

Post Postao/la Shikannen »

Hvala na odgovoru Mladene

Moram priznat da mi dio tvog odgovora nije legao kao uvjerljiv, naravno uz dušno poštivanje činjenice da svatko ima svoje mišljenje i da si ti ovdje insider, ne ja:)

Zašto bi bilo bilo nevjerojatno to da je Mclaren nepošten, meni se zapravo čini da oni neopravdano nose auru moralnih čistunaca u sportu u kojem su takvi zapravo nepostojeći.

Kažeš: Ako bi isključivanje bilo opravdano (dakle, da se nedvosmisleno dokaže da su Dennis i društvo varali), to bi značilo da smo svi mi koji smo mislili da u tim ljudima nema te vrste nepoštenja bili u krivu, i onda je cijeli kredibilitet Formule 1 prilično problematičan.

Iz tvog odgovora sam izvukao slijeće: Nema veze ako je Mclaren kriv, ne smije se dopustiti da to ljudi saznaju, jer Formula time gubi.

Ispravi me ako sam krivo shvatio

Hvala još jednom

Shikannen je napisao/la:Pozdrav Mladene

Tnx unaprijed
Osobno mislim da bi isključivanje McLarena - bez obzira na eventualno čvrsto dokazivanje u špijunskoj aferi - bilo kompletna katastrofa za Formulu 1.
Ako bi isključivanje bilo opravdano (dakle, da se nedvosmisleno dokaže da su Dennis i društvo varali), to bi značilo da smo svi mi koji smo mislili da u tim ljudima nema te vrste nepoštenja bili u krivu, i onda je cijeli kredibilitet Formule 1 prilično problematičan.
Ako bi isključivanje bilo neopravdano (dakle, rezultat nekakvog nategnutog uvjeravanja u krivicu), to bi bila još veća katastrofa i nepravda, i u tom slučaju McLaren bi vjerojatno potegao cijelu aferu na privatne sudove, što bi donijelo još brdo novog lošeg publiciteta.

Kako god okrenuli, dakle, isključivanje McLarena bi imalo strahovito teške i loše posljedice po Formulu 1. Zato mislim da će FIA McLaren, ako ih uopće kazni, kazniti novčanom kaznom.

Osobno, ozbiljno sumnjam da FIA može imati čvrste dokaze da se McLaren izravno okoristio onim materijalima koji su ukradeni Ferrariju. Ako kazni McLaren, to može biti samo zbog onog famoznog člana 151a, tj. zbog nekakvog kaljanja ugleda Formule 1. Ali, tu se onda odmah postavlja pitanje i Ferrarija, jer je, naravno, njihov zaposlenik (Nigel Stepney) također nanio veliku štetu ugledu Formule 1. Taj će argument posve sigurno potegnuti McLaren u Parizu, ili kasnije.
mp4

Post Postao/la mp4 »

Ako FIA provodi ovakvu "hajku" ili "witch hunt" kako ga neki nazivaju na McLaren, zašto onda ne proganjaju Toro Rosso i Super Aguri koji su definitivno kopirali čitave bolide Red Bulla i Honde. Nije li to čudno?
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Da li ste možda pročitali knjigu "Memories of Ayrton" ? Mene je oduševila, možda će i vas.
hmrkovic

Post Postao/la hmrkovic »

f-on-off je napisao/la:1. Najbolji zavoji u povijesti F1?

2. Gdje bi Fernanda smjestili na vašoj vozačkoj all-time listi?

3. Kako bi izgledala all-time lista desetak McLarenovih vozača?

4. Najveći vremenski razmak između dvije pobjede jednoga vozča i(li) momčadi?

5. I za kraj jedno (pre)trivijalno: Rekord kruga koji je najdulje stajao neoboren (naravno, a da se relativno redovno vozio)?
1. Masta Kink (stara Spa staza), Wehseifen - Ex-Mühle (stari Nürburgring), Eau Rouge (Spa), Bosch (Österreichring), Virage des Six Freres (Rouen), Woodcote (stari Silverstone). Bit će dovoljno.

2. Među prvih 10.

3. Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Niki Lauda, James Hunt, Juan Pablo Montoya, John Watson, Emerson Fittipaldi, Denis Hulme.

4. Među ekipama koje su se kontinuirano natjecale (dakle, ne Honda koja je pobijedila 1967 i onda opet 2006) to je zacijelo Ligier. Oni su pobijedili u Kanadi 1981, i onda tek u Monaku 1996. Među vozačima to je Jack Brabham. On je pobijedio u Portugalu 1960, i onda opet tek u Francuskoj 1966.

5. Mislim da će rekordi iz 2004. (kojih će većina važeća na stazama koje se danas voze) još dosta vremena stajati neoboreni.

(Nemam apsolutno ništa protiv trivijalnih pitanja - štoviše jako ih volim - ali, na žalost nemam baš jako puno vremena u životu, pa ne mogu svakom posvetiti onoliko energije koliko bi trebalo. Zato ću na ovakva pitanja (4. i 5.) odgovoarati samo po sjećanju, bez da idem čačkati i provjeravati po svojoj arhivi. Unaprijed se zbog toga ispričavam.)

Da pripomognem:pod 4) Ricardo Patrese-1983 južna Afrika (Brabham) pa onda sljedeća pobjeda 1990 u San Marinu (Williams).

Kada smo već kod Patresea, kakav je na kraju opći stav u krugovima F1 o njegovoj krivici za udes Ronniea Pettersona 1978?Znam da su Patresea u početku praktički optuživali za ubojstvo, a on je ipak na kraju dugo o(p)stao u F1..
Dosta sam čitao o tome i mislim da je Patrese bespotrebno optuživan, Pettersonovu smrt su skrivili mnogi drugi detalji..(npr. mizerno izvedena liječnička intervencija na stazi kao prvo!)
Hamilton
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la Hamilton »

Mladene što mislite o Adrianu Sutilu? Možete li njegov stil vožnje usporditi sa stilom vožnje nekog velikog vozača(ukoliko je to moguće), i mislite li da je on zbilja veliki talenat koji zaslužuje mjesto u nekom većem timu?

(unaprijed se isprićavam ako ste na ovakvo pitanje već negdje odgovorili, nisam ga mogao naći...)
slika
Zaključano